Ümumdünya irsi siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Ümumdünya irsi, UNESCO tərəfindən tərtib edilmiş, xüsusi mədəni və ya fiziki dəyərə malik olan yerlərdən hər birinə verilən addır.

Ümumdünya irsi siyahısı üçün baxın:

Siyahı[redaktə | əsas redaktə]

Aşağıda ümumdünya irslərinin siyahısı mövcuddur. Siyahıda hər irsin yanında qəbul edilmə ili qeyd edilmişdir. Bir obyektin yanındakı (T) işarəsi isə o irsin təhlükə altında olduğunu göstərir.

Asiya və Okeaniyadakı Ümumdünya İrsi[redaktə | əsas redaktə]

Komodo Milli Parkı, İndoneziya
Sumatra yağış meşələri, İndoneziya
Ujung Kulon Milli Parkı, İndoneziya
Qarğıdalı terasları, Filippinlər
Nanda Devi Milli Parkı Hindistan
Yakaşima, Yaponiya
Sagamartha Milli Parkı, Nepal
Sigirya, Şri-Lanka

Əfqanıstan Əfqanıstan

  1. Cam minarəsi (2002) (T)[1]
  2. Bamyan Buda heykəlləri (2003) (T)[2]

Avstraliya Avstraliya

  1. Büyük Resifi (1981)[3]
  2. Kakadu Milli Parkı (1981)[4]
  3. Villandra gölləri (1981)[5]
  4. Lord Hov Adası (1982)[6]
  5. Tazmaniya, heyvanların yaşadığı dövlət qoruğu (1982)[7]
  6. Avstraliyanın şimalında olan Godvana meşələri (1986)[8]
  7. Uluru və Kata Tjuta Milli Parkları (1987)[9]
  8. Queensland bölgəsində yerləşən tropik bölgələr (1988)[10]
  9. Qərbi Avstraliya (1991)[11]
  10. Fraser Adası (1992)[12]
  11. Avstraliyanın şərqində yerləşən gümüş yataqları (1994)[13]
  12. Herld və McDonald Adaları (1997)[14]
  13. Macquarie Adası (1997)[15]
  14. Büyük göy dağlar (2000)[16]
  15. Purnululu Milli Parkı (2003)[17]
  16. Kral sərgi salonu və Carlton bağları (2004)[18]
  17. Sidney Opera Binası (2007)[19]

Banqladeş Banqladeş

  1. Baqerhat məscid şəhəri (1985)[20]
  2. Paharpur şəhərində Budist və Vihara məbədlərinin xarabalıqları (1985)[21]
  3. Sundarban (1997)[22]

Çin ÇXR

  1. Ming və Qing sülalələrinin Pekin və Şanxayda yerləşən sarayları (1987)[23]
  2. Xian – ilk Çin imperatorunun məzarının yerləşdiyi abidə. (1987)[24]
  3. Moqao Mağaraları (1987)[25]
  4. Taishan Dağı (1987)[26]
  5. Zhoukoudian dövlət qoruğu (1987)[27]
  6. Böyük Çin səddi (1987)[28]
  7. Huangshan Dağı (1990)[29]
  8. Huanglong elmi və tarixi araşdırma mərkəzi (1992)[30]
  9. Jiuzhaigou vadisi elmi və tarixi araşdırma mərkəzi (1992)[31]
  10. Vulingyuan elmi və tarixi araşdırma mərkəzi (1992)[32]
  11. Vudang Dağında olan tarixi tikililər (1994)[33]
  12. Potala Sarayı (1994)[34]
  13. Dağlarda olan mərkəzlər və ətrafında ki, məbədlər (1994)[35]
  14. Qufu şəhərində olan Kanfutsi məbədi, məzar və müzey kompleksi (1994)[36]
  15. Lushan Milli Parkı (1996)[37]
  16. Emei – elmi və tarixi araşdırma mərkəzi (1996)[38]
  17. Ping Yao (1997)[39]
  18. Suzhou şəhərində yerləşən bağlar (1997)[40]
  19. Tarixi Lijiang şəhəri (1997)[41]
  20. Yaz Saray, Pekin (1998)[42]
  21. Cənnət məbədi (1998)[40]
  22. Dazu Qayaüstü Təsvirləri (1999)[43]
  23. Vuyi Dağı (1999)[44]
  24. Anhui şəhərində tarixi kəndlər (Xidi və Hongcun) (2000)[45]
  25. Ming və Qing sülalələrinin kral məzarlıqları (2000)[46]
  26. Longmen katakomba məzarlar (2000)[47]
  27. Qingcheng Dağı və Dujianyang su anbarı (2000)[48]
  28. Yungang katakomba məzarları (2001)[49]
  29. Üç paralel çay (2003)[50]
  30. Antik Koguryo Krallığının paytaxtı (2004)[51]
  31. Tarixi Macao şəhəri(2005)[52]
  32. Sichuan Panda Barikadaları (2006)[53]
  33. Yin Xu (2006)[54]
  34. Diaolou və ətraf ərazilərdə olan kəndlər (2007)[55]
  35. Cənubi Çin mədəni bölgəsi (2007)[56]
  36. Fujian Tulou (2008)[57]
  37. Sanqingshan Milli Parkı (2008)[58]
  38. Vutai Dağı (2009)[59]

İndoneziya İndoneziya

  1. Borobudur məbədi (1991)[60]
  2. Komodo Milli Parkı (1991)[61]
  3. Prambanan məbədi (1991)[62]
  4. Ujung Kulon Milli Parkı (1991)[63]
  5. Sangiran ilk insanların yaşadığı düşərgə (1996)[64]
  6. Lorentz Milli Parkı (1999)[65]
  7. Sumatra şəhərində yağış meşələri (2004)[66]

Filippin Filippin

  1. Barok Kilisəsi (1993)[67]
  2. Tubbataha Resifi (1993)[68]
  3. Qarğıdalı tarlaları (1995) (T)[69]
  4. Antik Vigan şəhəri (1999)[70]
  5. Puerto-Princesa Milli Parkı (1999)[71]

Cənubi Koreya Cənubi Koreya

  1. Haeinsa məbədi, Tripitaka Koreana (1995)[72]
  2. Jongmyo məbədi (1995)[73]
  3. Seokguram katakomba məzarları (1997)[74]
  4. Changdeokgung Sarayı (1997)[75]
  5. Hwaseong Qalası (1997)[76]
  6. Gochang, Hvasun və Gangva (2000)[77]
  7. Gyeongju şəhərində tarixi yerləri (2000)[78]
  8. Volkanik Jeju Adası (2007)[79]
  9. Joseon sülaləsinin məzarlıqı (2009)[80]

Hindistan Hindistan

  1. Agra Qalası (1983)[81]
  2. Ajanta Mağaraları (1983)[82]
  3. Ellora mağaraları (1983)[83]
  4. Tac Mahal (1983)[84]
  5. Mahabalipuram şəhərində olan qalıqlar (1984)[85]
  6. Konarakda yerləşən günəş məbədi (1984)[86]
  7. Manas Təbiət qoruğu (1985) (T)[87]
  8. Kaziranga Milli Parkı (1985)[88]
  9. Keoladeo Milli Parkı (1985)[89]
  10. Goa şəhərində qədim kilsə və monastr (1986)[90]
  11. Fatehpur Sikri (1986)[91]
  12. Hampi qalıqları (1986)[92]
  13. Xacuraho məbədinin qalıqları (1986)[93]
  14. Elephanta Mağaraları (1987)[94]
  15. Böyük Chola məbədi (1987)[95]
  16. Pattadakal qalıqları (1987)[96]
  17. Sundarban Milli Parkı (1987)[97]
  18. Nanda Devi Milli Parkı (1988)[98]
  19. Sanchi Budist məbədi və qalıqları (1989)[99]
  20. Hümayun türbəsi, Dehli (1983)[100]
  21. Qütb Minar kompleksi, Dehli (1993)[101]
  22. Hindistanda dağlarda yerləşən gizli dəmiryol xəttləri (1999)[102]
  23. Bodh Gayada yerləşən Mahabodi məbədi (2002)[103]
  24. Bhimbetka (2003)[104]
  25. Champaner-Pavagadh bölgəsində Arxeoloji məntəqələr (2004)[105]
  26. Chhatrapati Shivaji Terminus (2004)[106]
  27. Qızıl Qala (2007)[107]

İran İran

  1. Nəqşi Cahan meydanı, İsfahan (1979)[108]
  2. Persepolis (1979)[109]
  3. Çoge (1979)[110]
  4. Süleyman taxtı (2003)[111]
  5. Bam və ətraf ərazilər (2004) (T)[112]
  6. Pasargad (2004)[113]
  7. Sultaniyə şəhəri (2005)[114]
  8. Bisotun (2006)[115]
  9. İranda olan erməni kilsələri (2008)[116]
  10. Şuştar su anbarı (2009)[117]
  11. Təbriz qapalı bazarı (2010)[118]
  12. Şeyx Səfi kompleksi (2010)[118]

