Amerika Birləşmiş Ştatları prezidentlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Tireless Contributor Barnstar.gif
Laboratoriya.jpg
Məqalənin laboratoriya səhifəsi
Məqalənin təkmilləşdirilməsi üçün kömək edin!

Amerika Birləşmiş Ştatlarının prezidentiABŞ icraedici hakimiyyətinin başçısı. Vəzifə Konstitusiya konventinin (məclis) 1787-ci ildə qəbul etdiyi ABŞ Konstitusiyası tərəfindən təsis edilib[1]. 1789-cu ildə Corc Vaşinqton ABŞ-ın ilk prezidenti oldu. Onun bu vəzifə başına keçməsindən öncə, "prezident" sözü "Kontinental konqresinin prezidenti"[K 1] birləşməsində istifadə olunurdu.

Amerika Birləşmiş Ştatlarında prezidentlər 1789-cu ildən seçilirlər. Ardıcıl seçilmələr eyni hakimiyyət dövrü kimi qəbul olunur (məsələn, 2 dəfə ardıcıl olaraq seçilən Corc Vaşinqton 1-ci və 2-ci deyil, yalnız 1-ci prezident hesab olunur), hazırda ABŞ tarixində fasilə ilə prezident vəzifəsini tutmuş yeganə şəxs Qrover Klivlend olmuşdur və o, 24-cü və 26-cı prezident hesab olunur. Franklin Ruzvelt 4 dəfə ABŞ Prezidenti seçilmiş yeganə şəxsdir, həmçinin o, bu vəzifəni 12 il (1933-cü ildən 1945-ci ilə qədər) tutaraq prezident postunda ən uzun müddətdə qalan şəxs sayılır. Ən qısamüddətli prezidentlik dövrü isə Uilyam Harrisona məxsusdur (1841-ci ilin mart — aprel ayları).

Amerika prezidentlərinin səkkizi vəzifədə olarkən vəfat etmişdir. Onlardan dördü səlahiyyətlərinin icrası zamanı təbii səbəblərdən (Uilyam Henri Harrison[2], Zakari Teylor[3], Uorren Hardinq[4]Franklin D. Ruzvelt) vəfat etmişdir, dördü isə qətlə yetirilmişdir: Linkoln (1865-ci ildə teatrda Konfederativ Ştatlarının tərəfdarı tərəfindən), Qarfild (1881-ci ildə vağzalda ruhi xəstə tərəfindən), Mak-Kinli (1901-ci ildə sərgidə anarxist tərəfindən)[5]Kennedi (1963-cü ildə Li Harvi Osvald tərəfindən). Riçard Nikson vəzifədən istefa vermiş ilk və yeganə prezidentdi.[6]

ABŞ-ın ilk prezidenti Corc Vaşinqton seçicilərin 100% səsini alan yeganə prezident olub. Cerald Fordun xeyrinə heç bir seçici səs verməmişdir, ilk öncə Riçard Nikson onu Spiro Aqnyunun istefasından sonra vitse-prezident təyin etdi (təyinatı Konqresin hər iki palatası təsdiqlədi), Niksonun istefasından sonra isə Ford avtomatik olaraq 38-ci prezident oldu. 1824-cü il seçkilərində seçicilərin mütləq səs çoxluğunu yığa bilməyən qalib Nümayəndələr Palatasının səsverməsindən sonra prezidenti postunu uduzdu. İkinci və altıncı prezidentlərin olduğu kimi qırx birinci və qırx üçüncü prezidentlər də ata və oğul olmuşdular, iyirmi altıncı və otuz ikinci isə bir-birilərinin uzaq qohumlar idilər. Martin van Buren ingilis müstəmləkələrin deyil müstəqil Ştatların ərazisində doğulmuş ilk prezident idi və həmdə doğma dili ingilis olmayan yeganə prezident idi. Vəzifə başında olduğu zaman öldürülən iki prezidenti Conson soyadlı vitse-prezidentlər əvəz etdilər. Barak Obama ilk afroamerika mənşəli prezident olmuşdur. Vətəndaş müharibəsi zamanı cənub ştatları müstəqillik elan etdikdən və özünü ABŞ-ın tərkibindən çıxartdıqdan sonra, 1861-ci ildən 1865-ci ilədək Amerika Konfederativ Ştatlarının prezidenti vəzifəsi mövcud olmuşdur. AKŞ-ın ilk və yeganə prezidenti Cefferson Devis olmuşdur, o, bu vəzifəni 18 fevral 1861-ci ildən 10 may 1865-ci ilədək tuturdu (bu dövrlərdə vitse-prezident Aleksandr Stivens idi) 

