≛

Qitələrarası kubok qazanan baş məşqçilərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Kuboku üç dəfə qazanan yeganə baş məşqçi Karlos Byanki.

Qitələrarası kubok qazanan baş məşqçilərin siyahısı1960-2004-cü illərdə CONMEBOLUEFA tərəfindən təşkil edilən və UEFA Çempionlar Liqası çempionu ilə Libertadores Kuboku çempionunun qarşılaşdığı Qitələrarası Kubokda çempion olan futbol komandalarının baş məşqçilərinin siyahısı. Qitələrarası kubok qazanan ilk komanda "Real Madrid", ilk baş məşqçi isə Miqel Munos olub. İlk 18 oyun cüt oyunlu sistemlə keçirilib. 1980-ci ildə baş məşqçisi Xuan Martin Muxika olan "Nasyonal" komandası, "Nottingem Forest" komandasını ilk tək oyunlu sistemlə keçirilən çempionatda məğlub edərək yeni sistemdəki ilk çempion oldu. Sonuncusu 2003-cü ildə keçirilən kubokun isə son çempionu olan "Porto" komandasının baş məşqçisi Viktor Fernandez idi.

Argentinalı Karlos Byanki 1994-cü ildə "Veles Sarsfild" komandasının, 20002003-cü illərdə "Boka Xuniors" komandasının baş məşqçisi ikən kuboku başı üzərinə qaldırdı və turnirdə 3 çempionluq qazanan ilk və tək baş məşqçi oldu. Dörd baş məşqçi bu kuboku bir dəfədən artıq qazanmaq uğuru əldə etsə də, dördü də bu uğuru eyni komanda ilə iki il ardıcıl çempion olmaqla əldə etmişdi. "Santos" komandasının baş məşqçisi ikən 19621963-cü illərdə kuboku qazanan Luis Peres (ləqəbi — Lula) turnir tarixində həm iki dəfə çempion olan, həm də ardıcıl iki dəfə çempion olan ilk baş məşqçi olmuşdu. Elenio Errera "İnter Milan" komandasının baş məşqçisi ikən 19641965-ci illərdə komandasına çempionluq qazandırdı. Arriqo Sakki 19891990-cı illərdə "Milan" komandası ilə kuboku qazandı. Son olaraq Tele Santana "San Paulu" ilə 19921993-cü illərdə bu sevinci yaşadı.

8 fərqli adla 11 çempionluq əldə edən argentinalılar ölkə baxımından ən yaxşı nəticə göstərən baş məşqçilər oldular. Turnir tarixində 9 baş məşqçi — İtaliya klubu "İnter Milan" komandasının argentinalı baş məşqçisi Elenio Errera, Hollandiya klubu "Feyenoord" komandasının avstriyalı baş məşqçisi Ernst Happel, Hollandiya klubu "Ayaks" komandasının baş məşqçisi Rumen Ştefan Kovaç, Paraqvay klubu "Olimpiya"nın uruqvaylı baş məşqçisi Luis Kubilya, Portuqaliya klubu "Porto"nun xorvat baş məşqçisi Tomislav İviş, Almaniya klubu "Borussiya Dortmund" komandasının italyan baş məqçisi Nevio Skala, İspaniya klubu "Real Madrid"in holland baş məşqçisi Quus Hiddink, İngiltərə klubu "Mançester Yunayted"in şotland baş məşqçisi Aleks Ferqyuson və "Porto"nun baş məşqçisi Viktor Fernandes öz ölkəsindən olmayan klubla turnirin qalibi oldu.

İllərə görə[redaktə | əsas redaktə]

