Milli müstəqillik günlərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
     Müstəqilliklə əlaqədar milli bayram      Digər milli bayramlar      Rəsmi milli bayram yoxdur

Müstəqillik günü — hər hansı millətin müstəqillik əldə etməsinin, xüsusilə də başqa bir dövlətin tərkibindən çıxmasının, nadir hallarda isə hərbi təcavüzün bitməsinin və ya dövlətçiliyin ildönümünün qeyd edildiyi tarix. Sinqapurda isə digərlərindən fərqli olaraq Malayziyanın tərkibindən çıxarılması qeyd edilir.

Əksər dövlətlərdə müstəqillik günü milli bayram kimi qeyd edilir.

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıdakı dünya dövlətlərinin müstəqillik günlərinin natamam siyahısıdır:

Dövlət Bayram günü Tarixi Qeyd edilən hadisə Bayramın adı
Flag of the United States.svg ABŞ 4 iyul 1776 Böyük Britaniya Krallığından (indiki Birləşmiş Krallıqdan) müstəqilliyin elan edilməsi Dörd iyul Müstəqillik Günü
Flag of Albania.svg Albaniya 28 noyabr 1912 İsmayıl Kamal bəy Vlyora tərəfindən elan edilmiş və Osmanlı hakimiyyətinin beş əsrlik dövrünün sona çatdığını ifadə etmişdir. Albaniya Bayraq Günü
Flag of Germany.svg Almaniya July 5 1962 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1962. Independence Day (Algeria)
Flag of Anguilla.svg Angilya 30 may 1967 Sent Kristofer-Nevis-Angilyadan müstəqillik əldə etməsi Angilya Günü
Flag of Angola.svg Anqola 11 noyabr 1975 Portuqaliyadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Antigua and Barbuda.svg Antiqua və Barbuda 1 noyabr 1981 Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Argentina.svg Argentina 9 iyul 1816 İspaniya İmperiyasından müstəqilliyin elan edilməsi Müstəqillik Günü
Flag of Australia.svg Avstraliya 3 mart 1986 1986-cı il Avstraliya Aktı qəbul edildikdən sonra Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü (Avstraliya Günü ilə qarışdırılmamalıdır)
Flag of Austria.svg Avstriya 26 oktyabr 1955 Suverenliyin bərpası və Neytrallıq Bəyannaməsinin imzalanması Milli Gün
Flag of Azerbaijan.svg Azərbaycan 28 may 1918 Rusiya İmperiyasından müstəqillik əldə etməsi və Respublika elan edilməsi Respublika Günü
18 oktyabr 1918 Sovet İttifaqından müstəqilliyin yenidən elan edilməsi Azərbaycanın Dövlət Müstəqilliyi Günü
Flag of the Bahamas.svg Baham adaları 10 iyul 1973 Birləşmiş Krallıqdan müstəqilliyin əldə edilməsi Baham Müstəqillik Günü
Flag of Bangladesh.svg Banqladeş 26 mart 1971 Pakistandan müstəqillik əldə etməsi doqquz aylıq müharibə ilə nəticələnir. Banqladeşin Müstəqillik Günü
Flag of Barbados.svg Barbados 30 noyabr 1966 Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Belgium (civil).svg Belçika 21 iyul 1831 4 oktyabr 1830-cu ildə Niderland Birləşmiş Krallığından (Belçika inqilabı) müstəqil olur. 21 iyul 1831-ci ildə I Leopoldun Belçikalıların birinci kralı kimi andiçmə mərasimi keçirildi. Belçika Milli Günü
Flag of Belize.svg Beliz 21 sentyabr 1981 Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi Sentyabr bayramları
Flag of Belarus.svg Belarus 3 iyul 1944 Bir neçə illik Alman işğalından sonra Minskin azad edilməsi Belarusun Müstəqillik Günü
Flag of Benin.svg Benin 1 avqust 1960 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Bahrain.svg Bəhreyn 16 dekabr 1971 Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi Bəhreyn Müstəqillik Günü
Flag of Bolivia.svg Boliviya 6 avqust 1825 İspaniyadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Bulgaria.svg Bolqarıstan 3 mart 1878 Osmanlı İmperiyasından müstəqillik əldə etməsi
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosniya və Herseqovina 1 mart 1992 Yuqoslaviya Sosialist Federativ Respublikasından müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Botswana.svg Botsvana 30 sentyabr 1966 Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Brazil.svg Braziliya 7 sentyabr 1822 Portuqaliya, Braziliya və Alqarve Birləşmiş Krallığından müstəqillik əldə etməsi. 29 avqust 1825-ci ildə tanınmışdır. Müstəqillik Günü və ya Sete de Setembro
Flag of Burkina Faso.svg Burkina-Faso 5 avqust 1960 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Burundi.svg Burundi 1 iyul 1962 Belçikadan müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of South Africa.svg CAR 11 dekabr 1931 1926-cı il Balfur Bəyannaməsinin şərtləri əsasında Birləşmiş Krallıqdan müstəqilliyin əldə edilməsi dövlət bayramı kimi qeyd edilməmişdir. Cənubi Afrika Birliyi 31 may 1910-cu ildə formalaşmışdır və aparteid dövründə azlıqların idarəsi altında 31 may 1961-ci ildə Cənubi Afrika Respublikası elan edilmişdir. Ənənəvi olaraq Azadlıq günü kimi qeyd edilən 27 aprel 1994-cü ildə çoxluqlar hakimiyyətə gəlmişdi.
