Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Flag of UNESCO.svg Flag of Azerbaijan.svg

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi, Şirvanşahlar SarayıQız Qalasının yerləşdiyi İçəri şəhərQobustan qayaüstü incəsənət nümunələridir. Azərbaycan Respublikası 3 iyun 1992-ci ildə UNESCO-ya üzv qəbul edilmiş, 1996-cı ildə isə UNESCO və Azərbaycan arasında əməkdaşlıq haqqında memorandum imzalanmışdır. Bakı şəhərinin tarixi mərkəzi olan İçəri şəhər memarlıq kompleksi 2000-ci ilin dekabr ayında Ümumdünya irsi siyahısına salınmışdır. Qobustan dövlət tarixi-bədii qoruğu 2007-ci ilin yazında Ümumdünya irsi siyahısına salınmışdır.

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi[redaktə | əsas redaktə]

Siyahı Adı Tarix[1] Meyar Koordinatlar Şəkil
Əsas siyahı [2]
İçəri şəhər, Şirvanşahlar saray kompleksiQız qalası ilə birlikdə 2000 IV 40°22′N 49°50′E / 40.367°N 49.833°E / 40.367; 49.833 Şirvanşahlar saray kompleksi.jpg
Qobustan dövlət tarixi-bədii qoruğu 2007 III 40°07′N 49°22′E / 40.117°N 49.367°E / 40.117; 49.367 Petroglyphs in Gobustan 01.jpg
Müvəqqəti namizəd siyahı [3]
Bakı dağ mərhələsi 30.09.1998 VIII, IX 40°20′35″N 49°50′45″E / 40.34306°N 49.84583°E / 40.34306; 49.84583 Bail-2.JPG
Binəqədi dördüncü dövr fauna və flora qəbiristanlığı 30.09.1998 VIII, IX 40°15′50″N 49°45′55″E / 40.26389°N 49.76528°E / 40.26389; 49.76528 Rhinoceras binagadiensis.jpg
Lökbatan palçıq vulkanı 30.09.1998 VII,VIII,IX 40°20′50″N 49°45′55″E / 40.34722°N 49.76528°E / 40.34722; 49.76528 Mud Volcano in Gobustan 01.jpg
Hirkan milli parkı 30.09.1998 VII,X 38°30′34″N 48°45′50″E / 38.50944°N 48.76389°E / 38.50944; 48.76389 Flanmingo, Hirkan NP, Azerbaijan.JPG
Ordubad Tarixi Şəhər 24.10.2001 I,IV,V 38°54′N 46°1′E / 38.900°N 46.017°E / 38.900; 46.017 Ordubad qeyseriyye zorxana svln4821.jpg
Şəki xan sarayı 24.10.2001 I,IV,V 41°24′N 47°2′E / 41.400°N 47.033°E / 41.400; 47.033 Shaki khan palace7.jpg
Atəşgah 30.09.1998 I,III Атешгях в наши дни.jpg
Şuşa Tarixi Şəhər 24.10.2001 I,IV,V,VI 39°45′57″N 46°45′00″E / 39.76583°N 46.75000°E / 39.76583; 46.75000 Shushi039.JPG
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar:
Beşbarmaq səddi, Gilgilçay səddi, Çıraqqala, Şabran qalası, Dairəvi Mərdəkan qalası, Bayıl qalası, Nardaran qalası, və Ramana qalası ilə birlikdə
24.10.2001 Mardakanbashnya2.JPG
Naxçıvan türbələri:
Gülüstan türbəsi, Möminə Xatun türbəsi, Qarabağlar türbəsiAtabəylər Memarlıq Kompleksi ilə birlikdə
30.09.1998 I,IV Details of exterior of Momine Khatun mausoleum (1).jpg
Zaqatala Dövlət Təbiət Qoruğu 2018 Şamilovka, Zaqatala.jpg

YUNESKO-nun Azərbaycan Ümumdünya İrsi Əsas Siyahısı Xəritəsi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi abidələri

YUNESKO-nun Azərbaycan Ümumdünya İrsi Müvəqqəti Namizəd Siyahısı Xəritəsi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı (Azərbaycan)
Locator Dot.svg
Naxçıvan türbələri
Locator Dot.svg
Bakı dağ mərhələsi
Locator Dot.svg
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar
Azərbaycanda YUNESKO-nun müvəqqəti namizəd Ümumdünya irsi abidələri

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]