≛

Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı laureatlarının siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı İsveç kimyaçısı Alfred Nobelin 1895-ci ildəki vəsiyyəti əsasında təsis edilmişdir.

Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı — (isv. Nobelpriset i fysiologi eller medicin) Karolinska İnstitutu tərəfindən fiziologiya və ya tibbin müxtəlif sahələri üzrə alimlərə və həkimlərə təqdim olunan illik mükafat. Bu mükafat Alfred Nobelin 1895-ci ildəki vəsiyyəti əsasında təsis edilmiş edilmiş beş Nobel mükafatından biridir. Bu mükafatlar kimya, fizika, ədəbiyyat, sülhfiziologiya və ya tibb sahələri üzrə əlamətdar töhfələr verənlərə təqdim olunur.[1] Nobelin vəsiyyətinə əsasən, mükafat Nobel Fondu tərəfindən idarə olunur və beş üzvdən ibarət bir komitə və Karolinska İnstitutu tərəfindən seçilmiş bir icra katibi tərəfindən verilir.[2][3] Əsasən Tibb üzrə Nobel mükafatı olaraq adlandırılsa da, Nobel vəsiyyətində mükafatın xüsusi ilə "fiziologiya və ya tibb" üzrə veriləcəyini qeyd etmişdir. Bu səbəbdən mükafat daha geniş sahələr üzrə verilə bilər.[3] Fiziologiya və ya tibb üzrə ilk Nobel mükafatı 1901-ci ildə almaniyalı Emil fon Berinqə verildi. Hər laureat bir medal, bir diplom və illər ərzində dəyişən miqdarda pul mükafatı alır.[4] 1901-ci ildə Behrinqə verilən mükafat məbləği 150.782 isveç kronu idi, bu məbləğ 2008-ci ilin dekabr ayında 7.731.004 isveç kronuna bərabər idi. Mükafat Stokholmda 10 dekabr - Alfred Nobelin ölüm ildönümü ilə bağlı illik mərasimdə təqdim olunur.[5]

Laureatlar fiziologiya və ya tibb ilə əlaqəli geniş sahələr üzrə Nobel mükafatını qazanmışlar. 2009-cu ildən etibarən G zülalları və ikinci rabitəçi tərəfindən siqnal ötürülməsi üzrə tədqiqatlarına görə 8 nəfər, neyrobiologiya sahəsindəki xidmətlərinə görə 13 nəfər və vasitəçi metabolizm üzrə tədqiqatlarına görə isə 13 nəfər laureat oldu.[3] 1939-cu ildə almaniyalı Gerhard Domaqka hökuməti tərəfindən mükafatı qəbul etməyə icazə verilmədi. Sonradan medal və diplom təqdim edildi, amma mükafat məbləği verilmədi.[6] 2018-ci il etibarilə mükafat 216 şəxsə verildi, onlardan 12-si qadın idi: Qerti Tereza Kori (1947), Rozalin Sasmen Yalou (1977), Barbara Mak-Klintok (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrud Elion (1988), Kristiana Nüsslein-Volhard (1995), Linda Bak (2004), Fransuaza Barre-Sinussi (2008), Elizabet Bləkbörn (2009), Kerol Qreyder (2009), Mey-Britt Mozer (2014)[7]Tu Yuyu (2015).

1915–1918, 1921, 1925, 1940–1942-ci illərdə Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı verilmədi. Həmçinin Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı 5 dəfə bir il müdətinə təxirə salınmışdı. Nobel komitəsinin qərarına əsasən, 1914-cü ildə heç bir namizədin zəruri kriteriyaya sahib olmaması səbəbi ilə Fiziologiya və ya tibb üzrə Nobel mükafatı verilməmişdi, lakin 1915-ci ildə mükafat Robert Baraniyə verildi və 1914-cü ilin mükafatı olaraq sayıldı.[8] Həmçinin 1922-ci ilin mükafatı 1923-cü ildə Arçibald HillOtto Meyerhofa,[9] 1926-cı ilin mükafatı 1927-ci ildə Yohannes Andreas Qrib Fibigerə,[10] 1938-ci ilin mükafatı 1939-cu ildə Korney Heymansa[11] və 1943-cü ilin mükafatı 1944-cü ildə Henrik DamEduard Adelbert Doyziyə verildi.[12]

Laureatlar[redaktə | əsas redaktə]

İl Şəkil Laureat Ölkə Əsaslanma Ref
1901 EmilVonBehring.jpg Emil fon Berinq Almaniya İmperiyası Almaniya İmperiyası "Serum terapiyası ilə əlaqəli tədqiqatlarına, xüsusilə difteriyaya qarşı tətbiqinə görə, xəstəlik və ölümə qarşı həkimlərin əlinə güclü və effektiv bir silah verərək tibb elmində yeni bir yol açmışdır." [13]
1902 Ronald Ross.jpg Ronald Ross Böyük Britaniya Böyük Britaniya
Britaniya Hindistanı
"Malyariya ilə əlaqəli çalışmalarına görə. Bu çalışmalarına ilə parazitin orqanizmə necə girdiyini aşkar etmiş və bununla da bu xəstəlik və onunla mübarizə metodları üzərində uğurlu tədqiqatların əsasını qoymuşdur." [14]
1903 Niels ryberg.jpg Nils Finzen Danimarka Danimarka
(Farer adaları Farer adaları)
"Xəstəliklərin, xüsusən lupus vulgarisin yoğunlaşdırılmış işıq radiasiyası ilə müalicəsinə verdiyi töhfələri ilə tibb elmində yeni bir yol açdığına görə." [15]
1904 Ivan Pavlov nobel.jpg İvan Pavlov Rusiya İmperiyası Rusiya İmperiyası "Həzm fiziologiyası ilə bağlı tədqiqatlarına görə." [16]
