Azərbaycan xanlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycan xanlarının siyahısıAzərbaycan xanlıqlarını XVIII əsrin 40-cı illərindən 1929-cu ilə qədər idarə etmiş xanlar.

Bakı xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Bakı xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Sülalə Qeyd
Hüseyn bəy Məhəmməd Şəkil yoxdur-kişi.svg 1718-1723
Qulu bəy Dərgah Şəkil yoxdur-kişi.svg 1723-1736
I Mirzə Məhəmməd xan[1] Şəkil yoxdur-kişi.svg 1727 – 1768 1747-1768 Bakıxanovlar
  • İran şahları dövründə tənəzzülə uğramış Bakı iqtisadiyyatını dirçəltdi, ticarəti xeyli inkişaf etdirə bildi.
Fətəli xan Qubalı Qubalı Fətəli xanın portreti.jpg 1727 – 1768 1768-1770
Abdulla bəy Şəkil yoxdur-kişi.svg 1770-1772
Məlik Məhəmməd xan[2] Şəkil yoxdur-kişi.svg 1736 – 1784 1772-1783 Bakıxanovlar
II Mirzə Məhəmməd xan[3] Şəkil yoxdur-kişi.svg 1783-1791 Bakıxanovlar
Məhəmmədqulu xan[4] Şəkil yoxdur-kişi.svg 1791-1792 Bakıxanovlar
Hüseynqulu xan[5] Şəkil yoxdur-kişi.svg 1774 – 1845 1792-1806 Bakıxanovlar

Cavad xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Cavad xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyətinin əvvəli Hakimiyyətinin sonu Ailə Qeyd
Qiyas xan Şahsevən Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747 1750 Şahsevənlər
Həsən xan Muğanlı Hasan Khan Shahsavan.jpg 1730 – 1789 1750 1789 Şahsevənlər
  • Fətəli xan Qubalının vassalı idi. May 1784 - fevral 1785-ci illər aralığında Ərdəbil xanlığının hakimi olmuşdur.
İbrahim xan Muğanlı Şəkil yoxdur-kişi.svg 1789 1794 Şahsevənlər
Səfi xan Muğanlı Safi Khan.jpg 1794 1805 Şahsevənlər

Ərdəbil xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Ərdəbil xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Bədr xan Şahsevən Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1763 Şahsevənlər
Nəzərəli xan Şahsevən Nəzərəli xan Şahsevən.jpg 1735 – 1792 1763-1792 Şahsevənlər
  • Rəşt şəhərini işğal edib.
Nəsir xan Şahsevən Şəkil yoxdur-kişi.svg 1763-1808 Şahsevənlər
  • Qardaşı Nəzərəli xan Şahsevən ilə şərik hakimiyyətə malik idi.
Məhəmməd-Hüseyn xan Əmirli-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1793-1820

İrəvan xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: İrəvan xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Mirmehdi xan Qasımlı-Əfşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1752
Xəlil xan Şəkil yoxdur-kişi.svg
Həsənəli xan Ziyadoğlu-Qacar Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1759 1755-1759
Hüseynəli xan Şəkil yoxdur-kişi.svg
Qulaməli xan Şəkil yoxdur-kişi.svg
Məhəmməd xan Ziyadlı-Qacar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1805-1806
Mehdiqulu xan Dəvəli-Qacar Şəkil yoxdur-kişi.svg
Əhməd xan Müqəddəm Əhməd xan Müqəddəm.JPG 1742 – 1806 1806-1806
Hüseynqulu xan Sərdar Hosseinqoli.jpg 1742 – 1831 1806-1827

Gəncə xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Gəncə xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Şahverdi xan Ziyadoğlu-Qacar Şahverdi xan Ziyadoğlu-Qacar.jpg ? – 1765 1747-1761
Məhəmmədhəsən xan Ziyadoğlu-Qacar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1742 – 1778 1761-1781
İbrahimxəlil xan İbrahimxəlil xan Cavanşir.jpg 1732 – 1806 1781-1784 Cavanşirlər
Hacı bəy Şəkil yoxdur-kişi.svg 1784-1786
Rəhim xan Ziyadoğlu-Qacar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1786-1786
Cavad xan Cavad xan.jpg 1748 – 1804 1786-1804

