Gürcüstan azərbaycanlılarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Tiflis şəhərində xalça satışı ilə məşğul olan azərbaycanlılar. (1900)
Qafqaz Müsəlman Xeyriyyə Cəmiyyətinin üzvü olan azərbaycanlı qadınlar. Tiflis, (1910)

Gürcüstan azərbaycanlıları Gürcüstan hüdudlarında tarixən yaşayan azərbaycanlıların icmasıdır. Gürcüstanda yaşayan azərbaycanlıların etnik tərkibini qarapapaqlar, qıpçaqlar, saklar, gögərlər və digər türkdilli tayfalar təşkil edir. Hazırda azərbaycanlılar əsasən Gürcüstanın Borçalı (Aşağı Kartli diyarı), KaxetiMsxeta-Mtianeti bölgələrində, Acarıstan Muxtar Respublikasında, həmçinin Tbilisi, Rustavi şəhərlərində tarixən kompakt şəkildə yaşayırlar. 2007-ci ilə olan təxminə əsasən sayları 360,000[1] nəfərdir.

Hələ eramızdan əvvəl Gürcüstanın cənub və cənub-şərq ərazisində türkdilli tayfaların yaşaması haqqında çoxsaylı mənbələr, o cümlədən gürcü mənşəli tarixçilərin və etnoqrafların da etirafları mövcuddur.[2] XV-XVI əsrlərdə Qafqazda türk faktorunun güclənməsi ilə əlaqədar olaraq Gürcüstana da etnik azərbaycanlıların kütləvi köç etməsi müşahidə olunmuşdur. Borçalının dağətəyi və dağlıq bölgələrində hazırda mövcud olan kəndlərin bir çoxu məhz bu dövrdə meydana gəlmiş və ya böyümüşdür. XVII əsrin ilk yarısında İran şahları, xüsusilə I Şah Abbas tərəfindən Kartli və Kaxeti çarlığı ərazisinə azərbaycanlıların, İranın Fereydan əyalətinə isə gürcülərin köçürülməsi və ya köçünün stimullaşdırılması bəzi tarixçilər tərəfindən dini-etnik ayrıseçkilik kimi xarakterizə edilsə də, şahlığın ərazisində yaşayan xalqların coğrafi diversifikasiya edilməsi yolu ilə idarə edilməsinin asanlaşdırılması kimi tarixi mühakimələr daha inandırıcı görünür.[3]

Gürcüstan azərbaycanlılarının siyahısı[redaktə | əsas redaktə]

1 İctimai-siyasi və dövlət xadimləri
Əlimərdan bəy Topçubaşov
(1862–1934)
Topch.jpg
Görkəmli siyasi xadim. Diplomat, hüquqşünas. Çar Rusiyasında Birinci Dövlət Dumasının üzvü (1905), Bakıda Müsəlman Milli Şurasının Müvəqqəti İcraiyyə Komitəsinin üzvü (1917), Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti Parlamentinin Sədri (1918-1920).[4]
2 Emin ağa Acalov
(1868-1937)
Emin ağa Acalov.jpg
Borçalı Qarapapaq Türk Cümhuriyyətinin sədri (1917-1918), Cənub-Qərbi Qafqaz Türk Respublikasının Dövlət başçısı (1918-1919).[5]
3 Ömər Faiq Nemanzadə Omar Faig Nemanzadeh.jpg
Gürcüstan SSR Müvəqqəti İnqilab Komitəsinin üzvü, Gürcüstan SSR Müsəlman İşləri Üzrə Şuranın 1-ci sədri.[6]
4 Nəriman Nərimanov
(1870–1925)
Portrait photo of Nariman Narimanov taken in 1913.jpg
İctimai-siyasi xadim, yazıçı, publisist, Azərbaycan SSR-in ilk dövlət və hökumət başçısı, Sovet Sosialist Respublikaları İttifaqının ilk dövlət başçılarından biri, SSRİ MİK-in sədri (1922-1925).[7]
5 Ayvaz Həsənov
(1929–1990)
Ayvaz Həsənov.jpg
Gürcüstan SSR Ali Sovetinin deputatı (1970-1980), Gürcüstan SSR kənd təsərrüfatı nazirinin müavini (1975-1981), Gürcüstan SSR Marneuli Rayon İcarayyə Komitəsinin Sədri (1989-1990).[8]
6 Həsən Seyidov
(1932-2004)
Həsən Seyidov.jpg
