Əhalisinə görə meqapolislərin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Tireless Contributor Barnstar.gif
Laboratoriya.jpg
Məqalənin laboratoriya səhifəsi
Məqalənin təkmilləşdirilməsi üçün kömək edin!

Aşağıdakı dünyanın müxtəlif ölkələrindən olan meqapolislərin əhalisinə görə ardıcıllıqla düzülmüş siyahısıdır. Meqapolis və ya iri şəhərlər deyildikdə, əmək bazarının böyük, iş yerlərinin sıx olduğu bölgələr və bu zonalara birbaşa bağlı olan ətraf ərazilər nəzərdə tutulur. Lakin hal-hazırda meqapolis anlayışının dünyada dəqiq tərifi yoxdur. Bu səbəbdən də, şəhərlər arasında müqayisə çətinləşir. Əhalisinə görə meqapolislərin siyahısında bütün iri şəhər və metropolislərdəki əhalinin sayı hökumətlərin müəyyən illərdə keçirilmiş siyahıyaalmalarına əsaslanır.

Siyahıda 39 ölkədən 100 metropolitan şəhər yer almışdır.

Siyahı[1][2][redaktə | əsas redaktə]

Meqapolis Ölkə Materik[3] Qitə[3] Əhalisinin sayı İl Meqapolisin şəkli
1 Tokio Yaponiya Yaponiya Avrasiya Asiya 37.832.892[4] 2016
2 Dehli Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 35.454.000[5] 2018
3 Şanxay ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 34.865.252[6] 2015
4 Cakarta İndoneziya İndoneziya Avrasiya Asiya 31.689.592[7] 2015
5 Seul Cənubi Koreya Cənubi Koreya Avrasiya Asiya 25.514.000[8] 2016
6 Quançjou ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 25.000.000[6] 2015
7 Pekin ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 24.900.000[6] 2015
8 Manila Filippin Filippin Avrasiya Asiya 24.650.000[9] 2018
9 Nyu-York ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 23.876.155[10] 2017
10 Şençjen ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 23.300.000[6] 2015
11 Mexiko Meksika Meksika Şimali Amerika Amerika 21.650.668[11] 2017
12 Sao Paulo Braziliya Braziliya Cənubi Amerika Amerika 21.242.939[12] 2016
13 Laqos Nigeriya Nigeriya Afrika Afrika 21.000.000[13] 2014
14 Mumbay Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 20.748.395[5] 2011
15 Qahirə Misir Misir Afrika Afrika 20.500.000[14] 2012
16 Keihanşin Yaponiya Yaponiya Avrasiya Asiya 19.342.000[4] 2010
17 Vuhan ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 19.000.000[6] 2015
18 Los-Anceles ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 18.788.800[10] 2017
19 Çendu ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 18.100.000[6] 2015
20 Daka Banqladeş Banqladeş Avrasiya Asiya 17.151.925[15] 2011
21 Çuntsin ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 17.000.000[6] 2015
22 Karaçi Pakistan Pakistan Avrasiya Asiya 16.900.000[16] 2018
23 Moskva Rusiya Rusiya Avrasiya Avropa 16.855.000[9] 2018
24 Tyantszin ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 15.400.000[6] 2015
25 İstanbul Türkiyə Türkiyə Avrasiya Asiya/Avropa 15.029.231[17] 2017
26 Banqkok Tailand Tailand Avrasiya Asiya 14.626.225[18] 2010
27 Kəlkətə Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 14.617.882[5] 2011
28 Tehran İran İran Avrasiya Asiya 14.595.904[19] 2011
29 London Böyük Britaniya Böyük Britaniya Avrasiya Avropa 14.187.146[20] 2016
30 Hanqçjou ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 13.400.000[6] 2015
31 Surabaya İndoneziya İndoneziya Avrasiya Asiya 13.123.948[21] 2015
32 Buenos-Ayres Argentina Argentina Cənubi Amerika Amerika 13.074.000[22] 2010
33 Sian ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 12.900.000[6] 2015
34 Paris Fransa Fransa Avrasiya Avropa 12.532.901[23] 2015
35 Banqalor Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 12.517.749[5] 2018
36 Çanqçjou ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 12.400.000[6] 2015
37 Kinşasa Konqo Demokratik Respublikası Konqo Demokratik Respublikası Afrika Afrika 12.350.000[9] 2018
38 Rio-de-Janeyro Braziliya Braziliya Cənubi Amerika Amerika 12.330.186[12] 2016
39 Şantou ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 12.000.000[6] 2015
40 Nankin ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 11.700.000[6] 2015
41 Reyn – Ruhr Almaniya Almaniya Avrasiya Avropa 11.471.732[24] 2006
42 Lahor Pakistan Pakistan Avrasiya Asiya 11.070.000[9] 2018
43 Yinan ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 11.000.000[6] 2015