Prezidentlərin siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

Partiyalar:

  Partiyasız

  Federalist

  Demokratik-respublikaçı

  Demokrat

  Viq

  Respublikaçı

Şəkil Prezident Vəzifəyə gəlib Vəzifədən gedib Partiya Vitse-prezident
1 Corc Vaşinqton Corc Vaşinqton[7][8][9] 30 aprel 1789 4 mart 1797 Partiyasız Con Adams
2 Con Adams Con Adams[10][11][12] 4 mart 1797 4 mart 1801 Federalist Tomas Cefferson
3 Tomas Cefferson Tomas Cefferson[13][14][15] 4 mart 1801 4 mart 1809 Demokratik-respublikaçı Aaron Burr
Corc Klinton
4 Ceyms Medison Ceyms Medison[16][17][18] 4 mart 1809 4 mart 1817 Demokratik-respublikaçı Corc Klinton
olmayıb
Elbric Cerri
5 Ceyms Monro Ceyms Monro[19][20][21] 4 mart 1817 4 mart 1825 Demokratik-respublikaçı Daniel Tompkins
6 Con Kuinsi Adams Con Kuinsi Adams[22][23][24] 4 mart 1825 4 iyun 1825 Demokratik-respublikaçı
Milli respublikaçı
Con Kelhun
7 Endrü Cekson Endrü Cekson[25][26][27] 4 mart 1829 4 mart 1837 Demokrat Con Kelhun
olmayıb
Martin Van Buren
8 Martin Van Buren Martin Van Buren[28][29][30] 4 mart 1837 4 mart 1841 Demokrat Riçard Conson
9 Uilyam Harrison Uilyam Harrison[31][32][33] 4 mart 1841 4 aprel 1841[34] Viq Con Tayler
10 Con Tayler Con Tayler[35][36][37] 4 aprel 1841 4 mart 1845 Viq olmayıb
Partiyasız[38]
11 Ceyms Noks Polk Ceyms Noks Polk[39][40][41] 4 mart 1845 4 mart 1849 Demokrat Corc Dallas
12 Zakari Teylor Zakari Teylor[42][43][44] 4 mart 1849 9 iyul 1850[34] Viq Millard Filmor[45][46][47]
13 Millard Filmor Millard Filmor 9 iyul 1850 4 mart 1853 Viq olmayıb
14 Franklin Pirs Franklin Pirs[48][49][50] 4 mart 1853 4 mart 1857 Demokrat Uilyam Kinq
olmayıb
15 Ceyms Byukenen Ceyms Byukenen[51][52][53] 4 mart 1857 4 mart 1861 Demokrat Con Brekinric
16 Avraam Linkoln Avraam Linkoln[54][55][56] 4 mart 1861 15 aprel 1865[57] Respublikaçı[58] Hannibal Hamlin
Endrü Conson
17 Endrü Conson Endrü Conson[59][60][61] 15 aprel 1865 4 mart 1869 Demokrat
Milli ittifaq[58]
olmayıb
18 Uliss Qrant Uliss Qrant[62][63][64] 4 mart 1869 4 mart 1877 Respublikaçı Şayler Kolfaks
Henri Uilson
olmayıb
19 Raterford Heys Raterford Heys[65][66][67] 4 mart 1877 4 mart 1881 Respublikaçı Uilyam Uayler
20 Ceyms Qarfild Ceyms Qarfild[68][69][70] 4 mart 1881 19 sentyabr 1881[57] Respublikaçı Çester Artur
21 Çester Artur Çester Artur[71][72][73] 19 sentyabr 1881 4 mart 1885 Respublikaçı olmayıb
22 Qrover Klivlend Qrover Klivlend[74][75] 4 mart 1885 4 mart 1889 Demokrat Tomas Hendriks