İsrail İsrail

  1. Tarixi Qüds şəhəri və xarabalıqları (1981) (İsrail, Kudüs üzerinde hak talep etmektedir) (T)[119]
  2. Masada (2001)[120]
  3. Tarixi Akka şəhəri (2001)[121]
  4. Təl Əviv şəhəri ətrafında yerləşən ağ şəhər (2003)[122]
  5. Müqqədəs İncildə adı qeyd olunan yerlər: Meggido, Hazor və Beer Sheba (2005)[123]
  6. Neqev çöllük ərazidə olan antik şəhərlər kompleksi (2005)[124]
  7. Hayfa şəhərində olan müqqədəs yerlər və qərbi Galilee (2008)[125]

Yaponiya Yaponiya

  1. Horyu-jidə Budist məbədinin qalıqları (1993)[126]
  2. Himeji-jo (1993)[127]
  3. Shirakami-Sanchi (1993)[128]
  4. Yakushima (1993)[129]
  5. Tarixi Kyoto, Uji və Otsu şəhərləri (1994)[130]
  6. Tarixi Shirakava-go və Gokayama kəndləri (1995)[131]
  7. Xirosima qardaşlıq heykəli (At(1996)[132]
  8. İtsukuşima məbədi (1996)[133]
  9. Nara şəhərinin qalıqları (1998)[134]
  10. Nikko məbədlər kompleksi (1999)[135]
  11. Ryukyu Krallığının dövrünə aid olan əsərlər (2000)[136]
  12. Kii Dağlarında olan müqqədəs yerlər (2004)[137]
  13. Shiretoko (2005)[138]
  14. İvami Ginzan gümüş mədənləri və ətrafı (2007)[139]

Kamboca Kamboca

  1. Angkor (1992)[140]
  2. Preah Vihear məbədi (2008)[141]

Qazaxıstan Qazaxıstan

  1. Xoca Əhməd Yasəvinin türbəsi (2003)[142]
  2. Tamgalı Qayaüstü Təsvirləri (2004)[143]
  3. Saryarka; şimali Qazaxıstanda göllər (2008)[144]

Qırğızıstan Qırğızıstan

Şimali Koreya KXDR

  • Koguryo Krallığının məzarlığı (2004)[146]

Laos Laos

  1. Luang Prabang şəhəri (1995)[147]
  2. Vat Phou və Champasak antik şəhərlər (2001)[148]

Malayziya Malayziya

  1. Gugung Mulu Milli Parkı (2000)[149]
  2. Kinebalu Milli Parkı (2000)[150]
  3. Maleka və Corctoun şəhərləri (2008)[151]

Monqolustan Monqolustan

  1. Uvs Nuur (2003) (Yarısı Rusya'da)[152]
  2. Orxan yenisey abidələri (2004)[153]

Nepal Nepal

  1. Katmandu Vadisi (1979)[154]
  2. Sagamartha Milli Parkı (1979)[155]
  3. Chitvan Milli Parkı (1984)[156]
  4. Lumbini; Buda'nın Doğum Yeri (1997)[157]

Özbəkistan Özbəkistan

  1. İtçan Kala (1990)[158]
  2. Buxara şəhərinin qalıqları (1993)[159]
  3. Şehri Sebz antik şəhəri (2000)[160]
  4. Səmərqənd; Mədəniyyətlərin qovuşduğu yer. (2001)[161]

Pakistan Pakistan

  1. Moenjodaro xarabalıqları (1980)[162]
  2. Tahti Bahi budist məbədi və Şehri Bahlol yaxınlığında olan xarabalıqlar (1980)[163]
  3. Taxila (1980)[164]
  4. Lahor qalası və Şalemar bağları (1981) (T)[165]
  5. Makli şəhərinin tarixi yerləri (1981)[166]
  6. Rohtas Qalası (1997)[167]

Papua-Yeni Qvineya Papua-Yeni Qvineya

  • Kuk – Əkin sahələri (2008)[168]

Solomon adaları Solomon adaları

  • Rennell dövlət qoruğu (1998)[169]

Şri-Lanka Şri-Lanka

  1. Polonnaruwa antik şəhəri (1982)[170]
  2. Sigirya antik şəhəri (1982)[171]
  3. Anuradhapura antik şəhəri (1982)[172]
  4. Gallle antik şəhəri və xarabalıqları (1988)[173]
  5. Müqqədəs Kandy şəhəri (1988)[174]
  6. Sinharaja meşə sahələri (1988)[175]
  7. Dambullada qızıl məbədi (1991)[176]

Tailand Tailand

  1. Ayutthaya antik şəhəri (1991)[177]
  2. Sukhotai antik şəhəri (1991)[29]
  3. Thungyai təbiət qoruğu (1991)[178]
  4. Ban Chiang antik şəhəri (1992)[179]
  5. Dong Phayayen Khao Yai meşələri (2005)[180]

Türkmənistan Türkmənistan

  1. Qədim Mary tarix mərkəzi (1999)[181]
  2. Qədim Ürgənç (2005)[182]
  3. Nisa şəhərində yerləşən Part Krallığının Qalası (2007)[183]

Vanuatu Vanuatu

  • Kral Roi Matanın Mülkü (2008)[184]

Vyetnam Vyetnam

  1. Hue şəhərinin qalıqları (1993)[185]
  2. Ha Long kəndi (1994)[186]
  3. Hoi An antik şəhəri (1999)[187]
  4. Mənim övladım məbədi (1999)[188]
  5. Phong Nha-Ke Milli Parkı (2003)[189]

Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya

  1. Te Wahipounamu (Qərbi Yeni Zelandiyada yerləşir) (1990)[190]
  2. Tongariro Milli Parkı (1990)[191]
  3. Yeni Zelandiya qərbi qütb adaları (1998)[192]

Afrika[redaktə | əsas redaktə]

Virunqa Milli Parkı, Konqo Demokratik Respublikası
Aksum, Efiopiya
Simen Dağları, Efiopiya
Ümid burnuda olan mühafizə mərkəzləri CAR
Kenya Dağı, Keniya
Tsingy de Bemeraha Milli Parkı, Madaqaskar
Malavi Gölü, Malavi
Timbuktu, Mali
Air Dağları, Niger
Niokolo-Koba Milli Parkı, Seneqal
Aldabra adası, Seyşel adaları
Gebel Barkal, Sudan
Zənzibarda yerləşən antik daş şəhər, Tanzaniya

Benin Benin

Botsvana Botsvana

Burkina-Faso Burkina-Faso

  • Loropeni Xarabalıqları (2009)[195]

Efiopiya Efiopiya

  1. Simien Milli Parkı (1978) (T)[196]
  2. Lalibelada dağın icərsində oyulmuş kilsələr (1978)[197]
  3. Fasil Ghebbi (1979)[198]
  4. Aksum (1980)[199]
  5. Aşağı Avash Vadisi (1980)[200]
  6. Aşağı Omo Vadisi (1980)[201]
  7. Tiya (1980)[202]
  8. Harar Jugol; antik şəhəri (2006)[203]

Kot-d'İvuar Kot-d'İvuar

  1. Nimba Dağı (1981) (yarısı Qvineyada yerləşir) (T) [204]
  2. Tai Milli Parkı (1982)[205]
  3. Comoe Milli Parkı (1983) (T) [206]

Konqo Demokratik Respublikası KDR

  1. Virunqa Milli Parkı (1979) (T)[207]
  2. Kahuzi-Byeqa Milli Parkı (1980) (T) [208]
  3. Qaramba Milli Parkı (1980) (T) [209]
  4. Salonqa Milli Parkı (1984) (T) [210]
  5. Okapi qoruğu (1996) (T) [211]

Qabon Qabon

  • Lope Milli Parkı (2007)[212]

Qambiya Qambiya

  1. Ceyms Adası (2003)[213]
  2. Senegambiada daş hasarlar (2006)[214]

Qana Qana

  1. Qalalar və Hasarlar, Büyük Acra, ölkənin mərkəzi və qərb hissəsində yerləşir (1979)[215]
  2. Ənənəvi Asanti tikililəri (1980)[216]

Qvineya Qvineya

Cənubi Afrika Respublikası CAR

  1. Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai və Environs mağaraları (1999)[217]
  2. Simangaliso Milli Parkı (1999)[218]
  3. Robben Adası (1999)[219]
  4. Drakensberg Dağları (2000)[220]
  5. Mapungubwe Mədəniyyət qoruğu (2003)[221]
  6. Ümid burnuda olan mühafizə mərkəzləri (2004)[222]
  7. Vredefort (2005)[223]
  8. Richtersveld Mədəniyyət qoruğu və Botanika bağı (2007)[224]
  9. Dja Doğa Siti (1987)[225]

Kamerun Kamerun

  • Dıja təbiət qoruğu (1987)[225]

