Azərbaycanda repressiya qurbanlarının siyahısı (1920-1936)

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

Azərbaycanda repressiya qurbanlarının siyahısı (1920–1936) — 1920–1936-cı illərdə Azərbaycanda repressiya qurbanı olmuş insanların siyahısı.

1920[redaktə | mənbəni redaktə et]

Güllələnənlər arasında Azərbaycan ordusunun 12 generalı, 27 polkovnik və podpolkovniki, 46 kapitan, ştabskapitan, poruçik və podporuçiki, 146 praporşik və podpraporşiki, 267 digər hərbi qulluqçusu da var idi.[1]

Adı və soyadı Vəzifəsi, rütbəsi və ya peşəsi İddiham Ölüm
Tarix Yaşı Yeri
Murad Tlexas Bakı general-qubernatoru 29 may 45
Əliyar bəy Haşımbəyov Cənub-qərbi Azərbaycan

general-qubernatoru

Gəncə üsyanı 29 may 64 Nargin adası
Xudadat bəy Rəfibəyli Gəncə general-qubernatoru Gəncə üsyanı 1 iyun 43 Xəzər Dənizinin

adalarından birində

Əbdülhəmid bəy Qaytabaşı Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin

Baş Ərkani-hərbinin rəisi;

Baş Qərərgahın Növbətçi generalı;

Bakı İstehkamçılar Hissəsinin rəisi.

Gəncə üsyanı 12 iyun 36 Nargin adası
İbrahim ağa Usubov general-mayor 16 iyun 48 Nargin adası
Məmməd bəy Sulkeviç general-leytenant 15 iyul 54 Bayıl həbsxanası
Süleyman bəy Sulkeviç general-leytenant 15 iyul 54 Bayıl həbsxanası
Quda Qudiyev Bakı polismeystri, Bakı Şəhər

Rəisi, general

29 avqust 40
Davud bəy Yadigarov general-mayor 39
Əmir Kazım mirzə Qovanlı-Qacar general-mayor 67
Məhəmməd Mirzə Qacar general-mayor 48
Feyzulla mirzə Qovanlı-Qacar general-mayor 48
İsmayıl xan Ziyadxanov Xarici işlər nazirinin müavini 53
Nağı bəy Əlizadə Parlamentinin Mühafizə

Dəstəsinin rəisi,podpolkovnik.[1]

23
Yaqub bəy Axmetyev
Həbib bəy Səlimov general-mayor 30 dekabr

saat 10:30

39 Nargin adası
  1. Yaqub bəy Axmetyev — podpolkovnik
  2. Rüstəm Şıxlinski — 1920 iyun 11 Polkovnik
  3. Murad xan Naxçıvanski — ştab-rotmistri
  4. Teymur xan Xoyski — artilleriya podpolkovniki
  5. Bahadır bəy Vəkilov 1920 3 iyul
  6. Danyal bəy Həlləcov — Polkovnik
  7. Rüstəm bəy Mirzəyev — Polkovnik
  8. Firudin mirzə Qovanlı-Qacar — Kapitan
  9. Yaqub bəy Əhmədzadə — Kapitan
  10. Hüseyn bəy Mirizadə — Kapitan
  11. Xuduş Xudaverdiyev — Kapitan
  12. İlyas bəy Talışxanlı — podporuçik mayor
  13. Hüseyn bəy Şıxlinski 27 iyun 1920
  14. Ələkbər bəy Qalabəyov — prsitav
  15. İsmayıl Babayev — praporşik
  16. İsfəndiyar bəy Muradov — prsitav 6 iyun 1920
  17. Məcid bəy Vəkilov — doktor 6 iyun 1920
  18. Firidun bəy Köçərli — ədəbiyyatşünas 6 iyun 1920
  19. Nadir bəy Dağkəsəmənski — müəllim 6 iyun 1920
  20. Abuzər bəy Rzayev — mühəndis
  21. Mirzə Abbas Abbaszadə — müəllim
  22. İsmayıl xan Ziyadxanov — hüquqşünas
  23. İslam bəy Qəbulzadə — müəllim
  24. Murtuza Muxtarov milyonçu[2]
  25. Musa Muxtarov milyonçu
  26. Teymur bəy Məlik-Aslanov — mühəndis
  27. Nəsib bəy Yusifbəyli
  28. Fətəli xan Xoyski
  29. Həsən bəy Ağayev
  30. Məmmədbağır Şeyxzamanlı may 1920
  31. Qoçu Nəcəfqulu 29 may 1920
  32. Qaçaq Qəmbər
  33. Tatoğlu Həsən
  34. Hacı bəy Seyidbəyov 29 avqust 1920
  35. İsgəndər bəy Seyfulin
  36. Abdulla bəy Ağayev
  37. Məmməd bəy Yadigarov
  38. Şirin bəy Kəsəmənli
  39. Paşa bəy Vəkilov
  40. Teymur bəy Zeynalov
  41. Yaqub bəy Axmetyev
  42. Vəsilə xanım Musabəyova
  43. Piri Mürsəlzadə
  44. Murtuza Axundzadə
  45. Aslan bəy Qardaşov
  46. Teymur bəy Cavanşirov
  47. Piri Mürsəlzadə
  48. Ələkbər xan Şahsuvarov
  49. İbrahim bəy Fəttahov
  50. Cəfər bəy Axundzadə
  51. Cabbar Həşimov 1920 may 1 (Gəncə)