Flag of Azerbaijan.svg Azərbaycan 28 may 1918 Rusiya İmperiyasından müstəqillik əldə etməsi və Respublika elan edilməsi Respublika Günü
18 oktyabr 1918 Sovet İttifaqından müstəqilliyin yenidən elan edilməsi Azərbaycanın Dövlət Müstəqilliyi Günü
Flag of Djibouti.svg Cibuti 27 iyun 1977 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Chad.svg Çad 11 avqust 1960 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of the Czech Republic.svg Çexiya 28 oktyabr 1918 Çexoslovakiya kimi Avstriya-Macarıstan İmperiyasından müstəqilliyini elan etmişdir.
1 yanvar 1993 Çexiya kimi Çexoslovakiyanın tərkibindən çıxmışdır.
Flag of Chile.svg Çili 18 sentyabr 1810 Birinci Xunta hökumətinin tarixi qeyd edilir. Həmin tarix 25 aprel 1844-cü ilədək tanınmamışdır. Fiestas Patrias
12 fevral 1818 İspaniyandan müstəqillik əldə etməsi Bayram deyil
Çin 1 oktyabr 1949 Homindan partiyasından müstəqilliyin əldə edilməsi və Çin Kommunist Partiyası tərəfindən Çin Xalq Respublikasının qurulması
Flag of Denmark.svg Danimarka August 11 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of the Dominican Republic.svg Dominikan Respublikası 27 fevral 1821 və 1844 1821-ci ilin dekabrında İspaniyadan müstəqillik əldə etmişdir. 22 illik işğaldan sonra 1844-cü ildə yenidən Haitidən müstəqilliyini elan etmişdir.
Flag of Dominica.svg Dominika 3 noyabr 1978 Birləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Ecuador.svg Ekvador 10 avqust 1809 İspaniyadan müstəqilliyin bəyan edilməsi
24 may 1822 Piçinça döyüşündə müstəqilliyin əldə edilməsi
Flag of Equatorial Guinea.svg Ekvatorial Qvineya July 6 1975 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1975.
Flag of Eritrea.svg Eritreya June 30 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi Belgium in 1960.
Flag of Armenia.svg Ermənistan 28 may 1918 Rusiya İmperiyasından müstəqilliyin elan edilməsi
21 sentyabr 1991 Sovet İttifaqından müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Afghanistan.svg Əfqanıstan 19 avqust 1919 Fransadan müstəqillik əldə etməsi Əfqan Müstəqillik Günü
Flag of Algeria.svg Əlcəzair 5 iyul 1962 Fransadan müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Palestine.svg Fələstin Dövləti January 1 1959 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain in 1902, but Cuba National Day is celebrated on January 1 (Anniversary of the Revolution).
Flag of Fiji.svg Fici October 1 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom on August 16, 1960, but Cyprus Independence Day is commonly celebrated on October 1. Independence Day (Cyprus)
Flag of the Philippines.svg Filippin October 28 1918 As Czechoslovakia, marking foundation and declaration of independence from Austria-Hungary on October 28, 1918.
January 1 1993 As the Czech Republic after the split of Czechoslovakia in 1993.
Flag of Finland.svg Finlandiya June 27 1977 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1977.
