Azərbaycan rəssamlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycan rəssamlarının siyahısıAzərbaycan Respublikası, Sovet Sosialist Respublikaları İttifaqı, Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti, Rusiya İmperiyası, Azərbaycan xanlıqlarının tərkibində yaşayan etnik azərbaycanlıAzərbaycanda yaşayan digər etnik qrupların rəssamlarının siyahısı. Siyahı soyadı sırası ilə qeyd olunub. Siyahıya həmçinin Azərbaycanda doğulmuş, lakin sonradan köçən, digər ölkələrdə doğulmuş, lakin Azərbaycana köçən və ya orada mühüm bir müddətdə işləyən rəssamlar daxildir.

Əlifba sırası[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

A[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Şamo Abbasov
(1955–2014)
boyakar
Gül əməliyyatı, ????
[1]
Mikayıl Abdullayev.png Mikayıl Abdullayev
(1921–2002)
boyakar, qrafik, teatr rəssamı
Füzuli, 1972
Fərhadın məşqi, 1977
Naxçıvan, 1990-cı illər
[2]
Arif Ağamalov.jpg Arif Ağamalov
(1928–2006)
boyakar
[3]
Məlik Ağamalov
(1962–)
boyakar
Heyva, ????
Natürmort, ????
Portağallar, ????
[4]
Telman Abdinov.jpg Telman Abdinov
(1954–)
boyakar
[5]
Gündüz Ağayev
(1981–)
karikaturaçı rəssam
Napoleon Bonapart, 2012
Femida, 2015
Cazibədar TV, 2016
[6]
Aydin Aghdashloo in 2004.jpg Aydın Ağdaşlı
(1940–)
boyakar, qrafik
Sevgililər, 1980
Situasiya VI, 1992
Enmiş mələklər III, 1994
[7]
Hüseyn Axundov.jpg Hüseyn Axundov
(1921–2015)
boyakar
[8]
İsmayıl Axundov.jpg İsmayıl Axundov
(1907–1969)
boyakar, qrafik
[9]
Vəfa Allahyarova
(1965–)
boyakar, qrafik
Novruz, 1980
Dədə Qorqud, 1984
Fikirlər, 1990
[10]
Mezahir Ertugh Avshar.JPG Məzahir Ərtuğ Avşar
(1955–)
rəssam
Totem, 19??
Türkün Təkəri, 19??
[11]
Asif Azərelli.jpg Asif Azərelli
(1946–)
boyakar, qrafik
Dədə Qorqud, 19??
Zəngilan toyu, 19??
Qoca qarabağlı, 19??
[12]

B[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Sadıq Bağırov.jpg Sadıq Bağırov
(1940–2015)
boyakar
[13]
Bəhram Bağırzadə - VOA.jpg Bəhram Bağırzadə
(1972–)
karikaturaçı rəssam
[14]
Rasim.Babayev.jpg Rasim Babayev
(1927–2007)
boyakar
Püstə ağacı, 1969
Torpaq neft ilə zəngindir, 1976
[15]
Əbdul Baqi Bakuvi
(????–????)
miniatürçü rəssam
İki əmir, XV əsr
At və onun sahibi, XV əsr
[16]
Əkbər Behkəlam
(1944–)
boyakar, heykəltəraş
[17]
Səttar Bəhlulzadə.jpg Səttar Bəhlulzadə
(1909–1974)
boyakar, qrafik
Xəzərdə axşam, 1959
Füzulinin portreti, 19??
[18]
Semyon Bilmes.jpg Semyon Bilmes
(1955–)
boyakar
[19]
Gennadi Brijatyuk.jpg Gennadi Brijatyuk
(1935–2008)
boyakar
Qızılgüllər, 19??
Qadın portreti, 19??
Güllər , 19??
[20]

C[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Tofiq Cavadov.1925-1963.jpg Tofiq Cavadov
(1925–1963)
boyakar
Çənlər, 1961-1962
[21]
Asəf Cəfərov.jpg Asəf Cəfərov
(1927–2000)
boyakar
[22]

D[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Teymur Daimi.jpg Teymur Daimi
(1966–)
boyakar
[23]

E[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Ilham Aliyev presented "Heydar Aliyev" Order to People`s Artist Omar Eldarov 3 (crop).jpg Ömər Eldarov
(1927–)
monumentalçı heykəltəraş
[24]