Sürgün olunanlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Qara bəy Qarabəyov
  2. Nəsurulla bəy Aşurbəyli
  3. Hüseyn xan Naxçıvanski 1919 yanvar
  4. Teymur xan Xoyski
  5. Fərhad bəy Ağalarov
  6. Məhəmmədəli Pişnamazzadə — Qafqazın VII şeyxülislamı

1921[redaktə | mənbəni redaktə et]

Yanvar ayının 1-dən 1922-ci il yanvar ayının 1-dək güllələnənlər:

  1. Kərbəlayi İsmayıl
  2. Roman İvanoviç Şerbekov
  3. Bəxşi Şirin oğlu Paşayev
  4. Mixail Qabarayev
  5. Trifel Aron Qriqoryeviç
  6. Fyodor Samoylov
  7. Qasım Musailov
  8. Samidiyani Aleksandr
  9. Alavladze İlya
  10. Karsiladze Sergey
  11. Nedoraşbili Zasima
  12. Lantadze Kolistra
  13. Qəzənfər Zeynal Əbdül
  14. Hüseyn Fətulla oğlu Ağa Cəfər
  15. Salmanov Həsən Xan Şah Əli
  16. Orucbala Kərbəlayi oğlu
  17. Hüseynov Hüseyn
  18. Kadat Bala Ağa Bala oğlu
  19. Xaçpanov Xristofor
  20. Həsənbəyov Əbülfəz
  21. İsfəndiyar Məmmədzadə
  22. Kaşkarov Cabbar
  23. Seyid Əli Seyid Əbdül oğlu Mir Kazımov
  24. İsrafil Verdiyev
  25. Abbas bəy Usubbəyov
  26. İsayev Eyyub
  27. Əfəndiyev Xosrofak
  28. Xan Əli Tapdıq oğlu
  29. Əhliman Mirzəyev
  30. Miri Cabbarov
  31. Bexqayi Əliyev
  32. Əli Baxşı Nəcəf
  33. Əli Rza Sadıq
  34. Səməd Vəli oğlu
  35. Məşədi Əsgər Əlimərdan oğlu (Əsgər Əliyev)
  36. Cəlil Məşədi Həsən oğlu Hüseyn
  37. Fəttahov Yunus Məmməd Rza
  38. Musayev Yusuf
  39. Hacıyev Hacı Ağa
  40. Kitab Əli Gülhüseyn oğlu
  41. Xudaverdiyev İldırım
  42. Məmməd Xəlil Şakirzadə
  43. Xrıçkova Mariya
  44. Tağıyev Məmmədtağı Mehdi oğlu
  45. İlyaszadə Həsən
  46. Perumova Zoya Pavlovna
  47. Qasım oğlu Əsədulla
  48. Varonin Mixail Alekseyevic
  49. Məhərrəm Səttar oğlu
  50. Lobacev Vladimir Korneyeviç
  51. Karpov Qriqori
  52. Liqura Yevgeni Nikolayevic
  53. Temnikov Sergey Vasilyevic
  54. Orlovski Yuri Pavlovic
  55. Kosenkov İvan Kondratyeviç
  56. İsmayılov Tağı İsmayıl
  57. Cavadov Bəylər
  58. Cəfərov Mirzə Ağa Hacı Bəhmən oğlu
  59. İsgəndər oğlu Rüstəm
  60. İsgəndər oğlu Əlibaba
  61. Hüseyn Əli Abbas
  62. Eyvaz oğlu Nurkişi
  63. Qusev Mixail
  64. Sultanov Bala Ağayar oğlu
  65. Abdulla Səməd oğlu
  66. İsgəndər Yusuf oğlu
  67. Əli Ağamalı
  68. İsmayıl Bağır oğlu
  69. Nəsib Nəsir oğlu
  70. Sultanov Əli İsgəndər oğlu
  71. Zaman Mehdi oğlu
  72. Həşim Əhməd oğlu
  73. Mehdi Osman oğlu
  74. Nəsrulla Mehdi oğlu
  75. Hacı İsabəy Qulu oğlu
  76. Molla Ramazan Hacı Səfər oğlu
  77. Saqanidze Denis
  78. Haşımov Adil Haşım oğlu
  79. Babayev Səfərəli
  80. Əbülfəz Kelib Eldar oğlu
  81. Bəy Mirzə Xan Mirzə Xan oğlu
  82. Ataxan Tat oğlu
  83. Heybət Qaçan oğlu
  84. Bəşir Zeynal oğlu
  85. Əli Abbas oğlu
  86. Qədir Məşədi Rza oğlu
  87. Səfiyar Molla Qafar oğlu
  88. İbad Nəsir oğlu
  89. Rzaqulu bəy Kərimbəyli

