Azərbaycan baş nazirlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Tireless Contributor Barnstar.gif
Laboratoriya.jpg
Məqalənin laboratoriya səhifəsi
Məqalənin təkmilləşdirilməsi üçün kömək edin!

Azərbaycan baş nazirlərinin siyahısı — 28 may 1918-ci ildən sonra ölkədə respublika quruluşu təyin edilmişdi, bu vaxtdan başlayaraq Azərbaycan Respublikası baş nazirləri və hökumət başçıları bu siyahıda göstərilib.

Bu maddədə Azərbaycanın baş nazirləri (müxtəlif dövrlər və dəyişik sifətlərlə) sıralanmışdır.

Azərbaycanın baş nazirləri siyahısı (1918-ci ildən hal-hazıradək)[redaktə | əsas redaktə]

Rəng açarı
(siyasi partiyalar üçün)

Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti (1918–1920)[redaktə | əsas redaktə]

Baş nazirlər[redaktə | əsas redaktə]

Baş nazir Səlahiyyət müddəti Political Party Hökümət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Khoysky.jpeg Fətəli xan Xoyski
(1875–1920)
28 May 1918 14 Aprel 1919 321 Partiyasız
1. Rəsulzadə I 1918 [1]
Bakının Sentrokaspi Diktaturası qüvvələrindən təmizlənməsində mühüm rol oynamışdır; Azərbaycanda ilk polis bölümünü yaradmışdır; Xalq maarifi milliləşdirilmişdir; Orta məktəblərin təxminən yarısı milliləşdirildi, məktəblərdə rus tarixi əvəzinə ümumtürk tarixi tədris olunmağa başladı, bütün məktəblərdə Azərbaycan dilinin tədrisi məcburi hesab olunmuşdur.
2 Nesib bey Yusifbeyli (Mucadile. Birinci Hisse. Istiqlalin Beshiyi (2006)).JPG Nəsib bəy Yusifbəyli
(1881–1920)
28 May 1919 30 Mart 1920 307 Müsavat Partiyası
2. Topçubaşov I 1919 [2]
Azərbaycan Demokratik Respublikası və Qərb dünyası arasında diplomatik əlaqələrini quraşdırmışdır.
Mammad Hasan Hajinski.jpg Məmmədhəsən Hacınski (Acting)
(1875–1931)
30 Mart 1920 28 Aprel 1920 29 Müsavat Partiyası
1920 [2]

Zaqafqaziya Sosialist Federativ Sovet Respublikası (1922–1936) və Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikası (1936-1991)[redaktə | əsas redaktə]

Xalq Komissarları Sovetinin Sədrləri[redaktə | əsas redaktə]

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Portrait photo of Nariman Narimanov taken in 1913.jpg Nəriman Nərimanov
(1870–1925)
28 Aprel 1920 6 May 1922 738 Kommunist
(Bolşevik)
1. Hüseynov I [3]
2 Qezenfer Musabeyov.gif Qəzənfər Musabəyov
(1888–1938)
6 May 1922 14 Mart 1930 2869 Kommunist
2. Kirov I [4]
Böyük Təmizlik zamanı həbs olunmuş, Sovet dövlətinə qarşı olduğuna ittiham edilmiş, ölüm hökmünə məhkum edilmiş və güllələnmişdir.
3 Şəkil yoxdur-kişi.svg Dadaş Bünyadzadə
(1888–1938)
14 Mart 1930 23 Oktyabr 1932 954 Kommunist
3. Polonski I
Böyük Təmizlik zamanı həbs olunmuş, Sovet dövlətinə qarşı olduğuna ittiham edilmiş, ölüm hökmünə məhkum edilmiş və güllələnmişdir.
4 Mir Cəfər Bağırov.jpg Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
23 Oktyabr 1932 12 Dekabr 1933 415 Kommunist
4. Polonski I [5]
5 Şəkil yoxdur-kişi.svg Hüseyn Rəhmanov
(1902–1937)
12 Dekabr 1933 22 Avqust 1937 1349 Kommunist
5. Bağırov I [6]
Böyük Təmizlik zamanı həbs olunmuş, Sovet dövlətinə qarşı olduğuna ittiham edilmiş, ölüm hökmünə məhkum edilmiş və güllələnmişdir.
6 Şəkil yoxdur-kişi.svg Teymur Quliyev
(1888–1965)
13 Noyabr 1937 28 Mart 1946 3057 Kommunist
6. Bağırov I [7]

Nazirlər Sovetinin sədrləri[redaktə | əsas redaktə]