Azərbaycan SSR Nazirlər Sovetinin 9-cu sədri (1981-1988), Azərbaycan SSR Ali Sovetinin deputaı (1981), SSRİ Nazirlər Soveti Rəyasət Heyənin üzvü, SSRİ Ali Sovetinin deputatı.[9]
7 Həsən Həsənov
(1940-)
Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg
Azərbaycan SSRAzərbaycan Respublikasının siyasi və dövlət xadimi, diplomat, alim, tarix elmləri doktoru (2006), Azərbaycan SSR Nazirlər Sovetinin sədri (1990-1992), Azərbaycan Respublikasının BMT-də ilk daimi nümayəndəsi və ilk fövqəladə və səlahiyyətli səfiri (1992-1993), Azərbaycan Respublikasının Xarici İşlər Naziri (1993-1998), Macarıstan (2004-2010) və Polşada (2010-dan indiyə qədər) fövqəladə və səlahiyyətli səfiri.[10]
8 Daşqın Gülməmmədov
(1977-)
Gulmammadov.jpg
İctimai-siyasi xadim, Ukrayna Qarapapaq Türkləri Milli Şurasının sədri, 2002-2011-ci illərdə Gürcüstan Azərbaycanlılarının Milli Assambleyasının Prezidenti, 2013-cü il seçkilərində Gürcüstan prezidentliyinə namizəd.[11] [12][13][14].
9 Tofiq Yaqublu
(1961-)
Tofiq Yaqublu.jpg
Müsavat Partiyası sədrinin müavini, jurnalist.[15]
10 Savalan Mirzəyev
(1986-)
Savalan Mirzoyev.jpg
Gürcüstan dövlət və ictimai-siyasi xadimi[16][17], Gürcüstan Baş Nazirinin Müşaviri, 2009-2013-cü illərdə Gürcüstan Reinteqrasiya Məsələləri üzrə Dövlət Nazirinin Müşaviri.[18]
11 Elxan Poluxov
(1971-)
Elxan Poluxov.jpg
Azərbaycan Respublikası dövlət xadimi və tanınmış diplomatı, Azərbaycanın Braziliyadakı fövqəladə və səlahiyyətli səfiri.[19] Azərbaycan Respublikası Xarici İşlər Nazirliyinin Mətbuat Xidmətinin Rəhbəri (2009-2011)
12 Məşhur alimlər
Hamlet İsaxanlı
(1948–)
Hamlet Isaxan.JPG
Riyaziyyatçı alim, şair, humanitar elmlər üzrə tədqiqatçı; Xəzər Universitetinin təsisçisi.[20]
13 Zahid Xəlilov
(1911–1974)
Zahid Xəlilov.jpg
Azərbaycan SSR-nın dövlət xadimi, görkəmli riyaziyyatçı-alim, akademik, 1962-1967-ci illərdə Azərbaycan SSR Elmlər Akademiyasının Prezidenti.
14 Aslan İsmayılov
(1958-)
Sumqayıt hadisələri haqqında kitabın yeni nəşrinin təqdimatı (3).jpg
Hüquqşunas, 1986-1989-cu illərdə Stavropol diyarının Zelençuk rayon xalq məhkəməsinin sədri. 1989-1993-cü illərdə Azərbaycan Respublikası Prokurorluğunda məhkəmələrə nəzarət şöbəsinin prokuroru, 1993-1994-cü illərdə isə AR Prezidenti Aparatının dövlət-hüquq şöbəsinin baş məsləhətçisi.[21]
15 Kamal Talıbzadə
(1923-2006)
İsmayıl Talıbzadə.jpg
Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyasının həqiqi üzvü, əməkdar elm xadimi, Dövlət mükafatı laureatı, tanınmış ədəbiyyatşünas.[22]
16 Asif Hacılı
(1960-)
Asif Hacılı.jpg
Bakı Slavyan Universitetinin rektoru (2014-cü ildən), ədəbiyyatşünas, folklorçu, filologiya elmləri doktoru, professor, Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin üzvü.[23]
17 Səlahəddin Xəlilov
(1952-)
Prof. S.Khalilov.JPG
Fəlsəfə elmləri doktoru, professor, AMEA-nın müxbir üzvü.[24][25]
18 Süleyman Qasımov
(1961-)
Süleyman Qasımov (iqtisadçı).jpg
Azərbaycan Respublikası Dövlət Neft Şirkətinin iqdisadi məsələlər üzrə vitse-prezidenti.[26] 2006-cı ildə “Tərəqqi” medalı, 2011-ci ildə “Şöhrət” ordeni ilə təltif edilmişdir. İqtisad elmləri doktorudur, 1 elmi əsər, 15-dən çox elmi məqalə müəllifidir.