1905 RobertKoch cropped.jpg Robert Kox Almaniya İmperiyası Almaniya İmperiyası "Vərəm xəstəliyi ilə əlaqəli araşdırmalarına və kəşflərinə görə." [17]
1906 Camillo Golgi nobel.jpg Kamillo Qolci İtaliya Krallığı İtaliya Krallığı "Sinir sisteminin quruluşu üzrə tədqiqatlarına görə" [18]
Cajal-Restored.jpg Santyaqo Ramon-i-Kaxal İspaniya İspaniya
1907 Charles Laveran nobel.jpg Şarl Laveran Fransa Fransa "Protozoanın xəstəliklərin yaranmasındakı rolu üzrə tədqiqatlarına görə" [19]
1908 Ilya Mechnikov nobel.jpg İlya Meçnikov Rusiya İmperiyası Rusiya İmperiyası "İmmunitet üzrə tədqiqatlarına görə" [20]
Paul Ehrlich (1926-27 Microbe Hunters).jpg Paul Erlix Almaniya İmperiyası Almaniya İmperiyası
1909 Emil Theodor Kocher nobel.jpg Teodor Koxer İsveçrə İsveçrə "Qalxanabənzər vəzin fiziologiyası, patologiyası və cərrahiyyəsi üzrə tədqiqatlarına görə." [21]
1910 Kossel, Albrecht (1853-1927).jpg Albrext Kossel Almaniya İmperiyası Almaniya İmperiyası "Nuklein turşuları da daxil olmaqla zülallarla əlaqəli tədqiqatları nəticəsində hüceyrə kimyası haqqında biliklərimizə verdiyi töhfələrə görə." [22]
1911 Allvar Gullstrand.jpg Alvar Qulstrand İsveç İsveç "Gözün dioptrikası üzərə tədqiqatlarına görə" [23]
1912 Alexis Carrel 02.jpg Aleksis Karrel Fransa Fransa "Damar tikişi və qan damarlarının və orqanlarının transplantasiyası üzərə tədqiqatlarına görə" [24]
1913 Charles Robert Richet nobel.jpg Şarl Rişe Fransa Fransa "Anafilaksiya üzərə tədqiqatlarına görə" [25]
1914 Robert Barany.jpg Robert Barani Avstriya-Macarıstan "Vestibulyar aparatın fiziologiyası və patologiyası ilə əlaqədar çalışmalarına görə" [8]
1915 zzzMükafat verilmədi
1916
1917
1918
1919 Jules Bordet nobel.jpg Jül Borde Belçika Belçika "İmmunitetlə əlaqədar kəşflərinə görə" [26]
1920 August Krogh Bain 32006.jpg Avqust Kroq Danimarka Danimarka "Kapillyarlardaki motor tənzimləmə mexanizmini kəşf etdiyinə görə" [27]
1921 zzzMükafat verilmədi
1922 Archibald Vivian Hill.jpg Arçibald Hill Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Əzələlərdəki istilik istehsalına dair kəşfinə görə" [9]
Otto Fritz Meyerhof.jpg Otto Meyerhof Almaniya Almaniya "Oksigen istehlakı və əzələdəki laktik turşu metabolizmi arasındakı sabit əlaqəni kəşf etdiyinə görə" [9]
1923 Fredrick banting.jpg Frederik Bantinq Kanada Kanada "İnsulini kəşf etdiklərinə görə" [28]
J.J.R. Macleod ca. 1928.png Con Makleod Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1924 Willem Einthoven.jpg Villem Eyndhoven Niderland Niderland "Elektrokardioqramın mexanizminin kəşfinə görə" [29]
1925 zzzMükafat verilmədi
1926 J Fibiger.jpg Yohannes Andreas Qrib Fibiger Danimarka Danimarka "Spiroptera karsinomunun kəşfinə görə" [10]
1927 Julius Wagner-Jauregg.jpg Yulius Vaqner-Yaureqq Avstriya Avstriya "Demans iflicinin müalicəsində malyariya inokulyasiyasının müalicəvi əhəmiyyətinin kəşfinə görə" [30]
1928 Jules Nicole.jpg Şarl Nikol Fransa Fransa "Tif xəstəliyi üzrə çalışmalarına görə" [31]
1929 Christiaan Eijkman.jpg Xristian Eykman Niderland Niderland "Antinevritik vitaminin kəşfinə görə" [32]
Frederick Gowland Hopkins nobel.jpg Frederik Houlend Hopkins Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Böyüməni stimullaşdıran vitaminlərin kəşfinə görə" [32]
1930 Karl Landsteiner nobel.jpg Karl Landşteyner Avstriya Avstriya "İnsan qan qruplarının kəşfinə görə" [33]
1931 Otto Warburg.jpg Otto Henrix Varburq Almaniya Almaniya "Tənəffüs fermentinin təbiətini və fəaliyyət rejiminin kəşfinə görə" [34]
1932 Prof. Charles Scott Sherrington.jpg Çarlz Skott Şerrinqton Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Neyronların funksiyaları ilə bağlı kəşflərinə görə" [35]
Edgar Douglas Adrian nobel.jpg Edqar Duqlas Adrian Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1933 Thomas Hunt Morgan.jpg Morqan Tomas Hant ABŞ ABŞ "Xromosomların irsiyyətdə rolu ilə bağlı kəşflərinə görə" [36]
1934 George Whipple nobel.jpg Corc Uippl ABŞ ABŞ "Anemiya hallarında qaraciyər terapiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [37]
George Minot nobel.jpg Corc Maynot ABŞ ABŞ
William P Murphy.jpg Uilyam Mörfi ABŞ ABŞ
1935 Hans Spemann nobel.jpg Hans Şpeman Üçüncü Reyx Üçüncü Reyx "Embrion inkişafındakı təşkilatçı effektinin kəşfinə görə" [38]