44 Çennai Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 10.555.000[9] 2018
45 Harbin ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 10.500.000[6] 2015
46 Çikaqo ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 9.901.711[10] 2017
47 Lima Peru Peru Cənubi Amerika Amerika 9.886.647[25] 2015
48 BaltimorVaşinqton ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 9.764.315[10] 2017
49 Çjençjou ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 9.700.000[6] 2015
50 Yohannesburq Cənubi Afrika Respublikası Cənubi Afrika Respublikası Afrika Afrika 9.616.000[26] 2016
51 Sindao ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 9.600.000[6] 2015
52 Boqota Kolumbiya Kolumbiya Cənubi Amerika Amerika 9.286.225[27] 2015
53 Naqoya Yaponiya Yaponiya Avrasiya Asiya 9.107.000[4] 2010
54 Bandunq İndoneziya İndoneziya Avrasiya Asiya 8.495.928[21] 2014
55 Boston ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 8.233.270[10] 2017
56 Randstad Niderland Niderland Avrasiya Avropa 8.219.380[28] 2016
57 Busan Cənubi Koreya Cənubi Koreya Avrasiya Asiya 8.202.239[29] 2014
58 Milan İtaliya İtaliya Avrasiya Avropa 8.173.176[30] 2017
59 DallasFort-Uort ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 7.846.293[10] 2017
60 Heydərabad Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 7.749.334[5] 2011
61 Ər-Riyad Səudiyyə Ərəbistanı Səudiyyə Ərəbistanı Avrasiya Asiya 7.739.570[31] 2016
62 Şenyan ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 7.700.000[6] 2015
63 Vençjou ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 7.600.000[6] 2015
64 Pune Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 7.541.946[5] 2011
65 Honkonq ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 7.409.800[32] 2017
66 Nançan ÇXR ÇXR Avrasiya Asiya 7.400.000[6] 2015
67 Yanqon Myanma Myanma Avrasiya Asiya 7.360.703[33] 2014
68 Filadelfiya ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 7.206.807[10] 2017
69 Hyuston ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 7.093.190[10] 2017
70 TaybeyKiilunq Tayvan Tayvan Avrasiya Asiya 7.045.488[34] 2013
71 Mayami ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 6.828.241[10] 2017
72 Santyaqo Çili Çili Cənubi Amerika Amerika 6.683.852[35] 2012
73 Atlanta ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 6.555.956[10] 2017
74 Madrid İspaniya İspaniya Avrasiya Avropa 6.549.520[20] 2018
75 Luanda Anqola Anqola Afrika Afrika 6.542.944[36] 2014
76 Toronto Kanada Kanada Şimali Amerika Amerika 6.417.516[37] 2016
77 Əhmədabad Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 6.352.254[5] 2011
78 Sankt-Peterburq Rusiya Rusiya Avrasiya Avropa 6.200.000[38] 2015
79 Berlin, Brandenburq Almaniya Almaniya Avrasiya Avropa 6.004.857[39] 2015
80 Münhen Almaniya Almaniya Avrasiya Avropa 5.900.000[39][40] 2014
81 Belu-Orizonti Braziliya Braziliya Cənubi Amerika Amerika 5.873.841[12] 2016
82 Kanpur Hindistan Hindistan Avrasiya Asiya 5.873.588[41] 2011
83 Frankfurt-Mayn Almaniya Almaniya Avrasiya Avropa 5.821.523[42] 2015
84 Sinqapur Sinqapur Sinqapur Avrasiya Asiya 5.535.000[43] 2015
85 Barselona İspaniya İspaniya Avrasiya Avropa 5.445.904[20] 2016
86 Ankara Türkiyə Türkiyə Avrasiya Asiya 5.346.518[17] 2016
87 Detroyt ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 5.336.286[10] 2017
88 Karakas Venesuela Venesuela Cənubi Amerika Amerika 5.322.310[44][45] 2015
89 Dubay, Şarja, Əcmən BƏƏ BƏƏ Avrasiya Asiya 5.300.000[46] 2015
90 Ştutqart Almaniya Almaniya Avrasiya Avropa 5.300.000[39][47] 2015
91 Hamburq Almaniya Almaniya Avrasiya Avropa 5.100.000[39] 2015
92 Sidney Avstraliya Avstraliya Avstraliya Avstraliya 5.005.400[48] 2016
93 Quadalaxara Meksika Meksika Şimali Amerika Amerika 4.909.287[11] 2017
94 İsgəndəriyyə Misir Misir Afrika Afrika 4.778.000[49] 2015
95 Sietl ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 4.764.736[10] 2017
96 Feniks ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 4.737.270[10] 2017
97 San-Fransisiko, Oklənd, Hayvard ABŞ ABŞ Şimali Amerika Amerika 4.727.357[10] 2017
98 Melburn Avstraliya Avstraliya Avstraliya Avstraliya 4.641.636[50] 2016
99 Monterrey Meksika Meksika Şimali Amerika Amerika 4.603.254[11] 2017
100 Xartum Sudan Sudan Afrika Afrika 4.592.636[26] 2016

