Fortepiano bəstəkarlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Aşağıda ən tanınmış fortepiano bəstəkarları yer alıblar. Siyahıda hansısa bəstəkarın adı buraxılmış ola bilər.

Orta əsrlər[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti Fəaliyyət göstərdiyi ölkə Doğulduğu yer
Françesko Landini təx. 1325 1397 İtalyan Florensiya Respublikası; İtaliya Florensiya
Konrad Pauman 1415 1473 Alman Müqəddəs Roma imperiyası Nürnberq

İntibah dövrü[redaktə]

Svelink Yan Piterszon
Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti Fəaliyyət göstərdiyi ölkə Doğulduğu yer
Con Bul 1563 1628 İngilis Britaniya imperiyası Somerset
Antonio de Kabeson təx. 1510 1566 İspan İspaniya Burqos
Covanni Kroçe 1557 1609 İtalyan Venesiya Respublikası;İtaliya Kyoca
Andrea Qabriyeli 1533 1585 İtalyan Venesiya Respublikası;İtaliya Venesiya
Svelink Yan Piterszon 1562 1621 Holland Hollandiya Deventer
Tomas Tallis 1505 1585 İngilis Britaniya imperiyası Kent
Kristofer Gibbons 1615 1676 İngilis Britaniya imperiyası London
Klaudio Merulo 1533 1604 İtalyan İtaliya Korreco
Tomas Morli 1557(1558) 1602 İngilis Britaniya imperiyası Norviç

Barokko dövrü[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti Fəaliyyət göstərdiyi ölkə Doğulduğu yer
İohan Sebastyan Bax 1685 1750 Alman Müqəddəs Roma imperiyası Eyzenax
Lodoviko Custini 1685 1743 İtalyan İtaliya Pistoya
Covanni Benedetto Platti 1697 1763 İtalyan İtaliya Padova
Domeniko Skarlatti 1685 1757 İtalyan İtaliya;İspaniya Neapol
Çarlz Evison 1709 1770 İngilis Britaniya imperiyası Nyukasl apon Tayn
Cuzeppe Tartini 1692 1770 İtalyan İtaliya Piran
İohan Şobert 1735(1720;1740) 1767 Avstriyalı Prussiya;Fransa Sileziya(?)
Piter Filips 1560 1633 İngilis Britaniya imperiyası;Avropa Devon

Klassik dövr[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti Fəaliyyət göstərdiyi ölkə Doğulduğu yer
Karl Filip Emanuil Bax 1714 1788 Alman Prussiya Veymar
İohan Xristian Bax 1735 1782 Alman Prussiya;İtaliya;Britaniya imperiyası Leypsiq
Lüdviq van Bethoven 1770 1827 Alman Prussiya;Avstriya Bonn
Mutsio Klementi 1752 1832 İtalyan İtaliya;Britaniya imperiyası Roma
Yan Düssek 1760 1812 Çex Avropa Çaslav
Yozef Haydn 1732 1809 Avstriyalı Avstriya imperiyası Rorau
Leopold Kojelux 1747 1818 Çex Avstriya Velvari
Françeska Lebren 1756 1791 Alman Prussiya;Avropa Mangeym
Volfqanq Amadey Mosart 1756 1791 Avstriyalı Prussiya;Avstriya Zaltsburq
Antonio Salyeri 1750 1825 İtalyan Venesiya Respublikası;Avstriya Lenyaqo
Georq Yozef Foqler 1749 1814 Alman Prussiya;Avropa Vürtsburq
Ferdinand Ris 1784 1838 Alman Avstriya;Avropa Bonn
Marianna Martines 1744 1812 Avstriyalı Avstriya Vyana
Antonio Diabelli 1781 1858 Avstriyalı Avstriya Matzeye
Mariya Şimanovskaya 1789 1831 Polyak Polşa;Avropa Varşava
Karl Çerni 1791 1857 Avstriyalı Müqəddəs Roma imperiyası;Avstriya imperiyası Vyana
Yozef Vayql 1766 1846 Avstriyalı Avstriya imperiyası Ayzenşdat
Van Yatslav Huqo Vorjişek 1791 1825 Çex Müqəddəs Roma imperiyası;Avstriya imperiyası Bamberq
Vasili Serqeyeviç Kalinnikov 1866 1901 Rus Rusiya imperiyası Oryol