Sədr Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Şəkil yoxdur-kişi.svg Teymur Quliyev
(1888–1965)
28 Mart 1946 6 Aprel 1953 2566 Kommunist
1. Bağırov I [8]
2 Mir Cəfər Bağırov.jpg Mir Cəfər Bağırov
(1896–1956)
6 April 1953 20 İyul 1953 105 Kommunist
2. Yaqubov I [8]
3 Şəkil yoxdur-kişi.svg Teymur Quliyev
(1888–1965)
20 İyul 1953 1 Mart 1954 224 Kommunist
3. Yaqubov I [8]
Sovet İttifaqı Kommunist Partiyası tərəfindən sosial qanunilik kobud qanun pozuntularına və Mir Cəfər Bağırovun cinayətlərə görə vəzifəsindən azad edilmişdir.
4 Sadıq Rəhimov.jpg Sadıq Rəhimov
(1914–1975)
1 Mart 1954 8 İyul 1958 1590 Kommunist
4. Mustafayev I [9]
5 Vəli Axundov.jpg Vəli Axundov
(1916–1986)
8 İyul 1958 10 İyul 1959 1828 Kommunist
5. Mustafayev I [10]
6 Məmməd İsgəndərov.jpg Məmməd İsgəndərov
(1915–1985)
10 İyul 1959 29 Dekabr 1961 903 Kommunist
6. Axundov I [8]
7 Şəkil yoxdur-kişi.svg Ənvər Əlixanov
(1917–1992)
29 Dekabr 1961 10 Aprel 1970 3024 Kommunist
7. Axundov I [8]
8 Şəkil yoxdur-kişi.svg Əli İbrahimov
(1913–1985)
10 Aprel 1970 22 Yanvar 1981 3920 Kommunist
8. H.Əliyev I [8]
9 Həsən Seyidov.jpg Həsən Seyidov
(1932–2004)
22 Yanvar 1981 27 Yanvar 1989 2927 Kommunist
9. H.Əliyev I [8]
10 Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mütəllibov
(1938–)
27 Yanvar 1989 26 Yanvar 1990 364 Kommunist
10. Vəzirov I [11]
Qara Yanvar.
11 Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg Həsən Həsənov
(1940–)
26 Yanvar 1990 7 Fevral 1991 377 Kommunist
11. Mütəllibov I [12]

Üçüncü Respublika dövrü (1991–cari)[redaktə | əsas redaktə]

Baş nazirlər[redaktə | əsas redaktə]