19 Hərbi xadimlər
İsrafil bəy Yadigarov
(1815–1884)
İsrafil bəy Yadigarov.jpg
Rusiya Çar Ordusunda xidmət etmiş türk əsilli ilk yüksəkrütbəli hərbçi; general-leytenant.[27]
20 Həsən bəy Ağalarov
(1812–????)
Agalarov.jpg
General-leytenant, Çar Rusiyasının hərbi xadimi.[28]
21 Firudin bəy Vəzirov
(1850-1925)
Firudin bey Vezirov.jpg
General-mayor, Çar Rusiyasının hərbi xadimi.[29]
22 Vəli bəy Yadigarov
(1897-1971)
Veli bek Jedigar.jpg
Polkovnik, Çar Rusiyasının hərbi xadimi.[30]
23 Davud bəy Yadigarov
(1881-1920)
Şəkil yoxdur-kişi.svg
Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin general-mayoru.[31]
24 Əbdülhəmid bəy Qaytabaşı
(1880-1920)
Əbdülhəmid bəy Qaytabaşı.jpg
Hərbi xadim, Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti ordusunun general-mayoru.[32]
25 Yusif Ziya Talıbzadə
(1877-1923)
Yusif Ziya.jpg
Pedaqoq, siyasətçi, hərbçi (general-mayor).[33]
26 Hacırəhim Məmmədov
(1948-????)
Hacırəhim Məmmədov.jpg
Azərbaycan Respublikası Silahlı Qüvvələrinin Hərbi Akademiyasının keçmiş rəisi.
27 Cavanşir Məmmədov
(1953-)
Şəkil yoxdur-kişi.svg
Azərbaycan Respublikasının Daxili İşlər Nazirliyinin Baş İctimai Təhlükəsizlik İdarəsinin rəisi, polis general-mayoru.[34]
28 Zakir Qaralov
(1956-)
Zakir Qaralov.jpg
Azərbaycan Respublikasının Baş Prokuroru, I dərəcəli dövlət ədliyyə müşaviri.[35]
29 Şair və yazıçılar
Abdulla Şaiq
(1881–1959)
Abdulla Shaig.jpg
Klassik Azərbaycan şairi, yazıçı, dramaturq, publisist, pedaqoq, ədəbiyyatşünas, 1934-cü ildən Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin üzvü, əməkdar incəsənət xadimi (1940).[36]
30 Zəlimxan Yaqub
(1950–2016)
Zəlimxan Yaqub.JPG
Azərbaycanın xalq şairi (2005), ictimai xadim. Azərbaycan Respublikasının Milli Məclisinin deputatı (1995-2005).[37]
31 İncəsənət mədəniyyət xadimləri
Rəşid Behbudov
(1915–1989)
Rəşid Behbudov.jpg
Azərbaycan müğənnisi, SSRİ-nin xalq artisti, SSRİ və Azərbaycan SSR Dövlət Mükafatları laureatı, Sosialist Əməyi Qəhrəmanı, Dağıstanın xalq artisti, Gürcüstanın əməkdar incəsənət xadimi.[38]
32 Möhsün Sənani
(1900–1981)
Möhsün Sənani.JPG
Azərbaycan aktyoru, Azərbaycan SSR xalq artisti.
