Azərbaycanda elektrik stansiyaların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycanda elektrik stansiyaların siyahısı.

Su Elektrik Stansiyaları[redaktə | əsas redaktə]

Stansiya Şəhər Koordinatlar Gücü (MVt) Vəziyyəti
Mingəçevir Su Elektrik Stansiyası Mingəçevir 40°47′24″ şm. e. 47°01′42″ ş. u. 402 İşlək
Şəmkir Su Elektrik Stansiyası Şəmkir 40°59′24″ şm. e. 45°59′26″ ş. u. 380 İşlək
Yenikənd Su Elektrik Stansiyası Yenikənd 40°55′09″ şm. e. 46°16′58″ ş. u. 150 İşlək
Füzuli Su Elektrik Stansiyası Füzuli 39°59′ şm. e. 47°14′ ş. u. 25 İşlək
Taxtakörpü Su Elektrik Stansiyası Şabran 41°09′50″ şm. e. 48°59′24″ ş. u. 25 İşlək
Şəmkirçay Su Elektrik Stansiyası Şəmkir 40°59′24″ şm. e. 45°59′26″ ş. u. 25 işlək
Varvara Su Elektrik Stansiyası Yevlax, Mingəçevir, Göygöl 40°41'7" şm. e. 47°5'35" ş. u. 16,5 işlək
Biləv Su Elektrik Stansiyası Ordubad 38°54′00″ şm. e. 46°02′00″ ş. u. 22 İşlək
Arpaçay-1, Arpaçay-2 Su Elektrik Stansiyaları Şərur 39°29′10″ şm. e. 45°09′17″ ş. u. 21,9 işlək

Kiçik Su Elektrik Stansiyaları[redaktə | əsas redaktə]

Stansiya Şəhər Gücü(MVt)
Vayxır Babək 5
Göyçay Göyçay 3,1
İsmayıllı -1 İsmayıllı 1,6
İsmayıllı-2 İsmayıllı 1,6
Balakən-1 Balakən 1,5

Günəş Elektrik Stansiyaları[redaktə | əsas redaktə]

Stansiya Şəhər Koordinatlar Gücü (MVt) Vəziyyəti
Naxçıvan Günəş Elektrik Stansiyası Babək 39.333072° şm. e. 45.461726° ş. u. 20 işlək
Suraxanı Günəş Elektrik Stansiyası Suraxanı 40°25′13″ şm. e. 50°00′17″ ş. u. 1,2 İşlək

İstilik Elektrik Stansiyaları[redaktə | əsas redaktə]

Stansiya Şəhər Koordinatlar Gücü (MVt) Vəziyyəti
Azərbaycan İstilik Elektrik Stansiyası Mingəçevir 40°46′12″ şm. e. 47°02′56″ ş. u. 2,400 İşlək
Şirvan İstilik Elektrik Stansiyası Şirvan 1050
Cənub İstilik Elektrik Stansiyası Şirvan 39°55′55″ şm. e. 48°55′13″ ş. u. 780[1] İşlək
Sumqayit İstilik Elektrik Stansiyası Sumqayıt 40°35′23″ şm. e. 49°40′07″ ş. u. 525 İşlək
Şimal İstilik Elektrik Stansiyası Bakı 40°23′43″ şm. e. 49°52′56″ ş. u. 409 İşlək
Səngəçal İstilik Elektrik Stansiyası Səngəçal 40°10′21″ şm. e. 49°27′41″ ş. u. 300 İşlək
Bakı İEM Bakı 40.375648° şm. e.  49.920844° ş.u 106 işlək
Bakı İstilik Elektrik Stansiyası Bakı 40.403260° şm. e.   49.916564° ş.u 105 işlək
Şahdağ İstilik Elektrik Stansiyası Quba 48.47475° şm. e .   41.40713° ş.u 105 işlək
Astara İstilik Elektrik Stansiyası Astara 48.82745° şm. e. 38.48746° ş.u 87 işlək
Şəki İstilik Elektrik Stansiyası Şəki 47.14083° şm.e. 41.06081° ş.u 87 işlək
Xaçmaz İstilik Elektrik Stansiyası Xaçmaz 48.81158° şm.e. 41.43187° ş.u 87 işlək
Naxçıvan İstilik Elektrik Stansiyası Naxçıvan 87 işlək
Naxçıvan qaz-turbin Elektrik Stansiyası Naxçıvan 64 işlək

İşğal altında olan ərazilərdəki stansiyalar[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanın işğal altında olan Tərtər rayonu ərazisində Tərtər çayının üzərində tikilmiş Sərsəng  su elektrik  stansiyası 1977-ci ildə istismara verilib.  Sərsəng su qovşağının qurğularına  torpaq bənd,  tikinti tuneli, qəza suburaxıcısı, suqəbuledici, derivasiya (qolayrıcı) tuneli, SES-in binası və suvarma  siyirtmələrinin  binası daxildir. Stansiyada iki ədəd RO115/697-V120 tipli  radial-oxlu (Frensis sistemli) su turbini qoyulub. Onların hər birinin gücü  25 MVt və fırlanma sürəti 375 dövr/dəq-dir. Bu turbinlərin hesabat basqısı 87,5 m, su sərfi isə 33,25 m3/ san-dir.

Coğrafi mövqeyi[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycanda elektrik stansiyaları
Blue pog.svg Su Elektrik Stansiyaları
Green pog.svg Günəş Elektrik Stansiyaları
Orange pog.svg İstilik Elektrik Stansiyaları
  1. https://www.president.az/articles/8577