Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Flag of UNESCO.svg Flag of Azerbaijan.svg

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi, Şirvanşahlar SarayıQız Qalasının yerləşdiyi İçəri şəhərQobustan qayaüstü incəsənət nümunələridir. Azərbaycan Respublikası 3 iyun 1992-ci ildə UNESCO-ya üzv qəbul edilmiş, 1996-cı ildə isə UNESCO və Azərbaycan arasında əməkdaşlıq haqqında memorandum imzalanmışdır. Bakı şəhərinin tarixi mərkəzi olan İçəri şəhər memarlıq kompleksi 2000-ci ilin dekabr ayında Ümumdünya irsi siyahısına salınmışdır. Qobustan dövlət tarixi-bədii qoruğu 2007-ci ilin yazında Ümumdünya irsi siyahısına salınmışdır.

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi[redaktə | əsas redaktə]

Siyahı Adı Tarix[1] Meyar Koordinatlar Şəkil
Əsas siyahı [2]
İçəri şəhər, Şirvanşahlar saray kompleksiQız qalası ilə birlikdə 2000 IV 40°22′N 49°50′E / 40.367°N 49.833°E / 40.367; 49.833 Şirvanşahlar saray kompleksi.jpg
Qobustan dövlət tarixi-bədii qoruğu 2007 III 40°07′N 49°22′E / 40.117°N 49.367°E / 40.117; 49.367 Petroglyphs in Gobustan 01.jpg
Müvəqqəti namizəd siyahı [3]
Bakı dağ mərhələsi 30.09.1998 VIII, IX 40°20′35″N 49°50′45″E / 40.34306°N 49.84583°E / 40.34306; 49.84583 Bail-2.JPG
Binəqədi dördüncü dövr fauna və flora qəbiristanlığı 30.09.1998 VIII, IX 40°15′50″N 49°45′55″E / 40.26389°N 49.76528°E / 40.26389; 49.76528 Rhinoceras binagadiensis.jpg
Lökbatan palçıq vulkanı 30.09.1998 VII,VIII,IX 40°20′50″N 49°45′55″E / 40.34722°N 49.76528°E / 40.34722; 49.76528 Mud Volcano in Gobustan 01.jpg
Hirkan milli parkı 30.09.1998 VII,X 38°30′34″N 48°45′50″E / 38.50944°N 48.76389°E / 38.50944; 48.76389 Flanmingo, Hirkan NP, Azerbaijan.JPG
Ordubad Tarixi Şəhər 24.10.2001 I,IV,V 38°54′N 46°1′E / 38.900°N 46.017°E / 38.900; 46.017 Ordubad qeyseriyye zorxana svln4821.jpg
Şəki xan sarayı 24.10.2001 I,IV,V 41°24′N 47°2′E / 41.400°N 47.033°E / 41.400; 47.033 Shaki khan palace20.jpg
Atəşgah 30.09.1998 I,III Zoroastrian Fire Temple - panoramio.jpg
Şuşa Tarixi Şəhər 24.10.2001 I,IV,V,VI 39°45′57″N 46°45′00″E / 39.76583°N 46.75000°E / 39.76583; 46.75000 Shushi039.JPG
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar:
Beşbarmaq səddi, Gilgilçay səddi, Çıraqqala, Şabran qalası, Dairəvi Mərdəkan qalası, Bayıl qalası, Nardaran qalası, və Ramana qalası ilə birlikdə
24.10.2001 Ramana Castle.jpg
Naxçıvan türbələri:
Gülüstan türbəsi, Möminə Xatun türbəsi, Qarabağlar türbəsiAtabəylər Memarlıq Kompleksi ilə birlikdə
30.09.1998 I,IV Momina Khatun Tomb.jpg
Zaqatala Dövlət Təbiət Qoruğu 2018 Şamilovka, Zaqatala.jpg

YUNESKO-nun Azərbaycan Ümumdünya İrsi Əsas Siyahısı Xəritəsi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi abidələri

YUNESKO-nun Azərbaycan Ümumdünya İrsi Müvəqqəti Namizəd Siyahısı Xəritəsi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı is located in Azərbaycan
Naxçıvan türbələri
Naxçıvan türbələri
Bakı dağ mərhələsi
Bakı dağ mərhələsi
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar
Azərbaycanda YUNESKO-nun müvəqqəti namizəd Ümumdünya irsi abidələri

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]