1936 Henry Dale nobel.jpg Henri Hallet Deyl Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Sinir impulslarının kimyəvi ötürülməsi ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [39]
Otto Loewi nobel.jpg Otto Lövi Avstriya Avstriya
Üçüncü Reyx Üçüncü Reyx
1937 Albert Szent-Györgyi cropped.jpg Albert Sent-Cörci Macarıstan Macarıstan "Bioloji yanma prosesləri ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [40]
1938 Corneille Heymans nobel.jpg Korney Heymans Belçika Belçika "Tənəffüsün tənzimlənməsində sinus və aorta mexanizmlərinin oynadığı rolun kəşfinə görə" [11]
1939 Gerhard Domagk nobel.jpg Gerhard Domaqk Üçüncü Reyx Üçüncü Reyx "Prontozilin antibakterial təsirlərinin kəşfinə görə" [41]
1940 zzzMükafat verilmədi
1941
1942
1943 Henrik Dam nobel.jpg Henrik Dam Danimarka Danimarka "K vitamininin kəşfinə görə" [12]
Edward A Doisy.jpg Eduard Adelbert Doyzi ABŞ ABŞ "K vitamininin kimyəvi təbiətinin kəşfinə görə" [12]
1944 Joseph Erlanger nobel.jpg Cozef Erlanger ABŞ ABŞ "Tək sinir liflərinin yüksək dərəcədə fərqliləşmiş funksiyaları ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [42]
Herbert Spencer Gasser nobel.jpg Herbert Spenser Qasser ABŞ ABŞ
1945 Alexander Fleming 1945.jpg Aleksandr Fleminq Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Penisilinin və onun müxtəlif yoluxucu xəstəliklərdə müalicəvi təsirinin kəşfinə görə" [43]
Ernst Boris Chain 1945.jpg Ernst Boris Çeyn Böyük Britaniya Böyük Britaniya
Howard Walter Florey 1945.jpg Hovard Uolter Flori Avstraliya Avstraliya
1946 HJ Muller 1952.jpg German Cozef Möller ABŞ ABŞ "Rentgen şüalanmasına məruz qalmaqla mutasiyaların yaranmasının kəşfinə görə" [44]
1947 Carl Ferdinand Cori.jpg Karl Ferdinand Kori ABŞ ABŞ "Qlikogenin katalitik çevrilməsinin gedişatını kəşf etdiklərinə görə" [45]
Gerty Theresa Cori.jpg Qerti Tereza Kori ABŞ ABŞ
Bernado Houssay.JPG Bernardo Usay Argentina Argentina "Şəkər metabolizmasında ön hipofiz lobu hormonunun oynadığı rolun kəşfinə görə" [45]
1948 Paul Hermann Müller nobel.jpg Paul Hermann Müller İsveçrə İsveçrə "Bir çox buğumayaqlılara qarşı kontakt zəhəri olaraq DDT-nin yüksək effektinin kəşfinə görə" [46]
1949 Walter Hess.jpg Uolter Rudolf Hess İsveçrə İsveçrə "Daxili orqanların fəaliyyətinin koordinatoru olaraq ara beynin funksional düzəninin kəşfinə görə" [47]
Moniz.jpg Antonio Eqaş Moniş Portuqaliya Portuqaliya "Müəyyən psixozlarda lobotomiyanın terapevtik əhəmiyyətinin kəşfinə görə" [47]
1950 Philip Showalter Hench.jpg Filip Şouolter Henç ABŞ ABŞ "Adrenal korteksin hormonları, onların quruluşu və bioloji təsiri ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [48]
Nobel prize medal grey.png Eduard Kelvin Kendall ABŞ ABŞ
Thadeus Reichstein ETH-Bib Portr 10137.jpg Tadeuş Reyxşteyn İsveçrə İsveçrə
Polşa Polşa
1951 Max Theiler nobel.jpg Maks Teyler ABŞ ABŞ "Sarı qızdırma və onunla necə mübarizə aparmaqla əlaqəli kəşflərinə görə" [49]
1952 Selman Waksman NYWTScrop.jpg Zelman Vaksman ABŞ ABŞ "Vərəmə qarşı ilk təsirli antibiotik olan streptomisinin kəşfinə görə" [50]
1953 Hans Adolf Krebs.jpg Hans Adolf Krebs Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Krebs dövrünün kəşfinə görə" [51]
Portrait of Fritz Albert Lipmann (1899-1986), Biochemist (2551001689).jpg Frits Albert Lipman ABŞ ABŞ "Koferment A-nın və onun ara metabolizmdəki əhəmiyyətinin kəşfinə görə" [51]
1954 Nobel prize medal grey.png Con Franklin Enders ABŞ ABŞ "Poliomielit viruslarının müxtəlif toxumalarda inkişaf edə bilmə qabiliyytənin kəşfinə görə" [52]
Frederick Chapman Robbins nobel.jpg Frederik Çapmen Robbins ABŞ ABŞ
Nobel prize medal grey.png Tomas Hakl Ueller ABŞ ABŞ
1955 Hugo Theorell nobel.jpg Huqo Teorell İsveç İsveç "Oksidləşmə fermentlərinin təbiəti və fəaliyyət rejimi ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [53]
1956 André Frédéric Cournand nobel.jpg Andre Frederik Kurnan ABŞ ABŞ "Qan dövranı sistemindəki patoloji dəyişikliklər və ürək kateterizasiyası ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [54]
Werner Forssmann nobel.jpg Verner Forsman Qərbi Almaniya Qərbi Almaniya
Nobel prize medal grey.png Dikinson Riçards ABŞ ABŞ
1957 Daniel Bovet nobel.jpg Daniel Bove İtaliya İtaliya "Antihistaminlərin və xüsusi ilə onların damar sistemi və sklet əzələlərindəki təsiri ilə bağlı kəşflərinə görə " [55]