Baş nazir Səlahiyyət müddəti Partiya Hökümət Seçilib Ref
Portret Adı Səlahiyyətlərin başlanğıcı Səlahiyyətlərin sonu Günlər
1 Złożenie listów uwierzytelniających przez ambasadora Azerbejdżanu (1).jpg Həsən Həsənov
(1940–)
7 Fevral 1991 4 Aprel 1992 421 Partiyasız
1. Mütəllibov I [13]
Şəkil yoxdur-kişi.svg Firuz Mustafayev (müvəqqəti)
(19??–????)
4 Aprel 1992 14 May 1992 40 Partiyasız
[14]
2 Rəhim Hüseynov.jpg Rəhim Hüseynov
(1936–)
14 May 1992 30 Yanvar 1993 261 Partiyasız
1. Mütəllibov I [15]
Onun səlahiyyət müddəti zamanı Azərbaycanda ümumi milli məhsul 20% azalmışdır.
Əli Məsimli.jpg Əli Məsimov (müvəqqəti)
(1953–)
5 Fevral 1993 28 Aprel 1993 82 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
1. Elçibəy I [16]
«Azərbaycanın iqtisadi tərəqqi proqramı»nın və «Nazirlər Kabinetinin fəaliyyətinin əsas istiqamətləri»nin müəllifi olmuşdur; «Azərbaycanın iqtisadi müstəqillik konsepsiyası», «Aqrar islahatlar proqramı» və s. bu kimi konsepsiya, proqram və digər sənədlərin, eləcə də 30-dan artıq qanun layihəsinin hazırlanmasında bilavasitə iştirak etmişdir.
3 Pənah Hüseynov.jpg Pənah Hüseynov
(1957–)
28 Aprel 1993 30 İyun 1993 63 Azərbaycan Xalq Cəbhəsi
3. Elçibəy I [17]
4 Surət Hüseynov.jpg Surət Hüseynov
(1959–)
30 İyun 1993 7 Oktyabr 1994 464 Hərbi
4. H.Əliyev II
Mart hadisələrinə görə həbs edilmişdir.
5 Şəkil yoxdur-kişi.svg Fuad Quliyev
(1941–)
7 Oktyabr 1994 20 İyul 1996 652 Yeni Azərbaycan Partiyası
5. H.Əliyev II [18]
6 Artur Rasizadə.jpg Artur Rasi-zadə
(1935–)
20 İyul 1996 4 Avqust 2003 2571 Yeni Azərbaycan Partiyası
6. H.Əliyev II [19]
7 Ilham Aliyev par Claude Truong-Ngoc juin 2014.jpg İlham Əliyev
(1961–)
4 Avqust 2003 4 Noyabr 2003 92 Yeni Azərbaycan Partiyası
7. H.Əliyev II [19]
8 Artur Rasizadə.jpg Artur Rasi-zadə
(1935–)
4 Noyabr 2003 Cari 4290 Yeni Azərbaycan Partiyası
8. İ.Əliyev I [20]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Fuad Akhundov (Spring 1998). "Alimardan Topchubashev - Minister of Foreign Affairs (1862-1934)". Azerbaijan International. p. 31. http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/61_folder/61_articles/61_topchubashev.html. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  2. 2,0 2,1 "Ministry of Finance of Republic of Azerbaijan. History of the ministry". http://www.maliyye.gov.az/index_en.jsp. İstifadə tarixi: 2010-11-08.
  3. "Presidential Library. Nariman Narimanov". p. 72. http://www.elibrary.az/docs/azerbaijan/rus/gl8.pdf. İstifadə tarixi: 2010-07-09.
  4. "Gazanfar Mahmud-ogly Musabekov (Газанфар Махмуд-оглы Мусабеков)". http://www.archontology.org/nations/ussr/ussr_state/musabekov.php. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  5. (2003) Black garden: Armenia and Azerbaijan through peace and war. New York and London: New York University. ISBN 0-8147-1944-9. 4 May 2010 tarixində istifadə olunub.
  6. "Vaşinqton Post: “Şərqin İbn Sinası doğuldu”" (Azerbaijani). http://bugun.az/index.php?page=news&category=29&id=4455. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  7. "Mir Cəfər Bağırov və Teymur Quliyev" (Azerbaijani). http://www.anl.az/down/meqale/express/2013/iyun/313741.htm. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 Азербайджанская ССР
  9. "Как это часто бывает, и коллеги были разные…" (Russian). http://www.sultanov.azeriland.com/qrani_talanta/qrani_talanta/page_10.html. İstifadə tarixi: 8 November 2014.
  10. Lewis Siegelbaum. "Seventeen Moments in Soviet History. 1973: Shakeup in the Republics". http://www.soviethistory.org/index.php?page=subject&SubjectID=1973shakeup&Year=1973&Theme=Nationalities&navi=byTheme. İstifadə tarixi: 2010-05-03.
  11. "Exiled Former President Returns To Azerbaijan For Son's Funeral". http://www.rferl.org/content/exiled_former_azerbaijani_president_returns_to_baku/24290831.html. İstifadə tarixi: 2 August 2014.
  12. "Ministers of Foreign Affairs of Azerbaijan. Hasan Hasanov". http://mfa.gov.az/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=29. İstifadə tarixi: 2010-07-06.
  13. (1998) Azerbaijan Diary: A Rogue Reporter's Adventures in an Oil-rich, War-torn, Post-Soviet Republic. M.E. Sharpe, 142. ISBN 978-0765602442.
  14. "Speech of Heydar Aliyev on social economic progress". http://library.aliyev-heritage.org/az/9217228.html. İstifadə tarixi: 2010-07-01.
  15. (1994) Russia and the new states of Eurasia: the politics of upheaval. New York: University of Cambridge. ISBN 0-521-45262-7. June 30, 2010 tarixində istifadə olunub.
  16. "Directory of Biographies. Ali Masimov". http://www.adam.az/az.php?subaction=showfull&id=1254811358&archive=&start_from=&ucat=4,28,31,43&go=headlines&category=31. İstifadə tarixi: 2010-06-25.
  17. (2001) Elections in Asia and the Pacific: A Data Handbook : Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia: Volume I: Middle East, Central Asia, and South Asia, Volume 1. Oxford University Press, 366.
  18. Betty Blair (Autumn 1995). "Diplomatic Interview. United Nations Development Program (UNDP) Representative by Paolo Lembo". Azerbaijan International. pp. 62–63. http://azer.com/aiweb/categories/magazine/33_folder/33_articles/33_lembo.html. İstifadə tarixi: 2010-06-25.
  19. 19,0 19,1 Yeni baş nazir şayiələri doğrulmur: Artur Rasizadə qalır
  20. Artur Rasizadə yenə baş nazir oldu

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]