Osmanlı sultanlarının siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Keçid et: naviqasiya, axtar

Osmanlı Sultanları1299-1922-ci illər arasında Osmanlı İmperiyasını idarə etmiş Sultanlara verilən ümumi ad. Sultanlar tərəfindən idarə olunan Osmanlı İmperiyası şimaldan Macarıstan, cənubdan Somali, qərbdən Əlcəzair və şərqdən İraq ilə əhatələnmişdir. Sultanlar imperiyanı paytaxtdan idarə edirdilər. Osmanlı İmperiyasının ilk paytaxtı 1329-cu ildə fəth olunan Bursa şəhəri olmuşdur. Paytaxt 1366-cı ildə Ədirnə şəhərinə, 1453-cü ildə isə Konstantinopolun fəth olunmasından sonra İstanbul şəhərinə köçürülmüşdür.

# Sultan Portret Hakimiyyətinin əvvəli Hakimiyyətinin sonu Tuğra Qeyd
1 I Osman Osman Gazi2.jpg 1299 1324
2 I Orxan Orhan Gazi.jpg 1324 1361 Tughra of Orhan.JPG
3 I Murad Murat Hüdavendigar.jpg 1360 1389 Tughra of Murad I.svg
4 İldırım Bəyazid Yıldırım I. Bayezit.JPG 1389 1402 Tughra of Bayezid I.JPG
Fetrət dövrü
(1402–1413)
5 I Mehmed Çelebi Mehmet.jpg 1413 1421 Tughra of Mehmed I.JPG
6 II Murad II. Murat.jpg 1421 1444 Tughra of Murad II.JPG
7 II Mehmed Fatih II. Mehmet.jpg 1444 1446 Tughra of Mehmed II.JPG
  • II MuradHüma Xatunun oğlu[7];
  • Atasının yenidən hökmdar olmasını istəməsi səbəbindən, hakimiyyətdən könüllü şəkildə imtina etmişdir.
II Murad II. Murat.jpg 1446 3 fevral 1451 Tughra of Murad II.JPG
  • İkinci dəfə hakimiyyətə gəlməsi;
  • Yeniçərilərin üsyanı nəticəsində hakimiyyətə qayıtmalı oldu.
  • Ömrünün sonuna qədər hakimiyyətdə qalmışdır.
II Mehmed Fatih II. Mehmet.jpg 3 fevral 1451 3 may 1481 Tughra of Mehmed II.JPG
  • İkinci səltənəti;
  • 29 may, 1453-cü ildə Konstantinopol şəhərini fəth etdi;
  • Ömrünün sonuna qədər hakimiyyətdə qalmışdır.[8]
8 II Bəyazid Sultan II. Bayezit.JPG 19 may 1481 25 aprel 1512 Tughra of Bayezid II.JPG
9 I Səlim Yavuz Sultan I. Selim Han.jpg 25 aprel 1512 21 sentyabr 1520 Tughra of Selim I.JPG
10 Sultan Süleyman Qanuni Kanuni.jpg 30 sentyabr 1520 7 sentyabr 1566 Tughra of Suleiman I the Magnificent.svg
11 II Səlim II. Selim Han.jpg 29 sentyabr 1566 21 dekabr 1574 Tughra of Selim II.JPG
12 III Murad III. Murat Han.jpg 22 dekabr 1574 16 yanvar 1595 Tughra of Murad III.JPG
  • II SəlimNurbanu Xatunun oğlu;
  • Qərb istiqamətində olan fəthləri davam etdirmişdir.
  • Ömrünün sonuna qədər hakimiyyətdə qalmışdır.[13]
13 III Mehmed Mehmed III.jpg 27 yanvar 1595 21 dekabr 1603 Tughra of Mehmed III.JPG
14 I Əhməd Sultan I. Ahmet.jpg 21 dekabr 1603 22 noyabr 1617 Tughra of Ahmed I.JPG
15 I Mustafa Mustafa 1.jpg 22 noyabr 1617 26 fevral 1618 Tughra of Mustafa I.JPG
16 II Osman Genç Osman.JPG 26 fevral 1618 19 may 1622 Tughra of Osman II.JPG
I Mustafa Mustafa 1.jpg 20 Mayıs 1622 10 Eylül 1623 Tughra of Mustafa I.JPG
  • İkinci dəfə taxta çıxmışdır;
  • Qardaşı oğlunun öldürülməsi səbəbindən yenidən taxta çıxmışdır;
  • Ağıl kəmliyi səbəbindən ikinci dəfə taxtdan salınmışdır;
  • 20 yanvar 1639-cu ildə İstanbul şəhərində vəfat etmişdir.
  • Ömrünün sonuna qədər həbsdə qalmışdır.
17 IV Murad IV. Murat.jpg 10 sentyabr 1623 9 fevral 1640 Tughra of Murad IV.svg
  • I ƏhmədKösəm Sultanın oğlu;
  • Qərb istiqamətində yürüşləri genişləndirmişdir.
  • Ömrünün sonuna qədər hakimiyyətdə qalmışdır.[18]
18 I İbrahim Ibrahim I.jpg 9 fevral 1640 8 avqust 1648 Tughra of Ibrahim.JPG