1958 Nobel prize medal grey.png Corc Uels Bidl ABŞ ABŞ "Müəyyən kimyəvi hadisələrin tənzimlənməsində genlərin rolunu kəşf etdiklərinə görə" [56]
Nobel prize medal grey.png Eduard Teytem ABŞ ABŞ
Joshua Lederberg crop.jpg Coşua Lederberq ABŞ ABŞ "Genetik rekombinasiya və bakteriyaların genetik materialının təşkili ilə bağlı kəşflərinə görə" [56]
1959 Arthur Kornberg (30828410210).jpg Artur Kornberq ABŞ ABŞ "Ribonuklein turşusudeoksiribonuklein turşusunun bioloji sintezindəki mexanizmləri kəşf etdiklərinə görə" [57]
Nobel prize medal grey.png Severo Oçoa ABŞ ABŞ
İspaniya İspaniya
1960 Frank Macfarlane Burnet nobel.jpg Frenk Makfarleyn Börnet Avstraliya Avstraliya "Qazanılmış immunoloji tolerantlığın kəşfinə görə" [58]
Peter Brian Medawar.jpg Piter Medavar Braziliya Braziliya
Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1961 Georg von Békésy nobel.jpg Dyörd von Bekeşi ABŞ ABŞ "İlbiz daxilindəki fiziki stimullaşdırma mexanizminin kəşfinə görə" [59]
1962 Francis Crick crop.jpg Frensis Krik Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Nuklein turşularının molekulyar quruluşu və canlı materialdakı məlumat ötürmə əhəmiyyəti ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [60]
JamesWatson.png Ceyms Uotson ABŞ ABŞ
Maurice Wilkins nobel.jpg Moris Uilkins Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya
Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1963 Eccles lab.jpg Con Karyu Ekkls Avstraliya Avstraliya "Sinir hüceyrə membranının periferik və mərkəzi hissələrində həyəcanlanma və inhibasiya hadisələrində rol alan ion mexanizmləri ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [61]
Alan Lloyd Hodgkin nobel.jpg Alan Lloyd Hockin Böyük Britaniya Böyük Britaniya
Andrew Fielding Huxley nobel.jpg Endrü Haksli Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1964 Konrad Bloch.JPG Konrad Emil Bloh ABŞ ABŞ "Yağ turşusu metabolizmi və xolesterol tənzimlənməsi və mexanizmi ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [62]
Feodor Lynen with pipette.jpg Feodor Feliks Konrad Linen Qərbi Almaniya Qərbi Almaniya
1965 François Jacob nobel.jpg Fransua Yakob Fransa Fransa "Fermentlərin genetik kontrolu və virus sintezi ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [63]
André Lwoff nobel.jpg Andre Mişel Lvov Fransa Fransa
Jacques Monod nobel.jpg Jak Mono Fransa Fransa
1966 Nobel prize medal grey.png Frensis Peyton Rous ABŞ ABŞ "Şiş yaradan virusların kəşfinə görə" [64]
Nobel prize medal grey.png Çarlz Brenton Haqqins ABŞ ABŞ "Prostat xərçənginin hormonal müalicəsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [64]
1967 Ragnar Granit2.jpg Raqnar Qranit Finlandiya Finlandiya
İsveç İsveç
"Gözün ilkin fizioloji və kimyəvi vizual prosesləri ilə bağlı kəşflərinə görə" [65]
Haldan Keffer Hartline nobel.jpg Holden Keffer Hartlayn ABŞ ABŞ
George Wald nobel.jpg Corc Uold ABŞ ABŞ
1968 Nobel prize medal grey.png Robert Holli ABŞ ABŞ "Genetik kodun və onun zülal sintezindəki funksiyasının interpretasiyasına görə" [66]
Nobel prize medal grey.png Har Qobind Korana ABŞ ABŞ[67]
Marshall Nirenberg 2003.jpg Marşal Uarren Nirenberq ABŞ ABŞ
1969 Max Delbruck.jpg Maks Delbryuk ABŞ ABŞ "Virusların replikasiya mexanizmləri və genetik strukturları ilə bağlı kəşflərinə görə" [68]
Alfred Hershey.jpg Alfred Herşi ABŞ ABŞ
Salvador E. Luria ca.1969 (cropped).jpg Salvador Luria İtaliya İtaliya
ABŞ ABŞ
1970 Axelrod01.jpg Culius Akselrod ABŞ ABŞ "Neyromediatorlar və onların saxlanılması, buraxılması və inaktivasiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [69]
Ulf von Euler.jpg Ulf von Eyler İsveç İsveç
Nobel prize medal grey.png Bernard Katz Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1971 Earl Wilbur Sutherland Jr.jpg Erl Uilbur Sazerlend ABŞ ABŞ "Hormonların təsir mexanizmləri ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [70]
1972 Professor Gerald M. Edelman (cropped).jpgRodney Robert Porter.jpg Cerald Edelman ABŞ ABŞ "Anticismlərin kimyəvi strukturu ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [71]
Rodni Porter Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1973 Nobel prize medal grey.png Karl von Friş Qərbi Almaniya Qərbi Almaniya "Fərdi və sosial davranış modellərinin təşkili və seçilməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [72]