olmayıb
23 Bencamin Harrison Bencamin Harrison[76][77][78] 4 mart 1889 4 mart 1893 Respublikaçı Levi Morton
24 Qrover Klivlend Qrover Klivlend
(2-ci dəfə)[74]
4 mart 1893 4 mart 1897 Demokrat Adlay Stivenson
25 Uilyam Mak-Kinli Uilyam Mak-Kinli[79][80][81] 4 mart 1897 14 sentyabr 1901[57] Respublikaçı Qarret Hobart
olmayıb
Teodor Ruzvelt
26 Teodor Ruzvelt Teodor Ruzvelt[82][83][84] 14 sentyabr 1901 4 mart 1909 Respublikaçı olmayıb
Çarlz Ferbenks
27 Uilyam Taft Uilyam Taft[85][86][87] 4 mart 1909 4 mart 1913 Respublikaçı Ceyms Şerman
olmayıb
28 Vudro Vilson Vudro Vilson[88][89][90] 4 mart 1913 4 mart 1921 Demokrat Tomas Marşal
29 Uorren Hardinq Uorren Hardinq[91][92][93] 4 mart 1921 2 avqust 1923[94] Respublikaçı Kalvin Kulic
30 Kalvin Kulic Kalvin Kulic[95][96][97] 2 avqust 1923 4 mart 1929 Respublikaçı olmayıb
Çarlz Daues
31 Herbert Huver Herbert Huver[98][99][100] 4 mart 1929 4 mart 1933 Respublikaçı Çarlz Körtis
32 Franklin Delano Ruzvelt Franklin Delano Ruzvelt[101][102] 4 mart 1933 12 aprel 1945[34] Demokrat Con Qarner
Henri Uolles
Harri Trumen
33 Harri Trumen Harri Trumen[103][104][105] 12 aprel 1945 20 yanvar 1953 Demokrat olmayıb
Olben Barkli
34 Duayt Eyzenhauer Duayt Eyzenhauer[106][107][108] 20 yanvar 1953 20 yanvar 1961 Respublikaçı Riçard Nikson
35 Con Kennedi Con Kennedi[109][110][111] 20 yanvar 1961 22 noyabr 1963[57] Demokrat Lindon Conson
36 Lindon Conson Lindon Conson[112][113] 22 noyabr 1963 20 yanvar 1969 Demokrat olmayıb
Hyubert Hamfri
37 Riçard Nikson Riçard Nikson[114][115][116] 20 yanvar 1969 9 avqust 1974[117] Respublikaçı Spiro Aqnyu
olmayıb
Cerald Ford
38 Cerald Ford Cerald Ford[118][119][120] 9 avqust 1974 20 yanvar 1977 Respublikaçı olmayıb
Nelson Rokfeller
39 Ceyms Karter Ceyms Karter[121][122][123] 20 yanvar 1977 20 yanvar 1981 Demokrat Uolter Mondeyl
40 Ronald Reyqan Ronald Reyqan[124][125][126] 20 yanvar 1981 20 yanvar 1989 Respublikaçı Corc Herbert Uoker Buş
41 Corc Herbert Uoker Buş Corc Herbert Uoker Buş[127][128][129] 20 yanvar 1989 20 yanvar 1993 Respublikaçı Den Kueyl
42 Bill Klinton Bill Klinton[130][131][132] 20 yanvar 1993 20 yanvar 2001 Demokrat Albert Qor
43 Corc Uoker Buş Corc Uoker Buş[133][134][135] 20 yanvar 2001 20 yanvar 2009 Respublikaçı Riçard Çeyni
44 Barak Obama Barak Obama[136][137][138] 20 yanvar 2009 20 yanvar 2017 Demokrat Cozef Bayden
45 Donald Con Trump Donald Tramp 20 yanvar 2017 hal hazırda vəzifədədi Respublikaçı Mayk Pens

