≛

Azərbaycan hökumət başçılarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycan hökumət başçılarının siyahısı — 28 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Azərbaycan Respublikası Baş nazirləri və hökumət başçıları bu siyahıda göstərilib. Bu məqalədə Azərbaycanın Baş nazirləri (müxtəlif dövrlər və dəyişik sifətlərlə) sıralanmışdır.

Rəng açarı
(siyasi partiyalar üçün)

     Partiyasız      Müsavat Partiyası      Hərbi      Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası      Yeni Azərbaycan Partiyası      Azərbaycan Xalq Cəbhəsi

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti (1918–1920)[redaktə | mənbəni redaktə et]

Baş nazir Səlahiyyət müddəti Siyasi partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Khoysky.jpeg Fətəli xan Xoyski
(1875–1920)
28 may 1918 14 aprel 1919 321 Partiyasız
1. Rəsulzadə I 1918 [1]
2 Nesib bey Yusifbeyli.jpg Nəsib bəy Yusifbəyli
(1881–1920)
28 may 1919 30 mart 1920 307 Müsavat Partiyası
2. Topçubaşov I 1919 [2]
Mammad Hasan Hajinski.jpg Məmmədhəsən Hacınski (müvəqqəti)
(1875–1931)
30 mart 1920 28 aprel 1920 29 Müsavat Partiyası
1920 [2]

Zaqafqaziya Sosialist Federativ Sovet Respublikası (1922–1936) və Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikası (1936–1991)[redaktə | mənbəni redaktə et]

Xalq Komissarları Sovetinin Sədrləri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
3 Portrait photo of Nariman Narimanov taken in 1913.jpg Nəriman Nərimanov
(1870–1925)
28 aprel 1920 6 may 1922 738 Kommunist
(Bolşevik)
1. Hüseynov I [3]
4 Газанфар Мусабеков.png Qəzənfər Musabəyov
(1888–1938)
6 may 1922 14 mart 1930 2869 Kommunist
2. Kirov I [4]
5 Dadash Buniyadzade.jpg Dadaş Bünyadzadə
(1888–1938)
14 mart 1930 23 oktyabr 1932 954 Kommunist
3. Polonski I
6 Mir Jafar Baghirov.jpg Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
23 oktyabr 1932 12 dekabr 1933 415 Kommunist
4. Polonski I [5]
7 Rakhmanov, Huseyn Pasha.jpg Hüseyn Rəhmanov
(1902–1937)
12 dekabr 1933 22 avqust 1937 1349 Kommunist
5. Bağırov I [6]
8 Teymur Quliyev (dövlət xadimi).jpg Teymur Quliyev
(1888–1965)
13 noyabr 1937 28 mart 1946 3057 Kommunist
6. Bağırov I [7]

Nazirlər Sovetinin sədrləri[redaktə | mənbəni redaktə et]

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
9 Teymur Quliyev (dövlət xadimi).jpg Teymur Quliyev
(1888–1965)
28 mart 1946 18 aprel 1953 2578 Kommunist
1. Bağırov I
10 Mir Jafar Baghirov.jpg Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
18 aprel 1953 17 avqust 1953 121 Kommunist
2. Yaqubov I [8]
11 Teymur Quliyev (dövlət xadimi).jpg Teymur Quliyev
(1888–1965)
17 avqust 1953 9 mart 1954 204 Kommunist
3. Yaqubov I [8]
12 Sadıq Rəhimov.jpg Sadıq Rəhimov
(1914–1975)
9 mart 1954 8 iyul 1958 1582 Kommunist
4. Mustafayev I [9]
13 Vəli Axundov.jpg Vəli Axundov
(1916–1986)
8 iyul 1958 10 iyul 1959 1828 Kommunist
5. Mustafayev I [10]
14 Məmməd İsgəndərov.jpg Məmməd İsgəndərov
(1915–1985)
10 iyul 1959 29 dekabr 1961 903 Kommunist
6. Axundov I [8]
15 Ənvər Əlixanov.jpg Ənvər Əlixanov
(1917–1992)
29 dekabr 1961 10 aprel 1970 3024 Kommunist
7. Axundov I [8]
16 Əli İbrahimov.png Əli İbrahimov
(1913–1990)
10 aprel 1970 22 yanvar 1981 3920 Kommunist
8. H. Əliyev I
17 Həsən Seyidov.jpg Həsən Seyidov
(1932–2004)
22 yanvar 1981 27 yanvar 1989 2927 Kommunist
9. H. Əliyev I
18 Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mütəllibov
(1938–2022)
27 yanvar 1989 26 yanvar 1990 364 Kommunist
10. Vəzirov I [11]
19 Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg Həsən Həsənov
(1940–)
26 yanvar 1990 7 fevral 1991 377 Kommunist
11. Mütəllibov I [12]

Müstəqillik dövrü[redaktə | mənbəni redaktə et]

Baş nazir Səlahiyyət müddəti Partiya Hökumət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
20 Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg Həsən Həsənov
(1940–)
7 fevral 1991 4 aprel 1992 421 Partiyasız
1. Mütəllibov I [13]
Feyruz Mustafayev.jpg Feyruz Mustafayev

(icra edən)
(1933–2018)

4 aprel 1992 14 may 1992 40 Partiyasız
[14]
21 Rəhim Hüseynov.jpg Rəhim Hüseynov
(1936–)
14 may 1992 30 yanvar 1993 261 Partiyasız
1. Mütəllibov I [15]
Əli Məsimli.jpg Əli Məsimov