33 İbrahim İsfahanlı
(1897–1967)
İbrahim İsfahanlı (profil).jpg
Aktyor, rejissor, teatr təşkilatçısı, Gürcüstan SSR-in Xalq artisti.[39]
34 Niyazi
(1912–1984)
Niyazi Tağızadə.JPG
Azərbaycanlı dirijor və bəstəkar. SSRİ Xalq Artisti, SSRİ Dövlət Mükafatı laureatı. 2-dəfə Stalin mükafatı və 2-dəfə Lenin ordeni laureatı. Beynəlxalq Nehru mükafatı laureatı. Sosialist Əməyi Qəhrəmanı.[40]
35 Gövhər Qazıyeva
(1897–1960)
Gövhər Qazıyeva.jpg
İlk azərbaycanl qadın aktrisa.[41]
36 Xədicə Qayıbova
(1893–1938)
Xədicə Qayıbova.jpg
İlk azərbaycanlı qadın pianoçulardan biri.[42]
37 Şövkət Məmmədova
(1897–1981)
S mammadova2.jpg
İlk professional Azərbaycan qadın müğənnisi (lirik koloratur soprano). SSRİ xalq artisti (1938). Azərbaycan opera ifaçısı və müəllimi.[43]. Azərb. SSR Ali Sovetinin (1-4 çağırış) deputatı olmuş, 2 dəfə Lenin ordeni, 2 Qırmızı Əmək Bayrağı və "Şərəf nişanı" ordenləri ilə təltif edilmişdir.[44]
38 Qeysər Kaşıyeva
(1893–1972)
Geysar Kashiyeva.jpg
İlk azərbaycanlı qadın pianoçulardan biri, rəssamlıq təhsili almış ilk azərbaycanlı rəssam qadın.[45]
39 Şəmistan Əlizamanlı
(1969–)
İgid Əsgər Möhkəm Dayan klipinin üz şəkli.jpg
Azərbaycanın tanınmış hərbi diktoru, hərbi vətənpərvərlik mahnılarının ifaçısı, mətn oxuyan və aparıcı.[46]
40 Okaber
(1987–)
Şəkil yoxdur-kişi.svg
Azərbaycanlı repçi.[47]
41 Nodar Şaşıqoğlu
(1927–2013)
Nodar Şaşıqoğlu.jpg
Dramatik teatr və kino aktyoru, Azərbaycan və Rusiyanın Xalq Artisti.[48]
42 Əli Qurbanov
(1898–1962)
Əli Qurbanov(həyat şəkli).jpg
Aktyor, Azərbaycan SSR-nin xalq artisti (1940).[49]
43 Əzizə Məmmədova
(1892–1961)
Əzizə Məmmədova.JPG
Aktrisa, Azərbaycan SSR-nin əməkdar artisti (1936).[50]
44 Əsgər İsmayılov
(1905–1983)
Əsgər İsmayılov.jpg
Kinooperator, Azərbaycan SSR-in əməkdar incəsənət xadimi (1964).[51]
45 İdmançılar
Kamandar Məcidov
(1961–)
Kamandar Məcidov.jpg
Yunan-roma güləşçisi, 62 kq çəki dərəcəsində olimpiya oyunları, dünya, AvropaSSRİ çempionu.[52]
46 Fərid Mansurov
(1982–)
Farid Mansurov 2013.jpg
Yunan-roma güləşçisi, 66 kq çəki dərəcəsində 2004-cü il Yay Olimpiya oyunlarının qızıl medalçısı, ikiqat dünya çempionu.[53]
47 Zabit Səmədov
(1984-)
ZabitSamedov k-1.jpg
Kikboksçu.[54]
48 Canpolad Budaqov
(1971-)
Şəkil yoxdur-kişi.svg
Uşu-sanda üzrə ikiqat dünya və Avropa çempionu, Dünya Kubokunun sahibi, Azərbaycan uşu-sanda yığmasının sabiq baş məşqçisi.[55]
49 Ramilə Kaştayeva
(1987–)
Şəkil yoxdur-kişi.svg
Azərbaycan cüdoçusu, cüdo üzrə idman ustası, 2010-cu il dünya çempionatının bürünc mükafatçısı,[56] ikiqat Azərbaycan çempionu.[57][58]
50 Aydın Hüseynov
(1957–2003)
Aydın Hüseynov (şahmatçı).jpg
Azərbaycan şahmatçısı, beynəlxalq qrossmeyster (1998).[59][60]
51 Digərləri
Nigar Şıxlinskaya
(1878–1931)
Nigar Shikhlinskaya.jpg
İlk azərbaycanlı şəfqət bacısı. General Əliağa Şıxlinskinin həyat yoldaşı.[61]
52 Dilarə Əliyeva
(1929-1991)
Dilarə Əliyeva (ədəbiyyatşünas).jpg
Ədəbiyyatşünas, tərcüməçi, 1960-cı ildən Azərbaycan Yazıçılar Birliyinin üzvü, Gürcüstanın əməkdar mədəniyyət işçisi, filologiya elmləri doktoru, 1988-ci il Azərbaycan Xalq Hərakatının fəal iştirakçısı, Azərbaycan SSR Ali Sovetinin deputatı (1990).
