≛

Qitələrarası kubok qazanan baş məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin
Kuboku üç dəfə qazanan yeganə baş məşqçi Karlos Byanki.

Qitələrarası kubok qazanan baş məşqçilərin siyahısı1960-2004-cü illərdə CONMEBOLUEFA tərəfindən təşkil edilən və UEFA Çempionlar Liqası çempionu ilə Libertadores Kuboku çempionunun qarşılaşdığı Qitələrarası Kubokda çempion olan futbol komandalarının baş məşqçilərinin siyahısı. Qitələrarası kubok qazanan ilk komanda "Real Madrid", ilk baş məşqçi isə Miqel Munos olub. İlk 18 oyun cüt oyunlu sistemlə keçirilib. 1980-ci ildə baş məşqçisi Xuan Martin Muxika olan "Nasyonal" komandası, "Nottingem Forest" komandasını ilk tək oyunlu sistemlə keçirilən çempionatda məğlub edərək yeni sistemdəki ilk çempion oldu. Sonuncusu 2003-cü ildə keçirilən kubokun isə son çempionu olan "Porto" komandasının baş məşqçisi Viktor Fernandez idi.

Argentinalı Karlos Byanki 1994-cü ildə "Veles Sarsfild" komandasının, 20002003-cü illərdə "Boka Xuniors" komandasının baş məşqçisi ikən kuboku başı üzərinə qaldırdı və turnirdə 3 çempionluq qazanan ilk və tək baş məşqçi oldu. Dörd baş məşqçi bu kuboku bir dəfədən artıq qazanmaq uğuru əldə etsə də, dördü də bu uğuru eyni komanda ilə iki il ardıcıl çempion olmaqla əldə etmişdi. "Santos" komandasının baş məşqçisi ikən 19621963-cü illərdə kuboku qazanan Luis Peres (ləqəbi — Lula) turnir tarixində həm iki dəfə çempion olan, həm də ardıcıl iki dəfə çempion olan ilk baş məşqçi olmuşdu. Elenio Errera "İnter Milan" komandasının baş məşqçisi ikən 19641965-ci illərdə komandasına çempionluq qazandırdı. Arriqo Sakki 19891990-cı illərdə "Milan" komandası ilə kuboku qazandı. Son olaraq Tele Santana "San Paulu" ilə 19921993-cü illərdə bu sevinci yaşadı.

8 fərqli adla 11 çempionluq əldə edən argentinalılar ölkə baxımından ən yaxşı nəticə göstərən baş məşqçilər oldular. Turnir tarixində 9 baş məşqçi — İtaliya klubu "İnter Milan" komandasının argentinalı baş məşqçisi Elenio Errera, Hollandiya klubu "Feyenoord" komandasının avstriyalı baş məşqçisi Ernst Happel, Hollandiya klubu "Ayaks" komandasının baş məşqçisi Rumen Ştefan Kovaç, Paraqvay klubu "Olimpiya"nın uruqvaylı baş məşqçisi Luis Kubilya, Portuqaliya klubu "Porto"nun xorvat baş məşqçisi Tomislav İviş, Almaniya klubu "Borussiya Dortmund" komandasının italyan baş məqçisi Nevio Skala, İspaniya klubu "Real Madrid"in holland baş məşqçisi Quus Hiddink, İngiltərə klubu "Mançester Yunayted"in şotland baş məşqçisi Aleks Ferqyuson və "Porto"nun baş məşqçisi Viktor Fernandes öz ölkəsindən olmayan klubla turnirin qalibi oldu.