Keniya Keniya

  1. Turkana Gölü təbiət qoruğu (1997)[226]
  2. Kenya dağı Milli Parkı (1997)[227]
  3. Lamu intik şəhəri (2001)[228]
  4. Müqqədəs Mikenda Kaya meşələri (2008)[229]

Madaqaskar Madaqaskar

  1. Tsingy de Bemeraha Milli Parkı (1990)[230]
  2. Ambohimanga Təpələri (2001)[231]
  3. Atsinanada yerləşən yağış meşələri (2007)[232]

Mali Mali

  1. Djenne antik şəhəri (1988)[233]
  2. Timbuktu (1988)[234]
  3. Bandigara Təpələri (1989)[235]
  4. Askianın Türbəsi (2004)[236]

Malavi Malavi

  1. Malavi Gölü Milli Parkı (1984)[237]
  2. Chongoni Qayaüstü Təsvirləri (2006)[238]

Mavritaniya Mavritaniya

  1. Banc d'Arguin Milli Parkı (1989)[239]
  2. Ouadane, Chinguetti, Tichitt və Oualata antik şəhərləri (1996)[240]

Mozambik Mozambik

  • Mozambik adası (1991)[241]

Namibiya Namibiya

  • Tvyfelfonteyn (2007)[242]

Niger Niger

  1. Air Dağları və Tenere təbiət qoruğu (1991) (T)[243]
  2. W Milli Parkı (1996)[244]

Nigeriya Nigeriya

  1. Sukur Mədəniyyət qoruğu (1999)[245]
  2. Osun və Osogbo Müqqədəs meşələri (2005)[246]

Mərkəzi Afrika Respublikası MAR

  • Manovo-Gounda Floris Milli Parkı (1988) (T) [247]

Seneqal Seneqal

  1. Gore Adası (1978)[248]
  2. Niokolo-Koba Beynalxalq park və qoruğu (1981) (T)[249]
  3. Cuc quş yuvaları (1981)[250]
  4. Müqqədəs luis Adası (2000)[251]
  5. Seneqambiyada yerləşən daş hasarlar (yarısı Qambiyada yerləşir) (2006).[214]

Seyşel adaları Seyşel adaları

  1. Aldabra adası (1982)[252]
  2. Vallee de Mai qoruğu (1983)[253]

Tanzaniya Tanzaniya

  1. Ngorongoro müdafiə zonası (1979)[254]
  2. Kilva Kisivani və Songo Mnara xarabalıqları (1981) (T)[255]
  3. Serengeti dövlət qoruğu (1981)[256]
  4. Selous müdafiə zonası (1982)[257]
  5. Kilimancaro Milli Parkı (1987)[258]
  6. Zənzibarda yerləşən antik daş şəhər (2000)[259]
  7. Kondoa Qayaüstü Təsvirləri (2006)[260]

Toqo Toqo

Uqanda Uqanda

  1. Bvindi Milli Parkı (1994)[262]
  2. Rvenzori Milli Parkı (1994)[263]
  3. Kasubida yerləşən kral məzarları (2001)[264]

Kabo-Verde Kabo-Verde

  • Cidadə Velha, Ribeira Grandenin tarixi mərkəzi (2009)[265]

Zambiya Zambiya

Zimbabve Zimbabve

  1. Mana Gölləri Milli Parkı (1984)[267]
  2. Büyük Zimbabve Milli Parkı (1986)[268]
  3. Khami Xarabalıqları (1986)[269]
  4. Viktoriya şəlaləsi (1989) (Yarısı Zambiyada yerləşir)[266]
  5. Motabo Dağları (2003)[270]

Ərəb ölkələri[redaktə | əsas redaktə]

Ghadames, Libiya
Baalbek, Livan
Qiza piramidaları, Misir
Kartaca, Tunis

Bəhreyn Bəhreyn

Əlcəzair Əlcəzair

  1. Al Qala, Beni Hammad (1980)[272]
  2. Djemila (1982)[273]
  3. MZab Vadisi (1982)[274]
  4. Tassili Ajjer (1982)[275]
  5. Timgad (1982)[276]
  6. Tipasa (1982)[277]
  7. Əlcazayirdə Kasbah şəhəri (1992)[278]

Mərakeş Mərakeş

  1. Tarixi Fas şəhəri (1981)[279]
  2. Tarixi Mərakeş şəhəri (1985)[280]
  3. Ait-Ben-Haddouda yerləşən bədəvi evlər (1987)[281]
  4. Tarixi Meknes şəhəri (1996)[282]
  5. Volubilis antik şəhəri (1997)[283]
  6. Tarixi Tetouan şəhəri (1997)[284]
  7. Tarixi Essaouira şəhəri (2001)[285]
  8. Mazagan – antik portuqaliya koloniyası (2004)[286]

İraq İraq

  1. Hatra (1985)[287]
  2. Asur (2003) (T)[288]
  3. Samarra antik şəhəri (2007) (T)[289]

Liviya Liviya

  1. Cyrene antik şəhər (1982)[290]
  2. Leptis Magna antik şəhər (1982)[291]
  3. Sabratha antik şəhər (1982)[292]
  4. Acacus Dağları Kaya Resimleri (1986)[293]
  5. Tarixi Ghadames şəhəri (1985)[294]

Livan Livan

  1. Anjar (1984)[295]
  2. Baalbek (1984)[296]
  3. Biblos (1984)[297]
  4. Sur şəhəri (1984)[298]
  5. Müqqədəs vadi və Allahın sədirləri (1998)[299]

Misir Misir

  1. Abu Mena (1979) (T)[300]
  2. Teb antik şəhəri və Nekropolu (1979)[301]
  3. Tarixi Qahirə Şəhəri (1979)[302]
  4. Memfis və Nekropol, Qizada yerləşən piramidalar (1979)[303]
  5. Əbu Simbel (1979)[304]
  6. Müqəddəs Yekaterina monastırı (2002)[305]
  7. Əl-Hitan vadisi (Balinalar Vadisi) (2005)[306]

Sudan Sudan

  • Gebel Barkal və Napatan ərazilərində olan abidələr (2003)[307]

Suriya Suriya

  1. Tarixi Şam şəhəri (1979)[308]
  2. Tarixi Busra şəhəri (1980)[308]
  3. Palmira antik şəhəri (1980)[308]
  4. Tarixi Halep şəhəri (1986)[308]
  5. Crac des Chevaliers və Salah El-Din Qalası (2006)[308]

Səudiyyə Ərəbistanı Səudiyyə Ərəbistanı

  • El Hicr antik şəhəri (2008)[309]

Tunis Tunis

  1. El Jem Amfiteatrı (1979)[310]
  2. Tarixi Tunis şəhəri (1979)[311]
  3. Kartaca (1979)[312]
  4. Ichkeul Milli Parkı (1980)[313]
  5. Kerkuane antik şəhəri və Nekropol (1985)[314]
  6. Kairouan (1988)[315]
  7. Tarixi Sus şəhəri (1988)[316]
  8. Dougga (1997)[317]

Oman Oman

  1. Bahla Qalası (1987)[318]
  2. Bat, Al-Khutm və Al-Ayn antik şəhərləri (1988)[319]
  3. Ərəb oriks mağarası (1994) (2007-ci ildə siyahıdan çıxarılmışdır.)[320]
  4. Frankincense (2000)[321]
  5. Aflaj Su anbarı və mədəni qoruğu (2006)[322]

İordaniya İordaniya

  1. Petra (1995)[323]
  2. Quseir Amra (1995)[324]
  3. Um er-Rasas (2004)[325]

Yəmən Yəmən

  1. Tarixi Şibam şəhəri (1982)[326]
  2. Tarixi Sana şəhəri (1986)[327]
  3. Tarixi Zabid şəhəri (1993) (T)[328]
  4. Socotra Adası (2008)[329]

Avropa[redaktə | əsas redaktə]

Trier, Almaniya
Butrint, Albaniya
Schönbrunn Sarayı, Avstriya
Qobustan qayaüstü rəsmlər, Azərbaycan
Brugge, Belçika
Biaovieza meşələri, BelarusPolşa
Gout Adası, Böyük Britaniya
Mostar Körpüsü, Bosniya və Herseqovina
Paris, Fransa
Pireneler-Mont Perdu, Fransa-İspanya
Dubrovnik, Hırvatistan
Ibiza, İspanya
Birka, İsveç
Aletsch Buzulu, İsviçre
Floransa, İtalya
Kolizey, İtalya
Surtsey, İzlanda
Massada, İsrail
Tel Aviv, İsrail
Quebec, Kanada
Budapeşte, Macaristan
Ohri, Makedonya
Valetta, Malta
Bergen, Norveç
Toruń, Polonya
Belem qalası, Portekiz
Kremlin, Rusya
İstanbul, Türkiye
Kapadokya, Türkiye
Nemrut Dağı, Türkiye
Pamukkale, Türkiye
Safranbolu, Türkiye
Kiev, Ukrayna
Akropolis, Yunanistan
Afon, Yunanistan
Delfi, Yunanistan