Romantik dövr[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti
Şarl Valanten Alkan 1813 1888 Fransız
Mili Alekseyeviç Balakirev 1837 1910 Rus
Fridrix Baumfelder 1836 1916 Alman
Lüdviq van Bethoven 1770 1827 Alman
Bennet Uilyam Sterndeyl 1816 1875 İngilis
Henri Bertini 1798 1876 Fransız
Yohans Brams 1833 1897 Alman
İqnasio Servantes Kavanaq 1847 1905 Kubalı
Emanuel Şabriye 1841 1894 Fransız
Şaminad Sesil 1857 1944 Fransız
Frederik Şopen 1810 1849 Polşalı
İoqan Baptist Kramer 1771 1858 İngilis
İoqan Baptist Kramer 1791 1857 Avstriyalı
Antonin Dvorjak 1841 1904 Çex
Bedrcix Smetana 1824 1884 Çex
Aleksand Drayşok 1818 1869 Çex
Fild Con 1782 1837 İrlandiyalı
Mixail Qlinka 1804 1857 Rus
Henri Qobbi 1841 1920 Macar
Luis Moro Qotşalk 1829 1869 Amerikan
Edvard Qriq 1843 1907 Norveç
Karnelius Qurlit 1820 1901 Alman
Şarl Lui Anon 1819 1900 Fransız
Stefan Heller 1813 1888 Macar (yahudi)
Hummel İohan Nepomuk 1778 1837 Çex
Adolf von Henzelt 1814 1889 Alman
Fridrix Kalkbrenner 1784 1849 Alman
Fridrix Kulau 1786 1832 Alman-danimarkalı
Teador Kullak 1818 1882 Alman
Ferens List 1811 1886 Macar
Serqey Lyapunov 1859 1924 Rus
Eduard Mak-Douel 1860 1908 Amerikan
Desire Maqnus 1828 1883 Belçikalı
Fanni Mendelson 1805 1847 Alman
Feliks Mendelson 1809 1847 Alman
Morits Moşkovski 1854 1925 Alman
Modest Musorqski 1839 1881 Rus
Yan Cerard Pelm 1831 1906 Kurasaolu
Anton Rubenşteyn 1829 1894 Rus
Şarl-Kamil Sen-Sans 1835 1921 Fransız
Ksaver Şarvenka 1850 1924 Alman
Şmit Alois 1788 1866 Alman
Frans Şubert 1797 1828 Avstriyalı
Rixard Vaqner 1813 1883 Alman
Klara Şuman 1819 1896 Alman
Robert Şuman 1810 1856 Alman
Pyotr Çaykovski 1840 1893 Rus
Siqizmund Talberq 1812 1871 Macar
Karl Mariya fon Veber 1786 1826 Alman