İllərə görə[redaktə | mənbəni redaktə et]

19621963-cü ildə çempion olan Luis Peres.
19641965-ci ildə çempion olan Elenio Errera.
19921993-cü ildə çempion olan Tele Santana.
İl Millət Baş məşqçi Ölkə Klub İstinad
1960  İspaniya Miqel Munos  İspaniya Real Madrid [1]
1961  Uruqvay Roberto Skarone  Uruqvay Penyarol [2]
1962  Braziliya Luis Peres  Braziliya Santos [3]
1963  Braziliya Luis Peres  Braziliya Santos [3]
1964  Argentina Elenio Errera  İtaliya İnter Milan [4]
1965  Argentina Elenio Errera  Argentina İnter Milan [4]
1966  Uruqvay Roke Maspoli  Uruqvay Penyarol [5]
1967  Argentina Xuan Pissuti  Argentina Rasinq [6]
1968  Argentina Osvaldo Subeldiya  Argentina Estudiantes La Plata [7]
1969  İtaliya Nereo Rokko  İtaliya Milan [8]
1970  Avstriya Ernst Happel  Niderland Feyenoord [9]
1971  Uruqvay Vaşinqton Etçamendi  Uruqvay Nasyonal [10]
1972  Rumıniya Ştefan Kovaç  Niderland Ayaks [11]
1973  Argentina Roberto Ferreyro  Argentina İndependente [12]
1974  İspaniya Luis Araqones  İspaniya Atletiko Madrid [13]
1975 [A] [14]
1976  Almaniya Dettmar Kramer  Almaniya Bayern Münhen [15]
1977  Argentina Xuan Karlos Lorenso  Argentina Boka Xuniors [16]
1978 [14]
1979  Uruqvay Luis Kubilya  Paraqvay Olimpiya Asunson [17]
1980  Uruqvay Xuan Muxika  Uruqvay Nasyonal [18]
1981  Braziliya Paulo Karpejiyani  Braziliya Flamenqo [19]
1982  Uruqvay Uqo Banıyulo  Uruqvay Penyarol [20]
1983  Braziliya Valdir Espinoza  Braziliya Qremio [21]
1984  Argentina Xose Pastorisa  Argentina İndependente [22]
1985  İtaliya Covanni Trapattoni  İtaliya Yuventus [23]
1986  Argentina Ektor Veyra  Argentina River Pleyt [24]
1987  Xorvatiya[A] Tomislav İviç  Portuqaliya Porto [25]
1988  Uruqvay Roberto Fleytas  Uruqvay Nasyonal [26]
1989  İtaliya Arriqo Sakki  İtaliya Milan [27]
1990  İtaliya Arriqo Sakki  İtaliya Milan [27]
1991  Serbiya[B] Vladiça Popoviç  Serbiya[B] Srvena Zvezda [28]
1992  Braziliya Tele Santana  Braziliya San Paulu [29]
1993  Braziliya Tele Santana  Braziliya San Paulu [29]
1994  Argentina Karlos Byanki  Argentina Velez Sarsfield [30]
1995  Niderland Luis van Qaal  Niderland Ayaks [31]
1996  İtaliya Marçello Lippi  İtaliya Yuventus [32]
1997  İtaliya Nevio Skala  Almaniya Borussiya Dortmund [33]
1998  Niderland Qus Hiddink  İspaniya Real Madrid [34]
1999  Şotlandiya Aleks Ferqyuson  İngiltərə Mançester Yunayted [35]
2000  Argentina Karlos Byanki  Argentina Boka Xuniors [36]
2001  Almaniya Otmar Hitsfeld  Almaniya Bayern Münhen [37]
2002  İspaniya Visente del Boske  İspaniya Real Madrid [38]
2003  Argentina Karlos Byanki  Argentina Boka Xuniors [39]
2004  İspaniya Viktor Fernandes  Portuqaliya Porto [40]

Mükafatların sayına görə[redaktə | mənbəni redaktə et]

Nömrə Milləti Baş məşqçi Qazanma sayı Qazandığı illər Qazandığı klublar
1 Argentina Argentina Karlos Byanki 3 1994, 2000, 2003 Veles Sarsfild, Boka Xuniors
2 Braziliya Braziliya Luis Peres 2 1962, 1963 Santos
Argentina Argentina Elenio Errera 2 1964, 1965 İnter Milan
İtaliya İtaliya Arriqo Sakki 2 1989, 1990 Milan
Braziliya Braziliya Tele Santana 2 1992, 1993 San-Paulu