Ə[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Fuad Əbdürəhmanov2.jpg Fuad Əbdürəhmanov
(1915–1971)
heykəltaraş
[25]
Nadir Əbdürrəhmanov.jpg Nadir Əbdürrəhmanov
(1925–2008)
boyakar
Sevimli naxışlar, 1967
[26]
Faiq Əhməd
(1982–)
xalçaçı rəssam
[27]
Zakir Əhmədov.jpg Zakir Əhmədov
(1955–)
heykəltəraş
[28]
Kamal Ələkbərov
(1928–2009)
heykəltaraş
[29]
Mir Sayyid Ali autoportrait.jpg Mir Seyid Əli
(1510-cı illər–1572)
miniatürçü rəssam
Xosrovun kef məclisi, 1540-cı illər
Gənc yazıçı portreti, 1550-ci illər
[30]
Stamps of Azerbaijan, 2011-949.jpg Hüseyn Əliyev
(1911–1991)
boyakar
[24]
Kamil Əliyev.jpg Kamil Əliyev
(1922–2005)
xalçaçı rəssam
"Nizami" xalçası, 1990
[24]
Rasim Əliyev.JPG Rasim Əliyev
(1934–)
heykəltaraş, memar
[31].
Akif Əsgərov
(1940–)
heykəltəraş
Yusif Məmmədəliyevin heykəli, 1998
[32]
Ənvər Əsgərov.jpg Ənvər Əsgərov
(1940–2014)
boyakar
[33]
Azim Azimzade.jpg Əzim Əzimzadə
(1880–1943)
boyakar, qrafik
Qurban bayramı, 1931
[34]

F[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Портрет Мориса Фаббри 2.jpg Moris Fabbri
(18??–193?)
boyakar
Sayat Nova, 1928
[35]
Nüsrət Fətullayev.jpg Nüsrət Fətullayev
(1913–1987)
boyakar
[36]
Lətif Feyzullayev.jpg Lətif Feyzullayev
(1918–1987)
boyakar
Kəndin köhnə hissəsi, 1969
[37]

H[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Altay Hacıyev.jpg Altay Hacıyev
(1931–2019)
boyakar
Sara xatun, 19??
Aşıq Pəri, 19??
Natavanın portreti, 19??
[24]
Əmir Hacıyev
(1899–1972)
boyakar, qrafik
[38]
Heyder Hatəmi.webp Heydər Hatəmi
(1945–)
boyakar
[39]
Ulviyya Hamzayeva.jpg Ülviyyə Həmzəyeva
(1982–)
boyakar
Muğam, 19??
Mirzə Cəlil Dünyası, 19??
Bəşəriyyətin beşiyi, 19??
[40]
Əhəd Hüsəyni.JPG Əhəd Hüseyni
(1944–)
heykəltəraş
Aclıq detalı, 19??
Müharibə detalı, 19??
[41]
Arif Huseynov.JPG Arif Hüseynov
(1943–)
dəzgah və kitab qrafiki
[42]
Гусейн Гусейнов.jpg Hüseyn Əli Hüseynov
(1930–1987)
boyakar
[43]
Yusif Hüseynov.jpg Yusif Hüseynov
(1928–2009)
boyakar
[44]
Elmira Hüseynova(heykəltəraş).jpg Elmira Hüseynova
(1933–1995)
heykəltəraş
[45]
Ali bey Huseynzade.jpg Əli bəy Hüseynzadə
(1864–1940)
boyakar
Şeyxülislamın portreti, 19??
Bibi-Heybət məscidi, 1907
[46]

X[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Əbdül Xalıq
(1921–1988)
boyakar
Venesiya, 1965
[47]
Qəzənfər Xalıqov.jpg Qəzənfər Xalıqov
(1898–1981)
boyakar, qrafik, teatr rəssamı
Qadınlar şurası, 1930
[48]
Kamil Xanlarov.jpg Kamil Xanlarov
(1915–1996)
boyakar
Müqəddəs Vit kafedralı, 1961
[49]
Fərhad Xəlilov.PNG Fərhad Xəlilov
(1946–)
boyakar
Goradildə, 1966
Novruzda, ????
[50]

İ[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Ağaəli İbrahimov.jpg Ağaəli İbrahimov
(1946–)
boyakar
[51]
Mirzə Qədim İrəvani
(1825–1875)
boyakar, nəqqaş
Gənc oğlanın portreti, XIX əsrin ortaları
Fətəli şahın portreti, XIX əsr
Gənc qadının portreti, 1870-ci illər
[52]
Zeynalabdin İsgəndərov.jpg Zeynalabdin İsgəndərov
(1949–)
heykəltəraş
[53]
Nəcəfqulu İsmayılov.jpg Nəcəfqulu İsmayılov
(1923–1990)
boyakar
Şair, nə tez qocaldın sən?, 1967
Yadıma düşdü, 1975
[54]