1921-ci ilin iyununda Azərbaycan Milli Müdafiə İslam Firqəsinin rəhbərlik də daxil olmaqla 230 nəfər fəal üzvü həbs edildi. Həbs edilənlərdən 22 nəfəri güllələndi (əsasən rəhbərlik), 61 nəfər 5 il müddətinə, 15 nəfər 1 il müddətinə azadlıqdan məhrum edildi; 14 nəfərə isə 5 il icbari həbs cəzası hökmü oxundu.[3]

1923[redaktə | mənbəni redaktə et]

1923-cü il yanvar ayının 1-dən 1924-cü il yanvarın 1-dək (Az.ÇK-nın Kollegiya İclasının materiallarına əsasən) güllələnən 89 nəfərin siyahısı:

  1. Mixailov Georgi Mixailoviç
  2. Akopyan Akop Abarsumoviç
  3. Ağa Ibrahim Balabəy oğlu
  4. Trusanov Qriqori Artemoviç
  5. Əliyev Seyid Sevdimli oğlu
  6. Məmməd Sadıx Murxuz oğlu
  7. Mesədi Azay Mesədi Qasım oğlu
  8. Bilal Cəmil oğlu
  9. Arzumanov Hacı əbdül Qədirbəy oğlu
  10. Müzəfər Ağababa oğlu
  11. Xəlil Kərbəlayı Qara oğlu
  12. Borisov Georgi
  13. Sultanov Ağa bəy Səlim bəy oğlu (Göyçay üsyanında istirakına görə)
  14. İsrafilbəyov Pərviz bəy
  15. Qasımbəyov Əhməd Sultan oğlu
  16. Qasımbəyov Həmid Sultan oğlu
  17. Sultanov Rəsul bəy Səlim bəy oğlu
  18. Bağır Baba oğlu
  19. Üzeyir Murad oğlu
  20. Məmməd Ismayıl oğlu
  21. Məsədi Ibrahimxəlil Ibad oğlu
  22. Ağababa bəy Ağamirzə bəy oğlu
  23. İsmayıl Fətulla oğlu
  24. Hacı Musa Haçı Isa oğlu, Isa əfəndi oğlu və ya Ismayıl Oskay oğlu
  25. Məcid bəy Mirzəbəyov
  26. Mirzəbəyov Mirzə bəy
  27. Məmməd bəy Mirzəbəyov
  28. Arist bəy Səməd bəy oğlu
  29. Süleyman bəy Mahmud bəy oğlu
  30. Hacı Mahmud bəy Hacı Məmməd oğlu
  31. Molla Həmid Əbdülhəşim oğlu
  32. Şahlar Nurməmməd oğlu
  33. Molla Camal Çələbi oğlu
  34. Əli Osman oğlu
  35. Əmirəli Fərzəli oğlu
  36. Şirin Nəsir oğlu
  37. Nəsir Mehdi oğlu
  38. Həsən Həsənəli oğlu
  39. Əhəd Baxıs oğlu
  40. Koberidze Aleksandr Semyonoviç
  41. Qasım Yüzbası Aslan oğlu
  42. Rotay Nikolay Aleksandroviç
  43. Kiladze Vladimir Dmitriyeviç, Mandarov Aleksandr Davidov
  44. Mamulaşvili İvan İosifoviç
  45. Aykazuni Partov Setoviç
  46. Allahverdi Əbdülsalam oğlu
  47. Ağabala Almaz oğlu
  48. Məmməd İsmayıl oğlu
  49. Nəriman Süleyman oğlu
  50. Hacı Qalamov Məmmədəli
  51. Süleyman Hacı Hüseyn
  52. Qoçu Qurban Əhməd
  53. Məmməd Nuru oğlu
  54. Qardasxan Ağamalı oğlu
  55. Hüseynov Məsədi Qəhrəman oğlu
  56. Astan Kərbəlayı Ələkbər oğlu
  57. Malazani Qriqori Aleksandroviç
  58. Hüseynov Sadıq Qəhrəman oğlu
  59. Camalov Şirinxan
  60. Surət Fəxraba
  61. Dubrovski Georgi Andreyeviç
  62. Kərimağa Hüseyn oğlu
  63. Bağırov Ağa Bala oğlu
  64. Əli Ibis Seyid Hüseyn Məmməd Cavad oğlu
  65. Deken Yuri Yevgeniyeviç
  66. Uspenski Vadim Nikolayeviç
  67. Çernikov Valeri Konstantinoviç
  68. Ortınov Georgi Rudolfoviç
  69. Qriqoryan Nikolay Aleksandroviç
  70. Qurbanov Məmməd Bağır
  71. Manqil Mixail Qriqoryeviç
  72. Məmməd Hüseyn Atam oğlu
  73. Matevosov Arusan Qalustyanoviç
  74. Sailov Arakel Arutyunoviç
  75. Sıxbala Əbdülhəsən oğlu
  76. Yusifbəyov Əziz bəy
  77. Kakutis Aleksandr Petroviç
  78. İbadulla Cahangir oğlu
  79. Məmməd Yusif oğlu
  80. Cəlal Abbas oğlu
  81. Abdulla Qara oqlu
  82. Dilbaz ağa Dilbazov
  83. İbrahim Məşədi Səfər oğlu
  84. Əsəd İbrahim oğlu
  85. Dalanki Mahmud oğlu
  86. Ryasnov Feodor Pavloviç
  87. Camal Asab oğlu
  88. Mədət Allahverdi oğlu
  89. Kərim Namaz oğlu