Almaniya Almaniya

  1. Aachen Kafedralı (1978)[330]
  2. Speyer Kafedralı (1981)[331]
  3. Würzburg meydaı və bağları (1981)[332]
  4. Vies Kilsəsi (1983)[333]
  5. Augustusburg və Falkenlust Qalaları (1984)[334]
  6. Məryəm Ana Kafedralı və Müqqədəs Maykl Kilsəsi(1985)[335]
  7. Trier Roma qalıqları, Müqqədəs. Peter Kafedralı (1986)[336]
  8. Limes Roma İmperiyasının kilsə qalıqları (1987)[337] (Böyük Britaniya ilə birlikdə siyahıda təmsil edilir.)
  9. Hanseatik dövrünə aid olan tarixi Lübek şəhəri (1987)[338]
  10. Lorsch şəhərində yerləşən eyni adlı monastr və kilsə kompleksi (1991)[339]
  11. Rammelsberg mədənləri, Antik Goslar şəhəri və Yuxarı Harz su anbarı (1992)[340]
  12. Maulbronn Monastır Kompleksi (1993)[341]
  13. Bamberg antik şəhəri (1993)[342]
  14. Quendlinburg antik şəhəri, Colegiate kilsəsi və qalası (1994)[343]
  15. Potsdam və Berlin şəhərində yerləşən bağca və bağlar (1994)[333]
  16. Völkingen Dəmiryolları (1994)[344]
  17. Messel mədənləri (1995)[345]
  18. Bauhaus, Vimar əe Dessaudə yerləşən mərkəzlər və onların ətrafı (1996)[346]
  19. Köln Kafedralı (1996)[347]
  20. Eisleben və Wittenberg xarabalıqları (1996)[348]
  21. Veymar(1998)[349]
  22. Berlin şəhərində yerləşən müzeylər adası (1999)[350]
  23. Vartburq qalası (1999)[351]
  24. Dessau-Wörlitzda yerləşən krallıq binası (2000)[352]
  25. Reichenau Adası (2000)[353]
  26. Zeche Zollverein kömür mədəni (2001)[354]
  27. Stralsund və Vismar antik şəhəri (2002)[355]
  28. Ren Vadisi (2002)[356]
  29. Muskauer Parkı (2004)[357] (Polşa ilə birlikdə siyahıda təmsil edilir.)
  30. Bremen şəhərində yerləşən bələdiyyə binası və Roland heykəlli (2004)[335]
  31. Regensburg antik şəhəri və Stadtamhof Ma (2006)[358]
  32. Berlin şəhərində yerləşən muasir evlər (2008)[359]
  33. Vadden dənizi (2009)[360] (Niderlandla birlikdə siyahıda təmsil edilir.)
  34. Drezden və Elba vadisi (2004) [361]

Andorra Andorra

  • Madriu-Perafita-Claror Vadisi (2004)[362]

Albaniya Albaniya

  1. Butrint antik şəhəri (1992)[363]
  2. Bərat və Gjirokastra antik şəhərlərinin mərkəzi (2005)[364]

Avstriya Avstriya

  1. Salzburg antik şəhər mərkəzi (1996)[365]
  2. Schönbrunn sarayı və bağları (1996)[366]
  3. Hallstatt, Dachstein və Salzkammergut mədəniyyət mərkəzləri (1997)[367]
  4. Semmering Dəmiryolları (1998)[368]
  5. Graz antik şəhəri və Eggenberg Qalası (1999),(2010)[369]
  6. Wachau vadisi (2000)[370]
  7. Neusiedl və Ferto gölləri (2001)[371] (Macarıstan ilə birlikdə siyahıda təmsil edilir.)
  1. Vyana şəhərinin antik mərkəzi (2001)[372]

Azərbaycan Azərbaycan

  1. Qız qalası (Bakı) (2000)[373]
  2. Şirvanşahlar saray kompleksi (2000)[373]
  3. İçərişəhər (2000)[373]
  4. Qobustan qayaüstü təsvirləri (2007)[374]
  5. Şəki xan sarayı (2019)

Belçika Belçika

  1. Begina tikililəri (1998)[375]
  2. La Grand-Place (1998)[376]
  3. Canal du Centredə yerləşəm gəmi liftləri(1998)[377]
  4. FransaBelçikada yerləşən Çan Qalaları (1999)[378] (Fransa ilə birlikdə siyahıda təmsil edilir.)
  5. Tarixi Brügge şəhəri (2000)[379]
  6. Memar Victor Horta] müzeyi (2000)[380]
  7. Spiennes – daş dövründən qalan mədənlər (2000)[381]
  8. Notre-Dame kilsəsi (2000)[382]
  9. Plantin-Moretus Müzey Kompleksi (2005)[383]
  10. Stokle sarayı (2009)[384]

Belarus Belarus

  1. Białowieza Meşəsi (1979) (Polşa ilə birlikdə siyahıda təmsil edilir.)[385]
  2. Mir Qalası (2000)[386]
  3. Nesvizh şəhərində yerləşən mədəni və tarixi binalar (2005)[387]
  4. Struve Jeodezik (2005)[388]

Böyük Britaniya Böyük Britaniya

  1. Gayviniddə yerləşən qalalar (1986)[389]
  2. Durham Qalası və Durham kafedralı (1986)[390]
  3. Dəmir Körpü (1986)[391]
  4. Böyük Qaldırım (1986)[392]
  5. Müqqədəs Kilda (1986)[393]
  6. Studley Kral parkı (1986)[394]
  7. Stounhenc (1986)[330]
  8. Blenheim Sarayı (1987)[395]
  9. Bath – antik şəhəri (1987)[396]
  10. Hadrian Divarları (1987) (yarısı Almaniyada)[337]
  11. Vestminster sarayı, (1987)[397]
  12. Kenterberi kafedralı (1988)[398]
  13. Müqqədəs Augustine monastırı (1988)[398]
  14. Müqqədəs Martin Kilsəsi (1988)[398]
  15. Henderson Adası (1988)[399]
  16. London Qülləsi (1988)[400]
  17. Gough və İnaccesible adaları (1995)[401]
  18. Köhnə və yeni Edinburq şəhəri (1995)[402]
  19. Greenvich şəhərində yerləşən orta əsr tikililəri (1997)[403]
  20. Daş dövrünə aid olan Orkney kəndi (1999)[404]
  21. Blaenavon İqtisadiyyat bölgəsi (2000)[405]
  22. Tarixi Saint Corc şəhəri, (Bermud adalarında yerləşir) (2000)[406]
  23. Dervent Vadisində yerləşən yel dərmanları (2001)[407]
  24. Dorset və Devon qayalıqları (2001)[408]
  25. New Lanark (2001)[409]
  26. Saltaire (2001)[410]
  27. Kralın botanika bağı (2003)[411]
  28. Liverpul – Orta əsrlərdə tacirlər tərəfindən istifadə edilən liman (2004)[412]
  29. Cornval və Qərbi Devon mədənləri (2006)[413]
  30. Pontcysytlle su kanalı (2009)[414]

Bosniya və Herseqovina Bosniya və Herseqovina

  1. Antik Mostar şəhəri və Mostar körpüsü (2005)[415]
  2. Drina körpüsü (2007)[416]

Bolqarıstan Bolqarıstan

  1. Boyana Kilsəsi (1979)[417]
  2. Madara Mədəniyyət Mərkəzi (1979)[418]
  3. Ivanovo daşdan yonulmuş kilsə kompleksi (1979)[419]
  4. Kazanlak şəhərində yerləşən Trayka məzarlıqı (1979)[420]
  5. Nessebar antik şəhəri (1983)[421]
  6. Pirin Milli Parkı (1983)[422]
  7. Rila Monastırı (1983)[423]
  8. Srebarna Təbiət qoruğu (1983)[424]
  9. Sveshtari şəhərində yerləşən Trayka məzarlıqı (1985)[425]

Çexiya Çexiya

  1. Tarixi Cesky Krumlov şəhəri (1992)[426]
  2. Tarixi Praqa şəhəri (1992)[427]
  3. Tarixi Telc şəhəri (1992)[428]
  4. Zelena Hora şəhərində yerləşən Müqqədəs Cons kilsəsi (1994)[429]
  5. Kutna Hora antik şəhəri və Müqqədəs Barbara kilsəsi (1995)[430]
  6. Lednice-Valtice Mədəniyyət Mərkəzi (1996)[431]
  7. Kromeříz Qalası və bağlar kompleksi (1998)[432]
  8. Tarixi Holasovice kəndi (1998)[433]
  9. Litomysl Qalası (1999)[434]
  10. Olomouc müqqədəs məbədi (2000)[435]
  11. Brno şəhərində yerləşən Tugendhat Villası (2001)[436]
  12. TrebíoYahudi məhəlləsi və Müqqədəs Procopius Bazilikası (2003)[437]