K[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Geysar Kashiyeva.jpg Qeysər Kaşıyeva
(1893–1972)
boyakar
[55]
Davud Kazımov.jpg Davud Kazımov
(1926–2015)
boyakar
Səməd Vurğunun portreti, 1986
[56]
Kazım Kazımzadə.jpg Kazım Kazımzadə
(1913–1992)
boyakar
[57]
Keylixis.jpg Yakov Keylixis
(1872–1950)
monumentalçı heykəltəraş
Mirzə Ələkbər Sabirin heykəli , 1922
[58]
Bahruz Kengerli.jpg Bəhruz Kəngərli
(1892–1922)
boyakar
Qız portreti, 1919
Evin görünüşü, 1919
[59]
Lətif Kərimov.JPG Lətif Kərimov
(1906–1991)
xalçaçı rəssam
Ədalətli Nuşirəvan və bayquşların söhbəti, 1939
Məcnun heyvanlar arasında, 1939
Şirinin Fərhadı ziyarət etməsi, 1939
[60]

Q[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Qənbər Qarabaği
(1830-cı illər–1905)
boyakar
Şəki xan sarayında divar rəsminin fraqmenti, XIX əsr
Şəki xan sarayında divar rəsminin fraqmenti, XIX əsr
Şəki xan sarayında divar rəsminin fraqmenti, XIX əsr
[61]
Cəlal Qaryağdı.jpg Cəlal Qaryağdı
(1915–2001)
heykəltəraş
[62]
Bayram Qasımxanlı.jpg Bayram Qasımxanlı
(1946–)
karikaturaçı rəssam
[63]
Rahib Qədimov.jpg Rahib Qədimov
(1920–1988)
karikaturaçı rəssam
Ümumi bazar tərəzisində, 19??
[64]
İbrahim Quliyev
(1915–19711)
heykəltəraş
[65]
Seyfəddin Qurbanov
(1962–)
heykəltəraş, memar
Damda skripkaçı, 2003
İlya Meçnikovun heykəli, ????
[66]
Sanan12.jpg Sənan Qurbanov
(1938–1999)
heykəltəraş, qrafik
Naməlum, 19??
Naməlum, 19??
Naməlum, 19??
[67]

M[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Aida Mahmudova
(1982–)
rəssam
Qonşular, 2015
[68]
Ağa Mehdiyev Yaqub Mehdiyev.jpg Ağa Mehdiyev
(1920–2003)
boyakar
[69]
Rafiq Mehdiyev.jpg Rafiq Mehdiyev
(1933–2009)
qrafik
[70]
Zakir Mehdiyev
(1948–)
heykəltəraş
Tağıyevin büstü, 20??
[71]
Sultan Məhəmmədin Bakıdakı heykəli.jpg Sultan Məhəmməd
(1470-cı illər–1555)
miniatürçü rəssam
[72]
Nəvai Məmmədoğlu.jpg Nəvai Məmmədoğlu
(1965–)
boyakar
[73]
Əyyub Məmmədov
(1921–1994)
boyakar
[74]
Катиб Мамедов. Фестиваль "ТРАДИЦИИ И СОВРЕМЕННОСТЬ".tif Katib Məmmədov
(1963–)
heykəltəraş
İlk muəllimə, 2009
Taras Şevçenkonun büstü, 2011
Yuri Nikulin dalandar Tixon obrazında, 2013
[75]
İsa Məmmədov
(1956–)
boyakar
Lənkaranlı qız, 2001
Bakı Dəmir Yolu Vağzalı, 2003
"Mirvari" kafesi, ????
[76]
Namiq Məmmədov
(1957–)
boyakar
[77]
Sakit Məmmədov (rəssam).jpg Sakit Məmmədov
(1958–)
boyakar
Falabaxanlar, 2000
Klounlar, 2012
Səhnə arxası, 2013
[78]
Salxab Məmmədov
(1943–)
monumentalçı heykəltəraş
Monumento a Nizami Ganjavi, 2012
[79].
Tokay Məmmədov.jpg Tokay Məmmədov
(1927–2018)
monumentalçı heykəltəraş
[80]
Ziver Mammadova.jpg Zivər Məmmədova
(1902–1980)
heykəltəraş
[81]
Ağa Mirək
(????–????)
boyakar, memar
[30]
Cavad Mircavadov
(1923–1992)
boyakar
Buddist rahiblər, 1985
[82]
Mirələsgər Mirqasımov (1).jpg Mirələsgər Mirqasımov
(1924–2003)
monumentalçı heykəltəraş
Cəfər Cabbarlının heykəli, 1982
[24]
Rəssam ömrünün palitrası (film, 2006).jpg Böyükağa Mirzəzadə
(1921–2007)
boyakar
Səhnə arxasında, 1972
Çıxışdan öncə, 19??
Karl körpüsü, 19??
[83]
Əşrəf Muradoğlu
(1925–1979)
boyakar
Lenin Smolnıda, 1970-ci illər
İdmançı qız, 1975-1976
Qızlar motosiklet ilə, 1975
[84]
Xəlil Musayev
(1890–1949)
boyakar, karikaturaçı rəssam
[85]
Rustam Mustafayev.jpg Rüstəm Mustafayev
(1910–1940)
boyakar
[86]
Güllü Mustafayeva.jpg Güllü Mustafayeva
(1919–1994)
boyakar
Məhsəti Gəncəvi, 1947
Aygül, 1964
[87]

