Azərbaycan əhalisinin siyahıyaalınması (2009)

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

2009–cu il Ümumazərbaycan əhali siyahıyaalınması — 2009–cu il, 13 – 22 aprel tarixlərində 10 gün müddətində Azərbaycan Respublikasında keçirilmiş əhalinin ikinci siyahıyaalınması. 2009-cu il əhalinin siyahıyaalınması zamanı sorğu anketinə 35 sual daxil edilmiş, onlardan 29-u vətəndaşın özü, 6-sı isə onun mənzil şəraiti ilə bağlı olmuşdur.[1][2][3] Siyahıyaalınma prosesini 24.483 nəfər işçi həyata keçirmişdir.[4]

Etnik tərkib[redaktə | əsas redaktə]

İnzibati vahidlər üzrə[redaktə | əsas redaktə]

Siyahıyaalınmanın yekunlarına əsasən daimi əhalinin inzibati vahidlər üzrə etnik tərkibi:[5]

İnzibati vahid Azərbaycanlı Ləzgi Erməni Rus Talış Avar Türk Tatar Tat Ukraynalı Saxur Gürcü Yəhudi Kürd Qrızlı Udin Xınalıqlı Digər Cəmi
Cəmi 8 172 809 180 312 120 269 119 307 110 934 49 809 37 967 25 882 24 901 21 484 12 253 9 876 9 066 6 063 4 343 3 771 2 233 11 168 8 922 447
Bakı 1 848 107 24 868 104 108 525 ... 296 2 081 25 171 ... 21 071 ... 2 226 6 056 185 ... ... ... 7 125 2 045 815
Gəncə 311 813 47 6 895 ... ... 210 52 ... 37 ... 21 22 31 ... ... ... 115 313 249
Xankəndi 11 456 ... 43 589 6 ... ... 1 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 1 55 053
Mingəçevir 95 700 52 ... 413 ... 6 16 38 ... 20 ... 6 ... 7 ... ... ... 46 96 304
Naftalan 8 847 3 ... 17 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 8 869
Naxçıvan 396 709 12 6 101 3 ... 104 11 ... 22 ... ... ... 1 321 ... ... ... 34 398 323
Sumqayıt 302 461 3 488 8 2 143 475 27 179 116 96 94 8 29 60 9 14 ... ... 239 309 446
Şirvan 76 849 ... ... 194 ... ... 4 4 ... 2 ... ... ... ... ... ... ... 7 77 060
Abşeron 188 252 648 4 500 68 5 63 57 10 15 ... 7 32 27 ... ... ... 106 189 794
Ağcabədi 121 584 ... ... 31 ... ... 4 ... ... 4 ... ... ... 18 ... ... ... 66 121 707
Ağdam 175 477 15 ... 63 ... ... 4 7 ... 5 ... ... ... ... ... ... ... 6 175 577
Ağdaş 98 388 105 ... 49 ... ... 31 4 ... 3 ... ... ... ... ... ... ... 19 98 599
Ağstafa 79 490 ... 6 85 ... ... 494 ... ... 5 ... 11 ... 68 ... ... ... 63 80 222
Ağsu 69 779 536 4 24 ... ... 172 ... ... 2 ... 2 ... ... ... ... ... 17 70 536
Astara 57 932 ... ... 63 38 207 ... ... 5 ... 4 ... ... ... ... ... ... ... 19 96 230
Balakən 65 349 91 ... 128 ... 23 874 28 11 ... ... 34 38 ... ... ... ... ... 274 89 827
Beyləqan 84 061 ... ... 47 6 ... 2 036 24 ... 3 ... ... ... ... ... ... ... 15 86 192
Bərdə 141 485 ... ... 48 ... ... 97 5 ... 5 ... ... ... ... ... ... ... 6 141 646
Biləsuvar 87 455 ... ... 44 ... ... ... 2 ... 4 ... ... ... ... ... ... ... 3 87 508
Cəbrayıl 70 546 ... ... 19 5 ... 2 3 ... 2 ... ... ... ... ... ... ... 8 70 585
Cəlilabad 192 136 7 ... 122 24 ... 6 6 ... 6 ... ... ... ... ... ... ... 13 192 320
Daşkəsən 32 644 ... 9 25 ... ... ... 3 ... ... ... ... ... 8 ... ... ... 5 32 694
Füzuli 115 439 7 ... 31 ... ... 2 5 ... 3 ... ... ... ... ... ... ... 8 115 495
Gədəbəy 93 573 ... 2 133 ... ... ... 2 ... ... ... ... ... 1 ... ... ... 8 93 719
Goranboy 93 654 5 2 107 ... ... 330 7 ... 14 ... 2 ... 102 ... ... ... 21 94 244
Göyçay 108 512 396 ... 62 ... ... 18 7 ... 4 ... ... ... ... ... ... ... 19 109 018
Göygöl 57 071 5 5 33 5 ... ... ... ... ... ... ... ... 34 ... ... ... 38 57 191
Hacıqabul 65 526 10 ... 33 ... ... 134 ... 30 ... ... ... ... ... ... ... ... 104 65 837
Xaçmaz 115 811 24 688 ... 643 36 ... 4 165 131 9 108 28 ... ... 90 603 3 540 ... 36 366 159 245
Xızı 14 596 16 ... 27 ... ... 68 3 5 ... ... ... ... ... ... ... ... 16 14 731
Xocalı 13 028 5 12 929 4 ... ... 81 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 26 047
