Naxçıvan rəhbərlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Naxçıvan Muxtar Respublikasının rəhbərlərinin siyahısı — hazırki Naxçıvan Muxtar Respublikasında tarixən mövcud olan qanunverici orqanların başçılarının siyahısı.

Naxçıvan Sovet Sosialist Respublikası (1920–1923)[redaktə | mənbəni redaktə et]

Qəza İnqilab Komitəsi[redaktə | mənbəni redaktə et]

Qəza İnqilab Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Mirzəli bəy Bektaşov
28 iyun 1920
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
Gəraf Əsgərov
1920
1921
3
Behbud agha Shahtakhtinski.jpg
Behbud ağa Şahtaxtinski
İyun 1921
25 yanvar 1922

Mərkəzi İcraiyyə Komitəsi[redaktə | mənbəni redaktə et]

Mərkəzi İcraiyyə Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Bahadur bəy Vəlibəyov.jpg
Bahadır Vəlibəyov
25 yanvar 1922
1923
Azərbaycan Kommunist Partiyası

Naxçıvan Muxtar Diyarı (27 fevral 1923–18 yanvar 1924)[redaktə | mənbəni redaktə et]

Mərkəzi İcraiyyə Komitəsi[redaktə | mənbəni redaktə et]

Naxçıvan Diyar Mərkəzi İcraiyyə Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Bahadur bəy Vəlibəyov.jpg
Bahadır Vəlibəyov
27 fevral 1923
1923
Azərbaycan Kommunist Partiyası

Naxçıvan Muxtar Sovet Sosialist Respublikası (1924–1990)[redaktə | mənbəni redaktə et]

Azərbaycan Kommunist Partiyası[redaktə | mənbəni redaktə et]

Azərbaycan Kommunist Partiyası Naxçıvan Vilayət Komitəsi Rusiya Kommunist (bolşevik) Partiyasının, Ümumittifaq Kommunist Partiyasının, Sovet İttifaqı Kommunist Partiyasının respublika üzrə mərkəzi partiya orqanı kimi hesab olunur. Birinci katibi de-fakto olaraq adətən Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası Mərkəzi Komitəsinin Siyasi Bürosu, yaxud da Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası Mərkəzi Komitəsinin baş katibi təyin edirdi.

Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi
Naxçıvan Diyar Komitəsinin icraçı katibləri
1
Bahadur bəy Vəlibəyov.jpg
Bahadır Vəlibəyov
1921
1921
2
Yusif Tahirov.jpg
Yusif Tahirov
1921
21 yanvar 1923
Azərbaycan Kommunist Partiyası Naxçıvan Vilayət (Diyar) Komitəsinin icra katibləri
1
Yusif Tahirov.jpg
Yusif Tahirov
21 yanvar 1923
1924
2
Ələsgər Şahbazov
1925
1929
3
Vasili Volkov
1929
1929
4
İbrahim Tağıyev
1929
1929
5
Ağaverdi Rəhimov
1929
 ?
6
Bahadur bəy Vəlibəyov.jpg
Bahadır Vəlibəyov
 ?
1933
7
Əliqara Məmmədov
1933
1934
8
Mehdi Mehdiyev
1934
Dekabr 1936
9
Rakhmanov, Gasan Pasha oglu.jpg
Həsən Rəhmanov
Dekabr 1936
1937
10
Sultan Sultanov
1937
1937
11
İbrahim Nəzərov
1938
1938
12
Kazım İsmayılov.jpg
Kazım İsmayılov
1938
Oktyabr 1940
13
Hüseyn Nəcəfov.jpg
Hüseyn Nəcəfov
Oktyabr 1940
Yanvar 1948
14
Yusif Yusifov (dövlət xadimi).jpg
Yusif Yusifov
Yanvar 1948
May 1951
15
Paşa Əliyev
1951
1952
16
İsmayıl Əsgərov.png
İsmayıl Əsgərov
1952
Dekabr 1955
17
Xurşud Məmmədov.jpg
Xurşud Məmmədov
Dekabr 1955
10 mart 1961
18
Hacıağa İbrahimov.jpg
Hacıağa İbrahimov
10 mart 1961
Mart 1970
19
Aslan Hüseynov.png
Aslan Hüseynov
Mart 1970
28 dekabr 1975
20
Kamran Rəhimov.gif
Kamran Rəhimov
28 dekabr 1975
6 dekabr 1983
21
Nürəddin Mustafayev
6 dekabr 1983
Noyabr 1988
22
Heydər İsayev.png
Heydər İsayev
Noyabr 1988
Yanvar 1990
23
Afiyəddin Cəlilov.jpg
Afiyəddin Cəlilov
Yanvar 1990
Aprel 1991
24
Əkbər Əliyev
Aprel 1991
14 sentyabr 1991 [a]


Mərkəzi İcraiyyə Komitəsi[redaktə | mənbəni redaktə et]

Naxçıvan MSSR Mərkəzi İcraiyyə Komitəsinin sədrləri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Baba Babayev
1927
1928
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
Bahadur bəy Vəlibəyov.jpg
Bahadır Vəlibəyov
1930
1931
3
Xəlil Ağamirov
1933
1934
4
Ağaverdi Rəhimov
1934
1936
1936–1937-ci illərdə vəzifə boş qaldı.
5
Saftar Jafarov.jpg
Səftər Cəfərov
1937
1937
Azərbaycan Kommunist Partiyası
6
Məmməd Rəhimov
1937
24 iyul 1938 [b]

Ali Sovet[redaktə | mənbəni redaktə et]

Naxçıvan MSSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin sədrləri
Sıra Şəxs Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Məmməd Rəhimov
İyul 1938
1940
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
Cəbrayıl Məmmədov (dövlət xadimi).jpg
Cəbrayıl Məmmədov
Oktyabr 1943
Aprel 1952
3
Hüseyn Qurban oğlu Məmmədov.jpg
Hüseyn Məmmədov
Aprel 1952
1963
4
Səkinə Əliyeva.png
Səkinə Əliyeva
1963
1990
5
Afiyəddin Cəlilov.jpg
Afiyəddin Cəlilov
Aprel 1990
17 noyabr 1990

Naxçıvan Muxtar Respublikası (17 noyabr 1990-)[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ali Məclis[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ali Məclisin sədri
Sıra Şəkil Ad Başlama tarixi Bitmə tarixi Partiya
1
Afiyəddin Cəlilov.jpg
Afiyəddin Cəlilov
17 noyabr 1990
Aprel 1991
Azərbaycan Kommunist Partiyası
2
Əkbər Əliyev
Aprel 1991
Sentyabr 1991
3
Inauguration of Heydar Aliyev.jpg
Heydər Əliyev
5 sentyabr 1991
23 iyun 1993
Bitərəf
Yeni Azərbaycan Partiyası
-
Rəşid Həsənov
3 iyul 1993
4 aprel 1994
Yeni Azərbaycan Partiyası
4
Namiq Hasanov1.jpg
Namiq Həsənov
4 aprel 1994
16 dekabr 1995
5
Vasif Talibov in Iran 01.jpg
Vasif Talıbov
16 dekabr 1995
Hal-hazırda

Qeydlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Partiya özünü buraxdı.
  2. Naxçıvan MSSR Ali Sovetinin I çağırışının 1-ci sessiyası təşkil olundu. (24-27 iyul 1938)

Mənbə[redaktə | mənbəni redaktə et]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]