53 Ramin Musayev
(1963-)
Ramin Musayev.jpg
Azərbaycan Peşəkar Futbol Liqasının prezidenti.[62][63]
54 Rəhilə xanım Hacıbababəyova
(1891-1954)
Rahila Hajibababeyova.jpg
Azərbaycanın maarifpərvər qadınlarından biri - Bakıda müsəlman qızlar üçün ilk ali-ibtidai məktəbin müdiri.[64]
55 Ruhangiz Qarayeva
(1975-)
Ruhangiz Qarayeva.JPG
Psixologiya üzrə fəlsəfə doktoru, İctimai Televiziyanın Gənclər, Elm və Təhsil Departamentinin direktor müavini və televiziya aparıcısı.[65]
56 İsmayıl Ömərov
(1954-)
İsmayıl Ömərov.jpg
İctimai Televiziyanın keçmiş rəhbəri (2005-2013).
57 Aqşin Vəliyev
(1965-)
Şəkil yoxdur-kişi.svg
Azərbaycan Respublikasının Mərkəzi Bankının baş direktou.[66]
58 Əflatun Amaşov
(1957-)
Aflatun Amashov (30-09-2015-d).jpg
Azərbaycan Respublikası dövlət və ictimai-siyasi xadimi, tanınmış jurnalist və publisist. Azərbaycan Respublikası Milli Məclisinin deputatı, Azərbaycan Mətbuat Şurasının Sədri."RUH" Azərbaycan Jurnalistlərinin Hüquqlarının Müdafiə Komitəsinin keçmiş sədri, Azərbaycan Mətbuat Şurasının sədri.[67]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Etnologue report for Georgia
  2. Gürcüstan tarixi, I hissə, 32-47-ci səhifələr (rus dilində)
  3. Tarixçi alim Kərəm Məmmədovun Borçalı tarixi haqqında məqalələri (azərbaycan dilində)
  4. "Əlimərdan bəy Topçubaşovun təvəllüd tarixi haqda". 525.az. http://525.az/site/?name=xeber&news_id=7210.
  5. "EMİN AĞA ACALOV VƏ CƏNUB-QƏRBİ QAFQAZ CÜMHURİYYƏTİ". yenicag.az. http://yenicag.az/emin-aga-acalov-v%C9%99-c%C9%99nub-q%C9%99rbi-qafqaz-cumhuriyy%C9%99ti/.
  6. "Ömər Faiq Nemanzadə və azərbaycançılıq ideyası". sesqazeti.az. http://sesqazeti.az/az/news/kivdf/226122.
  7. "Nəriman Nərimanov - alovlu vətənpərvər, böyük türk təəssübkeşi". 525.az. http://www.525.az/site/?name=xeber&news_id=35024.
  8. "Ayvaz Həsənovun şəxsiyyəti gürcü və Azərbaycan xalqlarının dostluq etalonu idi". Zim.az. http://zim.az/borchali/2780-ayvaz-hsnovun-xsiyyti-grc-v-azrbaycan-xalqlarnn-dostluq-etalonu-idi.html.
  9. "Xalqa təmənnasız xidmət nümunəsi Həsən Seyidov – 80". anl.az. http://www.anl.az/down/meqale/525/2012/avqust/256080.htm.
  10. "Heydər Əliyev iqtidarının sabiq naziri - 72 yaşlı “kərpic Həsən”". modern.az. http://modern.az/articles/30096/1/.
  11. Kiyevde, Ukrayna Karapapak Türkleri Milli Konseyi kuruldu - www.son24haber.com
  12. Kiyevde, В Україні створили Національну Раду Тюрків-Карапапаків - www.unn.com.ua
  13. Gürcüstan azərbaycanlılarının hüquqları Milli Assambleyasının IV qurultayında müzakirə edilib - www.borchali.net İnformasiya portalı
  14. დაშგინ გიულმამედოვი: “თუ საქართველოს ხალხი პრეზიდენტად ამირჩევს, ქვეყნის ტერიტორიულ მთლიანობას აღვადგენ!“- www.saqinform.ge
  15. "TOFİQ YAQUBLU - 50". mediaforum.az. http://www.mediaforum.az/az/2011/02/08/TOF%C4%B0Q-YAQUBLU-50-033745191c12.html#.VaZbuPk5_Dd.