Maraqlı faktlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Economist Intelligence Unit təşkilatının illik araşdırmasının nəticələrinə görə, 2019-cu ilin ən bahalı şəhərlər siyahısında 133 şəhər arasında Paris, HonkonqSinqapur birinci yerdədir.[51]
  2. 2019-cu ilin göstəricilərinə görə ən ucuz şəhər Karakasdır.[51]
  3. Ən böyük və ən inkişaf etmiş şəhər Tokiodur.[52]
  4. Okeaniyada cəmi 2 meqapolis var. Ən böyüyü Sidneydir.
  5. Avropanın ən böyük meqapolisi Moskvadır.[53]
  6. İki qi arasında yerləşən və bu siyahıya düşən tək meqapolis dünyanın 34-cü ın böyük iqtisadiyyatı olan İstanbul şəhəridir.[54] Həmçinin İstanbul Avropanın ən böyük 2-ci şəhəridir.[53]
  7. Numbeonun araşdırmasına görə ən çirkli şəhərlər arasında bu siyahıdakı Qahirə, Karaçi, Daka, Dehli, Pekin, Manila, İstanbulAnkara da var.[55][56]
  8. Dünyanın ən iri meqapolislərindən biri olmasına baxmayaraq, şəhər-dövlət olan Sinqapur, həm də dünyanın ən kiçik 20 ölkəsindən biridir.[57]
  9. Dünyanın ən hündür binası Bürc Xəlifə Dubayda yerləşir.[58]
  10. Dünyada ilk yeraltı park Nyu-York Sitidə açılıb.[59]
  11. Dünyanın ən üzun metro xətti Seul metrosundadır. Dünyanın ən çox stansiyası olan metro sistemi Nyu-Yorkdadır, Şanxay metrosu isə ikinci yerdədir.[60]
  12. Amerikada ilk pizzeriya 1895-ci ildə Nyu-Yorkda açılmışdır.[61]
  13. Nyu-York dünyada ən çox milyarderin və milyonçunun evidir. Şəhərdə milyonçuların sayı 380 mindir.[59]
    Bürc Xəlifə digər göydələnlərlə müqayisədə