Flag of France.svg Fransa November 3 1978 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1978.
Flag of Georgia.svg Gürcüstan February 27 1821 and 1844 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain on December 1821.[1]
Independence re-declared from Haiti in 1844, after a 22-year occupation.
Flag of Haiti.svg Haiti May 20 2002 müstəqilliyin əldə edilməsi Portugal in 2002 (recognition, East Timor was invaded by Indonesia from 1975 to 1999, officially it never ceased to be considered as administrated by Portugal).
Flag of India.svg Hindistan August 10 1809 Proclaimed independence from Spain on August 10, 1809, but failed with the execution of all the conspirators of the movement on August 2, 1810.
May 24 1822 Independence finally occurred on May 24, 1822 at the Battle of Pichincha.
Flag of Honduras.svg Honduras September 15 1821 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain in 1821.
Flag of Croatia.svg Xorvatiya 8 oktyabr 1991 Yuqoslaviya Sosialist Federativ Respublikasından müstəqillik əldə etməsi Müstəqillik Günü
Flag of Indonesia.svg İndoneziya May 24 1993 müstəqilliyin əldə edilməsi Ethiopia in 1993. Independence Day (Eritrea)
Flag of Jordan.svg İordaniya February 24 1918 Independence from the Russian Empire in 1918. Independence Day (Estonia)
August 20 1991 Independence re-declared from the Soviet Union in 1991.
Flag of Iran.svg İran September 6 1968 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1968. Somhlolo Day
Flag of Iraq.svg İraq October 10 1970 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1970. Fiji Day
Flag of Ireland.svg İrlandiya December 6 1917 müstəqilliyin əldə edilməsi Russia in 1917. Recognized on January 4, 1918. Independence Day (Finland)
Flag of Iceland.svg İslandiya July 14 1789 Storming and Destruction of the Bastille by the French troops. Bastille Day
Flag of Spain.svg İspaniya August 17 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of Israel.svg İsrail February 18 1965 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1965.
Flag of Sweden.svg İsveç May 26 1918 Day of the proclamation of the Democratic Republic of Georgia in 1918. Independence Day
April 9 1991 müstəqilliyin əldə edilməsi the Soviet Union in 1991. Day of National Unity
Flag of Switzerland.svg İsveçrə October 3 1990 Federal Republic of Germany and the Democratic Republic of Germany reunited to create one single, federal Germany on October 3, 1990. German Unity Day
Flag of Italy.svg İtaliya March 6 1957 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1957.
Flag of Cape Verde.svg Kabo-Verde 5 iyul 1975 Portuqaliyadan müstəqillik əldə etməsi
Kamboca 9 noyabr 1953 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Cameroon.png Kamerun 1 yanvar 1960 FransaBirləşmiş Krallıqdan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Canada.svg Kanada 1 iyul 1867 1867-ci ildə Birləşmiş Krallıqdan nominal müstəqillik qazandı. Bununla belə, hazırkı Nyufaundlend və Labrador əyaləti keçmiş bir ingilis dominionu olduğundan, 24 iyunda Kəşf Gününü qeyd edir və 1 iyulda Birinci Dünya müharibəsində həlak olmuş şəxslər üçün yas tuturlar. Kanada Günü (1982-ci ilədək Dominion Günü kimi adlanırdı)
Flag of Kenya.svg Keniya October 2 1958 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1958.
Flag of Cyprus.svg Kipr 1 oktyabr 1960 Birləşmiş Krallıqdan 16 avqust 1960-cı ildə müstəqillik əldə etsə də, Kipr Müstəqillik Günü adətən 1 oktyabrda qeyd edilir. Müstəqillik Günü
Flag of Colombia.svg Kolumbiya 20 iyul və 7 avqust 1810 və 1819 İspaniyadan müstəqillik əldə etməsi
Komor adaları 6 iyul 1975 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Konqo Demokratik Respublikası 30 iyun 1960 Belçikadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of the Republic of the Congo.svg Konqo Respublikası 15 avqust 1960 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Costa Rica.svg Kosta-Rika 15 sentyabr 1821 İspaniyadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Côte d'Ivoire.svg Kot-d'İvuar 7 avqust 1960 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Kuba 1 yanvar 1959 1902-ci ildə İspaniyadan müstəqillik əldə etmişdir, lakin Kuba Milli Günü 1 yanvarda qeyd edilir (İnqilabın ildönümü).