N[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Fazil Nəcəfov
(1935–)
monumentalçı heykəltəraş
[88]
Toğrul Nərimanbəyov.JPG Toğrul Nərimanbəyov
(1930–2013)
boyakar, teatr rəssamı
Muğam, 1966
Mahnı, 1970
Bakı yağışdan sonra, 2000
[89]
Vidadi Narimanbekov.jpg Vidadi Nərimanbəyov
(1926–2001)
boyakar
1941-ci il. Bakılılar, 1970
[90]
Mir Mohsun Navvab photo.jpg Mir Möhsün Nəvvab
(1833–1918)
boyakar, nəqqaş, xəttat
Quşlar, 1874-1875
[91]

R[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Maral Rəhmanzadə.jpg Maral Rəhmanzadə
(1916–2008)
boyakar, qrafik
Şah İsmayıl Xətai, 1958
Neft mədənində, 1963
Qayıqda, 1978
[92]
Rais Rəsulzadə
(1946–)
boyakar
Yevlax. Axşam mənzərəsi, 1983-1984-cü illər
[93]
Elbəy Rzaquliyev.jpg Elbəy Rzaquliyev
(1926–2017)
boyakar
Leyli və Qeys mədrəsədə, 19??
İçərişəhər, 19??
[94]
Ələkbər Rzaquliyev.jpg Ələkbər Rzaquliyev
(1903–1974)
boyakar, qrafik
Qızardılmış qarğıdalı, 1962
Çezbıznaya, 1964
Susuzluğu öldürənlər, 1966
[95]
Münəvvər Rzayeva.jpg Münəvvər Rzayeva
(1929–2004)
monumentalçı heykəltəraş
Məhsəti Gəncəvi, 1983
[96]
Aslan Rüstəmov
(19??–)
monumentalçı heykəltəraş
[97]

S[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Pinxos Sabsay.jpg Pinxos Sabsay
(1893–1980)
monumentalçı heykəltəraş
Mirzə Fətəli Axundovun heykəli, 1930
[98]
Oqtay Sadıqzadə.jpg Oqtay Sadıqzadə
(1921–2014)
boyakar
Xurşidbanu Natəvan, 1983
[99]
İbrahim Safi.jpg İbrahim Safi
(1898–1983)
boyakar
[100]
Salam Salamzadə
(1908–1997)
boyakar
[24]
Fuad Salayev.JPG Fuad Salayev
(1943–)
monumentalçı heykəltəraş
[101]
Tair Salakhov.jpg Tahir Salahov
(1928–)
boyakar
Vaxtada, 1957
[102]
Айдан Салахова.jpg Aydan Salahova
(1966–)
boyakar, heykəltəraş
Qara daş, 2015
Aypara, 2016
Inside, ????
[102]
Xalidə Səfərova
(1926–2005)
boyakar
Şah Pərviz, 1950-ci illər
Xalça toxuyanlar, 1954
Gimnast qız, 1972
[103]
Vəcihə Səmədova.png Vəcihə Səmədova
(1924–1965)
boyakar
Leyla Bədirbəylinin portreti, 1954
Göy göl, 1956
[37]