Konrad Lorenz.JPG Konrad Lorens Avstriya Avstriya
Nikolaas Tinbergen 1978.jpg Nikolaas Tinbergen Niderland Niderland
1974 Albert Claude 1974.jpg Albert Klod ABŞ ABŞ "Hüceyrənin struktural və funksional təşkili ilə bağlı kəşflərinə görə" [73]
Christian de Duve cropped.jpg Kristian de Düv Belçika Belçika
RO033-16.jpg Corc Emil Palade ABŞ ABŞ
Rumıniya Rumıniya
1975 Dr. David Baltimore2.jpg Devid Baltimor ABŞ ABŞ "Şiş virusları və hüceyrənin genetik materialı arasındakı qarşılıqlı təsir ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [74]
Renato Dulbecco crop.jpg Renato Dulbekko İtaliya İtaliya
ABŞ ABŞ
Howard Martin Temin 1975.jpg Hovard Martin Temin ABŞ ABŞ
1976 Baruch Samuel Blumberg by Tom Trower (NASA).jpg Barux Semyuel Blamberq ABŞ ABŞ "Yoluxucu xəstəliklərin əmələ gəlməsi və yayılması ilə əlaqəli yeni mexanizmlər barədə kəşflərinə görə" [75]
Daniel Carleton Gajdusek 2bw cropped.jpg Daniel Karlton Qaydusek ABŞ ABŞ
1977 Roger Guillemin.jpg Roje Qiymen ABŞ ABŞ "Beynin peptid hormonu istehsalı ilə bağlı kəşflərinə görə" [76]
Andrew Schally portrait.jpg Endrü Şalli Kanada Kanada
Polşa Polşa
ABŞ ABŞ
Rosalyn Yalow.jpg Rozalin Sasmen Yalou ABŞ ABŞ "Peptid hormonlarının radyoimunoanalizini təkmilləşdirdiyinə görə" [76]
1978 Werner Arber 2008.jpg Verner Arber İsveçrə İsveçrə "Məhdudlaşdırıcı fermentlərin kəşfi və onların molekulyar genetika problemlərinə tətbiqi ilə bağlı kəşflərinə görə" [77]
Nobel prize medal grey.png Daniel Natans ABŞ ABŞ
Hamilton Smith.jpg Hamilton Smit ABŞ ABŞ
1979 Nobel prize medal grey.png Allan Kormak Cənubi Afrika Respublikası Cənubi Afrika Respublikası
ABŞ ABŞ
"Kompüter tomoqrafiyasını təkmilləşdirdiklərinə görə" [78]
Godfrey Hounsfield.jpg Qodfri Haunsfild Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1980 Baruj Benacerraf 1969.jpg Barux Benaserraf Venesuela Venesuela
ABŞ ABŞ
"İmmunoloji reaksiyaları tənzimləyən hüceyrə səthindəki genetik olaraq təyin edilmiş quruluşlara dair kəşflərinə görə" [79]
Jean Dausset 1968.jpg Jan Dosse Fransa Fransa
Nobel prize medal grey.png Corc Deyvis Snell ABŞ ABŞ
1981 Roger Wolcott Sperry.jpg Rocer Sperri ABŞ ABŞ "Beyin yarımkürələrinin funksional ixtisaslaşmasına dair kəşflərinə görə" [80]
DHUBEL.jpg [Devis Hyubel]] Kanada Kanada
ABŞ ABŞ
"Vizual sistemdə məlumatların işlənməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [80]
Torsten Wiesel-7Nov2006.jpg Torsten Vizel İsveç İsveç
1982 Sune Bergström 3.jpg Sune Berqström İsveç İsveç "Prostaglandinlər və əlaqəli bioloji aktiv maddələrlə bağlı kəşflərinə görə" [81]
Nobel prize medal grey.png Benqt Samuelsson İsveç İsveç
John Robert Vane.jpg Con Robert Veyn Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1983 Barbara McClintock (1902-1992) shown in her laboratory in 1947.jpg Barbara Mak-Klintok ABŞ ABŞ "Transpozonların kəşfinə görə" [82]
1984 Niels Kaj Jerne 1950 crop.jpg Nils Kay Yerne Danimarka Danimarka "İmmunitet sisteminin inkişafı və idarə edilməsinin spesifikliyi ilə əlaqəli nəzəriyələrə və monoklonal anticismlərin istehsal prinsipinin kəşfinə görə" [83]
Nobel prize medal grey.png Georq Köler Qərbi Almaniya Qərbi Almaniya
Milstein lnp.jpg Sezar Milşteyn Argentina Argentina
Böyük Britaniya Böyük Britaniya
1985 Mike Brown 2003.jpg Maykl Stüart Braun ABŞ ABŞ "Xolesterol mübadiləsinin tənzimlənməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [84]
Joe Goldstein.JPG Cozef Qoldşteyn ABŞ ABŞ
1986 Stanley Cohen-Biochemist.jpg Stenli Koen ABŞ ABŞ "Böyümə faktorlarının kəşfinə görə" [85]
Rita Levi Montalcini.jpg Rita Levi-Montalcini İtaliya İtaliya
1987 Susumu Tonegawa Photo.jpg Susumu Toneqava Yaponiya Yaponiya "Anticisim müxtəlifliyinin yaranmasını üçün genetik prinsipin kəşfinə görə" [86]
1988 James Black (pharmacologist).jpg Ceyms Blek Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Narkotik müalicəsinin vacib prinsiplərinin kəşfinə görə" [87]
Gertrude Elion.jpg Gertrud Elion ABŞ ABŞ
George H. Hitchings 1988.jpg Corc Hitçinqs ABŞ ABŞ
1989 Nci-vol-8172-300 j michael bishop.jpg Con Maykl Bişop ABŞ ABŞ "Retroviral onkogenlərin hüceyrə mənşəsi ilə əlaqəli kəşflərnə görə" [88]
HEVarmus.jpg Harold Varmus ABŞ ABŞ
