≛

Azərbaycan dövlət başçılarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
(Azərbaycan hökumət başçılarının siyahısı səhifəsindən istiqamətləndirilmişdir)
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycan dövlət başçılarının siyahısı — 28 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Azərbaycan Respublikası prezidentləri və dövlət başçıları bu siyahıda göstərilib.

25 yaşında hakimiyətə gələn Qriqori Kaminski Azərbaycan tarixində ən gənc, Heydər Əliyev isə 70 yaşında ən yaşlı hökumət başçısı olmuşdur. Hazırda İlham Əliyev Azərbaycanın prezidentidir, hansı ki, 2013-cü ildə prezident seçkilərində qələbə qazanıb.

Rəng açarı
(siyasi partiyalar üçün)

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti (1918–1920)[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti Milli Şurası[redaktə | əsas redaktə]

Milli Şurasının sədri Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət İst.
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Mammad Amin Rasulzade.jpg Məmməd Əmin Rəsulzadə
(1884–1955)
28 may 1918 7 dekabr 1918 193 Müsavat
Rəsulzadə I [1]
Rəsulzadə II
Rəsulzadə III

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti Parlamentinin Sədri[redaktə | əsas redaktə]

Parlament Sədri Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət İst.
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
2 Topch.jpg Əlimərdan bəy Topçubaşov
(1862–1934)
7 dekabr 1918 27 aprel 1920 507 İttifaqi-əl-Müslimin
Topçubaşov I [2]
Topçubaşov II

SSRİ dövrü[redaktə | əsas redaktə]

Azərbaycan SSR Kommunist Partiyası Rəyasət Heyətinin sədri[redaktə | əsas redaktə]

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət İst.
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
3 Mirzə Davud Hüseynov.png Mirzə Davud Hüseynov
(1894–1938)
28 aprel 1920 23 iyul 1920 86 Kommunist
(Bolşevik)
Hüseynov I [3]
4 Viktor Naneyşvili.jpg Viktor Naneyşvili
(1878–1940)
23 iyul 1920 9 sentyabr 1920 48 Kommunist
(Bolşevik)
Naneyşvili I [4]
5 Stasova2.jpg Yelena Stasova
(1873–1966)
9 sentyabr 1920 15 sentyabr 1920 6 Kommunist
(Bolşevik)
Stasova I [5]
6 Şəkil yoxdur-kişi.svg Vladimir Dumbadze
(1879–1934)
15 sentyabr 1920 24 noyabr 1920 70 Kommunist
(Bolşevik)
Dumbadze I [6]

Azərbaycan SSR Kommunist Partiyasının icraçı katibi[redaktə | əsas redaktə]

Katib Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət İst.
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
7 Grigory Naumovich Kaminsky.png Qriqori Kaminski
(1895–1938)
24 oktyabr 1920 24 iyul 1921 273 Kommunist
(Bolşevik)
Kaminski I [7]

Azərbaycan Kommunist Partiyası MK rəhbərləri[redaktə | əsas redaktə]

Birinci katib Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət İst.
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
8 Sergey Kirov at the 10th Party Congress.jpg Sergey Kirov
(1886–1934)
24 iyul 1921 5 yanvar 1925 168 Kommunist
(Bolşevik)
Kirov I [8]
9 Ruhulla Axundov.jpg Ruhulla Axundov
(1897–1938)
5 yanvar 1925 21 yanvar 1926 366 Kommunist
(Bolşevik)
Axundov I [9]
10 Levon Mirzoyan.jpg Levon Mirzoyan
(1897–1939)
21 yanvar 1926 11 iyul 1929 1267 Kommunist
(Bolşevik)
Mirzoyan I [10]
11 Гикало, Николай Фёдорович.jpg Nikolay Gikalo
(1897–1938)
11 iyul 1929 5 avqust 1930 390 Kommunist
(Bolşevik)
Gikalo I [11]
12 Vladimir Polonsky1.jpg Vladimir Polonski
(1893–1937)
5 avqust 1930 7 fevral 1933 917 Kommunist
(Bolşevik)
Polonski I [12]
13 Şəkil yoxdur-kişi.svg Ruben Rubenov
(1894–1937)
7 fevral 1933 10 dekabr 1933 306 Kommunist
(Bolşevik)
Rubenov I [13]
14 Bagirov MD.jpg Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
10 dekabr 1933 6 aprel 1953 7057 Kommunist
Bağırov I [14]
15 Mir Teymur Yaqubov.png Mir Teymur Yaqubov
(1904–1970)
6 aprel 1953 17 fevral 1954 317 Kommunist
Yaqubov I [15]
16 İmam Mustafayev.jpg İmam Mustafayev
(1910–1997)
17 fevral 1954 10 iyul 1959 1969 Kommunist
Mustafayev I
17 Vəli Axundov.jpg Vəli Axundov
(1916–1986)
10 iyul 1959 14 iyul 1969 3657 Kommunist
Axundov I [16]
18 Twice Hero of Socialist Labor Heydar Aliyev.jpg Heydər Əliyev
(1923–2003)
14 iyul 1969 3 dekabr 1982 4890 Kommunist
H.Əliyev I [17]
19 Kamran Bağırov.jpg Kamran Bağırov
(1933–2000)
3 dekabr 1982 21 may 1988 1996 Kommunist
Bağırov I [18]
20 Əbdürrəhman Vəzirov.jpeg Əbdürrəhman Vəzirov
(1930–)
21 may 1988 25 yanvar 1990 614 Kommunist
Vəzirov I [19]
21 Ayaz Mütəllibov (Moskva, 1999).jpg Ayaz Mütəllibov
(1938–)
25 yanvar 1990 14 sentyabr 1991 597 Kommunist
Mütəllibov I [20]

Müstəqillik dövrü (1991–cari)[redaktə | əsas redaktə]

Prezidentlər[redaktə | əsas redaktə]

Prezident Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət İst.
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
21 Ayaz Mütəllibov (Moskva, 1999).jpg Ayaz Mütəllibov
(1938–)
30 avqust 1991 6 mart 1992 189 Partiyasız Mütəllibov I [20]
Yaqub Məmmədov (professor).png Yaqub Məmmədov (müvəqqəti)
(1941–)
6 mart 1992 14 may 1992 69 Partiyasız [21]
Ayaz Mütəllibov (Moskva, 1999).jpg Ayaz Mütəllibov
(1938–)
14 may 1992 18 may 1992 4 Partiyasız Mütəllibov I [20]
Isa Gambar.jpg İsa Qəmbər
(müvəqqəti)
(1957–)
19 may 1992 16 iyun 1992 28 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
22 Əbülfəz Elçibəy.jpg Əbülfəz Elçibəy
(1938–2000)
16 iyun 1992 1 sentyabr 1993 442 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
Elçibəy I [22]
23 Heydar Aliyev 1997.jpg Heydər Əliyev
(1923–2003)
3 oktyabr 1993 11 oktyabr 1998 3680 Yeni Azərbaycan Partiyası
H.Əliyev I [23]
11 oktyabr 1998 15 oktyabr 2003 H.Əliyev II
24 Ilham Aliyev par Claude Truong-Ngoc juin 2014.jpg İlham Əliyev
(1961–)
15 oktyabr 2003 15 oktyabr 2008 6059 Yeni Azərbaycan Partiyası
İ.Əliyev I [24]
15 oktyabr 2008 9 oktyabr 2013 İ.Əliyev II
9 oktyabr 2013 11 aprel 2018 İ.Əliyev III
11 aprel 2018 Cari İ.Əliyev IV

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Memmed Amin Resûlzâde (Bakû/Novhanı, 31 Ocak 1884 - Ankara, 6 Mart 1955)" (PDF). Ministry of Culture and Tourism of Turkey. 2007-09-29 tarixində orijinalından (PDF) arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2007-04-02.
  2. Akhundov, Fuad. "Democratic Republic of Azerbaijan Leaders". www.azer.com. Azerbaijan International. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  3. "Ministry of Finance of Republic of Azerbaijan. History of the ministry". İstifadə tarixi: 2010-11-08.
  4. "Черкесское имя в истории Азербайджана" (Russian). İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  5. Lazitch and Drachkovitch, Biographical Dictionary of the Comintern, pg. 444.
  6. "«ЗА УБИЙСТВОМ ГЕНЕРАЛА ДУМБАДЗЕ СТОИТ СААКАШВИЛИ»". vesti.az (Russian). İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  7. "Каминский Григорий Наумович" (Russian). İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  8. Getty, J. Arch, Origins of the Great Purges: The Soviet Communist Party Reconsidered, 1933-38, (Cambridge: Cambridge University Press, 1987), 207.
  9. "Ахундов Рухулла Али оглы" (Russian). İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  10. "Moscow and the delimitation of Karabakh in the 1920s". biweekly.ada.edu.az. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  11. Musayev, Ismail. "The Big Territorial Giveaway (II part)". www.visions.az. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  12. "Справочник по истории Коммунистической партии и Советского Союза 1898 - 1991. Полонский Владимир Иванович". İstifadə tarixi: 2010-05-14. (#parameter_ignored)
  13. Davies, Robert William (2003). Stalin-Kaganovich correspondence, 1931-1936. Yale University Press. səh. 408. ISBN 0-300-09367-5. İstifadə tarixi: 2012-01-24.
  14. De Waal, Thomas (2003). Black garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war. New York and London: New York University. səh. 138. ISBN 0-8147-1944-9. İstifadə tarixi: 4 May 2010.
  15. İstiqlal tariximizdə Gəncə: əzəli və şanlı adın bərpası uğrunda mücadiləyə bir baxış
  16. Lewis Siegelbaum. "Seventeen Moments in Soviet History. 1973: Shakeup in the Republics". İstifadə tarixi: 2010-05-03.
  17. Louise I. Shelley. Policing Soviet Society: The Evolution of State Control, Routledge, 1996, ISBN 0-415-10469-6, p. 88
  18. Swietochowski, Tadeusz; Collins, Brian C. (1999). Historical dictionary of Azerbaijan. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, Inc. səh. 30. ISBN 0-8108-3550-9. İstifadə tarixi: 4 May 2010.
  19. Robert V. Barylski. "The Russian Federation and Eurasia's Islamic Crescent", Europe-Asia Studies, Vol. 46, No. 3. (1994), p. 397
  20. 1 2 3 "Exiled Former President Returns To Azerbaijan For Son's Funeral". www.rferl.org. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  21. "Yaqub Məmmədov nurçuları Azərbaycana gətirənin adını açıqladı - MÜSAHİBƏ". publika.az (Azerbaijani). İstifadə tarixi: 19 August 2014.
  22.  (fr.) "Les liaisons dangereuses de la police turque", Le Monde diplomatique, March 1997
  23. Lewis, Paul. "H.A. Aliyev, K.G.B. Officer And Azeri Leader, 80, Dies". www.nytimes.com. The New York Times. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  24. "Azerbaijan's Ilham Aliyev claims election victory". www.bbc.co.uk. BBC. İstifadə tarixi: 19 August 2014.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]