Sürgün olanlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  • Hüseyn Paşayev
  • Daniyal bəy Şərifov
  • Abdulla Şəfiyev
  • Nəsrulla bəy Rzabəyov
  • Nemətulla bəy Rzabəyov

1924[redaktə | mənbəni redaktə et]

"İstiqlal" qəzetinin 19-cu nömrəsində Azərbaycan Kommunist Partiyası Mərkəzi Komitəsinin Azərbaycandan Dağlıq Qarabağı ayırıb ermənilərə verilməsi əleyhinə müsavatçıların bəyanatları və digər bu kimi məqalalər verilmişdir.

Bundan təxminən dörd ay sonra Birləşmiş Dövlət Siyasi İdarəsinin Kollegiyası yanında xüsusi şuranın 25 aprel 1924-cü il tarixli qərarı ilə Cəfər Cabbarlı istisna olmaqla, iyirmi nəfərə yaxın istiqlalçı, o cümlədən, Hacıbaba Cəbiyev 3 il müddətinə azadlıqdan məhrum edilməklə Murmansk vilayətinə, Solovki ölüm düşərgəsinə sürgün edildi.

1927-ci ilin aprel ayında Moskvadan gələn bir əmrlə ilk qrup "sərbəst" buraxılmışdı. Bu qrupun ən üzvlərindən Nəsrullah İsrafilzadə və Əbdülrəhman Dai Urala sürgün edildilər. Onlar orada üç il yaşadılar. Digərləri SSRİ daxilində istədikləri yerdə yaşamaq haqqını aldılar.[4]

Solovki Əsir Düşərgəsinə gələn birinci qrupun üzvləri:

  1. Qurban Musayev
  2. Salman Məmmədrza oğlu Rəhimov (Salman Rəhimzadə)
  3. Əbdürrəhman Dai- şair
  4. Nəsrulla İsrafilov
  5. Əbdülvahab Yurdsevər
  6. Ağakərim Əbdülməmməd oğlu Əliyev (Ağakərim Əlizadə)
  7. Ağa Məmməd İbrahimov (Ağaməhəmməd İbrahimli)
  8. Ağasəlim Rəhimov
  9. Əlihəsən Babayev (Babazadə) mürəttib
  10. Rəhim bəy Vəkilov
  11. Hacıbaba Cəbiyev
  12. Məmməd Sadıq Quliyev
  13. Kərbəlayi Vəli Mikayılov
  14. Əsədulla Hacı Ağa Mirzə oğlu Məmmədov
  15. Novruz Ağa oğlu Ağayev
  16. Əliş Abbas oğlu Əliyev
  17. Məmmədkərim Heybət oğlu Kərimov
  18. Yusif Nəsib Məşədi Əliş oğlu İsmayılov
  19. Məşədi Haşım oğlu İslamov — mürəttib
  20. Mürsəlqulu Məmmədbağır oğlu İmanov.
  21. Hüseyn Paşayev

1925[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Firudin bəy Vəzirovgeneral-mayor, 30 iyun tarixində, 75 yaşında
  2. Nağı bəy Xasməmmədov
  3. Camo bəy Hacınski
  4. Nəriman Nərimanov

1926[redaktə | mənbəni redaktə et]

1926-cı ilin fevral-mart aylarında Bakıda keçirilən Birinci Türkoloji Qurultayda Əli Yusifzadə katib, atası Mirzə Cəlal tərcüməçi kimi iştirak edib. Qurulyat başa çatandan üç gün sonra, yəni martın 8-də Azərbaycan Fovqəladə Komissiyasının əməkdaşı Vasinin əmri ilə Əhməd Hacınski, Dadaş HəsənovƏli Yusifzadə evlərində axtarış aparılmaqla həbs ediliblər[5]

1926-cı il martın 11-də Azərbaycan Fövqəladə Komissiyasının sərəncamı ilə Mərkəzi Komitənin üzvləri Dadaş Həsənov, Əhməd Hacınski, Mərkəzi Komitənin müvəkkili Əli Yusifzadə və 34 nəfər partiya üzvü həbs edilmişdi. Oktyabr ayında keçirilən növbəti həbslər zamanı partiyanın 31 üzvü həbs edilmiş və bununla da Mərkəzi Komitənin ikinci tərkibi ləğv edilmişdir.[6][7]

Azərbaycanlı məhbuslar qrupu Solovkiyə, Şimal Buzlu okeandakı Ağ dənizin Oneqa körfəzindəki adalardakı həbs düşərgələrinə gətiriblər. Bu qrupda əsasən zabit və maarifçi ziyalılar olub. Onları Baltik-Amur kanalının çəkilişində işlətməyə başlayırlar.

Sürgün olunanlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

Naxçıvan[redaktə | mənbəni redaktə et]

Naxçıvandan 15 nəfər sürgün olinmuşdur

  1. Cabbar bəy Kələntərov
  2. B.Səfizadə
  3. Muradxan Naxçıvani
  4. Abbasqulu
  5. B.Həmid Kəngərli
  6. Səlimzadə
  7. Heybət bəy Kələntərli[8]

Azərbaycan[redaktə | mənbəni redaktə et]

Azərbaycandan 20 nəfər sürgün olunmuşdur.

  1. Mir Həsən Tağızadə,
  2. İsmayıl Əhmədzadə -Bakı həbsxanasında qaldı
  3. Ş.Güləhmədzadə, Bakı həbsxanasında qaldı
  4. B.Babazadə və ali mühəndis məktəbini bitirib
  5. Mustafazadə
  6. Əli İsgəndərzadə "Azərbaycan köybirliyi" cəmiyyətinin mühasibəcisi
  7. Dadaş Həsənov
  8. Firudin Nağıyev
  9. Mövsüm İbrahimov
  10. Cavad Axundov
  11. Mir Bağır Seyidrzayev
  12. İsfəndiyar bəy Vəkilov 10 il sürgün (1926–1936)
  13. Xan Əfşar Teymurçin hərbi pilot, podporuçik
  14. Mahmud Mahmudzadə 1926-cı il oktyabrın 25 tutulub
  15. Teymur Mustafayev (pilot)
  16. İbrahim Axundzadə 1927 (53 günlük aclıq zamanı)
  17. Əlövsər Nəcəfov Əlövsər (Əfsər) Nəcəfov Qori Müəllimlər Seminariyasının məzunu, şəkili 1927 (53 günlük aclıq zamanı ölüb)
  18. Xasay Kərimzadə hərbiçi 1927 xəstəlikdən ölüb
  19. Cahangir Ağayev

1927[redaktə | mənbəni redaktə et]

Solovki Əsir Düşərgəsi gəlmiş 3 qrup əsir.