19621963-cü ildə çempion olan Luis Peres.
19641965-ci ildə çempion olan Elenio Errera.
19891990-cı ildə çempion olan Arriqo Sakki.
19921993-cü ildə çempion olan Tele Santana.
İl Millət Baş məşqçi Ölkə Klub İstinad
1960 İspaniya İspaniya Munos, MiqelMiqel Munos İspaniya İspaniya Real Madrid [1]
1961 Uruqvay Uruqvay Skarone, RobertoRoberto Skarone Uruqvay Uruqvay Penyarol [2]
1962 Braziliya Braziliya Luis Peres Braziliya Braziliya Santos [3]
1963 Braziliya Braziliya Luis Peres Braziliya Braziliya Santos [3]
1964 Argentina Argentina Errera, ElenioElenio Errera İtaliya İtaliya İnter Milan [4]
1965 Argentina Argentina Errera, ElenioElenio Errera Argentina Argentina İnter Milan [4]
1966 Uruqvay Uruqvay Maspoli, RokeRoke Maspoli Uruqvay Uruqvay Penyarol [5]
1967 Argentina Argentina Pissuti, XuanXuan Pissuti Argentina Argentina Rasinq [6]
1968 Argentina Argentina Subeldiya, OsvaldoOsvaldo Subeldiya Argentina Argentina Estudiantes La Plata [7]
1969 İtaliya İtaliya Rokko, NereoNereo Rokko İtaliya İtaliya Milan [8]
1970 Avstriya Avstriya Xappel, ErnstErnst Xappel Niderland Niderland Feyenoord [9]
1971 Uruqvay Uruqvay Etçamendi, VaşinqtonVaşinqton Etçamendi Uruqvay Uruqvay Nasyonal [10]
1972 Rumıniya Rumıniya Kovaç, ŞtefanŞtefan Kovaç Niderland Niderland Ayaks [11]
1973 Argentina Argentina Ferreyro, RobertoRoberto Ferreyro Argentina Argentina İndependente [12]
1974 İspaniya İspaniya Araqones, LuisLuis Araqones İspaniya İspaniya Atletiko Madrid [13]
1975 [A] [14]
1976 Almaniya Almaniya Kramer, DettmarDettmar Kramer Almaniya Almaniya Bayern Münhen [15]
1977 Argentina Argentina Lorenso, Xuan KarlosXuan Karlos Lorenso Argentina Argentina Boka Xuniors [16]
1978 [14]
1979 Uruqvay Uruqvay Kubilya, LuisLuis Kubilya Paraqvay Paraqvay Olimpiya Asunson [17]
1980 Uruqvay Uruqvay Muxika, XuanXuan Muxika Uruqvay Uruqvay Nasyonal [18]
1981 Braziliya Braziliya Karpejiyani, PauloPaulo Karpejiyani Braziliya Braziliya Flamenqo [19]
1982 Uruqvay Uruqvay Banıyulo, UqoUqo Banıyulo Uruqvay Uruqvay Penyarol [20]
1983 Braziliya Braziliya Espinoza, ValdirValdir Espinoza Braziliya Braziliya Qremio [21]
1984 Argentina Argentina Pastorisa, XoseXose Pastorisa Argentina Argentina İndependente [22]
1985 İtaliya İtaliya Trapattoni, CovanniCovanni Trapattoni İtaliya İtaliya Yuventus [23]
1986 Argentina Argentina Veyra, EktorEktor Veyra Argentina Argentina River Pleyt [24]
1987 Xorvatiya Xorvatiya[A] İviç, TomislavTomislav İviç Portuqaliya Portuqaliya Porto [25]
1988 Uruqvay Uruqvay Fleytas, RobertoRoberto Fleytas Uruqvay Uruqvay Nasyonal [26]
1989 İtaliya İtaliya Sakki, ArriqoArriqo Sakki İtaliya İtaliya Milan [27]
1990 İtaliya İtaliya Sakki, ArriqoArriqo Sakki İtaliya İtaliya Milan [27]
1991 Serbiya Serbiya[B] Popoviç, VladiçaVladiça Popoviç Serbiya Serbiya[B] Srvena Zvezda [28]
1992 Braziliya Braziliya Santana, TeleTele Santana Braziliya Braziliya San Paulu [29]
1993 Braziliya Braziliya Santana, TeleTele Santana Braziliya Braziliya San Paulu [29]
1994 Argentina Argentina Byanki, KarlosKarlos Byanki Argentina Argentina Velez Sarsfield [30]
1995 Niderland Niderland van Qaal, LuisLuis van Qaal Niderland Niderland Ayaks [31]
1996 İtaliya İtaliya Lippi, MarçelloMarçello Lippi İtaliya İtaliya Yuventus [32]
1997 İtaliya İtaliya Skala, NevioNevio Skala Almaniya Almaniya Borussiya Dortmund [33]
1998 Niderland Niderland Hiddink, QusQus Hiddink İspaniya İspaniya Real Madrid [34]
1999 Şotlandiya Şotlandiya Ferqyuson, AleksAleks Ferqyuson İngiltərə İngiltərə Mançester Yunayted [35]
2000 Argentina Argentina Byanki, KarlosKarlos Byanki Argentina Argentina Boka Xuniors [36]
2001 Almaniya Almaniya Hitsfeld, OtmarOtmar Hitsfeld Almaniya Almaniya Bayern Münhen [37]
2002 İspaniya İspaniya del Boske, VisenteVisente del Boske İspaniya İspaniya Real Madrid [38]
2003 Argentina Argentina Byanki, KarlosKarlos Byanki Argentina Argentina Boka Xuniors [39]
2004 İspaniya İspaniya Fernandes, ViktorViktor Fernandes Portuqaliya Portuqaliya Porto [40]

