Danışanların sayına görə dillər siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar
Dillər Ana dili (mln. nəfər)
Encarta siyasina gorə[1]
Yayılma ərazisi Öz dilində adının yazılışı
1 Çin dili 1 212 560 000 Çin, Tayvan, Sinqapur, Malayziya 中文, 汉语
2 Ərəb dili 422 039 637 Yaxın Şərq, Şimali Afrika, Zənzibar العربية
3 Hind dili 366 000 000 Hindistan हिन्दी
4 İngilis dili 341 000 000 Böyük Britaniya, ABŞ, Kanada, Avstraliya, Yeni Zelandiya, İrlandiya English
5 İspan dili 322 200 000 İspaniya, Cənubi Amerika, Mərkəzi Amerika Español, Castellano
6 Benqal dili 207 000 000 Hindistan, Banqladeş বাংলা Bāṇlā
7 Portuqal dili 176 000 000 Portuqaliya, Anqola, Braziliya, Qvineya-Bisau, Kabo-Verde, Mozambik, San-Tome və Prinsipi Português
8 Rus dili 167 000 000 Rusiya, MDB Русский язык
9 Yapon dili 125 000 000 Yaponiya 日本語
10 Alman dili 100 130 000 Almaniya, Avstriya, İsveçrə, Lyuksemburq, Lixtenşteyn Deutsch
11 Fransız dili 78 000 000 Fransa, rəsmi olaraq daha 28 ölkədə Français
12 Koreya dili 78 000 000 Koreya 한국어, 조선말
13 Yavan dili 75 567 550 İndoneziya Basa Jawa, Basa Jawi
14 Teluq dili 69 666 000 Hindistan తెలుగు
15 Maratxa dili 68 022 000 Hindistan मराठी
16 Vyetnam dili 68 000 000 Vyetnam Tiếng Việt
17 Tamil dili 66 000 000 Hindistan தமிழ்
18 İtalyan dili 62 000 000 İtaliya Italiano
19 Türk dili 61 000 000 Türkiyə Türk dili (Türkçe)
20 Urdu 60 290 000 Hindistan اردو, Urdu
21 Pəncab dili 57 129 000 Pakistan ਪੰਜਾਬੀ, پنجابی
22 Ukrayn dili 47 000 000 Ukrayna Українська мова
23 Qucarat dili 46 100 000 Hindistan ગુજરાતી
24 Tay dili 46 050 000 Tailand ภาษาไทย
25 Polşa dili 44 000 000 Polşa język polski, polszczyzna
26 Malayalam dili 35 706 000 Hindistan മലയാളം
27 Kannada dili 35 346 000 Hindistan ಕನ್ನಡ
28 Oriya dili 32 300 000 Hindistan ଓଡ଼ିଆ
29 Birma dili 32 250 000 Myanma ဗမာစာ
30 Azərbaycan dili 31 423 000 Azərbaycan, İran, Gürcüstan, Rusiya Azərbaycan dili, آذربايجان ديلی

Azərbaycan-türkcəsi, Azəri dili, Türki, Türki azəri, Азәрбајҹан дили

31 Fars dili 31 280 000 İran فارسی
32 Sundan dili 27 000 000 İndoneziya Basa Sunda
33 Puştun dili 26 811 657 Əfqanıstan ښتو
34 Rumın dili 26 265 555 Rumıniya Limba română
35 Bhocpuri dili 26 254 000 Hindistan भोजपुरी
36 Haus dili 24 200 000 Qərbi Afrika Hausa / هَوُس
37 Maytxili 24 191 900 Hindistan मैथिली
38 Malay dili 23 576 500 Malayziya Bahasa Melayu
39 Serb-Xorvat dili 21 000 000 keçmiş Yuqoslaviya (SloveniyaMakedoniya Respublikasından başqa) Српскохрватски језик
40 Avadhi 20 540 000 Hindistan अवधी
41 Özbək dili 20 051 000 Özbəkistan O‘zbek tili, Ўзбек тили, ئۇزبېك تیلى
42 Yoruba dili 20 000 000 Nigeriya Yorùbá
43 Niderland dili 20 000 000 Niderland Nederlands
44 Sidx dili 19 720 000 Pakistan सिन्धी / سنڌي
45 İqbo dili 18 000 000 Nigeriya Igbo
46 Amxar dili 17 413 000 Efiopiya አማርኛ
47 Oromo dili 17 232 000 Efiopiya Afaan Oromoo
48 İndonez dili 17 070 000 İndoneziya Bahasa Indonesia
49 Taqal dili 17 000 000 Filippin Tagalog
50 Nepal dili 16 056 000 Nepal नेपाली
51 Assam dili 15 374 000 Hindistan অসমিয়া
52 Saraiki dili 15 059 000 Pakistan سرائیکی, ਸਰਾਇਕੀ, सराइकी
53 Sebuan dili 15 000 000 Filippin Sugboanon
54 Macar dili 14 500 000 Macarıstan Magyar nyelv
55 Çittatonq dili 14 000 000 Banqladeş চাটগাঁইয়া বুলি
56 Çjuan dili 14 000 000 Çin Sawcuengh
57 Şona dili 14 000 000 Zimbabve Shona (chiShona)
58 Madur dili 13 694 000 İndoneziya Basa Mathura
59 Sinqal dili 13 220 000 Şri-Lanka සිංහල
60 Marvari dili 13 183 000 Hindistan मारवाड़ी
61 Maqaxi dili 13 000 000 Hindistan मगही
62 Xaryanvi 13 000 000 Hindistan हरियाणवी
63 Yunan dili 12 000 000 Yunanıstan, Kipr Ελληνικά
64 Çex dili 12 000 000 Çexiya Čeština, Česky
65 Çxattisqarx dili 11 535 000 Hindistan छत्तिसगढ़ी
66 Fula dili 11 428 700 Qərbi Afrika Pulaar, Fulfulde
67 Dekan dili 10 709 800 Hindistan
68 Malaqasi dili 10 484 000 Madaqaskar Malagasy
69 Belarus dili 10 200 000 Belorus, Polşa, Litva Беларуская мова

İstinadlar[redaktə]

  1. Languages Spoken by More Than 10 Million People (dillər hansindaki 10 milyonnan artiq insan dinişir) enciklopediya Encarta. Archived from the original on 2009-10-31.