Azərbaycanlılara qarşı törədilən soyqırımların siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Adı Tarixi Yeri Failləri Qurbanların sayı
Cilovluq Soyqrımı 1918 Urmiyə,Səlmas,XoyTricolour Flag of Iran (1886).svg

Cənubi Azərbaycan

Ermənistan Erməni terror dəstələri

kürdlər

Aysorlar

500,000[1]
Quba soyqırımı 1918 Azərbaycan Quba Ermənistan Erməni terror dəstələriSSRİ Bolşeviklər On minlərlə azərbaycanlı
Mart soyqırımı 30 mart–3 aprel 1918 Azərbaycan Bakı şəhərində və Bakı quberniyasının müxtəlif bölgələrində, eləcə də Şamaxı, Quba, Xaçmaz, Lənkəran, Hacıqabul, Səlyan, Zəngəzur, Qarabağ, Naxçıvan və digər ərazilərdə SSRİ Bakı SovetiErmənistan Daşnaksütun 12.000 azərbaycanlı
21 Azər soyqırımı 12 dekabr 1946 Azerbaijan people's government flag.svg Azərbaycan Milli Hökuməti, Cənubi Azərbaycan  İran Pəhləvilər 25.000 azərbaycanlı[2][3]
Sulduz qətliamı 1979 İranSulduz Kurdistan demokrat partiyası 80[4]
Quqark qırğını noyabr 1988 SSRİ Quqark, Ermənistan SSR Ermənistan Sovet Sosialist Respublikası Ermənistan SSR 215 azərbaycanlı
Qara Yanvar 19–20 yanvar 1990 SSRİ Bakı SSRİ Qızıl Ordu 167 azərbaycanlı
Malıbəyli və Quşçular qətliamı 10–12 fevral 1992 Azərbaycan Malıbəyli, Aşağı Quşçular, Yuxarı Quşçular kəndləri, Şuşa rayonu Ermənistan Ermənistan ordusu 15–50 azərbaycanlı[5]
Qaradağlı soyqırımı 17 fevral 1992 Azərbaycan Qaradağlı, Xocavənd rayonu Ermənistan Ermənistan ordusuRusiya Rus 366-cı motoatıcı alayı 90 azərbaycanlı[6]
Xocalı soyqırımı 26 fevral 1992 Azərbaycan Xocalı Ermənistan Ermənistan ordusuRusiya Rus 366-cı motoatıcı alayı 613 azərbaycanlı
Ağdaban soyqırımı 8 aprel 1992 Azərbaycan Ağdaban Ermənistan Ermənistan ordusu 67 azərbaycanlı
Ballıqaya soyqırımı 28 avqust 1992 Azərbaycan Ballıqaya Ermənistan Ermənistan ordusu 24 azərbaycanlı
Başlıbel faciəsi 2 aprel- avqust 1993 Azərbaycan Başlıbel Ermənistan Ermənistan ordusu 27 azərbaycanlı
İranda karikatura qalmaqalı 2006 İranGüney Azərbaycan İraniran 4[7]-150[8][8]

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. آذربایجان در جنگ جهانی اول یا فجایع جیلولوق، دکتر توحید ملک زاده دیلمقانی، انتشارات هاشمی سودمند و اختر،۱۳۸۵، ص 82، 182
  2. "21 Azər" soyqırımı: 1946–1947-ci illərdə Cənubi Azərbaycanda kütləvi qırğınlar, (Kitab) Müəllif: Əlizadə Hüsey, Bakı 2017, ISBN 978-9952-8312-8-3 [1] Arxivləşdirilib 2020-11-28 at the Wayback Machine
  3. حاجی زاده کیتابی، سعید مشیری یازیسی ص ۷۳,۷۲ Book of Haji zadeh, Saeed Moshiri, p. 72, 73
  4. جوان آنلاین sulduz qətliamı Arxivləşdirilib 2022-04-20 at the Wayback Machine
  5. Denber, Rachel; Goldman, Robert K. Bloodshed in the Caucasus: escalation of the armed conflict in Nagorno Karabakh. Praeger Publishers. 1992. 24–27. ISBN 0-275-96241-5. 2020-11-23 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 20 dekabr 2010.(ing.))
  6. "Letter dated 20 May 2005 from the Permanent Representative of Azerbaijan to the United Nations addressed to the Secretary-General" (PDF). 12 May 2009 tarixində arxivləşdirilib (PDF). İstifadə tarixi: 24 avqust 2012.(ing.))
  7. "İran dövlətinin rəsmi dayısı". 2017-08-10 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2022-05-14.
  8. 1 2 "ayrıca verilən sayılar". 2019-06-15 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-08-05.