Ş[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Elmira Şahtaxtinskaya.JPG Elmira Şahtaxtinskaya
(1930–1996)
boyakar, qrafik
Qətran Təbrizinin portreti, 19??
Məhsəti Gəncəvinin portreti, 19??
Şah İsmayıl Xətainin portreti, 19??
[104]
Əli Şəmsi.jpg Əli Şəmsi
(1964–)
boyakar
[105]
Sadıq Şərifzadə.jpg Sadıq Şərifzadə
(1912–1986)
boyakar
[106]
Ogtay Shikhaliyev.jpg Oqtay Şıxəliyev
(1931–2012)
boyakar
Nigar, ????
[107]
Tələt Şıxəliyev
(1928–1987)
boyakar
Gənc oğlanın portreti, 1986
[108]
Sabina Shikhlinskaya.jpg Səbinə Şıxlinskaya
(1962–)
boyakar
[109]

T[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Taghi Taghiyev.jpg Tağı Tağıyev
(1917–1993)
boyakar
Xalça satıcısı, 1943
[110]
Reyhan Topçubaşova.png Reyhan Topçubaşova
(1905–1970)
boyakar
Köhnə Bakı küçəsi, 1935
Toy, 1936
İlk təbliğatçı Mina xanım, 1936
[111]

U[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
Vaqif Ucatay.jpg Vaqif Ucatay
(1955–)
boyakar
Novruz süfrəsi, ????
[112]

Z[redaktə | əsas redaktə]

Mündəricat: Top · 0–9 A B C Ç D E Ə F G H X İ J K Q L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Portret Şəxs Tanınmış əsərləri İstinadlar
İbrahim Zeynalov.jpg İbrahim Zeynalov
(1934–2008)
heykəltəraş
[113]
Mirnadir Zeynalov.jpg Mirnadir Zeynalov
(1942–)
boyakar
[114]