Flag of Kuwait.svg Küveyt October 23 1989 Opening of its previously-restricted border with Austria in 1989, and establishment as a democratic parliamentary republic.
Flag of Gabon.svg Qabon June 17 1944 Foundation of republic in 1944.
Flag of The Gambia.svg Qambiya August 15 1947 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1947. Independence Day (India)
Flag of Ghana.svg Qana August 17 1945 Declaration of Independence day (Hari Proklamasi Kemerdekaan R.I.) from the Netherlands on August 17, 1945. The Netherlands acknowledged Indonesian independence and sovereignty in 1949. The Dutch government formally acknowledged August 17, 1945 as the only true date of Indonesian Independence in 2008.[2]Şablon:Failed verification Hari Kemerdekaan Republik Indonesia, or Hari Ulang Tahun Kemerdekaan Indonesia (Independence Anniversary Day of Indonesia)
Flag of Guyana.svg Qayana April 1 1979 After holding a referendum, Iran officially became an Islamic republic in April 1979.
Flag of Kazakhstan.svg Qazaxıstan October 3 1932 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1932.
Flag of Kyrgyzstan.svg Qırğızıstan April 24 1916 Proclamation of the Irish Republic commencing the Easter Rising on April 24, 1916. müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom of Great Britain and Ireland. Usually celebrated on Easter Monday.
Flag of Grenada.svg Qrenada Iyar 5
(On or between April 15 and May 15, depending on the Hebrew calendar).
1948 müstəqilliyin əldə edilməsi the British Mandate for Palestine, which took place on May 14, 1948 (5 Iyar 5708 in the Hebrew calendar). Yom Ha'atzmaut is celebrated on the Tuesday, Wednesday or Thursday nearest to 5 Iyar, so it occurs between 3 and 6 Iyar each year; this means that the holiday can fall any time between and including April 15 and May 15, according to the Gregorian calendar. Yom Ha'atzmaut
Flag of Guatemala.svg Qvatemala August 6 1962 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1962.
Flag of Guinea.svg Qvineya May 25 1946 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1946.
Flag of Guinea-Bissau.svg Qvineya-Bisau December 16 1991 müstəqilliyin əldə edilməsi the Soviet Union in 1991. Kazakhstan Independence Day
Flag of Laos.svg Laos December 12 1963 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1963. Jamhuri Day
Flag of Latvia.svg Latviya July 12 1979 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1979.
Flag of Lesotho.svg Lesoto August 15 1945 Founding of the Democratic People's Republic of Korea in 1948. Korean War 1950-1953. Chogukhaebangŭi nal
Flag of Liberia.svg Liberiya March 1 1919 Korean Declaration of Independence in 1919. This day is celebrated as Samiljeol, or Independence Proclamation Day. Samiljeol
August 15 1945 Liberation from the Empire of Japan in 1945. See Japanese Occupation of Korea. The Provisional Government of the Republic of Korea was founded in 1919. Korean War 1950-1953. Gwangbokjeol
Flag of Liechtenstein.svg Lixtenşteyn February 17 2008 müstəqilliyin əldə edilməsi Serbia in 2008. (Only partially recognized)
Flag of Lithuania.svg Litva February 25 1961 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1961.
Flag of Lebanon.svg Livan August 31 1991 müstəqilliyin əldə edilməsi USSR in 1991. Independence Day (Kyrgyzstan)
Flag of Luxembourg.svg Lüksemburq October 22 1953 müstəqilliyin əldə edilməsi France on October 22, 1953.
Flag of Hungary.svg Macarıstan November 18 1918 Proclamation of independence on November 18, 1918. Latvia was part of Russian Empire prior to the WWI, but its territory had been ceded to German Empire in March 1918 Proclamation Day of the Republic of Latvia
May 4 1990 Restoration of independence from Soviet Union on May 4, 1990.
Flag of Madagascar.svg Madaqaskar November 22 1943 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1943. Lebanese Independence Day
Flag of Malawi.svg Malavi October 4 1966 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1966.
Flag of Maldives.svg Maldiv adaları July 26 1847 Independence from the American Colonization Society in 1847.
Flag of Mali.svg Mali December 24 1951 müstəqilliyin əldə edilməsi Italy on 10 February 1947, released from British and French on December 24, 1951.