Hazırda yaşayan sabiq prezidentlər[redaktə | əsas redaktə]

2018-ci il yanvar ayına olan vəziyyətə görə keçmiş Amerika prezidentlərinin beşi sağdır:

Prezident Prezidentlik illəri Doğum tarixi
Cimmi Karter 1977—1981 1 oktyabr 1924
Corc Herbert Uoker Buş 1989—1993 12 iyun 1924
Bill Klinton 1993—2001 19 avqust 1946
Corc Uoker Buş 2001—2009 6 iyul 1946
Barak Obama 2009—2017 6 avqust 1961

Prezidentlərdən axırıncı dəfə 2006-cı ilin dekabrında doxsan üç yaşında Cerald Ford vəfat etmişdir (prezidentlik dövrü 1974-cü ildən 1977-ci ilədək olmuşdur).

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Şərhlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. Müstəmləkələr nümayəndələrinin iştirak etdiyi və müstəqillik haqqında bəyannamənin qəbul olunduğu qurultayın sədri

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Constitution of the United States of America
  2. Cleaves Freeman. Old Tippecanoe: William Henry Harrison and His Time. — C. Scribner's Sons, 1939. — P. 152.
  3. Ingersoll, Jared Death of the President. University of Virginia's Miller Center of Public Affairs. 21 iyun 2013-cü il tarixində arxivləşdirilib.
  4. Russell Francis. The Shadow of Blooming Grove – Warren G. Harding in His Times. — Easton Press, 1962. — P. 591. — ISBN 0070543380.
  5. Big Ben Parker and President McKinley's Assassination. Math.buffalo.edu. 21 iyun 2013-cü ildə.arxivləşdirilib.
  6. Nixon ResignsThe Washington Post
  7. The White House. Biography of George Washington. Whitehouse.gov (12 mart 2007).21 iyun 2013-cü ildə arxivləşdirilib
  8.  George Washington – no Political Party – 1st President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013-cü il.
  9.  George Washington (February 22, 1732 – December 14, 1799)American Presidents: Life Portraits. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  10.  Biography of John Adams. Whitehouse.gov (12 mart 2007).21 iyun 2013-cü ildə.Arxivləşdirilib 
  11. John Adams – Federalist Party – 2nd President – American Presidents. History. 21 iyun 2013-cü ildə Arxivləşdirilib 
  12. John Adams (October 30, 1735 – July 4, 1826)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 21 iyun 2013-cü ildə. Arxivləşdirilib
  13. Biography of Thomas Jefferson. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  14. Thomas Jefferson – Democratic-Republican Party – 3rd President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  15. Thomas Jefferson (April 13, 1743 – July 4, 1826)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  16. Biography of James Madison. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  17.  James Madison – Democratic-Republican Party – 4th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  18. James Madison (March 16, 1751 – June 28, 1836)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  19.  Biography of James Madison. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  20.  James Monroe – Democratic-Republican Party – 5th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  21. James Monroe (April 28, 1758 – July 4, 1831)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  22. Biography of John Quincy Adams. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  23.  John Quincy Adams – Federalist, Democratic-Republican, National Republican, WHIG Party – 6th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  24.  John Quincy Adams (July 11, 1767 – February 23, 1848)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  25.  Biography of Andrew Jackson. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  26. Andrew Jackson – Democratic-Republican Party – 7th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  27. Andrew Jackson (March 15, 1767 – June 8, 1845)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  28. Biography of Martin Van Buren. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  29.  Martin Van Buren – Democratic-Republican, Democratic, and Free Soil Party – 8th President – American Presidents. History.Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  30.  Martin Van Buren (December 5, 1782 – July 24, 1862)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  31.  Biography of William Henry Harrison. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  32. William Henry Harrison – WHIG Party – 9th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  33. William Henry Harrison (February 9, 1773 – April 4, 1841)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  34. 34,0 34,1 34,2 Prezident postunda öz əcəli ilə vəfat etmişdir.
  35.  Biography of John Tyler. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  36.  John Tyler – No Party – 10th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  37. John Tyler (March 29, 1790 – January 18, 1862)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  38. Demokratlar partiyasının keçmiş üzvü, Viqlər partiyasından vitse-prezident seçilmişdir. Konqresdə viqlər fraksiyasını dəstəkləməkdən imtina etdiyi üçün 1841-ci ildə partiyadan xaric edilmişdir.