Millətə görə[redaktə | mənbəni redaktə et]

Millət Qazanma sayı
Argentina Argentina 11
Uruqvay Uruqvay 7
Braziliya Braziliya 6
İtaliya İtaliya 6
İspaniya İspaniya 4
Almaniya Almaniya 2
Niderland Niderland 2
Avstriya Avstriya 1
Xorvatiya Xorvatiya 1
Şotlandiya Şotlandiya 1
Rumıniya Rumıniya 1
Serbiya Serbiya 1

Qeydlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

A. ^ 1975-ci ildə təşkil edilən kubok, Bayern Münhen komandası ilə İndependente komandasının oyun tarixi ilə əlaqədar mübahisəsi; 1978-ci ildə baş tutacaq kubok, Boka Xuniors komandası ilə Liverpul komandasının bir biri ilə oynamaq istəməməsi səbəbi ilə təşkil edilmədi.

B. ^ Serb olan Vladiça Popoviç, kuboku qazandığı vaxt, Serbiya müstəqil olmadığı üçün, o vaxt ölkənin bağlı olduğu Yuqoslaviya vətəndaşı idi. Serb komandası olan Srvena Zvezda komandasıda Yuqoslaviya komandası olaraq mübarizə aparırdı.

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Intercontinental Cup 1960". FİFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  2. "Intercontinental Cup 1961". FIFA. 2013-03-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  3. 1 2 "Intercontinental Cups 1962 and 1963". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  4. 1 2 "Intercontinental Cups 1964 and 1965". FIFA. 2013-03-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  5. "Intercontinental Cup 1966". FIFA. 2013-03-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  6. "Intercontinental Cup 1967". FIFA. 2013-03-12 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  7. "Intercontinental Cup 1968". FIFA. 2012-11-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  8. "Intercontinental Cup 1969". FIFA. 2012-10-21 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  9. "Intercontinental Cup 1970". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  10. "Intercontinental Cup 1971". FIFA. 2012-10-24 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  11. "Intercontinental Cup 1972". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  12. "Intercontinental Cup 1973". FIFA. 2012-11-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  13. "Intercontinental Cup 1974". FIFA. 2012-11-06 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  14. 1 2 "Intercontinental Club Cup". RSSSF. 30 aprel 2005. 2016-03-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  15. "Intercontinental Cup 1976". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  16. "Intercontinental Cup 1977". FIFA. 2012-11-30 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  17. "Intercontinental Cup 1979". FIFA. 2012-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  18. "Toyota Cup 1980". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  19. "Toyota Cup 1981". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  20. "Toyota Cup 1982". FIFA. 2012-11-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  21. "Toyota Cup 1983". FIFA. 2012-11-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  22. "Toyota Cup 1984". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  23. "Toyota Cup 1985". FIFA. 2012-12-16 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  24. "Toyota Cup 1986". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  25. "Toyota Cup 1987". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  26. "Toyota Cup 1988". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  27. 1 2 "Toyota Cups 1989 and 1990". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  28. "Toyota Cup 1991". FIFA. 2012-12-18 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  29. 1 2 "Toyota Cups 1992 and 1993". FIFA. 2012-11-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  30. "Toyota Cup 1994". FIFA. 2012-11-04 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  31. "Toyota Cup 1995". FIFA. 2012-11-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  32. "Toyota Cup 1996". FIFA. 2013-03-11 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  33. "Toyota Cup 1997". FIFA. 2012-11-02 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  34. "Toyota Cup 1998". FIFA. 2012-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-01-06.
  35. "Toyota Cup 1999". FIFA. 2012-11-07 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  36. "Toyota Cup 2000". FIFA. 2012-11-30 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  37. "Toyota Cup 2001". FIFA. 2012-10-25 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  38. "Toyota Cup 2002". FIFA. 2012-10-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  39. "Toyota Cup 2003". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  40. "Toyota Cup 2004". FIFA. 2012-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Şablon:UEFA Kuboklar Kuboku-illər