Xocavənd 12 007 ... 29 583 8 1 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 41 599
İmişli 114 103 ... ... 70 ... ... ... 1 ... 3 ... ... 1 ... ... ... ... 5 114 183
İsmayıllı 68 448 8 076 ... 2 024 ... ... 194 7 ... 9 ... ... 7 498 ... ... ... 67 79 330
Kəlbəcər 70 895 ... 9 794 33 ... ... ... ... ... ... ... ... ... 38 ... ... ... 9 80 769
Kürdəmir 103 453 ... ... 39 ... ... 334 8 ... 6 ... ... 2 ... ... ... ... 18 103 860
Qax 43 946 253 7 67 ... 9 64 7 ... 5 1 008 7 447 ... ... ... ... ... 446 53 259
Qazax 88 999 ... 4 46 ... ... 177 ... ... ... ... ... ... 100 ... ... ... 51 89 377
Qəbələ 73 667 16 020 3 89 7 ... 139 10 ... 8 ... ... ... ... ... 3 697 ... 12 93 652
Qobustan 39 932 ... ... 58 ... ... 107 2 ... ... ... ... ... ... ... ... ... 13 40 112
Quba 120 774 8 952 ... 135 10 ... 2 159 63 13 880 13 ... 5 2 705 ... 778 ... 2 177 801 152 452
Qubadlı 35 613 ... ... 13 ... ... ... ... ... 2 ... ... ... ... ... ... ... 2 35 630
Qusar 7 956 79 629 ... 87 ... ... 102 8 ... 7 ... ... ... ... 11 ... 20 37 87 857
Laçın 66 671 3 ... 28 ... ... 464 2 ... ... ... ... ... 1 914 ... ... ... 5 69 087
Lerik 72 228 ... ... 11 2 281 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 2 74 522
Lənkəran 151 217 10 ... 281 54 125 ... 17 13 ... 22 ... ... ... 14 ... ... ... 27 205 726
Masallı 181 353 3 ... 74 15 675 ... 18 11 ... 4 ... ... ... ... ... ... ... 9 197 147
Neftçala 79 411 ... ... 98 ... ... ... ... ... ... ... 2 ... ... ... ... ... 14 79 525
Oğuz 34 296 4 831 ... 142 ... ... 805 5 ... ... ... ... 85 21 ... 74 ... 25 40 284
Saatlı 76 774 ... ... 89 ... ... 15 679 ... ... 5 ... ... ... ... ... ... ... 25 92 572
Sabirabad 148 571 3 ... 81 ... ... 3 042 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 16 151 713
Salyan 121 700 2 ... 57 ... ... 93 2 ... ... ... ... ... 9 ... ... ... 8 121 871
Samux 52 572 2 4 40 ... ... 292 ... ... 3 ... ... ... 753 ... ... ... 42 53 708
Siyəzən 37 343 150 ... 71 ... ... 65 6 ... 3 ... ... ... ... ... ... ... 16 37 654
Şabran 48 254 65 ... 31 ... ... 1 390 8 1 766 2 ... ... ... ... ... ... ... 17 51 533
Şamaxı 90 350 87 ... 235 ... ... 879 2 6 2 ... 21 ... ... ... ... ... 23 91 605
Şəki 163 092 7 152 ... 121 ... 14 26 10 ... 6 ... ... ... 26 ... ... ... 286 170 733
Şəmkir 190 432 ... 5 139 ... ... 762 18 ... 10 ... ... ... 22 ... ... ... 40 191 428
Şuşa 27 364 4 1 140 4 ... ... 41 2 ... ... ... ... ... 3 ... ... ... 2 28 560
Tərtər 74 130 ... 23 051 52 ... ... ... 3 ... 4 ... ... ... 27 ... ... ... 3 97 270
Tovuz 157 599 ... 4 76 6 ... 157 4 ... 8 ... ... ... ... ... ... ... 21 157 875
Ucar 78 076 3 ... 38 ... ... ... ... ... 2 ... ... ... ... ... ... ... 16 78 135
Yardımlı 58 067 ... ... 3 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3 58 073
Yevlax 117 176 7 ... 88 ... ... 294 4 ... 5 ... ... 6 210 ... ... ... 13 117 803
Zaqatala 80 476 50 ... 233 ... 25 578 303 11 ... ... 11 203 59 ... ... ... ... ... 315 118 228
Zəngilan 39 288 5 ... 12 ... ... 34 ... ... 2 ... ... ... 14 ... ... ... 7 39 362
Zərdab 52 846 1 ... 19 ... ... ... 1 ... ... ... ... ... ... ... ... ... 3 52 870
Etnik qrup Əhali  %
Azərbaycanlılar 8 172 753 91.60%
Ləzgilər 180 312 2.02%
Ermənilər [q 1] 120 280 1.47%
Ruslar 119 301 1.34%
Talışlar 110 934 1.24%
Avarlar 49 809 0.56%
Türklər [q 2] 37 966 0.43%
Tatarlar 25 882 0.29%
Tatlar 24 901 0.28%
Ukraynalılar 21 484 0.24%
Saxurlar 12 253 0.14%
Gürcülər 9 876 0.11%
Yəhudilər 9 066 0.10%
Kürdlər 6 063 0.07%
Qrızlılar 4 343 0.05%
Udinlər 3 771 0.04%
Xınalıqlılar 2 233 0.03%
Digərləri 11 220 0.13%
Cəmi 8 922 447 100.00%