  39.  Biography of James Polk. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  40.  James Polk – Democratic Party – 11th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  41.  James K. Polk (November 2, 1795 – June 15, 1849)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  42.  Biography of Zachary Taylor. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  43.  Zachary Taylor – WHIG Party – 12th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  44. Zachary Taylor (November 24, 1784 – July 9, 1850)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  45.  Biography of Millard Fillmore. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  46. Millard Filmore – WHIG Party – 13th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  47. Millard Fillmore (January 7, 1800 – March 8, 1874)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  48. Biography of Franklin Pierce. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  49.  Franklin Pierce – Democratic Party – 14th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  50.  Franklin Pierce (November 23, 1804 – October 8, 1869)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  51.  Biography of James Buchanan. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  52.  James Buchanan – Democratic Party – 15th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  53. James Buchanan (April 23, 1791 – June 1, 1868)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  54. Biography of Abraham Lincoln. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  55.  Abraham Lincoln – Republic, National Union Party – 16th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  56. Abraham Lincoln (February 12, 1809 – April 15, 1865)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  57. 57,0 57,1 57,2 57,3 Qətlə yetirilib
  58. 58,0 58,1 Avraam LinkolnEndrü Conson 1864-cü il seçkilərində Milli ittifaq partiyasından seçilmişdilər.
  59. Biography of Andrew Johnson. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  60. Andrew Johnson – National Union Party – 17th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  61.  Andrew Johnson (December 29, 1808 – July 31, 1875)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  62. Biography of Ulysses S. Grant. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  63. Ulysses S. Grant – National Union Party – 18th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  64.  Ulysses S. Grant (April 27, 1822 – July 23, 1885)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  65. Biography of Rutherford B. Hayes. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  66.  Rutherford B. Hayes – Republican Party – 19th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  67.  Rutherford B. Hayes (October 4, 1822 – January 17, 1893)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  68. Biography of James Garfield. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  69. James Garfield – Republican Party – 20th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  70.  James A. Garfield (November 19, 1831 – September 19, 1881)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  71. Biography of Chester Arthur. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  72. Chester A. Arthur – Republican Party – 21st President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  73. Chester A. Arthur (October 5, 1829 – November 18, 1886)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  74. 74,0 74,1 Grover Cleveland – Democratic Party – 22nd and 24th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  75. Grover Cleveland (March 18, 1837 – June 24, 1908)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  76.  Biography of Benjamin Harrison. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  77. William Henry Harrison – Whig Party – 23rd President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  78.  Benjamin Harrison (August 20, 1833 – March 13, 1901)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  79. Biography of William McKinley. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  80. William McKinley – Republican Party – 25th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  81. William McKinley (January 29, 1843 – September 14, 1901)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  82. Biography of Theodore Roosevelt. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  83. Theodore Roosevelt – Republican, Bull Moose Party – 26th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  84. Theodore Roosevelt (October 27, 1858 – January 6, 1919)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  85. Biography of William Howard Taft. Whitehouse.gov (13 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  86. William Howard Taft – Republican Party – 27th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  87. William Howard Taft (September 15, 1857 – March 8, 1930)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  88. Biography of Woodrow Wilson. Whitehouse.gov (13 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  89. Woodrow Wilson – Democratic Party – 28th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  90. Woodrow Wilson (December 28, 1856 – February 3, 1924)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  91. Biography of Warren G. Harding. Whitehouse.gov (12 mart 2007).  Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  92. Warren Harding – Republican Party – 29th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  93. Warren G. Harding (November 2, 1865 – August 2, 1923)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  94. Prezident vəzifəsində vəfat edib.