Danimarka Danimarka

  1. Jelling mədəni mərkəzi , Rünik daşları və kilsəsi (1994)[438]
  2. Roskilde Kafedralı (1995)[439]
  3. Kronborg Qalası (2000)[440]
  4. Ilulissat buzlağı (Qrenlandiyada yerləşir) (2004)[441]

Ermənistan Ermənistan

  1. Haghpat və Sanahin Monastırları (1996)[442]
  2. Eçmiadzin şəhərində yerləşən kilsə (2000)[443]
  3. Zvartnots antik şəhəri (2000)[443]
  4. Geghard Monastırı və Yuxarı azat vadisi (2000)[444]

Estoniya Estoniya

  1. Tarixi Tallin şəhəri (1997)[445]
  2. Struve Jeodezik (2005) (siyahıda 9 ölkə ilə birlikdə təmsil olunur.)[388]

Finlandiya Finlandiya

  1. Suomenlinna Qalası (1991)[446]
  2. Tarixi Rauma şəhəri (1991)[447]
  3. Tarixi Petajavesi kilsəsi (1994)[448]
  4. Verla taxta zavodu (1996)[449]
  5. Sammallahdenmäki bölgəsində yerləşən Tunc dövrünə aid məzarlar (1999)[450]
  6. Kvarken Adaları (2000) (yarısı İsveç'te)[451]
  7. Struve Jeodezik (2005) (siyahıda 9 ölkə ilə birlikdə təmsil olunur.)[388]

Fransa Fransa

  1. Chartres Kafedralı (1979)[452]
  2. Mont Saint Michel (1979)[453]
  3. Versal Sarayı və bağı (1979)[454]
  4. Vezere Vadisində yerləşən mağaralar (1979)[455]
  5. Vezelay kilsəsi və təpəsi (1979)[456]
  6. Amen kafedralı (1981)[457]
  7. Arles şəhərində yerləşən Roma İmperiyasının qalıqları (1981)[458]
  8. Fontenay Sistersiyan Monastırı (1981)[459]
  9. Fontenblo sarayı və bağı (1981)[460]
  10. Orange şəhərində yerləşən Roma İmperiyasının qalıqları (1981)[461]
  11. Arc-et-Senans (1982)[462]
  12. Saint-Savin sur Gartempe Monastırı (1983)[463]
  13. Porto Körfəzi (1983)[464]
  14. Place Stanislas, Place de la Carrière və Place d'Alliance (1983)[465]
  15. Pont du Gard (1985)[466]
  16. Strasburq Grande île (1988)[467]
  17. Reims şəhərində yerləşən Notre-Dame Kafedralı, Saint-Remi Monastırı və Tau Sarayı (1991)[468]
  18. Sena və ətrafı (1991)[469]
  19. Burj kafedralı (1992)[470]
  20. Avignon şəhərinin antik mərkəzi, Papa sarayı Avignon körpüsü (1995)[471]
  21. Canal du Midi (1996)[472]
  22. Carcassonne antik şəhəri (1997)[473]
  23. [Mont Perdu (1997) (yarısı İspanya'da)[474]
  24. Liyon şəhərinin tarixi mərkəzi (1998)[475]
  25. Santiago de Compostela (yolun Fransada yerləşən hissəsi) (1998)[476]
  26. Saint-Emilion (1999)[477]
  27. Loire Vadisi (2000)[478]
  28. Province – Orta əsrlərin yarmarka şəhəri (2001)[479]
  29. Le Havre (2005)[480]
  30. Bordo şəhərinin antik mərkəzi (2007)[481]
  31. Vauban xarabalıqları (2008)[482]

Gürcüstan Gürcüstan

  1. Bagrati Kafedralı və Gelati Monastırı (1984)[483]
  2. Misxeta şəhərinin tarixi mərkəzi (1994) (T)[484]
  3. Yuxarı Svaneti (1996)[485]

Xorvatiya Xorvatiya

  1. Diokletiana sarayı (1979)[486]
  2. Antik Dubrovnik şəhəri (1979)[487]
  3. Plitvice gölləri (1979)[488]
  4. Eupharsius Bazilikası (1997)[489]
  5. Trogir – antik şəhər (1997)[490]
  6. Müqqədəs Ceyms Kafedralı (2000)[491]
  7. Stari Grad dərəsi (2008)[492]

Niderland Niderland

  1. Schokland və ətrafı (1995)[493]
  2. Amsterdam şəhərinin müdafiə xətti (1996)[494]
  3. Antik Villemstad şəhəri (1997)[495]
  4. Kinderdijk kəndində yerləşən yel dərmanları (1997)[496]
  5. D.F. Woudagemaal – buxarla işləyən fabrik (1998)[497]
  6. Beemster (1999)[498]
  7. Rietveld Schröder Sarayı (2000)[499]
  8. Vidden Dənizi (2009)[360] (Siyahıda Almaniya ilə birlikdə təmsil edilir.)
  9. Amsterdam şəhərində yerləşən su kanalları (2010)[500]

İtaliya İtaliya

  1. Valcamonica qayaüstü rəsmlər, (1979)[501]
  2. Santa Maria delle Grazie Kilsəsi və Leonardo da Vinçi tərəfindən çəkilən Sonuncu şam yeməyi tablosu (1980)[502]
  3. Tarixi Roma şəhəri (1980)[503]
  4. Tarixi Florensiya şəhəri (1982)[504]
  5. Piazza del Duomo, (1987)[505]
  6. Venesiya və su kanalları (1987)[506]
  7. Tarixi San Gimignano şəhəri (1990)[507]
  8. Sassi və Matera Kilsəsi (1993)[508]
  9. Vicenza şəhəri və Paladyan Villaları (1994)[509]
  10. Crespi d'Adda (1995)[510]
  11. Ferrara şəhəri və Po Deltası (1995)[511]
  12. Tarixi Neapol şəhəri (1995)[512]
  13. Tarixi Siena şəhəri (1995)[513]
  14. Castel del Monte (1996)[514]
  15. Ravenna şəhərində yerləşən Xristianlıqın ilkin məbədləri (1996)[515]
  16. Tarixi Pienza şəhəri (1996)[516]
  17. Alberobello (1996)[517]
  18. Kaserta sarayı (1997)[518]
  19. Agrigento antik şəhəri (1997)[519]
  20. Pompey və Herkulanum antik şəhərləri (1997)[520]
  21. Botanika bağı (Padua şəhəri)(1997)[521]
  22. Torre Civica və Piazza Grande (Modena şəhəri) (1997)[522]
  23. Costiera Amfiteatrı (1997)[523]
  24. Portovenere və Cinque Terre] (1997)[524]
  25. Su Nuraxi di Barumini (1997)[525]
  26. Villa Romana del Casale (1997)[526]
  27. Aquileia antik şəhəri (1998)[527]
  28. Cilento ave Vallo di Diano Milli Parkı (1998)[528]
  29. Urbino şəhərinin antik mərkəzi (1998)[529]
  30. Villa Adriana (1999)[530]
  31. Tarixi Verona şəhəri (2000)[531]
  32. Aeolia Adaları (2000)[532]
  33. Villa d'Este (2001)[533]
  34. Val di Noto (Siciliya adasının qərbində yerləşir) (2002)[532]
  35. Sacri Monti, Piedmont və Lombardy (2003)[534]
  36. Val d'Orcia (2004)[535]
  37. Le Strade Nuove və Palazzi dei Rolli (2006)[536]
  38. Manuta və Sabbioneta (2008)[537]
  39. Rhaetian Dəmiryolu (2008)[538]
  40. Dolomitlər (2009)[538]

