Tarixdə 100 ən çox öyrənilmiş şəxsiyyətlər siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Tarixdə 100 ən çox öyrənilmiş şəxsiyyətlər siyahısı - ABŞ Konqresi Kitabxansının [1] 2008-ci lin əvvəlinə aid kataloqlarının məlumatları əsasında hazırlanıb. Siyahı konkret bu şəxslərə həsr edilmiş monoqrafiyaların sayına əsasən tərtib edilib.

  1. Karl Marks (Marx) (1818—1883) - alman filosofu, 3180.
  2. İmmanuel Kant (Kant) (1724—1804) - alman filosofu, neoklassik alman fəlsəfəsinin banisi, 2005.
  3. Vladimir Lenin (Lenin) (1870—1924) - rus inqilabçısı, dünyanın ilk sosialist dövləti olan SSRİ-nin qurcusu və ilk rəhbəri, 1970.
  4. Avraam Linkoln (Lincoln) (1809—1865) - ABŞ Prezidenti, 1933.
  5. Adolf Hitler (Hitler) (1889—1945) - alman siyasətçisi, 1773.
  6. Fridrix Hegel (Hegel) (1770—1831) - alman filosofu, 1654.
  7. Ziqmund Freyd (Freud) (1856—1939) - Avstriya psixoloqu, psixoanaliz elminin banisi, 1537.
  8. Mahatma Qandi (Gandhi) (1869—1948) - hind mütəfəkkiri və ictimai xadimi, 1487.
  9. Fridrix Nitsşe (Nietzsche) (1844—1900), alman filosofu, 1468.
  10. Martin Lüter (Luther) (1483—1546), alman din xadimi, 1390.
  11. Foma Akvinski (Thomas Aquinas) (1225—1274), italiya filosofu və teoloqu, 1382.
  12. Martin Haydeqqer (Heidegger) (1889—1976), alman filosofu, 1300.
  13. Platon (Πλάτων) (427—347 b.e.q.), yunan filosofu, 1263.
  14. Aristotel (Ἀριστοτέλης) (384—322 b.e.q.), yunan filosofu, 1227.
  15. Mao Tsedun (毛泽东, Mao Zedong) (1893—1976) - Çin Xalq Respublikasının qurucusu və ilk rəhbəri, 1150.
  16. Corc Vaşinqton (Washington) (1732—1799), ABŞ Prezidenti, 1124.
  17. İosif Stalin (1879—1953), SSRİ dövlət xadimi, 1108.
  18. Xristofor Kolumb (Colombo, Colón) (1451?—1506) — İspaniya qulluğunda olan Genuya səyahətçisi, 1092.
  19. Napoleon Bonapart (Napoléon) I (1769—1821) — Fransa imperatoru, 1002.
  20. Franklin Ruzvelt (Roosevelt) (1882—1945), ABŞ prezidenti, 988.
  21. Avreli Avqustin (Augustinus) (354—430), filosof və teoloq, 950.
  22. Rixard Vaqner (Wagner) (1818—1883), alman bəstəkarı, 840.
  23. Karl Qustav Yunq (Jung) (1875—1961), İsveçrə psixoloqu, 826.
  24. Volfqanq Amadey Motsart (Mozart) (1756—1791), Avstriya bəstəkarı, 759.
  25. Yohann Volfqanq Göte (Goethe) (1749—1832), alman yazıçısı, 758.
  26. Tomas Cefferson (Jefferson) (1743—1826), ABŞ prezidenti, 755.
  27. Rene Dekart (Descartes) (1596—1650), fransız filosofu, 755.
  28. Jan Jak Russo (Rousseau) (1712—1778), fransız yazıçısı və mütəfəkkiri, 735.
  29. Bencamin Franklin (Franklin) (1706—1790), ABŞ alimi və siyasətçisi, 709.
  30. Teodor Ruzvelt (Roosevelt) (1858—1919), ABŞ prezidenti, 708.
  31. Lüdviq Vitgenşteyn (Wittgenstein) (1889—1951), Avstriya və Böyük Britaniya filosofu, 694.
  32. Lüdviq van Bethoven (Beethoven) (1770—1827), alman və Avstriya bəstəkarı, 689.
  33. Lev Tolstoy (1828—1910) rus yazıçısı, 681.
  34. Sorn Kyerkeqor (Kierkegaard) (1813—1855), Danimarka mütəfəkkiri, 679.
  35. Edmund Husserl (Husserl) (1859—1938), alman filosofu, 659.
  36. Vudro Vilson (Wilson) (1856—1924), ABŞ prezidenti, 641.
  37. Sokrat (Σωκράτης) (469?—399 b.e.q.), yunan mütəfəkkiri, 601.
  38. İohan Sebastyan Bax (Bach) (1685—1750), alman bəstəkarı, 599.
  39. Şarl de Qoll (de Gaulle) (1890—1970), Fransa prezidenti, 594.
  40. Fridrix Engels (Engels) (1820—1895), alman filosofu, 584.
  41. Con Kennedi (Kennedy) (1917—1963), ABŞ prezidenti, 572.
  42. Benedikt Spinoza (Spinoza) (1632—1677), holland filosofu, 568.
  43. Albert Eynşteyn (Einstein) (1879—1955), alman və amerika fiziki, 553.
  44. Maks Veber (Weber), Макс (1864—1920), alman filosofu, 546.
  45. Leonardo da Vinçi (Leonardo da Vinci) (1452—1519), İtaliya alimi və rəssamı, 536.
  46. Uinston Çörçill (Churchill) (1874—1965) - Böyük Britaniyanın sabiq baş naziri, 533.
  47. Pablo Pikasso (Picasso) (1882—1973), İspaniya rəssamı, 513.
  48. II İoann Pavel (Johannes Paulus II) (1920—2005), Roma Papası, 507.
  49. İsa (Ἰησοῦς Χριστός; ) (b. e. 5 il. — b. e. 30 il), Xristian dininin banisi, 500.