  16. Азербайджанец стал советником министра Грузии - www.aze.az
  17. Bidzina İvanişvilinin köməkçisi azərbaycanlı oldu - www.anspress.com
  18. Savalan Mirzəyev: “Azərbaycanlılar gürcü ictimaiyyətinə Gürcüstanın ayrılmaz hissəsi olduqlarını göstərə bilib" - www.amerikaninsesi.org
  19. Elxan Poluxov etimadnaməsinin surətini Braziliya Xarici Əlaqələr Nazirliyinin Baş katibinə təqdim edib  (azərb.)
  20. "Riyaziyyatçı alim, elm və təhsil qurucusu". anl.az. http://www.anl.az/down/meqale/respublika/respublika_dekabr2008/64864.htm.
  21. "Rəsmi saytında bioqrafiyası". Rəsmi saytında bioqrafiyası. http://aslanismayilov.com/index/main/menu/35.
  22. "KAMAL ABDULLA ŞAİQ OĞLU TALIBZADƏ". azertag.az. http://azertag.az/xeber/KAMAL_ABDULLA_SAIQ_OGLU_TALIBZADA-334651.
  23. Распоряжение Президента Азербайджанской Республики о назначении А.А.Гаджиева ректором Бакинского славянского университета
  24. http://www.azerbaijan-news.az/index.php?mod=3&id=11119
  25. "Mahmud Allahamanlı. Səlahəddin Xəlilov". felsefedunyasi.az. http://www.felsefedunyasi.org/site/?name=content&link=3&cont=5&dil=az.
  26. http://www.socar.az/socar/az/company/management/Vice-president-for-economic-issues
  27. "İsrafil bəy Yadigarov". azerbaijans.com. http://www.azerbaijans.com/content_1656_az.html.
  28. "Cümhuriyyət tariximizin şəxsiyyətləri: Əhməd bəy Pepinov". anl.az. http://www.azerbaijans.com/content_1646_az.html.
  29. "Firidun bəy Vəzirov". azerbaijans.com. http://www.azerbaijans.com/content_1642_az.html.
  30. "Vəli bəy Yadigarov haqda sənədli film: “Polkovnik”". aim.az. http://aim.az/2015/06/v%C9%99li-b%C9%99y-yadigarov-haqda-s%C9%99n%C9%99dli-film/.
  31. "Davud bəy Yadigarov". azerbaijans.com. http://www.azerbaijans.com/content_1630_az.html.
  32. "Əbdülhəmid bəy Şərif bəy oğlu Qaytabaşı (1888-1920) - general-mayor.". azerbaijans.com. http://www.azerbaijans.com/content_1631_az.html.
  33. "Hərbi, yoxsa xarici işlər komissarı?". serqqapisi.az. http://serqqapisi.az/index.php/ictimai-siaysi/3061-haerbi-yokhsa-kharidzi-ishlaer-komissar.
  34. "Məmmədov Cavanşir Qəhrəman oğlu". mia.gov.az. http://mia.gov.az/index.php?/az/content/306/.
  35. "Azərbaycan Respublikasının Baş prokuroru Zakir Bəkir oğlu Qaralov". genprosecutor.gov.az. http://www.genprosecutor.gov.az/?/az/content/77/.
  36. ""ВСЕ МЫ - ЛУЧИ ОДНОГО СОЛНЦА"" (ru). azeri.ru. http://azeri.ru/papers/zerkalo_az/38756/.
  37. "Zəlimxan Yaqub kimdir?". timeturk.com.az. http://www.timeturk.com/az/2011/06/30/zelimxan-yaqub-kimdir.html.
  38. "Бейбутов, Рашид Маджид оглы" (ru). warheroes.ru. http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=11123.
  39. "Teatr tariximizin fədaisi". anl.az. http://www.anl.az/down/meqale/medeniyyet/2010/iyun/124370.htm.
  40. "O, musiqi sənətinin zirvəsini fəth edə bildi". anl.az. http://www.anl.az/down/meqale/xalqqazeti/2012/avqust/257454.htm.
  41. "İlk Azərbaycanlı aktrisa Gövhər Qazıyeva (Göyərçin xanım)". azteatr.musigi-dunya.az. http://azteatr.musigi-dunya.az/file?id=143&dt=1898.