İrlandiya İrlandiya

  1. Bend of the Boyne antik şəhəri (1993)[15]
  2. Skellig Michael (1996)[539]

İsveç İsveç

  1. Drottningholm (1991)[540]
  2. Birka və Hovgarden (1993)[541]
  3. Engelsberg Dəmir yolları (1993)[542]
  4. Tanum qayaüstü rəsmlər (1994)[543]
  5. Skogskyrkogarden (1994)[544]
  6. Visby antik şəhəri (1995)[545]
  7. Gammelstad kilsəsi (1996)[546]
  8. Laponya (1996)[547]
  9. Karlskrona Donanma Limanı (1998)[548]
  10. Cənubi Öland əkin sahələri (2000)[549]
  11. Kvarken Adaları (2000) (yarısı Finlandiya'da)[451]
  12. Falun mədənləri (2001)[550]
  13. Varberg Radio Stansiyası (2004)[551]
  14. Struve Jeodezik (2005) (siyahıda 9 ölkə ilə birlikdə təmsil olunur.)[388]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/211
  2. http://whc.unesco.org/en/list/208
  3. http://whc.unesco.org/en/list/154
  4. http://whc.unesco.org/en/list/147
  5. http://whc.unesco.org/en/list/167
  6. http://whc.unesco.org/en/list/186
  7. http://whc.unesco.org/en/list/181
  8. http://whc.unesco.org/en/list/368
  9. http://whc.unesco.org/en/list/447
  10. http://whc.unesco.org/en/list/486
  11. http://whc.unesco.org/en/list/578
  12. http://whc.unesco.org/en/list/630
  13. http://whc.unesco.org/en/list/698
  14. http://whc.unesco.org/en/list/577
  15. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/659
  16. http://whc.unesco.org/en/list/917
  17. http://whc.unesco.org/en/list/1094
  18. http://whc.unesco.org/en/list/1131
  19. http://whc.unesco.org/en/list/166
  20. http://whc.unesco.org/en/list/321
  21. http://whc.unesco.org/en/list/322
  22. http://whc.unesco.org/en/list/798
  23. http://whc.unesco.org/en/list/439
  24. http://whc.unesco.org/en/list/441
  25. http://whc.unesco.org/en/list/440
  26. http://whc.unesco.org/en/list/437
  27. http://whc.unesco.org/en/list/449
  28. http://whc.unesco.org/en/list/438
  29. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/574
  30. http://whc.unesco.org/en/list/638
  31. http://whc.unesco.org/en/list/637
  32. http://whc.unesco.org/en/list/640
  33. http://whc.unesco.org/en/list/705
  34. http://whc.unesco.org/en/list/707
  35. http://whc.unesco.org/en/list/703
  36. http://whc.unesco.org/en/list/704
  37. http://whc.unesco.org/en/list/778
  38. http://whc.unesco.org/en/list/779
  39. http://whc.unesco.org/en/list/813
  40. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/811
  41. http://whc.unesco.org/en/list/880
  42. http://whc.unesco.org/en/list/881
  43. http://whc.unesco.org/en/list/912
  44. http://whc.unesco.org/en/list/911
  45. http://whc.unesco.org/en/list/1002
  46. http://whc.unesco.org/en/list/1004
  47. http://whc.unesco.org/en/list/1003
  48. http://whc.unesco.org/en/list/1001
  49. http://whc.unesco.org/en/list/1039
  50. http://whc.unesco.org/en/list/1083
  51. http://whc.unesco.org/en/list/1035
  52. http://whc.unesco.org/en/list/1110
  53. http://whc.unesco.org/en/list/1213
  54. http://whc.unesco.org/en/list/1114
  55. http://whc.unesco.org/en/list/1112
  56. http://whc.unesco.org/en/list/1248
  57. http://whc.unesco.org/en/list/1113
  58. http://whc.unesco.org/en/list/1292
  59. http://whc.unesco.org/en/list/1279
  60. http://whc.unesco.org/en/list/592
  61. http://whc.unesco.org/en/list/609
  62. http://whc.unesco.org/en/list/642
  63. http://whc.unesco.org/en/list/608
  64. http://whc.unesco.org/en/list/593
  65. http://whc.unesco.org/en/list/955
  66. http://whc.unesco.org/en/list/1167
  67. http://whc.unesco.org/en/list/677
  68. http://whc.unesco.org/en/list/653
  69. http://whc.unesco.org/en/list/722
  70. http://whc.unesco.org/en/list/502
  71. http://whc.unesco.org/en/list/652
  72. http://whc.unesco.org/en/list/738
  73. http://whc.unesco.org/en/list/737
  74. http://whc.unesco.org/en/list/736
  75. http://whc.unesco.org/en/list/816
  76. http://whc.unesco.org/en/list/817
  77. http://whc.unesco.org/en/list/977
  78. http://whc.unesco.org/en/list/976
  79. http://whc.unesco.org/en/list/1264
  80. http://whc.unesco.org/en/list/1319
  81. http://whc.unesco.org/en/list/251
  82. http://whc.unesco.org/en/list/242
  83. http://whc.unesco.org/en/list/243
  84. http://whc.unesco.org/en/list/252
  85. http://whc.unesco.org/en/list/249
  86. http://whc.unesco.org/en/list/246
  87. http://whc.unesco.org/en/list/338
  88. http://whc.unesco.org/en/list/337
  89. http://whc.unesco.org/en/list/340
  90. http://whc.unesco.org/en/list/234
  91. http://whc.unesco.org/en/list/255
  92. http://whc.unesco.org/en/list/241
  93. http://whc.unesco.org/en/list/240
  94. http://whc.unesco.org/en/list/244
  95. http://whc.unesco.org/en/list/250
  96. http://whc.unesco.org/en/list/239
  97. http://whc.unesco.org/en/list/452
  98. http://whc.unesco.org/en/list/335
  99. http://whc.unesco.org/en/list/524
  100. http://whc.unesco.org/en/list/232
  101. http://whc.unesco.org/en/list/233
  102. http://whc.unesco.org/en/list/944
  103. http://whc.unesco.org/en/list/1056
  104. http://whc.unesco.org/en/list/925
  105. http://whc.unesco.org/en/list/1101
  106. http://whc.unesco.org/en/list/945
  107. http://whc.unesco.org/en/list/231
  108. http://whc.unesco.org/en/list/115
  109. http://whc.unesco.org/en/list/114
  110. http://whc.unesco.org/en/list/113
  111. http://whc.unesco.org/en/list/1077
  112. http://whc.unesco.org/en/list/1208
  113. http://whc.unesco.org/en/list/1106
  114. http://whc.unesco.org/en/list/1188
  115. http://whc.unesco.org/en/list/1222
  116. http://whc.unesco.org/en/list/1262
  117. http://whc.unesco.org/en/list/1315
  118. 1 2 http://whc.unesco.org/en/news/642
  119. http://whc.unesco.org/en/list/148
  120. http://whc.unesco.org/en/list/1040
  121. http://whc.unesco.org/en/list/1042
  122. http://whc.unesco.org/en/list/1096
  123. http://whc.unesco.org/en/list/1108
  124. http://whc.unesco.org/en/list/1107
  125. http://whc.unesco.org/en/list/1220
  126. http://whc.unesco.org/en/list/660
  127. http://whc.unesco.org/en/list/661
  128. http://whc.unesco.org/en/list/663
  129. http://whc.unesco.org/en/list/662
  130. http://whc.unesco.org/en/list/688
  131. http://whc.unesco.org/en/list/734
  132. http://whc.unesco.org/en/list/775
  133. http://whc.unesco.org/en/list/776
  134. http://whc.unesco.org/en/list/870
  135. http://whc.unesco.org/en/list/913
  136. http://whc.unesco.org/en/list/972
  137. http://whc.unesco.org/en/list/1142
  138. http://whc.unesco.org/en/list/1193
  139. http://whc.unesco.org/en/list/1246
  140. http://whc.unesco.org/en/list/668
  141. http://whc.unesco.org/en/list/1224
  142. http://whc.unesco.org/en/list/1103
  143. http://whc.unesco.org/en/list/1145
  144. http://whc.unesco.org/en/list/1102
  145. http://whc.unesco.org/en/list/1230
  146. http://whc.unesco.org/en/list/1091
  147. http://whc.unesco.org/en/list/479
  148. http://whc.unesco.org/en/list/481
  149. http://whc.unesco.org/en/list/1013
  150. http://whc.unesco.org/en/list/1012
  151. http://whc.unesco.org/en/list/1223
  152. http://whc.unesco.org/en/list/769
  153. http://whc.unesco.org/en/list/1081
  154. http://whc.unesco.org/en/list/121
  155. http://whc.unesco.org/en/list/120
  156. http://whc.unesco.org/en/list/284
  157. http://whc.unesco.org/en/list/666
  158. http://whc.unesco.org/en/list/543
  159. http://whc.unesco.org/en/list/602
  160. http://whc.unesco.org/en/list/885
  161. http://whc.unesco.org/en/list/603
  162. http://whc.unesco.org/en/list/138
  163. http://whc.unesco.org/en/list/140
  164. http://whc.unesco.org/en/list/139
  165. http://whc.unesco.org/en/list/171
  166. http://whc.unesco.org/en/list/143
  167. http://whc.unesco.org/en/list/586
  168. http://whc.unesco.org/en/list/887
  169. http://whc.unesco.org/en/list/854
  170. http://whc.unesco.org/en/list/201
  171. http://whc.unesco.org/en/list/202
  172. http://whc.unesco.org/en/list/200
  173. http://whc.unesco.org/en/list/451
  174. http://whc.unesco.org/en/list/450
  175. http://whc.unesco.org/en/list/405
