Azərbaycanda ölkə əhəmiyyətli bağ-park, monumental və xatirə abidələrinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycanda ölkə əhəmiyyətli bağ-park, monumental və xatirə abidələrinin siyahısıAzərbaycan Respublikası Nazirlər Kabinetinin 2 avqust 2001-ci il tarixli, 132 nömrəli qərarı ilə təsdiq edilmiş və Azərbaycanda qeydiyyata alınması göstərilmiş ölkə əhəmiyyətli bağ-park, monumental və xatirə abidələrinin siyahısı.[1] Siyahıda ən qədim abidələr XIV əsrə aid Nardarandakı Xan bağı və XVII əsrə aid Gəncədəki Sərdar bağıdır.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Adı Şəkil Tarix
1 Vahid bağı Panoramabild Baku Filarmonia Park.JPG XIX əsr (1830-cu

illər) - XX əsr

2 Azadlıq bağı
1960-cı illər
3 Rixard Zorgenin heykəli (Bakı) Rixard Zorge abidəsi.jpg 1981
4 Milli Park
XX əsrin əvvəli
5 "Kitabi-Dədə Qorqud" abidəsi
2000
6 Xaqani bağı Khagani Garden Winter.jpg 1920
7 Səməd Vurğun bağı
1920
8 Sabir bağı Sabir garden.JPG 1920
9 Nizami bağı Nizami Garden in Baku.jpg 1930
10 Dağüstü park
1930
11 Nardaran Xan bağı
XIV əsr
12 Gəncə Xan bağı XAN BAĞI.jpg XVII əsr
13 Şəki Xan bağı Şəki Xan Bağı.jpg XVIII əsr
14 Bəhram Gurun heykəli Bəhram Gurun heykəli 01.jpg
15 Məhəmməd Füzuli heykəli Памятник Физули в Баку.jpg 1962
16 Nizami Gəncəvinin heykəli Nizami Gəncəvinin Bakıdakı heykəli (1).JPG 1949
17 Nizami məqbərəsi Nizami Gəncəvinin məqbərəsi.JPG
18 Qusar İstirahət Parkı Narimanov Park entrance.JPG XIX əsr
19 Şəhriyar adına Mədəniyyət və İstirahət parkı
20 S.Xasiyev adına Mədəniyyət və İstirahət parkı
21 Nizami adına Mədəniyyət və İstirahət parkı
22 Azərbaycan Respublikası Elmlər Akademiyasının Dendroparkı
23 Akademiya şəhərciyinin bağçası
24 Azərbaycan Respublikası Elmlər Akademiyasının Nəbatət bağı
25 Lermontov küçəsindəki bağ
26 Fəvvarələr meydanı Fountains Square, Baku 1.JPG
27 Mirzə Fətəli Axundovun heykəli Mirzə Fətəli Axundovun heykəli.jpg
28 Heydər bağı
29 Üzeyir Hacıbəyovun heykəli
30 Həzi Alanovun heykəli
31 Mirzə Ələkbər Sabirin heykəli Mirzə Ələkbər Sabirin heykəli.JPG
32 Səməd Vurğunun heykəli
33 Xurşidbanu Natəvanın heykəli Bakı Natəvan.jpg
34 Mikayıl Müşfiqin heykəli MikayilMushfig3.jpg
35 Mehdi Hüseynzadənin heykəli
36 Nəriman Nərimanovun heykəli
37 Məşədi Əzizbəyovun heykəli
38 Nəsiminin heykəli
39 Həsən bəy Zərdabinin heykəli
40 Cəfər Cabbarlının heykəli Cəfər Cabbarlının heykəli (Bakı, Cəfər Cabbarlı meydanı).jpg
41 Səttar Bəhlulzadənin qəbirüstü abidəsi
42 Əliağa Vahidin heykəli
43 Heykəl kompozisiyalı fəvvarə
44 Hüseyn Cavidin xatirə kompleksi
45 Şah İsmayıl Xətainin heykəli
46 Gürcü-Azərbaycan xalqlarının Dostluq abidəsi
47 Yusif Məmmədəliyevin heykəli
48 Birinci Fəxri Xiyaban
49 Şəhidlər Xiyabanı Entrance of Martyrs' Lane.JPG
50 Bakı zooparkı Bakı Zooloji Parkı.jpg
51 Bakı funikulyoru Train of Baku Funicular.jpg
52 Gəncədə Nizami Gəncəvinin heykəli Nizaminin Gəncədəki heykəli.JPG
53 Qatır Məmmədin heykəli
54 Cəlil Məmmədquluzadənin heykəli
55 Sumqayıt dənizkənarı parkı
56 Mingəçevir mədəniyyət və istirahət bağı
57 Əli Bayramlı mədəniyyət və istirahət bağı
58 Şabranda Gülüstani-İrəm
59 Qazax şəhər bağı

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]