Siyahıdakı ölkələr[redaktə | əsas redaktə]


A B C Ç D E Ə F G H X  İ   J  K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z


A[redaktə | əsas redaktə]

B[redaktə | əsas redaktə]

C[redaktə | əsas redaktə]

Ç[redaktə | əsas redaktə]

F[redaktə | əsas redaktə]

H[redaktə | əsas redaktə]

İ[redaktə | əsas redaktə]

K[redaktə | əsas redaktə]

M[redaktə | əsas redaktə]

N[redaktə | əsas redaktə]

P[redaktə | əsas redaktə]

R[redaktə | əsas redaktə]

S[redaktə | əsas redaktə]

T[redaktə | əsas redaktə]

V[redaktə | əsas redaktə]

Y[redaktə | əsas redaktə]

Həmçinin baxın[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "OEDC Population in cities" (İngilis dilində). stats.oedc.org, 2 Aprel 2017 tarixində tapıldı.
  2. Demographia World Urban Areas 15th Annual Edition: 201904 (PDF) (İngilis dilində). http://web.archive.org/, Aprel 2019
  3. 3,0 3,1 Map of cities (İngilis dilində). easymapmaker.com
  4. 4,0 4,1 4,2 "Table 2.10 Population of Three Major Metropolitan Areas". Statistics Bureau of Japan.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 "INDIA STATS : Million plus cities in India as per Census 2011" (İngilis dilində). http://pibmumbai.gov.in/, Mətbuat İnformasiya Bürosu, Hindistan hökuməti. 31 Oktyabr 2011. 22 dekabr 2012 tarixində tapıldı.
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 OECD Urban Policy Reviews: China 2015 (İngilis dilində). read.oecd-ilibrary.org, OECD Şəhər Siyasəti İcmalları. OECD. 18 Aprel 2015. 37 səhifə.
  7. "Data Jumlah Penduduk Jabodetabek (2014)" (İndoneziya dilində). finance.detik.com, 17 May 2016 tarixində tapıldı.
  8. Seul stat.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 Əhalinin stat.
  10. 10,00 10,01 10,02 10,03 10,04 10,05 10,06 10,07 10,08 10,09 10,10 10,11 10,12 10,13 "Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2017 – All Combined Statistical Areas within United States Puerto Rico – 2017 Population Estimates" (İngilis dilində). ABŞ siyahıyaalma bürosu. factfinder.cencus.gov, 12 sentyabr 2019 tarixində tapıldı.
  11. 11,0 11,1 11,2 "Proyecciones de la población de las zonas metropolitanas, 2010-2030" (İspan dilində). Consejo Nacional de Población (CONAPO). conapo.gob.mx, 9 Yanvar 2016 tarixində tapıldı.
  12. 12,0 12,1 12,2 "Região Metropolitana de São Paulo (Portuqal dilində). EMPLASA. 2017. Orijinaldan 25 Sentyabr 2017 tarixində arxivləşdirilib. web.archive.org, 9 Avqust 2017 tarixində tapıldı.
  13. "Population" (İngilis dilində). Laqos Dövlət Hökuməti. Orijinaldan 18 Oktyabr 2015 tarixində arxivləşdirilib. web.archive.org, 30 Mart 2015 tarixində tapıldı.
  14. The Evolving Urban Form: Cairo (İngilis dilində). New Geography, 13 İyun 2012. newgeography.com, 9 Oktyabr 2015 tarixində tapılıb.
  15. "Bangladesh Bureau of Statistics-Government of the People's Republic of Bangladesh | বাংলাদেশ পরিসংখ্যান ব্যুরো-গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ সরকার" (Benqal dilində). www.bbs.gov.bd, 14 Mart 2018 tarixində tapıldı.
  16. Brinkhoff, Thomas. "The Principal Agglomerations of the World" (Alman dilində). City Population. citypopulation.de, 20 Yanvar 2016 tarixində tapıldı.
