FIFA ölkə kodlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin

FIFA ölkə kodlarının siyahısı — FIFA ölkələrinə təyin olunmuş triqramların siyahısı. Bunlar FIFA-nın rəsmi kodları ilə yanaşı qitə konfederasiyalarıdır (AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC, UEFA) Rəsmi yarışlarda ölkələrin və asılı ərazilərin adları üçün qısaltmalar kimi istifadə olunur. Bəzən kodlar yalnız futbolda istifadə olunmur.

FIFA üzv kodları[redaktə | mənbəni redaktə et]

Hazırda 211 FIFA üzvü olan ölkə mövcuddur.[1].

Ölkə Kod
 Avstraliya AUS
 Avstriya AUT
 Azərbaycan AZE
 Albaniya ALB
 Əlcəzair ALG
 ABŞ Vircin adaları VIR
 Amerika Samoası ASA
 Angilya AIA
 İngiltərə ENG
 Anqola ANG
 Andorra AND
 Antiqua və Barbuda ATG
 Argentina ARG
 Ermənistan ARM
 Aruba ARU
 Əfqanıstan AFG
 Baham adaları BAH
 Banqladeş BAN
 Barbados BRB
 Bəhreyn BHR
 Beliz BLZ
 Belarus BLR
 Belçika BEL
 Benin BEN
 Bermud adaları BER
 Bolqarıstan BUL
 Boliviya BOL
 Bosniya və Herseqovina BIH
 Botsvana BOT
 Braziliya BRA
 Britaniya Vircin adaları VGB
 Bruney BRU
 Burkina-Faso BFA
 Burundi BDI
 Butan BHU
 Vanuatu VAN
 Macarıstan HUN
 Venesuela VEN
 Şərqi Timor TLS
 Vyetnam VIE
 Qabon GAB
 Haiti HAI
 Qayana GUY
 Qambiya GAM
 Qana GHA
 Qvatemala GUA
 Qvineya GUI
 Qvineya-Bisau GNB
 Almaniya GER
 Cəbəllüttariq GIB
 Honduras HON
 Honkonq HKG
 Qrenada GRN
 Yunanıstan GRE
 Gürcüstan GEO
 Quam GUM
 Danimarka DEN
 Cibuti DJI
 Dominika DMA
 Dominikan Respublikası DOM
 Konqo Demokratik Respublikası COD
 Misir EGY
 Zambiya ZAM
 Zimbabve ZIM
 İsrail ISR
 Hindistan IND
 İndoneziya IDN
 İordaniya JOR
 İraq IRQ
 İran IRN
 İrlandiya IRL
Ölkə Kod
 İslandiya ISL
 İspaniya ESP
 İtaliya ITA
 Yəmən YEM
 Kabo-Verde CPV
 Qazaxıstan KAZ
 Kayman adaları CAY
 Kamboca CAM
 Kamerun CMR
 Kanada CAN
 Qətər QAT
 Keniya KEN
 Kipr CYP
 Qırğızıstan KGZ
 ÇXR CHN
 Şimali Koreya PRK
 Kolumbiya COL
 Komor adaları COM
 Kosovo KVX
 Kosta-Rika CRC
 Kot-d'İvuar CIV
 Kuba CUB
 Küveyt KUW
 Kürasao CUW
 Laos LAO
 Latviya LVA
 Lesoto LES
 Liberiya LBR
 Livan LIB
 Liviya LBY
 Litva LTU
 Lixtenşteyn LIE
 Lüksemburq LUX
 Mavriki MRI
 Mavritaniya MTN
 Madaqaskar MAD
 Makao MAC
 Şimali Makedoniya MKD
 Malavi MWI
 Malayziya MAS
 Mali MLI
 Maldiv adaları MDV
 Malta MLT
 Mərakeş MAR
 Meksika MEX
 Mozambik MOZ
 Moldova MDA
 Monqolustan MGL
 Montserrat MSR
 Burma MYA
 Namibiya NAM
   Nepal NEP
 Niger NIG
 Nigeriya NGA
 Niderland NED
 Nikaraqua NCA
 Yeni Zelandiya NZL
 Yeni Kaledoniya NCL
 Norveç NOR
 BƏƏ UAE
 Oman OMA
 Kuk adaları COK
 Pakistan PAK
 Fələstin PLE
 Panama PAN
 Papua-Yeni Qvineya PNG
 Paraqvay PAR
 Peru PER
 Polşa POL
 Portuqaliya POR
 Puerto-Riko PUR
Ölkə Kod
 Konqo Respublikası CGO
 Cənubi Koreya KOR
 Rusiya RUS
 Ruanda RWA
 Rumıniya ROU
 Salvador SLV
 Samoa SAM
 San-Marino SMR
 San-Tome və Prinsipi STP
 Səudiyyə Ərəbistanı KSA
 Esvatini SWZ
 Şimali İrlandiya NIR
 Seyşel adaları SEY
 Seneqal SEN
 Sent-Vinsent və Qrenadin VIN
 Sent-Kits və Nevis SKN
 Sent-Lüsiya LCA
 Serbiya SRB
 Sinqapur SIN
 Suriya SYR
 Slovakiya SVK
 Sloveniya SVN
 Solomon adaları SOL
 Somali SOM
 Sudan SUD
 Surinam SUR
 ABŞ USA
 Syerra-Leone SLE
 Tacikistan TJK
 Tailand THA
 Taiti TAH
 Tayvan TPE
 Tanzaniya TAN
 Toqo TOG
 Tonqa TGA
 Trinidad və Tobaqo TRI
 Tunis TUN
 Türkmənistan TKM
 Türkiyə TUR
 Törks və Kaykos adaları TCA
 Uqanda UGA
 Özbəkistan UZB
 Ukrayna UKR
 Uruqvay URU
 Uels WAL
 Farer adaları FRO
 Fici FIJ
 Filippin PHI
 Finlandiya FIN
 Fransa FRA
 Xorvatiya CRO
 Mərkəzi Afrika Respublikası CTA
 Çad CHA
 Monteneqro MNE
 Çexiya CZE
 Çili CHI
  İsveçrə SUI
 İsveç SWE
 Şotlandiya SCO
 Şri-Lanka SRI
 Ekvador ECU
 Ekvatorial Qvineya EQG
 Eritreya ERI
 Estoniya EST
 Efiopiya ETH
 Cənubi Afrika Respublikası RSA
 Cənubi Sudan SSD
 Yamayka JAM
 Yaponiya JPN

