Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Flag of UNESCO.svg Flag of Azerbaijan.svg

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi siyahısına Şirvanşahlar SarayıQız Qalası ilə birlikdə İçəri şəhərQobustan Qaya Sənəti Mədəni Landşaftı daxildir. Azərbaycan Respublikası 1992-ci ildə YUNESCO-ya üzv qəbul edilmiş, 1996-cı ildə isə YUNESCO və Azərbaycan arasında əməkdaşlıq haqqında memorandum imzalanmışdır. Bakı şəhərinin tarixi mərkəzi olan İçəri şəhər memarlıq kompleksi 2000-ci ildə, Qobustan dövlət tarixi-bədii qoruğu isə 2007-ci ildə Ümumdünya irsi siyahısına salınmışdır.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Əsas[redaktə | əsas redaktə]

Adı Tarix[1] Meyar Şəkil Kateqoriya
1.1 İçəri şəhər 2000 IV Pagan temple in Ichery Sheher.JPG mədəni
1.2 Şirvanşahlar saray kompleksi 2000 IV Şirvanşahlar saray kompleksi.jpg mədəni
1.3 Qız qalası 2000 IV Maiden Tower (Baku).jpg mədəni
2 Qobustan dövlət tarixi-bədii qoruğu 2007 III Petroglyphs in Gobustan 01.jpg mədəni

Müvəqqəti[redaktə | əsas redaktə]

Adı Tarix[2] Meyar Şəkil Kateqoriya
3 Bakı dağ mərhələsi 1998 VIII, IX Bail-2.JPG təbii
4 Binəqədi dördüncü dövr fauna və flora qəbiristanlığı 1998 VIII, IX Rhinoceras binagadiensis.jpg təbii
5 Lökbatan palçıq vulkanı 1998 VII,VIII,IX (L) Palçıq Vulkanları, Qobustan 040.jpg təbii
6 Hirkan milli parkı 1998 VII,X Hirkan National Park (3).jpg təbii
7 Ordubad Tarixi Şəhər 2001 I,IV,V Ordubad qeyseriyye zorxana svln4821.jpg mədəni
8 Şəki xan sarayı 2001 I,IV,V Shaki khan palace20.jpg mədəni
9 Atəşgah 1998 I,III Zoroastrian Fire Temple - panoramio.jpg mədəni
10 Şuşa Tarixi Şəhər 2001 I,IV,V,VI} Shushi039.JPG mədəni
11.1 Beşbarmaq səddi 2001 Şəkil0117.jpg mədəni
11.2 Gilgilçay səddi 2001 Gilgilcay seddi.PNG mədəni
11.3 Çıraqqala 2001 Chirag Gala from the hill.jpg mədəni
11.4 Şabran qalası 2001 Remains of ancient Shabran city, Azerbaijan.jpg mədəni
11.5 Dördkünc Mərdəkan qalası 2001 Mardakanbashnya2.JPG mədəni
11.6 Dairəvi Mərdəkan qalası 2001 Mardakankrugbashnya2.JPG mədəni
11.7 Bayıl qalası 2001 Bayıl qəsrinin qalıqları.JPG mədəni
11.8 Nardaran qalası 2001 Nardaran Fortress.JPG mədəni
11.9 Ramana qalası 2001 Ramana Castle.jpg mədəni
12.1 Gülüstan türbəsi 1998 I,IV Gülüstan türbəsi bərpadan sonra.jpg mədəni
12.2 Möminə Xatun türbəsi 1998 I,IV Momine perspective wiki.jpg mədəni
12.3 Qarabağlar türbəsi 1998 I,IV Qarabağlar türbəsinin baştağı.jpeg mədəni
12.4 Yusif ibn Küseyir türbəsi 1998 I,IV Nakhichevan Mausoleum.jpg mədəni
13 Zaqatala Dövlət Təbiət Qoruğu 2018 Şamilovka, Zaqatala.jpg təbii

Xəritədə[redaktə | əsas redaktə]

Ümumdünya İrsi Əsas Siyahı Xəritəsi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi abidələri

Ümumdünya İrsi Müvəqqəti Namizəd Siyahı Xəritəsi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda YUNESKO-nun Ümumdünya irsi obyektlərinin siyahısı  — yerləşdiyi ərazi Azərbaycan
Naxçıvan türbələri
Naxçıvan türbələri
Bakı dağ mərhələsi
Bakı dağ mərhələsi
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar
Xəzər dənizinin sahilində müdafiə konstruksiyalar
Azərbaycanda YUNESKO-nun müvəqqəti namizəd Ümumdünya irsi abidələri

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Tarix, əsas siyahı üçün yazılmış tarixdir və müvəqqəti namizəd siyahı üçün təqdim tarixdir.
  2. Tarix, əsas siyahı üçün yazılmış tarixdir və müvəqqəti namizəd siyahı üçün təqdim tarixdir.