  17. 17,0 17,1 (TürkStat) Türkiyə Statistika İnstitutu. "Turkish Statistical Institute The Results of Address Based Population Registration System 2017" (Türk dilində). www.turkstat.gov.tr.
  18. "Thailand: Division (Planning Regions and Provinces) – Population Statistics, Charts and Map" (Alman dilində). citypopulation.de.
  19. "wed'eat tewes'eh shhera aaran neguran‌kenenedh aset/ shherhaa aqemara theran beraa ferewesh heram mesabeqh gudasheth‌aned – peaaguah khebera wezaret rah w shheresaza" وضعیت توسعه شهری ایران نگران‌کننده است/ شهرهای اقماری تهران برای فروش حریم مسابقه گذاشته‌اند - پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی (Fars dilində). news.mrud.ir.
  20. 20,0 20,1 20,2 "Metropolitan regions: Demographic balance and crude rates" (İngilis dilində). Eurostat. http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/, 30 Yanvar 2018 tarixində tapıldı.
  21. 21,0 21,1 "Indonesia: Java (Regencies, Cities and Districts) – Population Statistics, Charts and Map" (Alman dilində). citypopulation.de.
  22. "Censo 2010. Resultados provisionales: cuadros y gráficos" (İspan dilində). Instituto Nacional de Estadística y Censos (INDEC). web.archive.org. Orijinaldan 20 Dekabr 2010 tarixində arxivləşdirilib. 22 Dekabr 2012 tarixində tapılmışdır.
  23. https://www.insee.fr/fr/statistiques/3303318?sommaire=3353488 (Fransız dilində).
  24. EMR (PDF) (Alman dilində). deutsche-metropolregionen.org
  25. "PERÚ: ESTIMACIONES Y PROYECCIONES DE POBLACIÓN TOTAL POR SEXO DE LAS PRINCIPALES CIUDADES" Instituto Nacional de Estadistica e Informatica (INEI) (İspan dilində). Mart 2012, 32 səhifə. 28 Oktyabr 2015 tarixində tapıldı.
  26. 26,0 26,1 "The World's Cities in 2016" (PDF) (İngilis dilində). Birləşmiş Millətlər Təşkilatı. 2016. 11 səhifə. www.un.org
  27. "ESTIMACIONES DE POBLACIÓN 1985–2005 Y PROYECCIONES DE POBLACIÓN 2005–2020 TOTAL DEPARTAMENTAL POR ÁREA" (İspan dilində). Departamento Administrativo Nacional de Estadística. dane.gov.co, 21 Sentyabr 2015 tarixində tapıldı.
  28. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/03759ned/table?dl=DA8F
  29. "Biggest Cities In South Korea – WorldAtlas.com" (İngilis dilində). www.worldatlas.com.
  30. "History, economy, administrative data, tourism, contacts and map of Milan in Italy – TheMayor EU" (Fransız dilində). www.themayor.eu.
  31. "Population In Riyadh region by Gender, Age Groups and Nationality 2015" (İngilis dilində). Statistika Baş İdarəsi, Səudiyyə Ərəbistanı Krallığı. www.stats.gov.sa, 27 Dekabr 2016 tarixində tapıldı.
  32. "Population – Overview | Census and Statistics Department" (İngilis dilində). www.censtatd.gov.hk, 2 Aprel 2018 tarixində tapıldı.
  33. "Census Main Report (UNION) – ENGLISH.pdf" (İngilis dilində). Google Sənədlər. 2 Aprel 2018 tarixində tapıldı.
  34. "?????????????" Çin Respublikası Daxili İşlər Nazirliyi. 2013. web.archive.org. Orijinaldan 29 Mart 2014 tarixində arxivləşdirilib.
  35. "Región Metropolitana de Santiago" (PDF) (İspan dilində). Instituto Nacional de Estadísticas. Orijinaldan (PDF) 6 Sentyabr 2012-də arxivləşdirilib. web.archive.org, 22 Dekabr 2012 tarixində tapıldı.