FIFA olmayan üzvlər üçün ölkə kodları[redaktə | mənbəni redaktə et]

Aşağıdakı kodlar FIFA-ya bağlı olmayan, lakin kodları tez-tez FIFA bazasında və ya konfederasiya saytlarında görünən ölkələrə və ya asılı bölgələrə aiddir.

Ölkə Kod Konfederasiya
 Qvadelupa GPE KONKAKAF
 Zənzibar ZAN KAF
 Martinika MTQ və ya MQE KONKAKAF
 Reyunyon REU KAF
 Sint-Marten SXM KONKAKAF
 Tuvalu TUV OFK
 Fransa Qvianası GYF KONKAKAF

Nizamsız kodlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Aşağıdakı kodlar FIFA-ya bağlı olmayan ölkələrə və ya asılı ərazilərə aiddir. Qitə bir konfederasiyanın üzvü və ya üzv üzvü olsa da, bu kodlar FIFA-da istifadə edilmir.

Ölkə Kod Konfederasiya
 Mikroneziya FSM OFK
 Niue NIU OFK
 Palau PLW OFK
 Şimali Marian adaları NMI AFK
 Sen-Marten SMT KONKAKAF

Köhnəlmiş kodlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Ölkənin mövcudluğunu dayandırması, adını dəyişdirməsi, kodunu dəyişdirməsi və ya başqa bir dövlətin bir hissəsi olması səbəbindən aşağıdakı kodlar köhnəlmişdir.

Ölkə Kod
Birma BUR
Bohemiya BOH
Britaniya Qvianası BGU
Britaniya Hindistanı BIN
Britaniya Aden müstəmləkəsi ADE
Britaniya Hondurası BHO
Yuxarı Volta UPV
 Şərqi Almaniya DDR
Niderland Ost-Hindistanı DEI
Daqomeya DAH
Zair ZAI
Qərbi Samoa WSM
Qızıl Sahil GOC
Koqo-Brazzavil COB
Ölkə Kod
Konqo-Kinşasa CKN
Kürasao CUR
Niderland Qvianası NGY
 Niderland Antil adaları ANT
Yeni Hebridlər HEB
Birləşmiş Ərəb Respublikası UAR
Fələstin / İsrail Torpağı PAL
Rodeziya RHO
 Saarland SAA
Şimali Rodeziya NRH
Şimali Borneo NBO
Şimali Vyetnam VNO
Şimali Yəmən NYE
 Serbiya və Monteneqro SCG
Ölkə Kod
Siam SIA
 MDB CIS
 SSRİ URS
Tayvan TAI
Tanqanika TAA
AFR FRG
 Mərkəzi Afrika Respublikası CAF
Seylon CEY
 Çexoslovakiya TCH
 Yuqoslaviya YUG
Cənubi Rodeziya SRH
 Cənubi Vyetnam VSO
 Cənubi Yəmən SYE

FIFA, MOK və ISO arasındakı fərqlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

FIFA kodlarının çoxu Olimpiya Oyunlarında istifadə olunan BOK kodlarına uyğun gəlsə də, bəzi ölkələrdə fərqli kodlar mövcuddur.

Ölkə İSO FİFA BOK
ABŞ Vircin adaları VIR VIR ISV
Antiqua və Barbuda ATG ATG ANT
Barbados BRB BRB BAR
Bəhreyn BHR BHR BRN
Beliz BLZ BLZ BIZ
Britaniya Vircin adaları VGB VGB IVB
Burkina-Faso BFA BFA BUR
Vyetnam VNM VIE VIE
Qvineya-Bisau GNB GNB GBS
Almaniya DEU GER GER
İndoneziya IDN IDN INA
İran IRN IRN IRI
Latviya LVA LVA LAT
Liviya LBY LBY LBA
Malavi MWI MWI MAW
Nigeriya NGA NGA NGR
Niderland Antil adaları ANT ANT AHO
Niderland NLD NED NED
Fələstin Dövləti PSE PLE PLE
Salvador SLV SLV ESA
Sloveniya SVN SVN SLO
Tayvan (Çin Taybeyi) TWN TPE TPE
Xorvatiya HRV CRO CRO
Mərkəzi Afrika Respublikası CAF CTA CAF
Ekvatorial Qvineya EQG EQG GEQ

FİFA-ya üzv olan, lakin BOK-da komitə tərəfindən təmsil olunmayan və əksinə əyalətlər var.

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Associations". FIFA.com. 2015-11-17 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 14 noyabr 2015.

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]