  1. Rəhim bəy VəkilovAzərbaycan Xalq Cümhuriyyəti Parlamenti üzvü və Azərbaycan Darülfününün şərq fakültəsindən məzun.
  2. Məhəmmədhəsən bəy Vəliyev-Baharlı — Kiyev İqtisad fakültəsindən məzun. İqtidasdi məcmuəsi müdiri və Azərbaycan iqtisadiyyatı, etnoqrafik coğrafi və tarihinə aid türkcə mühüm bir əsərin müəllifi.
  3. Babazadə Əbülfəz — Azərbaycan Darülfününün məzunu, qüvvətli bir mühərrir.
  4. Hacızadə Əhməd bəy — tarix fakültəsindən məzun, mühərrir, sabiq milli ordu zabitanından.
  5. Əli Yusifzadə — Parisdə sinas politikten məzun, şair və mühərrir.
  6. Müseyib Bədəlbəyov — Azərbaycan Darülfününü tarix Şübhəsindən məzun.
  7. İsfəndiyar bəy Vəkilov — müəllim
  8. Müin Niyazi bəy — şair və müəllim
  9. Mehdi bəy Sultanov — Miralay
  10. İmanzadə Sadıq- zabit (Sadıq İmanə)
  11. Nəsrullah bəy Rzabəyov — zabit
  12. Muhsin bəy Bəkdəmirzadə — zabit
  13. İbrahim Azəri- zabit, Azərbaycan Dövləti Teatrının dram aktyorlarından
  14. Xəlilzadə Teymur bəy — pilot
  15. Əlihüseyn Dadaşov — pilot
  16. Süleyman bəy İsrafilzadə — həkim və s
  17. Cəmil bəy Rəfibəyli
  18. Cahangir Ağayev sədr
  19. Teymur Məmmədov katib
  20. Cəmil Rəfibəyov xəzinədar
  21. Ələkbər İsmayılzadə
  22. İdris Əliyev
  23. Hüseyn Sadıqov
  24. Məcid Axundov
  25. Haşım Feyzullayev
  26. Eyyub bəy Yusifbəyli
  27. İsrafil bəy Şıxlinski
  28. Nəriman bəy Axundov
  29. Bəhram bəy Vəzirov
  30. İsa xan Talışxanov
  31. Mövsüm İbrahimov — 1919–1920-ci illərdə AXC parlamenti mühafizə dəstəsinin podpraporşiki, Hərbi Dəniz Xalq Komissarlığında təsərrüfat komandasının rəisi

1928[redaktə | mənbəni redaktə et]

Solovki Əsir Düşərgəsinə gəlmiş 4-cü qrup 100 nəfər əsirdən ibarət olmuşdur. Dördüncü qrup Papas adasından 3 kilometr məsafədə karantində yerləşirdi.

  1. Abdul Abdulzadə — mühəndis
  2. Məhmədhəsən B. Baxşəli — tələbə
  3. Tahirbəyli İslam B. — doktor
  4. Əbdül Əbdülzadə
  5. Ələkbər Rzaquliyev
  6. Balasadıq Zeynallı
  7. Cəmil bəy Rəfibəyli
  8. İsrafil bəy Şıxlinski
  9. Əbdülhəsən Rəhimzadə

1929[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Əli bəy Zizikski (17 sentyabr 1929)
  2. Həmdulla əfəndi Əfəndizadə 1929 il 7 iyul tarixində Nargin adasında güllələnmişdir.
  3. Əkbər xan Naxçıvanski
  4. Cəfərqulu xan Naxçıvanski