(icra edən)
(1953–)

5 fevral 1993 28 aprel 1993 82 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
1. Elçibəy I [16]
22 Panah Huseyn in 2014 (cropped).jpg Pənah Hüseyn
(1957–)
28 aprel 1993 30 iyun 1993 63 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
3. Elçibəy I [17]
23 Surət Hüseynov.jpg Surət Hüseynov
(1959–)
30 iyun 1993 7 oktyabr 1994 464 Hərbi
4. H. Əliyev II
24 Fuad Quliyev (siyasətçi).jpg Fuad Quliyev
(1941–)
7 oktyabr 1994 20 iyul 1996 652 Yeni Azərbaycan Partiyası
5. H. Əliyev II [18]
25 Artur Rasizadə (2009).jpg Artur Rasizadə
(1935–)
20 iyul 1996 4 avqust 2003 2571 Yeni Azərbaycan Partiyası
6. H. Əliyev II [19]
26 Ilham Aliyev par Claude Truong-Ngoc juin 2014.jpg İlham Əliyev
(1961–)
4 avqust 2003 4 noyabr 2003 92 Yeni Azərbaycan Partiyası
7. H. Əliyev II [19]
27 Artur Rasizadə (2009).jpg Artur Rasizadə
(1935–)
4 noyabr 2003 21 aprel 2018 5282 Yeni Azərbaycan Partiyası
8. İ. Əliyev I [20]
28 Novruz Məmmədov
(1947–)
21 aprel 2018 8 oktyabr 2019 535 Yeni Azərbaycan Partiyası
9. İ. Əliyev IV [21]
29 Ali Asadov (2019-12-17).jpg Əli Əsədov
(1956–)
8 oktyabr 2019 Vəzifədədir 1090 Yeni Azərbaycan Partiyası
10. İ. Əliyev IV [22]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Fuad Akhundov. "Alimardan Topchubashev - Minister of Foreign Affairs (1862-1934)". Azerbaijan International. Spring 1998. səh. 31. 2020-08-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  2. 1 2 "Ministry of Finance of Republic of Azerbaijan. History of the ministry". 2010-11-24 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-11-08.
  3. "Presidential Library. Nariman Narimanov". səh. 72. 2020-09-13 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  4. "Gazanfar Mahmud-ogly Musabekov (Газанфар Махмуд-оглы Мусабеков)". www.archontology.org. 21 August 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  5. De Waal, Thomas. Black garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war. New York and London: New York University. 2003. səh. 138. ISBN 0-8147-1944-9. 7 January 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 4 may 2010.
  6. "Vaşinqton Post: "Şərqin İbn Sinası doğuldu"". bugun.az (Azerbaijani). 8 November 2014 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  7. "Mir Cəfər Bağırov və Teymur Quliyev". www.anl.az (Azerbaijani). 8 November 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  8. 1 2 3 4 "Азербайджанская ССР". datarule.narod.ru (Russian). 4 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  9. "Как это часто бывает, и коллеги были разные…" (Russian). 8 November 2014 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  10. Lewis Siegelbaum. "Seventeen Moments in Soviet History. 1973: Shakeup in the Republics". 2012-03-05 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-05-03.
  11. "Exiled Former President Returns To Azerbaijan For Son's Funeral". www.rferl.org. 7 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  12. "Ministers of Foreign Affairs of Azerbaijan. Hasan Hasanov". 2022-06-18 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-06.
  13. Goltz, Thomas. Azerbaijan Diary: A Rogue Reporter's Adventures in an Oil-rich, War-torn, Post-Soviet Republic. M.E. Sharpe. 1998. 142. ISBN 978-0765602442. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  14. "Speech of Heydar Aliyev on social economic progress". 2011-07-24 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-07-01.
  15. Dawisha, Karen; Parrott, Bruce. Russia and the new states of Eurasia: the politics of upheaval. New York: University of Cambridge. 1994. səh. 192. ISBN 0-521-45262-7. December 31, 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: June 30, 2010.
  16. "Directory of Biographies. Ali Masimov". 2011-07-06 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-06-25.
  17. Nohlen, Grotz, Hartmann, Dieter, Florian, Christof. Elections in Asia and the Pacific: A Data Handbook : Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia: Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia, Volume 1. Oxford University Press. 2001. səh. 366. (#accessdate_missing_url)
  18. Betty Blair. "Diplomatic Interview. United Nations Development Program (UNDP) Representative by Paolo Lembo". Azerbaijan International. Autumn 1995. 62–63. 2010-11-15 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2010-06-25.
  19. 1 2 "Yeni baş nazir şayiələri doğrulmur: Artur Rasizadə qalır". 2016-03-04 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2015-02-16.
  20. "80 yaşlı "təsərrüfatçı" baş nazir — Artur Rasizadə bir gerçəkdir…". 2021-01-22 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2015-08-23.
  21. "Russia's PM congratulates Novruz Mamedov on appointment as Azerbaijan's PM". tass.com. tass.com. 2022-03-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 27 aprel 2018.
  22. "Prezident İlham Əliyev Əli Əsədovu Baş Nazir təyin edib". Trend.Az. 8 oktyabr 2019. 2022-08-20 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 8 oktyabr 2019.

Xarici keçidlər[redaktə | mənbəni redaktə et]