  50. Karl Bart (Barth) (1886—1968), alman mütəfəkkiri, 492.
  51. Rabindranat Taqor (Tagore; ঠাকুর) (1861—1941), hind yazıçısı, 488.
  52. Jan Kalvin (Calvin) (1509—1564), İsveçrə din xadimi, 483.
  53. Jan-Pol Sartr (Sartre) (1905—1980), fransız yazıçısı və filosofu — 479.
  54. Çarlz Darvin (Darwin) (1809—1882), Britaniya bioloqu — 468.
  55. Mikelancelo (Michelangelo) (1475—1564), İtalyan rəssamı, heykəltaraşı, arxitektor, şair — 465.
  56. Uilyam Şekspir (Shakespeare) (1564—1616), Britaniya dramaturqu və şairi — 454.
  57. Rembrandt (Rembrandt) (1606—1669), holland rəssamı — 452.
  58. Aleksandr Puşkin (1799—1837), rus şairi və yazışısı — 443.
  59. Qotfrid Leybnis (Leibnitz) (1646—1716), aılman alimi və filosofu — 442.
  60. Frederik Şopen (Chopin) (1810—1849), polyak və fransız bəstəkarı — 441.
  61. Den Syaopin (鄧小平, Deng Xiaoping) (1904—1997), Çin siyasətçisi — 440.
  62. Devid Yum (Hume)(1711—1776), Britaniya filosofu — 436.
  63. Teyyar de Şarden (Teilhard de Chardin) (1881—1955), fransız almi və müətəfəkkiri — 435.
  64. Fyodor Dostoyevski (1821—1881), rus yazıçısı — 431.
  65. Dante Aligyeri (Dante) (1265—1321), italyan yazıçısı — 427.
  66. Jan Piaje (Piaget) (1896—1980), İsveçrə psixoloqu — 420.
  67. Qautama Budda (गौतम बुद्ध) (563—483 до н. э.?) - Buddizm dininin banisi — 411.
  68. Con Dyui (Dewey), Джон (1859—1952), ABŞ filosofu — 387.
  69. Ronald Reyqan (Reagan) (1911—2004), ABŞ prezidenti — 383.
  70. Blez Paskal (Pascal) (1623—1662), fransız alimi və mütəfəkkiri — 381.
  71. Mustafa Kamal Atatürk (Atatürk) (1881—1938), Türkiyə prezidenti — 379.
  72. Nikkolo Makiavelli (Machiavelli) (1469—1527), italyan mütəfəkkiri — 372.
  73. Jak Lakan (Lacan) (1901—1981), fransız psixoloqu — 365.
  74. Maksim Qorki (1868—1936), rus yazıçısı — 365.
  75. Duayt Eyzenhauer (Eisenhower) (1890—1969), ABŞ prezidenti — 359.
  76. Volter (Voltaire) (1694—1778), fransız yazışısı və mütəfəkkiri — 359.
  77. Mişel Fuko (Foucault) (1926—1984), fransız filosofu — 350.
  78. Antonio Qramşi (Gramsci) (1891—1937), italyan mütəfəkkiri və siyasətçisi — 344.
  79. Con Lokk (Locke) (1632—1704), Britaniya filosofu — 343.
  80. Anri Berqson (Bergson) (1859—1941), fransız filosofu — 341.
  81. Konfutsi (孔夫子, Kong Fuzi) (551—479 до н. э.) - çin filosofu — 335.
  82. Qalileo Qaliley (Galilei) (1564—1642), italyan alimi — 332.
  83. Tomas Hobbs (Hobbes) (1588—1679), Britaniya filosofu — 330.
  84. Fransisko Qoya (Goya) (1746—1828), ispan rəssamı — 328.
  85. Qxoş (শ্রী অরবিন্দ, Ghose) (1872—1950), hind mütəfəkkiri — 320.
  86. Corc Uoker Buş (Bush) (р.1946), ABŞ prezidenti — 312.
  87. Yurgen Habermas (Habermas) (р.1929), alman filosofu — 308.
  88. Viktor Hüqo (Hugo) (1802—1885), fransız yazıçısı — 307.
  89. Mixail Qorbaçov (р.1931), SSRİ prezidenti — 306.
  90. Makedoniyalı İskəndər (Ἀλέξανδρος ὁ Μέγας) (356—323 до н. э.), Makedoniya və Asiyanın çarı — 303.
  91. Yohann Qotlib Fixte (Fichte) (1762—1814), alman filosofu — 295.
  92. Uolt Uitmen (Whitman) (1819—1892), ABŞ şairi — 294.
  93. Ernesto Çe Gevara (Guevara) (1928—1967) - argentina inqilabçısı — 294.
  94. Jak Derrida (Derrida) (1930—2004), fransız filosofu — 291.
  95. Artur Şopenhauer (Schopenhauer) (1788—1860), alman filosofu — 289.
  96. Desiderius Erasmus (Erasmus) (1469—1536), holland mütəfəkkiri — 287.
  97. Fridrix Şiller (Shiller) (1759—1805), alman yazıçısı — 277.
  98. Benedetto Kroçe (Croce) (1866—1952), italyan filosofu — 275.
  99. Onore de Balzak (Balzac) (1799—1850), fransız yazıçısı — 271.
  100. Fridrix Şellinq (Schelling) (1775—1854), alman filosofu — 270

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]