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Vyanada rəssam Şamo Abbasovun əsərlərinin sərgisi açılmışdır". azertag.az. azertag.az.
  2. Абдуллаев, Микаил Гусейн оглы // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  3. Milliliyin tərənnümçüsü http://www.anl.az/down/meqale/medeniyyet/2016/aprel/483286.htm
  4. "Müasir İncəsənət Muzeyində rəssam Məlik Ağamalovun sərgisi". medeniyyet.az. medeniyyet.az.
  5. "Telman Abdinovun çəkmədiyi Apsara". news.lent.az. news.lent.az.
  6. "Transforming war into peace: Artist turns devastating historic photos of children ravaged by violent conflict and famine into happy illustrations". www.dailymail.co.uk.
  7. Iranian art offers window to changing world
  8. "Axundov Hüseyn Məmməd oğlu". history.echo.az.
  9. "Axundov İsmayıl Hüseyn oğlu". azteatr.musigi-dunya.az.
  10. "Zərif duyğular tərənnümçüsü". www.anl.az. www.anl.az.
  11. Nəsib Nəbioğlu (23.01.2015). "60 yaşın mübarək, Məzahir Avşar!" (az). 525-ci qəzet. 525.az. İstifadə tarixi: 2015-06-19.
  12. "Əməkdar Rəssam Asif Azərelli: Bütün azərbaycanlılar kimi mən də bu dahi şəxsiyyətə minnətdaram". azertag.az. azertag.az.
  13. Скончался азербайджанец, советник по культуре президента России
  14. Azərbaycan Respublikasının mədəniyyət xadimlərinə fəxri adların verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı
  15. Feyzullayeva, A. Qardaşım olanda nolar...: [Xalq rəssamı Rasim Babayevin 85 illik yubileyi ilə əlaqədar qardaşının xatirələri] //Qobustan: sənət toplusu. - 2013.- № 3.- S. 21-25.
  16. Л. С. Бретаницкий, Б. В. Веймарн. Очерки истории и теории изобразительных искусств. Искусство Азербайджана. Москва. Издательство «Искусство». 1976. 272 с. с ил. — Стр. 182—183
  17. Issa, Rose; Rūʼīn Pākbāz, Darius Shayegan (2001). Iranian contemporary art. Booth-Clibborn Editions. p. 128. ISBN 978-1-86154-206-9.
  18. Günel Anarqızı. "Səttar Bəhlulzadənin gözəllik dünyası" //"Pəncərə" jurnalı.- 2009, № 21. - səh. 22-33.
  19. Kettler, Bill (November 29, 1998). "Finally Chasing Their Dream". Mail Tribune.
  20. Баннаева Н. Одиночество пьяных роз // Азербайджанские известия. — 2008. — Səh. 3.
  21. "Küləklə yoğrulmuş palitra". www.anl.az. www.anl.az.
  22. "Xalq rəssamı Asəf Cəfərovun sənət dünyası". www.anl.az. www.anl.az.
  23. "Теймур Даими: «Мне больше всего интересно работать на стыке разных областей» - ФОТО". 1news.az. 1news.az.
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 24,5 Respublika təsviri sənət xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 1 dekаbr 1982-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  25. Культура Советского Азербайджана. — Б.: Азербайджанское государственное издательство, 1980. — С. 89. — 180 с.
  26. Азербаиджанский государственный музеи искусств им Р. Мустатаева. — М.: Советский художник, 1961. — С. 16. — 98 с.
  27. "Magic carpets: the art of Faig Ahmed's melted and pixellated rugs". www.theguardian.com. www.theguardian.com. 11 fevral 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 fevral 2017.
  28. "BƏNZƏRSİZLİYİ QORUMAQ". regionplus.az. regionplus.az.
  29. "Abidələrdə davam edən ömür". anl.az. anl.az.
  30. 30,0 30,1 Dickson M.B./Welch S.C. The Houghton Shahnameh. vol.1-2, Cambridge, Mass. 1981.
  31. "R.H.Əliyevin “İstiqlal” ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). president.az. president.az (16 iyul 2014, 18:10).
  32. Ругия Алиева. Акиф Аскеров: «Ищите в скульптуре красоту…» // Зеркало : газета. — 30 октября 2009. — С. 3,8.
  33. Ənvər Əsgərovun Bakıda baş tutan şəxsi sərgisi - REPORTAJ
  34. "How Muslim Azerbaijan had satire years before Charlie Hebdo". www.bbc.co.uk. BBC.
  35. "ФАББРИ Морис Альбертович". rusavangard.ru. rusavangard.ru.
  36. "Milli mədəniyyətimizdə Fətullayevlər pleyadası". www.anl.az. www.anl.az.
  37. 37,0 37,1 "ƏSVİRİ SƏNƏTİN KRALİÇASI". regionplus.az. regionplus.az.
  38. "“Rəssam olmaqdan başqa yolum yox idi...”". medeniyyet.az. medeniyyet.az.
  39. Elmin Nuri. "Türkiyənin azəri əsilli məşhurları: “Qalatasaray” oyunçusu, aktrisa, şair..." (azərb.). MODERN.AZ. modern.az (26.08.2014, 15:12).
  40. "Ülviyyə Həmzəyeva: "Bu suala cavab vermәk bir az çәtindir..." - FOTOSESSİYA". news.milli.az. news.milli.az.