  95. Biography of Calvin Coolidge. Whitehouse.gov (13 mart 2007).. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  96. Calvin Coolidge (July 4, 1872 – January 5, 1933)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  97. Biography of Herbert Hoover. Whitehouse.gov (13 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  98.  Herbert Hoover – Republican Party – 31st President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  99. Herbert Hoover (August 10, 1874 – October 20, 1964)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  100. iography of Franklin D. Roosevelt. Whitehouse.gov (20 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  101. Franklin D. Roosevelt – Democratic Party – 32nd President – American Presidents.History.
  102. Franklin D. Roosevelt (January 30, 1882 – April 12, 1945)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 год
  103. Biography of Harry S Truman. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  104. Harry S Truman – Democratic Party – 33rd President – American Presidents. History.
  105. Harry S Truman (May 8, 1884 – December 26, 1972)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  106. Biography of Dwight D. Eisenhower. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  107.  Dwight D. Eisenhower – Democratic Party – 34th President – American Presidents.History.
  108. Dwight D. Eisenhower (October 14, 1890 – March 28, 1969)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  109. Biography of John F. Kennedy. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  110. John F. Kennedy – Democratic Party – 35th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  111. John F. Kennedy (May 29, 1917 – November 22, 1963)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  112. Lyndon B. Johnson – Democratic Party – 36th President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  113. Lyndon B. Johnson (August 27, 1908 – January 22, 1973)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  114. Richard M. Nixon. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  115.  Richard Nixon – Republican Party – 37th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  116. Richard M. Nixon (January 9, 1913 – April 22, 1994)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  117. İstefa vermişdir
  118. Biography of Gerald R. Ford. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  119. Gerald Ford – Republican Party – 38th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  120. Gerald R. Ford (July 14, 1913 – December 26, 2006)American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  121. Biography of Jimmy Carter. Whitehouse.gov (12 mart 2007).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  122. Jimmy Carter – Democratic Party – 39th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  123. Jimmy Carter (October 1, 1924 – )American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  124. Biography of Ronald Reagan. Whitehouse.gov (25 iyun 2008). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  125. Ronald Reagan – Republican Party – 40th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  126. Ronald Reagan (February 6, 1911 – June 5, 2004)American Presidents: Life Portrait.C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  127. Biography of George Herbert Walker Bush. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  128. George H. W. Bush – Republican Party – 41st President – American Presidents.History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  129. George Bush (June 12, 1924 – )American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  130. Biography of William J. Clinton. Whitehouse.gov (12 mart 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  131. Bill Clinton – Democratic Party – 42nd President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  132. Bill Clinton (August 19, 1946 – )American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il
  133. Biography of President George W. Bush. Whitehouse.gov (25 fevral 2007). Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  134. George W. Bush – Republican Party – 43rd President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  135. George W. Bush (July 6, 1946 – )American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  136. President Barack Obama. Whitehouse.gov (20 yanvar 2009).Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  137. Barack Obama – Democratic Party – 44th President – American Presidents. History. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.
  138.  Barack Obama (August 4, 1961 – )American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Arxivləşdirilib 21 iyun 2013 -cü il.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]