1930[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Fuad bəy Talışxanov
  2. Əhməd bəy Dibirov
  3. Əşrəf bəy Tağıyev 3 mart 1930
  4. Xudadat bəy Məlik-Aslanov – Azərbaycan SSR Dövlət Plan Komitəsinin keçmiş sədri
  5. Əsgər Hacıyev 1885–1930
  6. Abid Zeynalov 1930-cu il aprel üsyanının iştirakçısı
  7. Molla Muquma 1930-cu il aprel üsyanının iştirakçısı
  8. Məhəmməd Purt 1930-cu il aprel üsyanının iştirakçısı
  9. Hacı Yusif Əfəndi
  10. Məhəmməd Hacı Həbibulla
  11. Baba Hacı Əyyub oğlu Nuxa (Şəki) üsyanının iştirakçısı
  12. Taptıq Üzeyir oğlu Nuxa üsyanının iştirakçısı
  13. Cavad Hacı Məhəmməd oğlu (40 yaş) 1930-cu il üsyanın fəal iştirakçısı
  14. Əli Yüzbaşı Qusan oğlu 1930-cu il üsyanın iştirakçısı
  15. Həsənəli İsmayıl oğlu aprel üsyanının iştirakçısı kimi 4 fevral 1931-ci ildə tutulmuşdur.
  16. Sirac İsmayıl oğlu 1930-cu il üsyanının iştirakçısı
  17. Adışirin Məmməd oğlu (50 yaşında) 1930-cu il aprel üsyanının iştirakçısı
  18. Molla Qasım Molla Nəsir oğlu (1880) qolçomaq kimi güllələnməyə məhkum edilmişdir.
  19. Hüseyn Əli oğlu 22.07.1931-ci il tarixdə əksinqilabi-millətçilik fəaliyyətinə görə vətən xaini kimi həbs edilmişdir.
  20. Həsənəli İsmayıl oğlu 1930-cu il aprel üsyanının fəal iştirakçısı kimi güllələnmişdir.
  21. Gözəlov Hacı Baxış oğlu 1930-cu il aprel üsyanın iştirakçısı kimi güllələnməyə məhkum edilmişdir.
  22. Abdulla Hacı Baxış oğlu (1905) 1930-cu il silahlı üsyanın iştirakçısı kimi həbs edilmişdir.
  23. İsmayıl Bayram oğlu 1930-cu ildə aprel üsyanının iştirakçısı kimi həbs edilmişdir
  24. Adil Bəy Həsən Əlibəy oğlu 1930-cu il aprel üsyanının fəal iştirakçısı kimi güllələnməyə məhkum edilmişdir.
  25. Mustafa Musa oğlu (1861) sovet hökuməti əleyhinə çıxdığına görə həbs edilmişdir.
  26. Səfər Cabbar oğlu 1930-cu il üsyanının iştirakçısı kimi həbs edilmişdir.
  27. Məmməd Hacı İslam oğlu (32 yaş) 30-cu il aprel üsyanının iştirakçısı kimi həbs edilmişdir.
  28. Xəlil bəy Mirməhəmməd bəy oğlu (1881) qolçomaq kimi güllələnmişdir.
  29. İslam Nağı oğlu (1891) qolçomaq kimi güllələnmişdir.
  30. Mustafa Hacı Əli oğlu 1930-cu il üsyanının iştirakçısı kimi həbs edilmişdir.
  31. Baxalov Abdul Salam İbrahim oğlu 30-cu illərdə aprel inqilabının iştirakçısı kimi 14 fevral 1931-ci ildə həbs edilmişdir.

Milax işi[redaktə | mənbəni redaktə et]

Milac işinə gör güllələnənlər:

  1. Kərbəlayi Yəhya Məmmədnağı oğlu — 40 yaşında, Milax kənd sakini, savadsız.
  2. Kərbəlayi Nağı Məmmədnağı oğlu — 26 yaşında, Milax kənd sakini, şavadsız.
  3. Qurbanov Məmməd Əli oğlu — 30 yaşında, Milax kənd sakini, savadsız.
  4. Məmməd Musa oğlu — 80 yaşında, Mi/ах kənd sakini, savadsız.
  5. İldırım Alim oğlu — 22 yaşlı, Milax kənd sakini, savadsız.
  6. Yavər Əli Əsgər oğlu Zülfüqarov — 30 yaşında, Milax kənd sakini, savadsız.
  7. Abbas Hacı Məmmədqulu oğlu — 30 yaşında, Teyvaz kənd sakini, savadsız.
  8. Müseyib Kərbəlayi Məmməd oğlu — 22 yaşında, Teyvaz kənd sakini, az savadlı.
  9. Mirzə Zeynalabdin Mir Əsəd oğlu — 60 yaşında, savadsız.
  10. Qasım Teymur oğlu — 32 yaşında, Teyvaz kənd sakini, savadsız.
  11. Zeynaiov Həsənqulu Sadıx oğlu — 45 yaşında, Dərkəməlik kənd sakini, savadsız.
  12. Bəylər Sadıx oğlu — 60 yaşında, Milax kənd sakini.
  13. Rza Abbasqulu oğlu Quliyev — 34 yaşında, qazançı kənd sakini.