1990 Nobel prize medal grey.png Cozef Mürrey ABŞ ABŞ "İnsan xəstəliklərinin müalicəsində orqan və hüceyrə transpantasiyası ilə əlaqəli kəşflərinə görə" [89]
Edward Donnall "Don" Thomas.jpg Donnall Tomas ABŞ ABŞ
1991 Erwin neher 2007 lindau.jpg Ervin Neer Almaniya Almaniya "Hüceyrələrdəki vahid ion kanallarının funksiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [90]
Sakmann.jpg Bert Sakman Almaniya Almaniya
1992 Edmond Fischer Nobel Laureate 1992.jpg Edmond Fişer İsveçrə İsveçrə
ABŞ ABŞ
"Bioloji tənzimləmə mexanizmi olaraq geri qaytarılan protein fosforlaşmasına dair kəşflərinə görə" [91]
Nobel prize medal grey.png Edvin Krebs ABŞ ABŞ
1993 Roberts, Richard John (1943).jpg Riçard Roberts Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Bölünmüş genlərin kəşfinə görə" [92]
Phillip A Sharp NIH.jpg Fillip Allen Şarp ABŞ ABŞ
1994 Alfred Goodman Gilman (cropped).jpg Alfred Gilman ABŞ ABŞ "G-zülallarının və bu zülalların hüceyrələrdə siqnal transduksiyasının rolunun kəşfinə görə" [93]
Rodbell, Martin (1925-1998).jpg Martin Rodbell ABŞ ABŞ
1995 Nobel prize medal grey.png Edvard Lyüis ABŞ ABŞ "Erkən embrional inkişafın genetik kontrolu ilə bağlı kəşflərinə görə" [94]
Christiane Nüsslein-Volhard mg 4383.jpg Kristiana Nüsslein-Volhard Almaniya Almaniya
Eric F. Wieschaus.jpg Erik Vişaus ABŞ ABŞ
1996 Peter C. Doherty 2017.jpg Piter Doerti Avstraliya Avstraliya "Hüceyrə vasitəli immun müdafiəsinin spesifikliyi ilə bağlı kəşflərinə görə" [95]
Rolf Zinkernagel Erudite Conclave medical college trivandrum.jpg Rolf Tsinkernagel İsveçrə İsveçrə
1997 Prusiner 1.JPG Stenli Pruziner ABŞ ABŞ "Prionların kəşfinə görə - infeksiyanın yeni bioloji prinsipi" [96]
1998 Drfurchgott.jpg Robert Furxqott ABŞ ABŞ "Azot oksidinin ürək-damar sisteminin tənzimlənməsində siqnal vermə molekulu olaraq rolunun kəşfinə görə" [97]
Loius Ignarro.jpg Luis İqnarro ABŞ ABŞ
Ferid Murad.jpg Fərid Murad ABŞ ABŞ
1999 Gunter Blobel 2008 1.JPG Günter Blobel Almaniya Almaniya
ABŞ ABŞ
"Zülallların hüceyrədə lokalizasiya və nəqliyyatını idarə edən daxili siqnallarının kəşfinə görə" [98]
2000 Arvid Carlsson 2011a.jpg Arvid Karlsson İsveç İsveç "Sinir sistemindəki siqnal ötürülməsi ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [99]
Paul Greengard.jpg Pol Qrinqard ABŞ ABŞ
Eric Richard Kandel.jpg Erik Kandel ABŞ ABŞ
2001 Nobel prize medal grey.png Leland Hartvell ABŞ ABŞ "Hüceyrə dövrünün əsas tənzimləyicilərini kəşf etdiklərinə görə" [100]
Tim hunt.jpg Tim Hunt Böyük Britaniya Böyük Britaniya
Paul Nurse 2007.jpg Pol Nurs Böyük Britaniya Böyük Britaniya
2002 Sydney Brenner OIST 2008 (33208371153) (cropped).jpg Sidney Brenner Cənubi Afrika Respublikası Cənubi Afrika Respublikası "Orqan inkişafının və proqramlaşdırılmış hüceyrə ölümünün genetik tənzimlənməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [101]
Nobel prize medal grey.png Robert Horvits ABŞ ABŞ
Sulston, John Edward (1942).jpg Con Salston Böyük Britaniya Böyük Britaniya
2003 PaulLauterbur.jpg Pol Loterbur ABŞ ABŞ "Maqnit rezonans tomoqrafiyası ilə bağlı kəşflərinə görə" [102]
Peter Mansfield Leipzig.jpg Piter Mensfild Böyük Britaniya Böyük Britaniya
2004 Richard Axel.jpg Riçard Aksel ABŞ ABŞ "Odorant reseptorların və qoxu sisteminin təşkilinin kəşfinə görə" [103]
LindaBuck cropped 1.jpg Linda Bak ABŞ ABŞ
2005 Marshall 2008.JPG Berri Marşall Avstraliya Avstraliya "Helicobacter pylori bakteriyası və onun qastritmədə xorası xəstəliklərindəki rolunun kəşfinə görə" [104]
Robin Warren.jpg Robin Uorren Avstraliya Avstraliya
2006 Andrew Fire, Stanford University.jpg Endrü Fayer ABŞ ABŞ "RNT interferensiyasının kəşfinə görə - cüt telli RNT tərəfindən gen susdurulması" [105]
Craig Mello 01.JPG Kreyq Mello ABŞ ABŞ
2007 MarioCapecchiFotoThalerTamas2.JPG Mario Kapekki ABŞ ABŞ
İtaliya İtaliya
"Embrion kök hüceyrələrinin istifadəsi ilə siçanlarda müəyyən gen modifikasiyalarnın prinsiplərini kəşf etdiklərinə görə" [106]
Martin Evans Nobel Prize.jpg Martin Evans Böyük Britaniya Böyük Britaniya
Oliver-smithies.jpg Oliver Smitis Böyük Britaniya Böyük Britaniya
ABŞ ABŞ
2008 Harald zur Hausen-press conference Dec 06th, 2008-6.jpg Harald tsur Hauzen Almaniya Almaniya "Servikal xərçəngə səbəb olan insan papillomavirusunun kəşfinə görə" [107]