[19]

19 IV Mehmed 4. Mehmet.jpg 8 avqust 1648 8 noyabr 1687 Tughra of Mehmed IV.JPG
20 II Süleyman Süleyman II.jpg 8 noyabr 1687 22 iyun 1691 Tughra of Suleiman II.JPG
21 II Əhməd Ahmet II.jpg 22 iyun 1691 6 fevral 1695 Tughra of Ahmed II.JPG
22 II Mustafa II. Mustafa.jpg 6 fevral 1695 22 avqust 1703 Tughra of Mustafa II.JPG
23 III Əhməd III. Ahmet.jpg 22 avqust 1703 2 oktyabr 1730 Tughra of Ahmed III.JPG
24 I Mahmud Mahmud1.jpg 2 oktyabr 1730 13 dekabr 1754 Tughra of Mahmud I.JPG
25 III Osman Portrait of Osman III by John Young 13 dekabr 1754 30 oktyabr 1757 Tughra of Osman III
26 III Mustafa Portrait of Mustafa III by John Young 30 oktyabr 1757 21 yanvar 1774 Tughra of Mustafa III
27 I Əbdülhəmid Portrait of Abdülhamid I by John Young 21 yanvar 1774 7 aprel 789 Tughra of Abdülhamid I
28 III Səlim Portrait of Selim III by Konstantin Kapidagli 7 Nisan 1789 29 Mayıs 1807 Tughra of Selim III
29 IV Mustafa Portrait of Mustafa IV by John Young 29 may 1807 28 iyul 1808 Tughra of Mustafa IV
30 II Mahmud MahmutII.jpg 28 iyul 1808 1 iyul 1839 Tughra of Mahmud II.JPG
31 I Əbdülməcid Sultan Abdulmecid Pera Museum 3 b.jpg 1 iyul 1839 25 iyun 1861 Tughra of Abdülmecid I.JPG
32 Əbduləziz Sultan Abdulaziz I.JPG 25 iyun 1861 30 may 1876 Tughra of Abdülaziz.JPG
  • II MahmudPertevinal Sultanın oğlu;
  • Avropaya səyahət məqsədi ilə getmiş ilk Sultandır.
  • Nazirləri tərəfindən taxtdan salındı;
  • Taxtdan salınmasından 5 gün sonra yataq otağında ölü tapıldı.[33]
33 V Murad V. Murad.JPG 30 may 1876 31 avqust 1876 Tughra of Murad V.JPG
34 II Əbdülhəmid WORMELEY(1893) p259 Sultan Abdul Hamid II.jpg 31 avqust 1876 27 aprel 1909 Tughra of Abdülhamid II.JPG
  • I ƏbdülməcidTirmüngen Sultanın oğlu;
  • 23 aprel 1876-cı ildə Birinci Məşrutiyyət adlanan qanunu qəbul etmişdir;
  • 31 mart hadisələrinə görə 27 aprel 1909-cu ildə taxtdan salındı;
  • Selanik şəhərinə sürgün edilmişdir;
  • 1912-ci ildə Selanikin Yunanıstan tərəfindən işğal edilməsindən sonra Bəylərbəyi Sarayına gətirilmişdir. 1912 - 1918-ci illərdə bu sarayda qalmış, 1918-ci ildə vəfat etmişdir.[35]
35 V Mehmed Sultan Mehmed V.jpg 27 aprel 1909 3 iyun 1918 Tughra of Mehmed V.JPG
  • I ƏbdülməcidGülcamal Sultanın oğlu;
  • Osmanlı imperiyası parçalanmağa başladı, Balkan yarımadası, Liviya və Yaxın Şərq əraziləri itirilid.
  • Ömrünün sonuna qədər Təlat Paşa, İsmail Ənvər və Camal Paşandan asılı vəziyyətdə taxtda qalmışdır.[36]
36 VI Mehmed Sultan Mehmed VI of the Ottoman Empire.jpg 4 iyun 1918 1 noyabr 1922 Tughra of Mehmed VI.JPG
Parçalanma
(1922–1923)
II Əbdülməcid AbdulmecidII.jpg 18 noyabr 1922 3 mart 1924