10 il həbs cəzası alanlar:

  1. Kazım Rəhim oğlu,
  2. Zülfüqarov Bilal Əli Əsgər oğlu,
  3. İbad Həzrət Qulu oğlu,
  4. Əmir ƏIi Hənifə oğlu,
  5. Şahsuvar Həsən oğlu,
  6. Yusif Ağa Kəngərlinski,
  7. Kərbəlayi Əsgər Şirin oğlu[9]

1931[redaktə | mənbəni redaktə et]

1931-ci ildə güllələnənlərin adlı siyahısı:

  1. Şeyx Qəni Axund Badkubeyi
  2. Hacı Lətif Rəsul oğlu — 1931 mart 12 Məcid Rəsulovun atası[10]
  3. Şahı ağa Alı oğlu Miralayev (1888),43 yaş
  4. Qulu Vəli oğlu, 35 yaş
  5. Muxtar Astan oğlu, 45 yaş
  6. Cəbrayıl Rüstəm oğlu,23 yaş
  7. Əli Allahverdi oğlu, 30 yaş
  8. Qəmbər Həsən oğlu, 70 yaş
  9. Məmi Məhəmməd oğlu
  10. Molla Astan oğlu, 55 yaş
  11. Qurban Məsüm oğlu, 30 yaş
  12. Mehdi Qubus oğlu, 55 yaş
  13. Rəhimov Salman Məmmədrza oğlu, 26 yaş
  14. Kərimov Bəhərçin Cavad oğlu, 27 yaş
  15. Yusufov Rüstəm Salman oğlu, 37 yaş
  16. Abdulla Mehdi oğlu, 30 yaş
  17. Əbdürrhman Məmməd oğlu, 25 yaş
  18. Sultanov Davud Zəkəriyyə oğlu, 26 yaş
  19. İsakov Cabbar Nürəddin oğlu
  20. Güləli Səlim oğlu, 25 yaş
  21. Kamal Pənahəli oğlu,30 yaş
  22. Mirzəcan Nəzər oğlu, 25 yaş
  23. Nəbiyev Məcid Hacı oğlu, 28 yaş
  24. Məhərov Bəhram Hüseyn oğlu, 28 yaş
  25. Seyid Abbas Seyid Əhməd oğlu, 30 yaş
  26. Osmanov Osman Tağı oğlu, 28 yaş
  27. Mehrəli Əsəd oğlu, 26 yaş
  28. Məmmədov Ağaməmməd oğlu, 28 yaş
  29. Nağı İsmayıl oğlu, 20 yaş
  30. Rəhimov Hüseyn Əsgər oğlu, 26 yaş
  31. Yusif Mehdi oğlu, 45 yaş
  32. Allahverdiyev Məmis Mehdi oğlu, 37 yaş
  33. Qurban İbaqulu oğlu, 31 yaş
  34. Məhəmməd Qəhrəman oğlu, 60 yaş
  35. Rəsid Məhəmməd oğlu, 20 yaş
  36. Fərman Salman oğlu, 30 yaş
  37. Cəfərqulu Məşədi İsmayıl oğlu,60 yaş
  38. Cümşüd Ağalar oğlu, 32 yaş
  39. Məmis Vəli bəy oğlu, 32 yaş
  40. Hacı Qulu Qəhrəman oğlu, 60 yaş
  41. Nəsibov Nəsib Ağakisi oğlu, 32 yaş
  42. Sultanov Teymur Əsgər oğlu, 35 yaş
  43. Molla Hüseyn Molla Məmməd oğlu, 95 yaş
  44. Allahverdi Heydər oğlu, 44 yaş
  45. Kələntərov Bəhlul Nəcəfqulu oğlu,35 yaş
  46. Usubov Kəlbiəli Çabbar oğlu,40 yaş
  47. Həsənov Xası bəy İsmayıl bəy oğlu, 70 yaş
  48. Əşrəf Çoban oğlu, 24 yaş
  49. Nəbibəyov Çərkəz bəy, 65 yaş
  50. Şəkibəyov Əsgər ağa Məsədi Sadıq oğlu, 85–90 yaşlarında
  51. Abuzər Molla Zeynal oğlu, 38 yaş
  52. Fətəliyev Hümmət Məmməd oğlu, 35 yaş
  53. Xəlilov Məsədi Xəlil Fətəli oğlu,32 yaş
  54. Vəlibəyov Adil bəy Kazım oğlu, 51 yaş
  55. Şahmalıyev Baxsı bəy Mehdi oğlu, 45 yaş
  56. