Azərbaycan ədliyyə nazirlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin
Azərbaycan Respublikasının
ədliyyə naziri
Vəzifədədir
Fərid Əhmədov

27 fevral 2024
Vəzifənin təsis tarixi 28 may 1918
Vəzifənin bərpa tarixi 5 fevral 1991
Vəzifədə birinci Xəlil bəy Xasməmmədov
Rəsmi saytı justice.gov.az

Azərbaycan ədliyyə nazirlərinin siyahısı — 28 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi. Həmin vaxtdan başlayaraq Azərbaycanın ədliyyə nazirləri (müxtəlif dövrlər və müxtəlif titullarla) bu siyahıda göstərilib.

Siyahı[redaktə | mənbəni redaktə et]

Rəhbər Başlama tarixi Bitmə tarixi Siyasi partiya
Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin ədliyyə nazirləri (1918–1920)
1 Xəlil bəy Xasməmmədov 28 may 1918 17 iyun 1918 Müsavat Partiyası
2 Fətəli xan Xoyski 17 iyun 1918 6 oktyabr 1918 Bitərəf
3 Teymur bəy Makinski 26 dekabr 1918 14 mart 1919
4 Aslan bəy Səfikürdski 14 mart 1919 22 dekabr 1919 Xalqçı Partiyası
5 Xəlil bəy Xasməmmədov 24 dekabr 1919 1 aprel 1920 Müsavat Partiyası
Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikasının xalq əmək və ədliyyə komissarları (1920)
1 Əliheydər Qarayev 28 aprel 1920 12 iyun 1920 Azərbaycan Kommunist Partiyası
2 Behbud ağa Şahtaxtinski 12 iyun 1920 21 iyun 1920
Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikasının xalq ədliyyə komissarları (1920–1946)
1 Sergey İvanov 1921 1922 Azərbaycan Kommunist Partiyası
2 Bahadır Vəlibəyov 1922 1926
3 Böyükağa Talıblı 1926 1930
21 mart 1930-cu ildə ləğv edilmişdir.[1]
4 Hüsü Hacıyev 1930 1931
(3) Böyükağa Talıblı 1931 1932
5 Səftər Cəfərov 1933 1935
6 Yaqub Məmmədov 1935 1936
7 Əbdülhəmid Qulu oğlu Yaqubov ? 17 sentyabr 1936
8 Ayna Mahmud qızı Sultanova 17 sentyabr 1936 1937
9 Feyzulla Şükür oğlu İslamov 13 noyabr 1937 ?
10 Hacı Məmməd oğlu Rəhimov 11 may 1938 ?
11 İbrahimxəlil Məmməd oğlu Əminov ? 24 sentyabr 1940
12 Əmrulla Məmmədqulu oğlu Səmədzadə 24 sentyabr 1940 27 avqust 1945
13 Səfər Hüseynzadə Əliməmmədov 27 avqust 1945 28 mart 1946
Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikasının ədliyyə nazirləri (1946–1991)
1 Səfər Hüseynzadə Əliməmmədov 28 mart 1946 17 aprel 1954 Azərbaycan Kommunist Partiyası
2 İshaq Musa oğlu Gülməmmədov 17 aprel 1954 7 dekabr 1959
3 Eyvaz Əbdürəhman oğlu Məmmədov 2 noyabr 1970 29 yanvar 1980
4 Nəriman Həbib oğlu Yusifov 29 yanvar 1980 15 yanvar 1985
5 Əlisaab Səftər oğlu Orucov 15 yanvar 1985 5 fevral 1991
Azərbaycan Respublikasının ədliyyə nazirləri (1991-ci ildən)
1 Əlisaab Səftər oğlu Orucov 5 fevral 1991 7 aprel 1992 Azərbaycan Kommunist Partiyası
Bitərəf
2 İlyas Abbas oğlu İsmayılov 8 aprel 1992 13 yanvar 1995 Bitərəf
Ədalət Partiyası
3 Südabə Cəmşid qızı Həsənova 10 yanvar 1998 18 oktyabr 1998 Bitərəf
- Südabə Cəmşid qızı Həsənova 18 oktyabr 1998[2] 17 noyabr 1998
(3) Südabə Cəmşid qızı Həsənova 17 noyabr 1998[3] 18 aprel 2000
4 Fikrət Fərrux oğlu Məmmədov 19 aprel 2000 14 fevral 2024
- Fikrət Fərrux oğlu Məmmədov 14 fevral 2024 16 fevral 2024
- Azər Məmməd oğlu Cəfərov 16 fevral 2024 27 fevral 2024
5 Fərid Turab oğlu Əhmədov 27 fevral 2024 Hal-hazırda

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. ASŞC Xalk Ədlijjə Komisarlьgьnьn və Xalk Daxili Komisarlьgьnьn ləgvi hakkьnda // Azərbajcan Sosjalist Şyra Cumhyrijjəti işçi-qəntli huqymətinin Kanynlar və Əmrləri Qullujjatь. № 13. 8 maj 1930. S. 26–28.
  2. "Arxivlənmiş surət". 2018-11-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-10-28.
  3. "Arxivlənmiş surət". 2021-09-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-10-28.