  42. "Repressiyaya məruz qalan musiqiçi xanım - Xədicə Qayıbova". azadliq.info. http://www.azadliq.info/siyast/7206-repressiyaya-mruz-qalan-musiqici-xanm-xdic-qaybova.html.
  43. Kayzen.az – Böyük musiqiçilər: Şövkət Məmmədova
  44. "Şövkət Məmmədova". kayzen.az. http://kayzen.az/blog/musiqi%C3%A7il%C9%99r/5637/%C5%9F%C3%B6vk%C9%99t-m%C9%99mm%C9%99dova.html.
  45. Qeysər Kaşıyeva
  46. "Şəmistan Əlizamanlı". haqqinda.az. http://haqqinda.az/B%C9%99st%C9%99karlar+V%C9%99+M-uuml-%C4%9F%C9%99nnil%C9%99r/4261-%C5%9E%C9%99mistan+%C6%8Flizamanl%C4%B1.html.
  47. "Okaber". replay.az. http://replay.az/index.php?a=playlist&id=11.
  48. Память сердца
  49. Əli Qurbanov
  50. Əzizə xanımı xatırlayarkən
  51. Azərbaycanın tanınmış kinooperatoru Əsgər İsmayılovun 110 illik yubileyi qeyd olunacaq
  52. "Ilk olimpiya çempionu Borçalıdandır". qarapapaqlar.borchali.net. http://qarapapaqlar.borchali.net/index.php?cat=oxu&id=117.
  53. "Mansurov Fərid Salman oğlu - OLİMPİYA ÇEMPİONU". idman.com.az. http://www.idman.com.az/print.php?id=902.
  54. [http://news.day.az/sport/590199.html "Zabit Səmədov: "Onlar kimi qəhrəman olmaq istədim" Читать полностью: http://news.day.az/sport/590199.html"]. news.day.az. http://news.day.az/sport/590199.html.
  55. "Azərbaycanlı çempiona Rusiya türməsində erməninin əli ilə işgəncə verilir". xalqinfo.az. http://xalqinfo.az/blokxeber/print:page,1,13643-azerbaycanli-chempiona-rusiya-turmesinde-ermeninin-eli-ile-ishgence-verilir-.html.
  56. "WORLD CHAMPIONSHIPS TOKYO - EVENT". judoinside.com. http://www.judoinside.com/event/3000/2010_World_Championships_Tokyo.
  57. "AZERBAIJAN CHAMPIONSHIPS BAKU - EVENT". judoinside.com. http://www.judoinside.com/event/7119/2008_Azerbaijan_Championships_Baku.
  58. "AZERBAIJAN CHAMPIONSHIPS BAKU - EVENT". judoinside.com. http://www.judoinside.com/event/10207/2013_Azerbaijan_Championships_Baku.
  59. "Ушел из жизни известный азербайджанский шахматист". Day.Az. 1 ноября 2003. http://news.day.az/sport/1562.html.
  60. Гусейнов Айдын. Международный гроссмейстер с 1998-го года.
  61. "Cümhuriyyət tariximizin şəxsiyyətləri: Nigar Şixlinskaya (1878 - 1940)". qazax.net. http://www.qazax.net/az/zp_nshixlinskaya.htm.
  62. Azərbaycanda Peşəkar Futbol Liqası yaradılıb. trend.az  (azərb.)
  63. Ramin Musayev – 50!
  64. "Azərbaycanın maarifpərvər qadınlarından biri - Bakıda müsəlman qızlar üçün ilk ali-ibtidai məktəbin müdiri Rəhilə xanım Terequlovanın (Hacıbababəyova) anadan olmasının 132 illiyinə həsr edilir"
  65. "Ruhəngiz Qarayeva –Yeniyetmələr və Yetişkinlər üzrə Psixoloq, Psixologiya üzrə fəlsəfə doktoru". narinc.az.
  66. Haqqımızda - Rəhbərlik. cbar.az  (azərb.)
  67. "Suallarınızı Azərbaycan Mətbuat Şurasının sədri Əflatun Amaşov cavablandırır — www.azadliq.org". http://www.azadliq.org/content/%C4%B1nterview/2302876.html. İstifadə tarixi: 30 iyul 2015. Arxivləşdirilib.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]