Flag of Malta.svg Malta February 16 1918 Act of Independence of Lithuania: müstəqilliyin əldə edilməsi the Russian and German Empires in February 1918.
March 11 1990 Act of the Re-Establishment of the State of Lithuania: müstəqilliyin əldə edilməsi the Soviet Union in March 1990.
Flag of Mauritania.svg Mavritaniya December 20 1999 Transfer of sovereignty from Portugal to China in 1997. Establishment Day (of the Special Administrative Region of Macau)
Flag of Mauritius.svg Mavriki June 26 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of Mexico.svg Meksika July 6 1964 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1964.
Flag of Morocco.svg Mərakeş August 31 1957 Independence of the Federation of Malaya from the United Kingdom in 1957. Hari Merdeka
Flag of the Central African Republic.svg MAR 13 avqust 1960 Fransadan müstəqillik əldə etməsi
Flag of Egypt.svg Misir September 22 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of Moldova.svg Moldova September 21 1964 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1964. Independence Day
Flag of Monaco.svg Monako November 28 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of Mongolia.svg Monqolustan March 12 1968 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1968.
Flag of Montenegro.svg Monteneqro September 16 1810 Independence from Spain declared in 1810. ("grito" ceremony at night of Sep 15; military parade at midday of Sep 16). Recognized on September 27, 1821. Grito de Dolores
Flag of Mozambique.svg Mozambik August 27 1991 Declaration of Independence from the Soviet Union in 1991. Independence Day
Flag of Namibia.svg Namibiya December 29[3] 1911 müstəqilliyin əldə edilməsi the Great Qing in 1911.[4][5] However, the newly established Mongolian government was too weak to resist the occupation of the Republic of China in 1919 and later White Russia in early 1921. After ousting Roman von Ungern-Sternberg's forces, the new communist government was officially established on June 11, 1921.[6] Independence Day (Mongolia)
Flag of Nepal.svg Nepal May 21 2006 Referendum on independence from Serbia and Montenegro in 2006.
Flag of the Netherlands.svg Niderland November 18 1956 müstəqilliyin əldə edilməsi France and Spain in 1956. Independence Day
Flag of Niger.svg Niger June 25 1975 müstəqilliyin əldə edilməsi Portugal in 1975.
Flag of Nigeria.svg Nigeriya January 4 1948 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1948. Independence Day (Myanmar)
Flag of Nicaragua.svg Nikaraqua March 21 1990 müstəqilliyin əldə edilməsi South Africa mandated in 1990.
Flag of Norway.svg Norveç January 31 1968 müstəqilliyin əldə edilməsi Australia, New Zealand and the United Kingdom in 1968.
Flag of Uzbekistan.svg Özbəkistan July 26 1581 Declaration of Independence from Spanish Empire in 1581 as the Dutch Republic.
Flag of Pakistan.svg Pakistan September 15 1821 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain in 1821.
Flag of Panama.svg Panama August 3 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960. Independence Day (Niger)
Flag of Papua New Guinea.svg Papua-Yeni Qvineya October 1 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1960. Independence Day (Nigeria)
Flag of Paraguay.svg Paraqvay September 8 1991 müstəqilliyin əldə edilməsi Yugoslavia in 1991. Den na nezavisnosta or Ден на независноста
Flag of Peru (state).svg Peru November 15 1983 Declaration of independence from the Republic of Cyprus in 1983. (Partially recognized)
Flag of Poland.svg Polşa May 17 1814 müstəqilliyin əldə edilməsi Denmark (1814) and the Constitution of Norway (May 17, 1814). National day/Constitution Day
June 7 1905 Finally müstəqilliyin əldə edilməsi Sweden in 1905. The Norwegian Royal Family's return from exile during WWII in 1945. Independence Day/Union Dissolution Day
Flag of Portugal.svg Portuqaliya November 18 1650 müstəqilliyin əldə edilməsi Portugal in 1650. National Day
Flag of Rwanda.svg Ruanda August 14 1947 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1947. Youm-e-Azadi
Flag of Romania.svg Rumıniya November 28 1821 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain in 1821.
November 3 1903 Panama was member of the "Gran Colombia" until 1903. The 1903 separation from Colombia is celebrated as an official holiday day on November 3.
Flag of Samoa.svg Samoa September 16 1975 müstəqilliyin əldə edilməsi Australia of the former Territory of Papua and New Guinea in 1975.