  41. (2009) Iranian Rappers and Persian Porn: A Hitchhiker's Adventures in the New Iran, 288.
  42. http://www.azerizv.az/news/print-356.html Художник Ариф Гусейнов намерен возродить древнее искусство миниатюры на новом уровне
  43. "Hüseyn Hüseynov: Bakıya hər gəlişimin məqsədi təkcə tədbirlərdə iştirakla bağlı deyil, həm də buradakı dostlarımla görüşmək üçün əla fürsətdir". azertag.az. azertag.az.
  44. Paşa Hacıyev. "Rəssam. Həyat. Gözəllik". Bakı, 1974, səh. 95-96
  45. Галина Микеладзе. Асмер Нариманбекова. Свой путь наследницы – Очерк
  46. Seyidzade, D. B. (1978). Из истории азербайджанской буржуазии в начале XX века (in Russian). Baku. p. 43.
  47. "АБДУЛ ХАЛЫГ". nar-gallery.com. nar-gallery.com.
  48. Халыков Газанфар Алекпер оглы // Большой Энциклопедический словарь. — 2000.
  49. Ханларов Камил Әлаббас оғлу / Под ред. Дж. Кулиева. — Азербайджанская советская энциклопедия: Главная редакция Азербайджанской советской энциклопедии, 1987. — Т. X. — С. 50.
  50. President.Az. "F.Q.Xəlilovun “Şərəf” ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı" (azərb.). President.az (25.10.2016).
  51. "Ağaəli İbrahimov: "Gömrük mövzusunda rəsm əsərlərinin meydana çıxması Azərbaycanın dövlət müstəqilliyinin mədəni həyatımıza bir töhfəsidir"". gov.az. gov.az.
  52. Миклашевская Н. М. Художники XIX в. Мирза Кадым Эривани и Мир Мохсун Навваб / Под ред. Полевого В. М.. — Искусство Азербайджана. — Баку, 1954. — Т. IV.
  53. ""Rəng, fırça, kətan qıtlığından əziyyət çəksəm də..."". www.anl.az. www.anl.az.
  54. Бахлулзаде Саттар Бахлул оглы // Художники народов СССР: Биобиблиографический словарь. В 6-ти томах / Главный составитель и библиограф О. Э. Вольценбург. — Искусство, 1983. — Т. IV. — С. 561.
  55. Гейсар Кашиева -120: Первая профессиональная художница Азербайджана
  56. Respublikanın təsviri sənət xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 5 dekabr 1977-cü il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  57. Азербайджанский государственный музеи искусств им Р. Мустафаева: Постоянная экспозиция: каталог / Составители: научные сотрудники Азербайджанского государственного музея искусств имени Р. Мустафаева: Б. Алекперова, Т. Бадалова, И. Когновицкая, М. Наджафов. — М.: Советский художник, 1961. — С. 30. — 98 с.
  58. "Тайны Баку: Памятник Сабиру" (Rusca). ru.echo.az. ru.echo.az.
  59. "Vətənə bağlı ömür". www.anl.az.
  60. Carpets Made to Last: A Walk Through Baku's National Carpet Museum by Farida Sadikhova. Azerbaijan International. Summer 2000 (8.2); p. 56–59. Retrieved 5 December 2008
  61. Полевой В.М. Популярная художественная энциклопедия // Карабаги Уста Гамбар / Под ред. Полевого В. М.. — "Советская энциклопедия", 1986.
  62. Дж. Г. Новрузова. Монументальная скульптура Советского Азербайджана, Баку, 1960.
  63. "Azər­bay­can­da mü­a­sir ka­ri­ka­tu­ra jan­rı...". www.baki-xeber.com. www.baki-xeber.com.
  64. Oqtay Qasımovun «Bizim və sizin Balaxanı» kitabı, səh, 274.
  65. Д.Г. Новрузова. Монументальная скульптура Советского Азербайджана, Баку, 1960
  66. "Ukraynada heykəltəraş soydaşımız təltif olunub". www.anl.az. www.anl.az.
  67. Художники Азербайджана на Волге
  68. "Art and Azerbaijan: interview with YARAT’s Aida Mahmudova". www.apollo-magazine.com. www.apollo-magazine.com. 11 fevral 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 fevral 2017.
  69. İstedadlı rəssam: [Azərbaycanın Xalq rəssamı Ağa Cəfər oğlu Mehdiyev haqqında] / Ə. Quliyev // Azərbaycan. - 2015.-16 dekabr. - № 277. - S. 6 . - [AZ-Q]
  70. Ə.Əzimzadə adına Azərbaycan Dövlət Rəssamlıq Məktəbinin müəllimlərinə respublika fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 18 dekabr 1980-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  71. Алиев Р. Память // Бакинский рабочий : газета. — 1992. — 6 Июнь (№ 64 (22570)). — С. 1.
  72. Акимушкин О. Ф. Средневековый Иран. Культура, история, филология. СПб 2004.
  73. "Rəng yolçusu və ya ahəngin yolu". www.sherg.az. www.sherg.az.
  74. Паша Гаджиев. «Эюб Мамедов», Тбилиси, 1971.
  75. Peşəkar Rəssamlar Yaradıcılıq Birliyi 80-81 səh.
  76. Xəlilov, A. Lirik duyğuların ifadəçisi [Rəssam İsa Məmmədov haqqında] //Palitra.- 2011.- 8 iyun.- səh. 12.