XX əsr[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti
Roy Eqnyu 1891 1944 Avstraliyalı
Fyodor Akimenko 1876 1945 Rus, Ukraynalı
Uilyam Andrissen 1887 1964 Holland
Bela Bartok 1881 1945 Macar
Arnold Baks 1883 1953 İngilis
Bouen York 1884 1961 İngilis
Frenk Bric 1879 1941 İngilis
Ferruçço Buzoni 1866 1924 İtalyan
Alfredo Kazella 1883 1947 İtalyan
Şaminad Sesil 1857 1944 Fransız
Debüssi Klod 1862 1918 Fransız
Corc Qerşvin 1898 1937 Amerikan
Alberto Hinastera 1916 1983 Argentinalı
Aleksandr Qlazunov 1865 1936 Rus
Persi Qreyncer 1882 1961 Avstraliyalı, İngilis, Amerikan
Enrike Qranados 1867 1916 İspan
Skot Coplin 1867 1917 Amerikan
Dmitri Kabalevski 1904 1987 Rus, Sovet
Aram Xaçaturyan 1903 1978 Sovet, Erməni
Cozef Lamb 1887 1960 Amerikan
Ernesto Lekuona 1895 1963 Kubalı
Nikolay Metner 1880 1951 Rus
Erkki Melartin 1875 1937 Fin
Federiko Mompou 1893 1987 Kataloniyalı, İspan
Nikolay Myaskovski 1881 1950 Rus, Sovet
Ernesto Nazaret 1863 1934 Braziliyalı
Valter Niman 1876 1953 Alman
İqnatsi Yan Paderevski 1860 1941 Polyak
Yakobo Pelm 1887 1982 Kurasaoda anadan olub
Con Pelm 1885 1925 Kurasaoda anadan olub
Rudolf Pelm 1880 1950 Kurasaoda anadan olub
Selim Palmqren 1878 1951 Fin
İsidor Filip 1863 1858 Fransız, Macar
Fransis Pulenk 1899 1963 Fransız
Sergey Prokofiyev 1891 1953 Rus
Sergey Raxmaninov 1873 1943 Rus
Ravel Moris 1875 1937 Fransız
Vladimir Rebikov 1866 1920 Rus
Rene Emanuel Baton 1879 1940 Fransız
Roje-Dyukas Jan-Jül 1873 1954 Fransız
Sati Erik 1866 1925 Fransız
Floran Şmit 1870 1958 Fransız
Arnold Şönberg 1874 1951 Avstraliyalı, Amerikalı
Ceyms Skot 1885 1938 Amerikalı, Afro-Amerikan
Aleksandr Skryabin 1872 1915 Rus
Sibelius Yan 1865 1957 Fin
Sorabci Kayxosru 1892 1988 İngilis
Aleksey Stançinskı 1888 1914 Rus
Ştraus Rixard 1864 1949 Alman
İqor Stravinski 1882 1971 Rus, Fransız, Amerikan
Turina Hoakin 1882 1949 İspan
Villa-Lobos Eytor 1887 1959 Braziliyalı
Anqel Villoldo 1861 1919 Argentinalı
Dmitri Şostakoviç 1906 1975 Rus, Sovet
Əhməd Aynan Saygun 1907 1991 Türk
Soulima Stravinski 1910 1994 İveçrəli, Amerikan
Qara Qarayev 1918 1982 Azərbaycanlı
Qalina Ustvolskaya 1919 2006 Rus
Fikrət Əmirov 1922 1984 Azərbaycanlı
Takemitsu Toru 1930 1996 Yapon

Caz[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti
Dyuk ellinqton 1899 1974 Amerikalı
Monk Telonius 1917 1982 Amerikalı
Vaqif Mustafazadə 1940 1979 Azərbaycanlı

Müasir dövr[redaktə]

Bəstəkar Doğum Vəfatı Milliyəti
Covanni Allevi 1969 - İtalyan
Mark Barkan 1982 - Amerikalı
Riç Batsford 1969 - İngilis
Corcio Battistelli 1953 - İtalyan
Berio Luçano 1925 2003 İtalyan
Bart Berman 1938 - Holland-İsrail
Entoni Brekston 1945 - Amerikalı
Dmitri Bujarovski 1952 - Makedoniyalı
Roberto Karnevale 1966 - İtalyan
Aldo Klementi 1925 2011 İtalyan
Culian Koxran 1974 - Avstraliyalı
Corc Kram 1929 - Amerikalı
Norman Dello Coyo 1913 2008 İtalyan
Franko Donatoni 1927 2000 İtalyan
Ceyms Duqlas 1932 - İngilis
Məhəmməd Firuz 1985 - Ərəb
Lüdoviko Eynaudi 1955 - İtalyan
Qrehem Fitkin 1963 - İngilis
Karlo Forlivesi 1971 - İtalyan
Skot Devis 1973 - Amerikalı
Filip Qlas 1937 - Yəhudi
İçiko Haşimoto 1952 - Yapon
Dzyo Hisaisi 1950 - Yapon
Tamer Hosni 1977 - Ərəb
Bertold Hummer 1925 2002 Ərəb
Cozef Bredli 1965 - Amerikalı
Şigeru Kanno 1959 - Yapon
Pyerre Kolp 1969 - Belçikalı