Xalxal xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Xalxal xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət İlləri Ailə Qeyd
Əmirgunə xan Əmirli-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1782
Fərəculla xan Əmirli-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1782-1794
Məhəmməd-Hüseyn xan Əmirli-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1794-1799

Xoy xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Xoy xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Şahbaz xan Dünbili Şahbaz xan Dünbili.JPG 1699 – 1767 1747-1763 Dünbililər
Əhməd xan Dünbili Əhməd xan Dünbili.jpg 1745 – 1786 1763-1786 Dünbililər
  • Qardaşı Şahbaz xanın övladları tərəfindən öldürülüb.
Hüseynqulu xan Dünbili Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1798 1786-1798 Dünbililər
Cəfərqulu xan Dünbili Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1814 1798-1806 Dünbililər

Qarabağ xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Qarabağ xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Pənahəli xan Panah Ali Khan.jpg 1693 – 1763 1747-1763 Cavanşirlər
Mehrəli bəy Sarıcalı-Cavanşir Şəkil yoxdur-kişi.svg 1735 – 1785 1762-1763 Cavanşirlər
İbrahimxəlil xan İbrahimxəlil xan Cavanşir.jpg 1732 – 1806 1763-1806 Cavanşirlər
Mehdiqulu xan Cavanşir Şəkil yoxdur-kişi.svg 1775 – 1845 1806-1822 Cavanşirlər

Qaradağ xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Qaradağ xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət İlləri Ailə Qeyd
Kazım xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1763 1747-1763 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
Mustafaqulu xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1791 1763-1782 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
İsmayıl xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1797 1782-1783 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
Nəcəfqulu xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1818 1783-1786 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
Mustafaqulu xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1791 1786-1791 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
İsmayıl xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1797 1791-1797 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
Abbasqulu xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1813 1797-1813 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı
Məhəmmədqulu xan Qaradağlı Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1840 1813-1828 Ustaclı elinin Toxmaqlı oymağı

Qəzvin xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Qəzvin xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət İlləri Ailə Qeyd
Pənah xan Əmmarlı Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1764
Rüstəm xan Əmmarlı Şəkil yoxdur-kişi.svg 1764-1788
İbrahim xan Əmmarlı Şəkil yoxdur-kişi.svg

Quba xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Quba xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət İlləri Ailə Qeyd
Hüseyn xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1680-1694
Sultan Əhməd xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1694-1718
I Surxay xan Qaziqumuxlu Şəkil yoxdur-kişi.svg 1680 – 1748 1718-1726
Hüseynəli xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1726-1758
Fətəli xan Qubalı Qubalı Fətəli xanın portreti.jpg 1727 – 1768 1758-1789
Əhməd xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1789-1791
Şeyxəli xan Şeyxəli xan Qubalı.jpg 1761 – 1810 1791-1806
II Mirzə Məhəmməd xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1809-1810

Maku xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Maku xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Əhməd xan Bayat Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1778 Bayatlar
Hüseyn xan Bayat Şəkil yoxdur-kişi.svg 1778-1822 Bayatlar
Həsən xan Bayat Şəkil yoxdur-kişi.svg 1778-1822 Bayatlar
Əli xan Bayat Şəkil yoxdur-kişi.svg 1822-1866 Bayatlar
Hacı İsmayıl xan Bayat Şəkil yoxdur-kişi.svg 1866-1899 Bayatlar
Teymur Paşa xan Teymur Paşa xan.jpg 1820 – 1895 1866-1895 Bayatlar
Murtuzaqulu xan Bayat Murtuzaqulu xan Bayat.jpg 1863 – 1923 1895-1923 Bayatlar

Marağa xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Marağa xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Əliqulu xan Müqəddəm Şəkil yoxdur-kişi.svg
Hacı Əliməhəmməd xan Müqəddəm Şəkil yoxdur-kişi.svg
Əhməd xan Müqəddəm Əhməd xan Müqəddəm.JPG ? – 1806 1763-1797
Cəfərqulu xan Müqəddəm Şəkil yoxdur-kişi.svg 1797-1811

