Azərbaycan müdafiə nazirlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Azərbaycan müdafiə nazirlərinin siyahısı

Nazirlər[redaktə | mənbəni redaktə et]

Rəng açarı
(siyasi partiyalar üçün)

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti[redaktə | mənbəni redaktə et]

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin hərbi nazirləri

Şəxs Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Təyin edilmə ili İstinad
Şəkil Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Khosrov bey Sultanov.jpg Xosrov bəy Sultanov
(1879–1947)
27 may 1918 11 iyun 1918 15 Bitərəf
I Xoyski 1918 [1]
Bakı döyüşünü qazandı; Üç alay, topçu diviziyası, xüsusi teleqraf, süvari və pulemyot taqımlarından, dəmir yolu batalyonlarından ibarət iki piyada diviziyası qurdu.
2 Fatali Khan Khoyski.jpg Fətəli xan Xoyski
(1875–1920)
1 noyabr 1918 25 dekabr 1918 48 Bitərəf
II Xoyski 1918 [2]
3 Samad bey Mehmandarov 1.jpg Səməd bəy Mehmandarov
(1855–1931)
25 dekabr 1918 28 aprel 1920 731 Bitərəf
III Xoyski
I Yusifbəyli
II Yusifbəyli
1918 [3]
1920 Gəncə üsyanı; XI Qırmızı Ordunun Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinə doğru irəliləməsini ləngidə bilmədi.

Azərbaycan SSR[redaktə | mənbəni redaktə et]

Azərbaycan SSR hərbi və dəniz işləri üzrə xalq komissarları

Şəxs Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Təyin edilmə ili İstinad
Şəkil Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Chingiz Ildyrym.jpg Çingiz İldırım
(1890–1938)
28 aprel 1920 5 iyun 1920 38 Kommunist
(Bolşeviklər)
1. Hüseynov I [4]
2 Наркомвоенмор Азербайджанской ССР А. Г. Караев.jpg Əliheydər Qarayev
(1896–1938)
5 iyun 1920 20 iyun 1920 15 Kommunist
(Bolşeviklər)
2. Hüseynov I [5]

Azərbaycan Respublikası[redaktə | mənbəni redaktə et]

Şəxs Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Təyin edilmə ili İstinad
Şəkil Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Valeh Bərşadlı.jpg Valeh Bərşadlı
(1927–1999)
5 sentyabr 1991 11 dekabr 1991 97 Bitərəf
Mütəllibov II 1991 [6]
Baş qərargah rəisi olduğu müddətdə Azərbaycan ordusu Qarabağ cəbhəsində uğurlu hərbi qələbələr qazandı; Sovet ordusu 1992-ci ildə Azərbaycandan çıxarkən döyüş sursatlarının məhv olmasının qarşısını aldı.
2 Tacəddin Mehdiyev.jpg Tacəddin Mehdiyev
(19??–)
11 dekabr 1991 17 fevral 1992 68 Bitərəf
Mütəllibov II 1971
Daşaltı əməliyyatı; Malıbəyli və Quşçular qətliamı
Şahin Musayev
(19??–)
17 fevral 1992 24 fevral 1992 7 Bitərəf
[7]
Qaradağlı qətliamı.
3 Tahir Əliyev (general).jpg Tahir Əliyev
(1952–)
24 fevral 1992 16 mart 1992 21 Bitərəf
1992 [8]
Xocalı soyqırımı.
4 Rəhim Qazıyev.jpg Rəhim Qazıyev
(1943–)
17 mart 1992 20 fevral 1993 340 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
4. Elçibəy I 1992
Şuşanın işğalı.
5 Dadaş Rzayev.jpg Dadaş Rzayev
(1935–)
20 fevral 1993 17 iyun 1993 147 Bitərəf
5. Elçibəy I 1993 [9]
Prezident Əbülfəz Elçibəy tərəfindən Gəncə üsyanı zamanı atışmalarda iştirak etdiyi üçün vəzifəsindən azad edildi.
Safar Abiyev in 2006.jpg Səfər Əbiyev
(1950–)
17 iyun 1993 7 avqust 1993 51 Bitərəf
Vahid Musayev.png Vahid Musayev
(1947–1999)
7 avqust 1993 25 avqust 1993 18 Bitərəf
[10]
Heydər Əliyevə qarşı çevriliş cəhdində iştirak etdiyi üçün həbs edildi.
6 Məmmədrəfi Məmmədov
(1942–)
2 sentyabr 1993 6 fevral 1995 522 Bitərəf
6. H. Əliyev II 1993 [11]
Bişkek protokolu.
7 Safar Abiyev in 2006.jpg Səfər Əbiyev
(1950–)
6 fevral 1995 22 oktyabr 2013 6833 Bitərəf
7. H. Əliyev II 1995 [12]
Əbiyevin müdafiə naziri olduğu dövrdə Azərbaycan Türkiyə, ABŞ, Pakistan və digər ölkələrlə hərbi əməkdaşlıq müqavilələri imzaladı.
8 Zakir Hasanov meeting with Ali Shamkhani.jpg Zakir Həsənov
(1959–)
22 oktyabr 2013 h.h 3394 Bitərəf
8. İ. Əliyev I 2013 [13]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Azərbaycan Demokratik Cümhuriyyətinin ilk qəhrəman hərbi naziri – Xosrov bəy Sultanovun doğum günüdür". 4 fevral 2021 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-19.
  2. Fuad Axundov. "Alimardan Topchubashev – Minister of Foreign Affairs (1862–1934)". Azerbaijan International. Spring 1998. səh. 31. 5 avqust 2020 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  3. "Azerbaijan marks 96th anniversary of its armed forces". news.az. 31 avqust 2014 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 noyabr 2014.
  4. "İldırımlı yollarla". 2011-10-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-16.
  5. "Azərbaycanda Aprel sosialist inqilabı". 2011-10-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-21.
  6. "The Center of Effective Initiatives". 2016-03-03 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-12.
  7. "Müdafiə Nazirliyinin yaranmasının 18 ili tamam oldu". 2011-10-08 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-15.
  8. "Azərbaycan Respublikası Müdafiə Şurasının yaradılması haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN FƏRMANI". 2011-10-09 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2011-01-05.
  9. Rashad Suleymanov. "73 yaşlı Azərbaycan generalı təyarədən paraşütlə tullanacaq. Interview". Lent.az. 2008-12-06. 2011-07-06 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-14.
  10. "Müdafiə Nazirliyinin yaranmasının 18 ili tamam oldu". 2011-10-08 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-13.
  11. "Вооруженным силам Азербайджана исполняется 89 лет". 2011-07-06 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-13.
  12. "Azerbaijan's Unsinkable General". 4 fevral 2021 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 noyabr 2014.
  13. "Deputy Minister of Internal Affairs of Azerbaijan". Ministry of Internal Affairs of the Republic of Azerbaijan. 2008. 4 fevral 2021 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 16 iyul 2014.