Mükafatların sayına görə[redaktə | əsas redaktə]

Nömrə Milləti Baş məşqçi Qazanma sayı Qazandığı illər Qazandığı klublar
1 Argentina Argentina Karlos Byanki 3 1994, 2000, 2003 Veles Sarsfild, Boka Xuniors
2 Braziliya Braziliya Luis Peres 2 1962, 1963 Santos
Argentina Argentina Elenio Errera 2 1964, 1965 İnter Milan
İtaliya İtaliya Arriqo Sakki 2 1989, 1990 Milan
Braziliya Braziliya Tele Santana 2 1992, 1993 San-Paulu

Millətə görə[redaktə | əsas redaktə]

Millət Qazanma sayı
Argentina Argentina 11
Uruqvay Uruqvay 7
Braziliya Braziliya 6
İtaliya İtaliya 6
İspaniya İspaniya 4
Almaniya Almaniya 2
Niderland Niderland 2
Avstriya Avstriya 1
Xorvatiya Xorvatiya 1
Şotlandiya Şotlandiya 1
Rumıniya Rumıniya 1
Serbiya Serbiya 1

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

A. ^ 1975-ci ildə təşkil edilən kubok, Bayern Münhen komandası ilə İndependente komandasının oyun tarixi ilə əlaqədar mübahisəsi; 1978-ci ildə baş tutacaq kubok, Boka Xuniors komandası ilə Liverpul komandasının bir biri ilə oynamaq istəməməsi səbəbi ilə təşkil edilmədi.

B. ^ Serb olan Vladiça Popoviç, kuboku qazandığı vaxt, Serbiya müstəqil olmadığı üçün, o vaxt ölkənin bağlı olduğu Yuqoslaviya vətəndaşı idi. Serb komandası olan Srvena Zvezda komandasıda Yuqoslaviya komandası olaraq mübarizə aparırdı.

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Intercontinental Cup 1960". FİFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  2. "Intercontinental Cup 1961". FIFA. 11 mart 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  3. 1 2 "Intercontinental Cups 1962 and 1963". FIFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  4. 1 2 "Intercontinental Cups 1964 and 1965". FIFA. 12 mart 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  5. "Intercontinental Cup 1966". FIFA. 12 mart 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  6. "Intercontinental Cup 1967". FIFA. 12 mart 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  7. "Intercontinental Cup 1968". FIFA. 6 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  8. "Intercontinental Cup 1969". FIFA. 21 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  9. "Intercontinental Cup 1970". FIFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  10. "Intercontinental Cup 1971". FIFA. 24 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  11. "Intercontinental Cup 1972". FIFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 25 aprel 2018.
  12. "Intercontinental Cup 1973". FIFA. 4 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  13. "Intercontinental Cup 1974". FIFA. 6 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  14. 1 2 "Intercontinental Club Cup". RSSSF. 30 aprel 2005. 5 mart 2016 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  15. "Intercontinental Cup 1976". FIFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  16. "Intercontinental Cup 1977". FIFA. 30 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  17. "Intercontinental Cup 1979". FIFA. 23 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  18. "Toyota Cup 1980". FIFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  19. "Toyota Cup 1981". FIFA. 26 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  20. "Toyota Cup 1982". FIFA. 4 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  21. "Toyota Cup 1983". FIFA. 5 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  22. "Toyota Cup 1984". FIFA. 7 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  23. "Toyota Cup 1985". FIFA. 16 dekabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  24. "Toyota Cup 1986". FIFA. 7 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  25. "Toyota Cup 1987". FIFA. 7 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  26. "Toyota Cup 1988". FIFA. 26 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  27. 1 2 "Toyota Cups 1989 and 1990". FIFA. 26 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  28. "Toyota Cup 1991". FIFA. 18 dekabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  29. 1 2 "Toyota Cups 1992 and 1993". FIFA. 5 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  30. "Toyota Cup 1994". FIFA. 4 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  31. "Toyota Cup 1995". FIFA. 2 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel.
  32. "Toyota Cup 1996". FIFA. 11 mart 2013 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  33. "Toyota Cup 1997". FIFA. 2 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  34. "Toyota Cup 1998". FIFA. 23 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-01-06.
  35. "Toyota Cup 1999". FIFA. 7 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  36. "Toyota Cup 2000". FIFA. 30 noyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  37. "Toyota Cup 2001". FIFA. 25 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  38. "Toyota Cup 2002". FIFA. 23 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  39. "Toyota Cup 2003". FIFA. 26 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.
  40. "Toyota Cup 2004". FIFA. 26 oktyabr 2012 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 aprel 2018.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

Şablon:UEFA Kuboklar Kuboku-illər