Mərənd xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Mərənd xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Məhəmmədrza xan Mərəndi Şəkil yoxdur-kişi.svg
Nəzərəli xan Mərəndi Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1828

Naxçıvan xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Naxçıvan xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Heydərqulu xan Kəngərli[6] Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1763 1747-1764 Kəngərlilər
Hacı xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1764-1765 Kəngərlilər
Rəhim xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1765-1770 Kəngərlilər
Əliqulu xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1770-1773 Kəngərlilər
Vəliqulu xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1773-1781 Kəngərlilər
Abbasqulu xan Kəngərli Abbasqulu xan Kəngərli.png ? – 1810 1781-1783 Kəngərlilər
Kəlbəli xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1787-1796 Kəngərlilər
Abbasqulu xan Kəngərli Abbasqulu xan Kəngərli.png ? – 1810 1797-1801 Kəngərlilər
Kəlbəli xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1801-1804 Kəngərlilər
Abbasqulu xan Kəngərli Abbasqulu xan Kəngərli.png ? – 1810 1804-1804 Kəngərlilər
Kəlbəli xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1804-1807 Kəngərlilər
Abbasqulu xan Kəngərli Abbasqulu xan Kəngərli.png ? – 1810 1808-1808 Kəngərlilər
Kəlbəli xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1808-1808 Kəngərlilər
Kərim xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1808-1808 Kəngərlilər
Kəlbəli xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1809-1810 Kəngərlilər
Kərim xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1813-1816 Kəngərlilər
Kəlbəli xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1816-1816 Kəngərlilər
Kərim xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1827-1827 Kəngərlilər
Ehsan xan Kəngərli Şəkil yoxdur-kişi.svg 1828-1839 Kəngərlilər

Salyan xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Salyan sultanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Həsən bəy Şəkil yoxdur-kişi.svg 1729
İbrahim xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1748-1757
Kəlbəli sultan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1757-1768
Qubad sultan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1782 1768-1782
Şeyxəli xan Şeyxəli xan Qubalı.jpg 1791 – 1810 1782-1791

Sərab xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Sərab xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Əli xan Şəqaqi Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1786 Əfşarlar
Sadıq xan Şəqaqi Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1800 1786-1800
Cahangir xan Şəqaqi Şəkil yoxdur-kişi.svg 1800-1822

Şəki xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Şəki xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Hacı Çələbi xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1703 – 1755 1747-1755
Ağakişi bəy Şəkil yoxdur-kişi.svg 1755-1759
Məhəmmədhüseyn xan Müştaq Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1780 1759-1780
Hacı Əbdülqadir xan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1783 1780-1783
Məhəmmədhəsən xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1760 – 1831 1783-1795
Səlim xan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1826 1795-1797
Məhəmmədhəsən xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1760 – 1831 1797-1805
Fətəli xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1??? – 1815 1805-1805
Səlim xan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1826 1805-1806
Fətəli xan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1815 1806-1806
Cəfərqulu xan Xoyski Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1814 1806-1814
İsmayıl xan Xoyski Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1819 1814-1819
Hüseyn xan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1829 1826-1826

Şirvan xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Şirvan xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Hacı Məhəmmədəli xan Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1765 1748-1765 Zərnəvai
Ağası xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1731–1786 1765-1768 Sərkərlər
Fətəli xan Qubalı Qubalı Fətəli xanın portreti.jpg 1727 – 1768 1768-1769
Abdulla bəy Şəkil yoxdur-kişi.svg 1769-1770
Eldar bəy Şəkil yoxdur-kişi.svg 1770-1773
Fətəli xan Qubalı Qubalı Fətəli xanın portreti.jpg 1727 – 1768 1773-1786
Ağası xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1731 – 1786 1778-1786
Əsgər xan Xançobanlı Şəkil yoxdur-kişi.svg 1756 – 1820 1786-1789 Sərkərlər
Qasım xan Xançobanlı Şəkil yoxdur-kişi.svg 1763 – 1828 1789-1792 Sərkərlər
Mustafa xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1768 – 1844 1792-1820 Sərkərlər