  176. http://whc.unesco.org/en/list/561
  177. http://whc.unesco.org/en/list/576
  178. http://whc.unesco.org/en/list/591
  179. http://whc.unesco.org/en/list/575
  180. http://whc.unesco.org/en/list/590
  181. http://whc.unesco.org/en/list/886
  182. http://whc.unesco.org/en/list/1199
  183. http://whc.unesco.org/en/list/1242
  184. http://whc.unesco.org/en/list/1280
  185. http://whc.unesco.org/en/list/678
  186. http://whc.unesco.org/en/list/672
  187. http://whc.unesco.org/en/list/948
  188. http://whc.unesco.org/en/list/949
  189. http://whc.unesco.org/en/list/951
  190. http://whc.unesco.org/en/list/551
  191. http://whc.unesco.org/en/list/421
  192. http://whc.unesco.org/en/list/877
  193. http://whc.unesco.org/en/list/323
  194. http://whc.unesco.org/en/list/1021
  195. http://whc.unesco.org/en/list/1225
  196. http://whc.unesco.org/en/list/9
  197. http://whc.unesco.org/en/list/18
  198. http://whc.unesco.org/en/list/19
  199. http://whc.unesco.org/en/list/15
  200. http://whc.unesco.org/en/list/10
  201. http://whc.unesco.org/en/list/17
  202. http://whc.unesco.org/en/list/12
  203. http://whc.unesco.org/en/list/1189
  204. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/155
  205. http://whc.unesco.org/en/list/195
  206. http://whc.unesco.org/en/list/227
  207. http://whc.unesco.org/en/list/63
  208. http://whc.unesco.org/en/list/137
  209. http://whc.unesco.org/en/list/136
  210. http://whc.unesco.org/en/list/280
  211. http://whc.unesco.org/en/list/718
  212. http://whc.unesco.org/en/list/1147
  213. http://whc.unesco.org/en/list/761
  214. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/1226
  215. http://whc.unesco.org/en/list/34
  216. http://whc.unesco.org/en/list/35
  217. http://whc.unesco.org/en/list/915
  218. http://whc.unesco.org/en/list/914
  219. http://whc.unesco.org/en/list/916
  220. http://whc.unesco.org/en/list/985
  221. http://whc.unesco.org/en/list/1099
  222. http://whc.unesco.org/en/list/1007
  223. http://whc.unesco.org/en/list/1162
  224. http://whc.unesco.org/en/list/1265
  225. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/407
  226. http://whc.unesco.org/en/list/801
  227. http://whc.unesco.org/en/list/800
  228. http://whc.unesco.org/en/list/1055
  229. http://whc.unesco.org/en/list/1231
  230. http://whc.unesco.org/en/list/494
  231. http://whc.unesco.org/en/list/950
  232. http://whc.unesco.org/en/list/1257
  233. http://whc.unesco.org/en/list/116
  234. http://whc.unesco.org/en/list/119
  235. http://whc.unesco.org/en/list/516
  236. http://whc.unesco.org/en/list/1139
  237. http://whc.unesco.org/en/list/289
  238. http://whc.unesco.org/en/list/476
  239. http://whc.unesco.org/en/list/506
  240. http://whc.unesco.org/en/list/750
  241. http://whc.unesco.org/en/list/599
  242. http://whc.unesco.org/en/list/1255
  243. http://whc.unesco.org/en/list/573
  244. http://whc.unesco.org/en/list/749
  245. http://whc.unesco.org/en/list/938
  246. http://whc.unesco.org/en/list/1118
  247. http://whc.unesco.org/en/list/475
  248. http://whc.unesco.org/en/list/26
  249. http://whc.unesco.org/en/list/153
  250. http://whc.unesco.org/en/list/25
  251. http://whc.unesco.org/en/list/956
  252. http://whc.unesco.org/en/list/185
  253. http://whc.unesco.org/en/list/261
  254. http://whc.unesco.org/en/list/39
  255. http://whc.unesco.org/en/list/144
  256. http://whc.unesco.org/en/list/156
  257. http://whc.unesco.org/en/list/199
  258. http://whc.unesco.org/en/list/403
  259. http://whc.unesco.org/en/list/173
  260. http://whc.unesco.org/en/list/1183
  261. http://whc.unesco.org/en/list/1140
  262. http://whc.unesco.org/en/list/682
  263. http://whc.unesco.org/en/list/684
  264. http://whc.unesco.org/en/list/1022
  265. http://whc.unesco.org/en/list/1310
  266. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/509
  267. http://whc.unesco.org/en/list/302
  268. http://whc.unesco.org/en/list/364
  269. http://whc.unesco.org/en/list/365
  270. http://whc.unesco.org/en/list/306
  271. http://whc.unesco.org/en/list/1192
  272. http://whc.unesco.org/en/list/102
  273. http://whc.unesco.org/en/list/191
  274. http://whc.unesco.org/en/list/188
  275. http://whc.unesco.org/en/list/179
  276. http://whc.unesco.org/en/list/194
  277. http://whc.unesco.org/en/list/193
  278. http://whc.unesco.org/en/list/565
  279. http://whc.unesco.org/en/list/170
  280. http://whc.unesco.org/en/list/331
  281. http://whc.unesco.org/en/list/444
  282. http://whc.unesco.org/en/list/793
  283. http://whc.unesco.org/en/list/836
  284. http://whc.unesco.org/en/list/837
  285. http://whc.unesco.org/en/list/753
  286. http://whc.unesco.org/en/list/1058
  287. http://whc.unesco.org/en/list/277
  288. http://whc.unesco.org/en/list/1130
  289. http://whc.unesco.org/en/list/276
  290. http://whc.unesco.org/en/list/190
  291. http://whc.unesco.org/en/list/183
  292. http://whc.unesco.org/en/list/184
  293. http://whc.unesco.org/en/list/287
  294. http://whc.unesco.org/en/list/362
  295. http://whc.unesco.org/en/list/293
  296. http://whc.unesco.org/en/list/294
  297. http://whc.unesco.org/en/list/295
  298. http://whc.unesco.org/en/list/299
  299. http://whc.unesco.org/en/list/850
  300. http://whc.unesco.org/en/list/90
  301. http://whc.unesco.org/en/list/87
  302. http://whc.unesco.org/en/list/89
  303. http://whc.unesco.org/en/list/86
  304. http://whc.unesco.org/en/list/88
  305. http://whc.unesco.org/en/list/954
  306. http://whc.unesco.org/en/list/1186
  307. http://whc.unesco.org/en/list/1073
  308. 1 2 3 4 5 http://whc.unesco.org/en/list/
  309. http://whc.unesco.org/en/list/1293
  310. http://whc.unesco.org/en/list/38
  311. http://whc.unesco.org/en/list/36
  312. http://whc.unesco.org/en/list/37
  313. http://whc.unesco.org/en/list/8
  314. http://whc.unesco.org/en/list/332
  315. http://whc.unesco.org/en/list/499
  316. http://whc.unesco.org/en/list/498
  317. http://whc.unesco.org/en/list/794
  318. http://whc.unesco.org/en/list/433
  319. http://whc.unesco.org/en/list/434
  320. http://whc.unesco.org/en/list/654
  321. http://whc.unesco.org/en/list/1010
  322. http://whc.unesco.org/en/list/1207
  323. http://whc.unesco.org/en/list/326
  324. http://whc.unesco.org/en/list/327
  325. http://whc.unesco.org/en/list/1093
  326. http://whc.unesco.org/en/list/192
  327. http://whc.unesco.org/en/list/385
  328. http://whc.unesco.org/en/list/611
  329. http://whc.unesco.org/en/list/1263
  330. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/3
  331. http://whc.unesco.org/en/list/168
  332. http://whc.unesco.org/en/list/169
  333. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/271
  334. http://whc.unesco.org/en/list/288
  335. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/1087
  336. http://whc.unesco.org/en/list/367
  337. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/430
  338. http://whc.unesco.org/en/list/272
  339. http://whc.unesco.org/en/list/515
  340. http://whc.unesco.org/en/list/623
  341. http://whc.unesco.org/en/list/546
  342. http://whc.unesco.org/en/list/624
  343. http://whc.unesco.org/en/list/535
  344. http://whc.unesco.org/en/list/687
  345. http://whc.unesco.org/en/list/720
  346. http://whc.unesco.org/en/list/729
  347. http://whc.unesco.org/en/list/292
  348. http://whc.unesco.org/en/list/783
  349. http://whc.unesco.org/en/list/846
  350. http://whc.unesco.org/en/list/1127
  351. http://whc.unesco.org/en/list/897
  352. http://whc.unesco.org/en/list/534
  353. http://whc.unesco.org/en/list/896
  354. http://whc.unesco.org/en/list/975
  355. http://whc.unesco.org/en/list/1067
  356. http://whc.unesco.org/en/list/1066
  357. http://whc.unesco.org/en/list/1155
  358. http://whc.unesco.org/en/list/532
  359. http://whc.unesco.org/en/list/1239
  360. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/1314
  361. http://whc.unesco.org/en/list/1156