Flag of San Marino.svg San-Marino May 15 1811 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain in 1811.[7] Día de Independencia
Flag of Sao Tome and Principe.svg San-Tome və Prinsipi July 28 1821 müstəqilliyin əldə edilməsi Spain in 1821. Fiestas Patrias
Flag of Senegal.svg Seneqal June 12 1898 Commemorates 1898 declaration by Emilio Aguinaldo during the Philippine Revolution against Spain. The Philippines achieved self-rule from the United States on July 4, 1946, and celebrated July 4 as Independence Day until 1964.[10] Araw ng Kalayaan or Araw ng Kasarinlan
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Sent-Vinsent və Qrenadin November 11 1918 Restoration of Poland's independence in 1918 after 123 years of partitions by Russia, Prussia, and Austria. Święto Niepodległości (Independence Day)
Flag of Serbia.svg Serbiya December 1 1640 Portugal was officially an autonomous state, but the country was in a personal union with the Spanish crown from 1580 to 1640 - date of the restoration of full Portuguese autonomy from Iberian Union with Spain.[11] Restoration of Independence Day
Flag of Seychelles.svg Seyşel adaları December 18 1971 Original müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom on 7 September. Qatar National Day
Flag of Slovakia.png Slovakiya May 9 1877 Romania's declaration of its independence, while the ultimately victorious independence war against the Ottoman Empire in 1877–1878 alongside Russia, was just beginning.[12]
Flag of Slovenia.png Sloveniya June 12 1992 It commemorates the adoption of the Declaration of State Sovereignty of the Russian Soviet Federative Socialist Republic (RSFSR) on June 12, 1990. The passage of this Declaration by the First Congress of People's Deputies marked the beginning of constitutional reform in the Russian Soviet state. Russia Day
Flag of Somalia.svg Somali July 1 1962 müstəqilliyin əldə edilməsi Belgium in 1962.
Flag of Suriname.svg Surinam September 19 1983 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1983.
Flag of Syria.svg Suriya February 22 1979 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1979. Independence Day
Flag of Sierra Leone.svg Syerra-Leone October 27 1979 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1979.
Flag of East Timor.svg Şərqi Timor 20 may 2002 Portuqaliyadan müstəqillik əldə etməsi. Şərqi Timor 1975-1999-cu illərdə İndoneziya tərəfindən işğal edilmiş və heç vaxt Portuqaliya tərəfindən idarə edildiyi düşünülməmişdir.
Flag of North Korea.svg KXDR July 12 1975 müstəqilliyin əldə edilməsi Portugal in 1975.
Flag of North Macedonia.svg Şimali Makedoniya April 4 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of Sri Lanka.svg Şri-Lanka February 15 1804 The beginning of First Serbian Uprising in 1804, it evolved into a Serbian Revolution, war for independence from Ottoman Empire; and the adoption of the first Constitution in 1835. Statehood Day
Flag of Tajikistan.svg Tacikistan June 29 1976 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1976.
Flag of Thailand.svg Tailand April 27 1961 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1961.
Flag of Tanzania.svg Tanzaniya August 9 1965 Marks expulsion from the Malaysian Federation in 1965. Only independent state to have an Independence Day due to its expulsion. National Day (Singapore)
Flag of Togo.svg Toqo July 17 1992 Declaration of Independence in 1992 (only a remembrance day), de jure independence came on January 1, 1993 after the division of Czechoslovakia (public holiday).
Flag of Trinidad and Tobago.svg Trinidad və Tobaqo December 26 and June 25 1991 Date of the release of the official results of the independence plebiscite in 1990, confirming secession from Yugoslavia. (Statehood Day) Declared independence from Yugoslavia in 1991. Independence and Unity Day
Flag of Tunisia.svg Tunis July 7 1978 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1978.
Flag of Turkey.svg Türkiyə July 1 1960 Union of the Trust Territory of Somalia (former Italian Somaliland) and British Somaliland to form the Somali Republic. Event commemorated annually. Independence Day (Somalia)
Flag of Turkmenistan.svg Türkmənistan December 11 1931 Independence from the United Kingdom in 1931 in terms of the Balfour Declaration of 1926 which is not a public holiday. The Union of South Africa formed on May 31, 1910 and the Republic of South Africa declared on May 31, 1961 under minority rule during Apartheid. Majority rule achieved on April 27, 1994, which is celebrated annually as Freedom Day.