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. Osmanlı Sultanı I Osmanın hakimiyyəti
  2. Osmanlı Sultanı I Orxanın hakimiyyəti
  3. Osmanlı Sultanı I Muradın hakimiyyəti
  4. Osmanlı Sultanı İldırım Bəyazidin hakimiyyəti
  5. |Osmanlı Sultanı I Mehmedin hakimiyyəti
  6. Osmanlı Sultanı II Muradın hakimiyyəti
  7. Osmanlı Sultanı II Mehmedin hakimiyyəti
  8. Osmanlı Sultanı II Mehmedin hakimiyyəti
  9. Osmanlı Sultanı II Bəyazidin hakimiyyəti
  10. Osmanlı Sultanı I Səlimin hakimiyyəti
  11. Osmanlı Sultanı Sultan Süleyman Qanuninin hakimiyyəti
  12. Osmanlı Sultanı Sultan II Səlimin hakimiyyəti
  13. Osmanlı Sultanı III Muradın hakimiyyəti
  14. Osmanlı SultanıIII Mehmedin hakimiyyəti
  15. Osmanlı Sultanı I Əhmədin hakimiyyəti
  16. Osmanlı Sultanı I Mustafanın hakimiyyəti
  17. Osmanlı Sultanı II Osmanın hakimiyyəti
  18. Osmanlı Sultanı IV Muradın hakimiyyəti
  19. Osmanlı Sultanı I İbrahimin hakimiyyəti
  20. Osmanlı Sultanı IV Mehmedin hakimiyyəti
  21. Osmanlı Sultanı II Süleymanın hakimiyyəti
  22. Osmanlı Sultanı II Əhmədin hakimiyyəti
  23. Osmanlı Sultanı II Mustafanın hakimiyyəti
  24. Osmanlı Sultanı III Əhmədin hakimiyyəti
  25. Osmanlı Sultanı I Mahmudun hakimiyyəti
  26. Osmanlı Sultanı III Osmanın hakimiyyəti
  27. Osmanlı Sultanı III Mustafanın hakimiyyəti
  28. Osmanlı Sultanı I Əbdülhəmidin hakimiyyəti
  29. Osmanlı Sultanı III Səlimin hakimiyyəti
  30. Osmanlı Sultanı IV Mustafanın hakimiyyəti
  31. Osmanlı Sultanı II Mahmud hakimiyyəti
  32. Osmanlı Sultanı I Əbdülməcidin hakimiyyəti
  33. Osmanlı Sultanı Əbdüləzizin hakimiyyəti
  34. Osmanlı Sultanı V Muradın hakimiyyəti
  35. Osmanlı Sultanı II Əbdülhəmidin hakimiyyəti
  36. Osmanlı Sultanı V Mehmedin hakimiyyəti
  37. Osmanlı Sultanı VI Mehmedin hakimiyyəti