Talış xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Talış xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Seyid Abbas xan Səfəvi Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747-1749
Seyid Cəmaləddin xan Səfəvi Şəkil yoxdur-kişi.svg 1749-1786
Mir Mustafa xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1747 – 1814 1786-1814 Talışxanovlar
Mir Həsən xan Şəkil yoxdur-kişi.svg 1784 – 1832 1812-1816 Talışxanovlar

Təbriz xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Təbriz xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Əmiraslan xan Qırxlı-Avşar 1696 – 1748 1747-1748 Əfşarlar
Fətəli xan Əfşar Fətəli xan Araşlı-Avşar.JPG ? – 1763 1748-1763 Əfşarlar
Nəcəfqulu xan Dünbili Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1784 1763-1784 Dünbililər
Xudadad xan Dünbili Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1788 1784-1788 Dünbililər
Nəcəfqulu xan Dünbili II Şəkil yoxdur-kişi.svg 1788-1787 Dünbililər
Hüseynqulu xan Dünbili Şəkil yoxdur-kişi.svg ? – 1798 1797-1798 Dünbililər
Əhməd xan Müqəddəm Əhməd xan Müqəddəm.JPG 1742 – 1806 1798-1805

Urmiya xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Urmiya xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Fətəli xan Əfşar Fətəli xan Araşlı-Avşar.JPG ? – 1763 1747-1748 Əfşarlar
Mehdi xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1748-1749
Azad xan Əfqan Azad xan Əfqan.jpg 1712 – 1781 1749-1757
Fətəli xan Əfşar Fətəli xan Araşlı-Avşar.JPG ? – 1763 1757-1762 Əfşarlar
Rüstəm xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1762-1763
Bağır xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1763-1763
Rzaqulu xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1763-1772
İmamqulu xan Qasımlı-Avşar İmamqulu xan Qasımlı-Avşar.jpg 1758 – 1783 1772-1783
Məhəmmədqulu xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1784-1795
Qasım xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1795-1796
Mustafa xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1796-1797
Məhəmmədqulu xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1797-1797
Hüseynqulu xan Qasımlı-Avşar Hüseynqulu xan Qasımlı-Avşar.jpg ? – 1821 1797-1821
Nəcəfqulu xan Qasımlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1821-1865

Zəncan xanları[redaktə | əsas redaktə]

Əsas məqalə: Zəncan xanlığı
Xan Şəkil Həyatı Hakimiyyət illəri Ailə Qeyd
Zülfüqar xan Əmirli-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1700 – 1780 1747-1780 Avşar eli
Əli xan Zayirli-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1780-1782 Avşar eli
Abdulla xan Usanlı-Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1782-1797 Avşar eli
Əmənulla xan Avşar Şəkil yoxdur-kişi.svg 1797-1810 Avşar eli

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Admiral Aslanbayov". www.visions.az. www.visions.az. İstifadə tarixi: 19 yanvar 2019.
  2. Leviatov V.N. Essays from the history of Azerbaijan in the XVIII century. - B .: AN ASSR, 1948. pp. 132-133 (in Russian)
  3. Bakikhanov, Abbasqulu (2010). Gülüstani-İräm. Bähmänli, V. Bakı: Xatun Plyus. 211. ISBN 978-9952210453. OCLC 837882352.
  4. Bakikhanov, Abbasgulu (2010). Gülüstani-İräm. Bähmänli, V. Bakı: Xatun Plyus. 200. ISBN 978-995221045-3. OCLC 837882352.
  5. Ashurbeyli, Sara (1992). Istorii︠a︡ goroda Baku : period srednevekovʹi︠a︡. Baku: Azerbaĭdzhanskoe gos. izdatelʹsko-poligraficheskoe obʹedinenie. 289. ISBN 978-5552004799. OCLC 39178990.
  6. Naxçıvan xanlığının qurucusudur.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]