  77. "Moskvada keçiriləcək “Ənənə və müasirlik” Beynəlxalq incəsənət festivalında Azərbaycanı rəssam Namiq Məmmədov təmsil edəcəkdir". azertag.az. azertag.az.
  78. "Rəssam Sakit Məmmədov: “Rəssamlar İttifaqının sədri olmaq istəsəydim, buna heç kim mane ola bilməzdi” - FOTOSESSİYA". apa.az. apa.az.
  79. Салхаб Мамедов награждён орденом "Шохрат"
  80. T.H.Məmmədovun “Azərbaycan Respublikası Prezidentinin fəxri diplomu” ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı
  81. Клюева И. В. Художественно-педагогическая деятельность Степана Эрьзи. — Саранск: Издательство Мордовского университета, 2007. — 202 с.
  82. "Görkəmli Azərbaycan rəssamı Cavad Mircavadovun əsəri məşhur “Sotbis” hərrac evində satışa çıxarılacaqdır". azertag.az. azertag.az.
  83. "B. M. Mirzəzadənin "Şöhrət" ordeni ilə təltif edilməsi haqqında" Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 20 fevral 1998-ci il tarixli, 675 nömrəli Fərmanı  (azərb.)
  84. "Əsərləri oğurlanan rəssamın müəmmalı və sirli həyatı:". www.anl.az. www.anl.az.
  85. 525-ci qəzet.- 2010.- 27 noyabr.- S.24-25.
  86. Миклашевская Н. Рустам Мустафаев. — Баку, 1959.
  87. Əsgər Zeynalov İRƏVAN XANLIĞI… GERÇƏKLİYİN AYDINLIĞI. Lulu Enterprises, 2016. S. 297
  88. "Yaxşı sənətkar hər yerdə özünü sübut edəcək". anl.az. Mədəniyyət (15 may 2015).
  89. Əbülfəs Qarayev Toğrul Nərimanbəyovun məzarını ziyarət etdi
  90. Маргаритова, Рита Николаевна. Видади. Во имя жизни. — Советский художник, 1980. — 32 с.
  91. "Qarabağ ədəbiyyatı: xronoqraf > XIX əsr > Mir Möhsün Nəvvab" (Azerbaijani). azerbaycanli.org.
  92. M.Y.Rəhmanzadənin "Şöhrət" ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin 22 iyul 1996-cı il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  93. "Rais Rəsulzadə: 'Dedim ki, icazə verin, bildiyim kimi hərəkət edim'". www.azadliq.org. www.azadliq.org.
  94. Азербайджанской ССР кинематография. Кино: Энциклопедический словарь / Гл. ред. С. И. Юткевич; Редкол.: Ю. С. Афанасьев, В. Е. Баскаков, И. В. Вайсфельд и др. — Москва: Советская энциклопедия, 1987. — стр. 13.
  95. Street Scenes from Yesteryear, The Prints of Alakbar Rezaguliyev in Azerbaijan International (Summer 2000), Vol. 8:2, pp. 16-17.
  96. Ханджанбекова Ф. Волшебный дар Минаввар Рзаевой // Бакинский рабочий : газета. — 12 марта 2012.
  97. "Heykəltəraş Teymur Rüstəmovun sərgisi açılacaq". apa.az. apa.az.
  98. "Pinxos Sabsay (1893-1980)" (azərb.). azerbaijans.com (2011).
  99. Xalq rəssamı Oqtay Sadıqzadə vəfat edib, 525-ci qəzet, №234 (4251). 23 dekabr 2014-cü il. səh.3.
  100. ArtNet: Ibrahim Safi
  101. "F.M.Salayevin “Şöhrət” ordeni ilə təltif edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı". president.az. president.az.
  102. 102,0 102,1 (2013) Tahir Salahov: Biblioqrafiya. Bakı: Azərbaycan Milli Kitabxanası, 320. ISBN 978-9952-460-30-8. 10 fevral 2018 tarixində istifadə olunub.
  103. "Xalidə Səfərova's bio on Nar Gallery". nar-gallery.com. nar-gallery.com.
  104. Elmira Şaxtaxtinskaya. Kitab – albom (Mətnin müəllifi G. Qacar, tərtibçilər T. Qorçu və A. Sadıqzadə), (Azərbaycan, rus və ingilis dillərində), Bakı, 2001
  105. "Ali Shamsi's bio". www.uimc.com.ua. www.uimc.com.ua.
  106. Азербайджанская Советская Энциклопедия. Том X. Стр. 515.
  107. История искусства народов СССР / Под ред. Б. В. Веймарна, В. С. Зингера. — М.: Изобразительное искусство, 1984. — С. 188.
  108. "Əməkdar rəssam Tələt Şıxəliyevin fərdi yaradıcılıq sərgisi". medeniyyet.az. medeniyyet.az.
  109. "В Баку состоялась презентация проекта «Душа поэта»". www.1news.az. www.1news.az. 11 fevral 2017 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 11 fevral 2017.
  110. Искусство Советского Азербайджана. Живопись. Графика. Скульптура. — М.: Советский художник, 1970. — 207 с.
  111. Топчубашова (азерб.) // Азербайджанская советская энциклопедия / Под ред. Дж. Кулиева. — Б.: Главная редакция Азербайджанской советской энциклопедии, 1986. — C. IX. — S. 317.
  112. ""Azərbaycan üçün ölürəm"". www.anl.az. www.anl.az.
  113. "Breathing Life Back Into Art". www.azer.com. www.azer.com.
  114. "Azərbaycan rəssamlarına Azərbaycan Respublikasının fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı"(azərb.)). e-qanun.az.