Françoise Barré-Sinoussi-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Fransuaza Barre-Sinussi Fransa Fransa "İnsanın immunçatışmazlığı virusunun kəşfinə görə" [107]
LucMontagnier1995 065.jpg Lük Montanyer Fransa Fransa
2009 Elizabeth Blackburn 2009-01.JPG Elizabet Bləkbörn ABŞ ABŞ
Avstraliya Avstraliya
"Xromosomların telomerlərlə və telomeraza fermenti ilə necə qorunduğunu kəşf etdiklərinə görə" [108]
GREIDER Carol 2014 - Less vignetting.jpg Kerol Qreyder ABŞ ABŞ
JSzostak.jpg Cek Şostak ABŞ ABŞ
2010 Nobel prize medal grey.png Robert Edvards Böyük Britaniya Böyük Britaniya "İn vitro mayalandırmanın təkmilləşdirilməsinə görə" [109]
2011 Nobel Prize 2011-Press Conference KI-DSC 7512.jpg Brüs Bötler ABŞ ABŞ "Anadangəlmə immunitetin aktivləşdirilməsi ilə bağlı kəşflərinə görə" [110]
Nobel Prize 2011-Press Conference KI-DSC 7584.jpg Jül Hoffmann Fransa Fransa
Nobel prize medal grey.png Ralf Staynman Kanada Kanada "Dendritik hüceyrənin və onun adaptiv immunitetdəki rolunun kəşfinə görə" (ölümündən sonra mükafatlandırıldı)[111][112] [110]
2012 John Gurdon Cambridge 2012.JPG Con Qyordon Böyük Britaniya Böyük Britaniya "Yetkin hüceyrələrin pluripotent olması üçün yenidən proqramlaşdırıla biləcəyini kəşf etdiklərinə görə" [113]
Shinya Yamanaka Şinya Yamanaka Yaponiya Yaponiya
2013 Nobel prize medal grey.png Ceyms Rotman ABŞ ABŞ "Hüceyrələrimizdə böyük bir nəqliyyat sistemi olan vezikulyar trafikinin tənzimləmə mexanizmlərinin kəşfinə görə" [114]
Randy Schekman 8 February 2012.jpg Rendi Şekman ABŞ ABŞ
Thomas c südhof.jpg Tomas Südhof ABŞ ABŞ
Almaniya Almaniya
2014 John O'Keefe (neuroscientist) 2014b.jpg Con O'Kif ABŞ ABŞ
Böyük Britaniya Böyük Britaniya
"Beyində yerləşdirmə sistemi meydana gətirən hüceyrələrin kəşfinə görə" [115]
May-Britt Moser 2014.jpg Mey-Britt Mozer Norveç Norveç
Edvard Moser.jpg Edvard Mozer Norveç Norveç
2015 William C. Campbell 4983-1-2015.jpg Uilyam Kempbell İrlandiya İrlandiya
ABŞ ABŞ
"Yuvarlaq qurd parazitinin səbəb olduğu infeksiyalara qarşı yeni bir terapiya ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [116]
Satoshi Ōmura 5086-1-2015.jpg Satosi Omura Yaponiya Yaponiya
Tu Youyou 5012-1-2015.jpg Tu Yuyu ÇXR ÇXR "Malyariyaya qarşı yeni bir terapiya ilə əlaqədar kəşflərinə görə" [116]
2016 Nobel Laureates 1042 (30647248184).jpg Yoşinori Oşumi Yaponiya Yaponiya "Avtofaq mexanizmlərinin kəşfinə görə" [117]
2017 Jeffrey C. Hall EM1B8737 (38162359274).jpg Ceffri Holl ABŞ ABŞ "Sirkadian ritmini idarə edən molekulyar mexanizmləri kəşf etdiklərinə görə" [118]
Michael Rosbash EM1B8756 (38847326642).jpg Maykl Rozbaş ABŞ ABŞ
Michael W. Young D81 4345 (38162439194).jpg Maykl Yanq ABŞ ABŞ
2018 James P. Allison (2015).JPG Ceyms Ellison ABŞ ABŞ "Mənfi immun tənzimlənməsini inhibasiya edərək xərçəngin müalicəsinin kəşfinə görə" [119]
Tasuku Honjo 201311.jpg Tasuku Hondzö Yaponiya Yaponiya
2019 William G. Kaelin Jr. UNIST CGI 2019 (cropped).jpg Uilyam Kelin ABŞ ABŞ "Hüceyrələrin oksigenin mövcudluğunu necə hiss etdiklərini və oksigen miqdarındaki dəyişikliklərə necə adaptasiya olduqlarını kəşf etdiklərinə görə" [120]
Peter J. Ratcliffe at Centro Cultural de la Ciencia 01 (cropped).png Peter Ratkliff Böyük Britaniya Böyük Britaniya
Nobel prize medal grey.png Qreqq Semenza ABŞ ABŞ

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Alfred Nobel–The Man Behind the Nobel Prize". Nobel Foundation. 25 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  2. "The Nobel Prize Awarders". Nobel Foundation. 3 December 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  3. 1 2 3 Lindsten, Jan; Nils Ringertz (26 June 2001). "The Nobel Prize in Physiology or Medicine, 1901–2000*". Nobel Foundation. 16 July 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  4. "The Nobel Prize". Nobel Foundation. 15 October 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  5. "The Nobel Prize Award Ceremonies". Nobel Foundation. 22 August 2008 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  6. "Nobel Laureates Facts". Nobelprize.org. 2 February 2007 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  7. "Women Nobel Laureates". Nobel Foundation. 28 September 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 21 November 2008.
  8. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  9. 1 2 3 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922". Nobel Foundation. 2 November 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  10. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  11. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  12. 1 2 3 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943". Nobel Foundation. 3 November 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  13. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901". Nobel Foundation. 16 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  14. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1902". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  15. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903". Nobel Foundation. 20 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  16. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  17. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1905". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  18. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1906". Nobel Foundation. 6 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  19. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1907". Nobel Foundation. 18 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  20. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908". Nobel Foundation. 16 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  21. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1909". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  22. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1910". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  23. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911". Nobel Foundation. 23 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  24. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  25. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  26. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919". Nobel Foundation. 2 June 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  27. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920". Nobel Foundation. 23 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  28. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923". Nobel Foundation. 22 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  29. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924". Nobel Foundation. 22 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  30. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927". Nobel Foundation. 22 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  31. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  32. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  33. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  34. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931". Nobel Foundation. 14 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  35. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932". Nobel Foundation. 8 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  36. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933". Nobel Foundation. 21 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  37. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  38. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935". Nobel Foundation. 8 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  39. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936". Nobel Foundation. 12 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  40. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937". Nobel Foundation. 14 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  41. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939". Nobel Foundation. 18 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  42. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944". Nobel Foundation. 2 November 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  43. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945". Nobel Foundation. 21 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  44. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  45. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947". Nobel Foundation. 19 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  46. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948". Nobel Foundation. 14 May 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  47. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  48. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  49. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  50. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  51. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953". Nobel Foundation. 7 June 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  52. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  53. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  54. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  55. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  56. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958". Nobel Foundation. 6 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  57. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959". Nobel Foundation. 21 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  58. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960". Nobel Foundation. 15 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  59. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  60. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962". Nobel Foundation. 8 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  61. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963". Nobel Foundation. 16 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  62. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964". Nobel Foundation. 30 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  63. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965". Nobel Foundation. 12 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  64. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966". Nobel Foundation. 29 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  65. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967". Nobel Foundation. 4 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  66. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968". Nobel Foundation. 6 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  67. "Har Gobind Khorana | American biochemist | Britannica.com". 5 September 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 October 2015.
  68. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969". Nobel Foundation. 3 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  69. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970". Nobel Foundation. 24 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  70. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  71. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972". Nobel Foundation. 6 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  72. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973". Nobel Foundation. 19 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  73. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  74. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975". Nobel Foundation. 10 September 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  75. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  76. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977". Nobel Foundation. 3 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  77. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978". Nobel Foundation. 16 March 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  78. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  79. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980". Nobel Foundation. 14 December 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  80. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  81. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  82. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  83. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  84. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  85. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986". Nobel Foundation. 3 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  86. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  87. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988". Nobel Foundation. 3 February 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  88. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  89. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  90. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  91. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  92. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  93. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  94. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  95. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  96. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997". Nobel Foundation. 10 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  97. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998". Nobel Foundation. 15 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  98. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  99. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  100. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  101. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  102. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  103. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004". Nobel Foundation. 19 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  104. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005". Nobel Foundation. 18 July 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  105. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006". Nobel Foundation. 18 August 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  106. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007". Nobel Foundation. 11 October 2007 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  107. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008". Nobel Foundation. 9 October 2008 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  108. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009". Nobel Foundation. 8 October 2009 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  109. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010". Nobel Foundation. 6 October 2010 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  110. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011". Nobel Foundation. 5 October 2011 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  111. "Ralph Steinman Remains Nobel Laureate". The Nobel Foundation. 3 October 2011. 14 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 6 October 2013.
  112. Sample, Ian (3 October 2011). "Nobel prize to be awarded to dead scientist". The Guardian. London. 1 October 2013 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 10 October 2011. The Nobel foundation concluded that the award should stand, saying: "The Nobel prize to Ralph Steinman was made in good faith, based on the assumption that the Nobel laureate was alive."
  113. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012". Nobel Foundation. 11 October 2012 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 28 July 2007.
  114. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013". Nobel Foundation. 10 June 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 7 October 2013.
  115. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014". Nobel Foundation. 6 October 2014 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 7 October 2013.
  116. 1 2 "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015". Nobel Foundation. 5 October 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 5 October 2015.
  117. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016". Nobel Foundation. 3 October 2016 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 3 October 2016.
  118. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2017". Nobel Foundation. 2 October 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 October 2017.
  119. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2018". Nobel Foundation. 1 October 2018 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2 October 2017.
  120. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2019". Nobel Foundation. İstifadə tarixi: 2019-10-07.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]