  362. http://whc.unesco.org/en/list/1160
  363. http://whc.unesco.org/en/list/570
  364. http://whc.unesco.org/en/list/569
  365. http://whc.unesco.org/en/list/784
  366. http://whc.unesco.org/en/list/786
  367. http://whc.unesco.org/en/list/806
  368. http://whc.unesco.org/en/list/785
  369. http://whc.unesco.org/en/list/931
  370. http://whc.unesco.org/en/list/970
  371. http://whc.unesco.org/en/list/772
  372. http://whc.unesco.org/en/list/1033
  373. 1 2 3 http://whc.unesco.org/en/list/958
  374. http://whc.unesco.org/en/list/1076
  375. http://whc.unesco.org/en/list/855
  376. http://whc.unesco.org/en/list/857
  377. http://whc.unesco.org/en/list/856
  378. http://whc.unesco.org/en/list/943
  379. http://whc.unesco.org/en/list/996
  380. http://whc.unesco.org/en/list/1005
  381. http://whc.unesco.org/en/list/1006
  382. http://whc.unesco.org/en/list/1009
  383. http://whc.unesco.org/en/list/1185
  384. http://whc.unesco.org/en/list/1298
  385. http://whc.unesco.org/en/list/33
  386. http://whc.unesco.org/en/list/625
  387. http://whc.unesco.org/en/list/1196
  388. 1 2 3 4 http://whc.unesco.org/en/list/1187
  389. http://whc.unesco.org/en/list/374
  390. http://whc.unesco.org/en/list/370
  391. http://whc.unesco.org/en/list/371
  392. http://whc.unesco.org/en/list/369
  393. http://whc.unesco.org/en/list/387
  394. http://whc.unesco.org/en/list/372
  395. http://whc.unesco.org/en/list/425
  396. http://whc.unesco.org/en/list/428
  397. http://whc.unesco.org/en/list/426
  398. 1 2 3 http://whc.unesco.org/en/list/496
  399. http://whc.unesco.org/en/list/487
  400. http://whc.unesco.org/en/list/488
  401. http://whc.unesco.org/en/list/470
  402. http://whc.unesco.org/en/list/728
  403. http://whc.unesco.org/en/list/795
  404. http://whc.unesco.org/en/list/514
  405. http://whc.unesco.org/en/list/984
  406. http://whc.unesco.org/en/list/983
  407. http://whc.unesco.org/en/list/1030
  408. http://whc.unesco.org/en/list/1029
  409. http://whc.unesco.org/en/list/429
  410. http://whc.unesco.org/en/list/1028
  411. http://whc.unesco.org/en/list/1084
  412. http://whc.unesco.org/en/list/1150
  413. http://whc.unesco.org/en/list/1215
  414. http://whc.unesco.org/en/list/1303
  415. http://whc.unesco.org/en/list/946
  416. http://whc.unesco.org/en/list/1260
  417. http://whc.unesco.org/en/list/42
  418. http://whc.unesco.org/en/list/43
  419. http://whc.unesco.org/en/list/45
  420. http://whc.unesco.org/en/list/44
  421. http://whc.unesco.org/en/list/217
  422. http://whc.unesco.org/en/list/225
  423. http://whc.unesco.org/en/list/216
  424. http://whc.unesco.org/en/list/219
  425. http://whc.unesco.org/en/list/359
  426. http://whc.unesco.org/en/list/617
  427. http://whc.unesco.org/en/list/616
  428. http://whc.unesco.org/en/list/621
  429. http://whc.unesco.org/en/list/690
  430. http://whc.unesco.org/en/list/732
  431. http://whc.unesco.org/en/list/763
  432. http://whc.unesco.org/en/list/860
  433. http://whc.unesco.org/en/list/861
  434. http://whc.unesco.org/en/list/901
  435. http://whc.unesco.org/en/list/859
  436. http://whc.unesco.org/en/list/1052
  437. http://whc.unesco.org/en/list/1078
  438. http://whc.unesco.org/en/list/697
  439. http://whc.unesco.org/en/list/695
  440. http://whc.unesco.org/en/list/696
  441. http://whc.unesco.org/en/list/1149
  442. http://whc.unesco.org/en/list/777
  443. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/1011
  444. http://whc.unesco.org/en/list/960
  445. http://whc.unesco.org/en/list/822
  446. http://whc.unesco.org/en/list/583
  447. http://whc.unesco.org/en/list/582
  448. http://whc.unesco.org/en/list/584
  449. http://whc.unesco.org/en/list/751
  450. http://whc.unesco.org/en/list/579
  451. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/898
  452. http://whc.unesco.org/en/list/81
  453. http://whc.unesco.org/en/list/80
  454. http://whc.unesco.org/en/list/83
  455. http://whc.unesco.org/en/list/85
  456. http://whc.unesco.org/en/list/84
  457. http://whc.unesco.org/en/list/162
  458. http://whc.unesco.org/en/list/164
  459. http://whc.unesco.org/en/list/165
  460. http://whc.unesco.org/en/list/160
  461. http://whc.unesco.org/en/list/163
  462. http://whc.unesco.org/en/list/203
  463. http://whc.unesco.org/en/list/230
  464. http://whc.unesco.org/en/list/258
  465. http://whc.unesco.org/en/list/229
  466. http://whc.unesco.org/en/list/344
  467. http://whc.unesco.org/en/list/495
  468. http://whc.unesco.org/en/list/601
  469. http://whc.unesco.org/en/list/600
  470. http://whc.unesco.org/en/list/635
  471. http://whc.unesco.org/en/list/228
  472. http://whc.unesco.org/en/list/770
  473. http://whc.unesco.org/en/list/345
  474. http://whc.unesco.org/en/list/773
  475. http://whc.unesco.org/en/list/872
  476. http://whc.unesco.org/en/list/868
  477. http://whc.unesco.org/en/list/932
  478. http://whc.unesco.org/en/list/933
  479. http://whc.unesco.org/en/list/873
  480. http://whc.unesco.org/en/list/1181
  481. http://whc.unesco.org/en/list/1256
  482. http://whc.unesco.org/en/list/1283
  483. http://whc.unesco.org/en/list/710
  484. http://whc.unesco.org/en/list/708
  485. http://whc.unesco.org/en/list/709
  486. http://whc.unesco.org/en/list/97
  487. http://whc.unesco.org/en/list/95
  488. http://whc.unesco.org/en/list/98
  489. http://whc.unesco.org/en/list/809
  490. http://whc.unesco.org/en/list/810
  491. http://whc.unesco.org/en/list/963
  492. http://whc.unesco.org/en/list/1240
  493. http://whc.unesco.org/en/list/739
  494. http://whc.unesco.org/en/list/759
  495. http://whc.unesco.org/en/list/819
  496. http://whc.unesco.org/en/list/818
  497. http://whc.unesco.org/en/list/867
  498. http://whc.unesco.org/en/list/899
  499. http://whc.unesco.org/en/list/965
  500. http://whc.unesco.org/en/list/1349
  501. http://whc.unesco.org/en/list/94
  502. http://whc.unesco.org/en/list/93
  503. http://whc.unesco.org/en/list/91
  504. http://whc.unesco.org/en/list/174
  505. http://whc.unesco.org/en/list/395
  506. http://whc.unesco.org/en/list/394
  507. http://whc.unesco.org/en/list/550
  508. http://whc.unesco.org/en/list/670
  509. http://whc.unesco.org/en/list/712
  510. http://whc.unesco.org/en/list/730
  511. http://whc.unesco.org/en/list/733
  512. http://whc.unesco.org/en/list/726
  513. http://whc.unesco.org/en/list/717
  514. http://whc.unesco.org/en/list/398
  515. http://whc.unesco.org/en/list/788
  516. http://whc.unesco.org/en/list/789
  517. http://whc.unesco.org/en/list/787
  518. http://whc.unesco.org/en/list/549
  519. http://whc.unesco.org/en/list/831
  520. http://whc.unesco.org/en/list/829
  521. http://whc.unesco.org/en/list/824
  522. http://whc.unesco.org/en/list/827
  523. http://whc.unesco.org/en/list/830
  524. http://whc.unesco.org/en/list/826
  525. http://whc.unesco.org/en/list/833
  526. http://whc.unesco.org/en/list/832
  527. http://whc.unesco.org/en/list/825
  528. http://whc.unesco.org/en/list/842
  529. http://whc.unesco.org/en/list/828
  530. http://whc.unesco.org/en/list/907
  531. http://whc.unesco.org/en/list/990
  532. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/1025
  533. http://whc.unesco.org/en/list/1024
  534. http://whc.unesco.org/en/list/1068
  535. http://whc.unesco.org/en/list/1026
  536. http://whc.unesco.org/en/list/1200
  537. http://whc.unesco.org/en/list/1287
  538. 1 2 http://whc.unesco.org/en/list/1237
  539. http://whc.unesco.org/en/list/757
  540. http://whc.unesco.org/en/list/559
  541. http://whc.unesco.org/en/list/555
  542. http://whc.unesco.org/en/list/556
  543. http://whc.unesco.org/en/list/557
  544. http://whc.unesco.org/en/list/558
  545. http://whc.unesco.org/en/list/731
  546. http://whc.unesco.org/en/list/762
  547. http://whc.unesco.org/en/list/774
  548. http://whc.unesco.org/en/list/871
  549. http://whc.unesco.org/en/list/968
  550. http://whc.unesco.org/en/list/1027
  551. http://whc.unesco.org/en/list/1134