Mənbə[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Ethnic composition of Azerbaijan by 2009 census — Population statistics of Eastern Europe". http://pop-stat.mashke.org/azerbaijan-ethnic2009.htm. İstifadə tarixi: 20 mart 2015.
  2. "Population by ethnic groups (by population census) — The State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan". http://www.stat.gov.az/source/demoqraphy/ap/az/1_5.xls. İstifadə tarixi: 20 mart 2015. Arxivləşdirilib.
  3. "Azərbaycanda yaşayan ermənilərin sayı açıqlandı — Day.az". http://news.day.az/society/471768.html. İstifadə tarixi: 2 iyul 2015. Arxivləşdirilib.

Qeydlər[redaktə | əsas redaktə]

  1. AzStat–ın məlumatına görə: 1989-cu il əhalinin siyahıyaalınmasının yekunları əsasında aparılan ekspert hesablamalar nəticəsində Dağlıq Qarabağ regionunda yaşayan erməni əsilli Azərbaycan vətəndaşlarının sayı 120.086 120.097 nəfər (kişilər 57.904, qadınlar 62.182) təşkil edib. 2009-cu ildə keçirilən sonuncu əhalinin siyahıyaalınmasının yekunlarına əsasən, Dağlıq Qarabağ istisna olmaqla ölkənin digər ərazilərində yaşayan erməni əsilli Azərbaycan vətəndaşlarının sayı 220 183 (kişilər 17, qadınlar 203) nəfər olub. (Bax)
  2. (əksəriyyəti) Ahısqa türkləri və (az sayda) Anadolu türkləri

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Azadlıq Radiosu (azadliq.org): Əhalinin siyahıya alınması başladı — xəbərin yayınlanma tarixi: 13.04.2009
  2. Azerbaijan İslam News (deyerler.org): Azərbaycan əhalisinin siyahıya alınması zamanı xarici vətəndaşlar və «bomjlar» da nəzərə alınacaq — xəbərin yayınlanma tarixi: 1 aprel 2009-cu il
  3. United Nations Statistics Division: Regional Workshop on 2010 World Programme on Population and Housing Censuses: International standards, contemporary technologies for census mapping and data processing: Azerbaijan - Planning, Organization, and Technology of the Execution of 2009 Census in the Republic of Azerbaijan / Əhalinin 2009-Cu İl Siyahiyaalinmasi - Перепись Раселения 2009
  4. United Nations Statistics Division: Regional Workshop on 2010 World Programme on Population and Housing Censuses: International standards, contemporary technologies for census mapping and data processing: Azerbaijan - Planning, Organization, and Technology of the Execution of 2009 Census in the Republic of Azerbaijan / Əhalinin 2009-cu il siyahıyaalınması - Перепись Раселения 2009 (Правовые основы проведения переписи населения 2009-ом году)
  5. "Azərbaycan Respublikasının iqtisadi və inzibati rayon və şəhərləri üzrə daimi əhalinin sayı — Azərbaycan Respublikasının Dövlət Statistika Komitəsi". http://www.stat.gov.az/source/demoqraphy/az/1_17.xls. İstifadə tarixi: 26 iyun 2015. Arxivləşdirilib.