Flag of Ukraine.svg Ukrayna July 9 2011 müstəqilliyin əldə edilməsi Sudan in 2011.
Flag of Uganda.svg Uqanda February 4 1948 müstəqilliyin əldə edilməsi the United Kingdom in 1948. Independence Day (Sri Lanka)
Flag of Uruguay.svg Uruqvay January 1 1956 müstəqilliyin əldə edilməsi Egypt and the United Kingdom in 1956.
Flag of Vanuatu.svg Vanuatu November 25 1975 müstəqilliyin əldə edilməsi the Netherlands in 1975.
Flag of Venezuela.svg Venesuela June 6 1523 Celebrates the election of King Gustav Vasa in 1523 and the new constitutions in 1809 and 1974. The election of King Gustav Vasa was the de facto end of the Kalmar Union and has been seen as a formal declaration of independence. National Day of Sweden
Flag of Vietnam.svg Vyetnam August 1 1291 Alliance against the Holy Roman Empire in 1291. Swiss National Day
Flag of Jamaica.svg Yamayka April 17 1946 End of the French Mandate of Syria in 1946. Evacuation Day
Flag of Japan.svg Yaponiya October 10 1911 müstəqilliyin əldə edilməsi the Great Qing in 1911. The Republic of China was founded on the mainland on 1 January 1912 while Taiwan was under Japanese rule. National Day of the Republic of China
Flag of Yemen.svg Yəmən September 9 1991 müstəqilliyin əldə edilməsi the Soviet Union in 1991. Independence Day (Tajikistan)
Flag of New Zealand.svg Yeni Zelandiya December 9 1961 Independence of Tanganyika from the United Kingdom in 1961.
Flag of Greece.svg Yunanıstan April 27 1960 müstəqilliyin əldə edilməsi France in 1960.
Flag of Zambia.svg Zambiya February 13 1913 müstəqilliyin əldə edilməsi Manchu's Qing Dynasty in 1913. Later invaded in October 1950 by China and currently administered by China. Tibetan Independence Day
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabve June 4 1970 Termination of protectorate status under the United Kingdom in 1970.

Həmçinin bax[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Embassy of the Dominican Republic, in the United States". 26 iyun 2015 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 27 fevral 2009.
  2. "detikNews - Berita hari ini di Indonesia dan Internasional".
  3. Xiaoyuan Liu – Reins of Liberation, p.6
  4. Stephen Kotkin, Bruce A. Elleman – Mongolia in the twentieth century: landlocked cosmopolitan, p.74
  5. David Sneath – The Headless State: Aristocratic Orders, Kinship Society, and Misrepresentations of Nomadic Inner Asia, p.36
  6. Duke University. School of Law – Unification of law, 1965, Volume 30, p.282
  7. "Paraguay Independence Day". 29 noyabr 2015 tarixində arxivləşdirilib.
  8. Diosdado Macapagal, «Proclamation No. 28 Declaring June 12 as Philippine Independence Day», Philippine History Group of Los Angeles, http://www.bibingka.com/phg/documents/jun12.htm. İstifadə tarixi: November 11, 2009
  9. "Republic Act No. 4166" (August 4, 1964).
  10. In 1962, President Diosdado Macapagal signed a proclamation which declared Tuesday, June 12, 1962 as a special public holiday in commemoration of the declaration of independence from Spain on that date in 1898. That proclamation did not move the date of the Independence Day holiday in the Philippines.[8] The date of the holiday was moved in 1964, with the signing of Republic Act No. 4166.[9]
  11. The country's original independence (from the Kingdom of León) occurred in June 24, 1128 (Battle of São Mamede) and was recognized on October 5, 1143. That day is a holiday in Portugal, but for a different reason. (Implantation of the Republic, or Republic Day. Event of 1910.) Note that none of these events are similar to today's declarations or recognition of independence as these are in fact the recognition of the rule of a king to the land. Portugal existed as a separate entity before 1143 and during the union with Spain between 1580 and 1640.
  12. Cristea, Irina Andreea (9 May 2018). "9 Mai - Ziua Independenţei de Stat a României" (ro). www.agerpres.ro. Agerpres. https://www.agerpres.ro/documentare/2018/05/09/9-mai-ziua-independentei-de-stat-a-romaniei--103952. İstifadə tarixi: 10 May 2018.

Xarici keçidlər[redaktə | əsas redaktə]