  36. "Angola (2014)" ine.gov.ao.
  37. http://www12.statcan.gc.ca/census-recensement/2016/dp-pd/hlt-fst/pd-pl/Table.cfm?Lang=Eng&T=304&SR=46&S=87&O=A&RPP=5&PR=35&CMA=0&CSD=0
  38. "Санкт-Петербургская агломерация" (Rus dilində).
  39. 39,0 39,1 39,2 39,3 "Initiativkreises Europäische Metropolregionen in Deutschland (IKM)" (Alman dilində). deutsche-metropolregionen.org, 14 İyul 2017 tarixində tapıldı.
  40. Metropolregion München (Alman dilində). metropolregion-muenchen.eu.
  41. Demoqrafiya. "Demography" (İngilis dilində). crda.ap.gov.in.
  42. "Initiativkreis Europäische Metropolregionen in Deutschland: Mitglieder" (Alman dilində). deutsche-metropolregionen.org, 2 Aprel 2018 tarixində tapıldı.
  43. "Population & Land Area (Mid-Year Estimates)" (İngilis dilində). web.archive.org. Sinqapur statistikası. Orijinaldan 29 Noyabr 2015 tarixində arxivləşdirilib. 25 Noyabr 2015 tarixində tapıldı.
  44. Alvarez, Rosangel. "Caracas: una ciudad de múltiples indefiniciones" (PDF) (İspan dilində). http://conhisremi.iuttol.edu.ve, Revista Universitaria de Investigación y Diálogo Académico, 10 səhifə. 25 Aprel 2016 tarixində tapıldı.
  45. "Proyección de la población al 30 de junio con base al censo 2011, según entidad federal y municipios, 2000-2050" (İspan dilində). ine.gob.ve, Instituto Nacional de Estadística. 23 Aprel 2016 tarixində tapıldı.
  46. Məruzəçi, Jumana Khamis, İşçi heyəti (6 Avqust 2015). "Indians, Pakistanis make up 37% of Dubai, Sharjah, Ajman population" (İngilis dilində). gulfnews.com
  47. Ştutqart Assosiasiya Bölgəsi. "Portal der Region Stuttgart: Metropolregion Stuttgart" (Alman dilində). region-stuttgart.org
  48. "3218.0 – Regional Population Growth, Australia, 2015-16" (İngilis dilində). abs.gov.au, Avstraliya Statistika Bürosu. 30 Mart 2017. 2 İyun 2017 tarixində tapıldı.
  49. "The World Factbook — Central Intelligence Agency" (İngilis dilində). www.cia.gov, 15 Aprel 2018 tarixində tapıldı.
  50. "Main Features – Main Features"
  51. 51,0 51,1 2019-cu ilin ən bahalı və ucuz şəhərləri (Azərbaycan dilində). xezerxeber.az, 19 Mart 2019
  52. Dünyanın ən inkişaf etmiş 10 şəhəri (Azərbaycan dilində). big.az, 11 Mart 2014
  53. 53,0 53,1 Avrupanın en kalabalık şehirleri (Türk dilində). neoldu.com, 25 Sentyabr 2017
  54. İstanbul hakkında (Türk dilində). mynet.com
  55. Dünyanın en kirli şehirleri listesine Türkiye'den üç il girdi (Türk dilində). tr.sputniknews.com, 21 İyul 2018. Original sayt numbeo.com
  56. Dünyanın en kirli şehirleri! Türkiye'den 3 il listeye girdi (Türk dilində). hurriyet.com.tr, 21 İyul 2018
  57. Sinqapur haqqında (Azərbaycan dilində). banker.az, 6 Dekabr 2013
  58. Dubay barədə inanılmaz – 18 FAKT (Azərbaycan dilində). http://turizm.fins.az/, 1 Oktyabr 2015
  59. 59,0 59,1 25 INTERESTING FACTS ABOUT NEW YORK (İngilis dilində). www.swedishnomad.com, 4 Sentyabr 2018
  60. List of largest metro systems of world (İngilis dilində). citymetric.com, 5 Sentyabr 2015
  61. Lombardi’s Pizzeria Origin Story: A Media Timeline (İngilis dilində) pizzahistorybook.com, 14 Yanvar 2019

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]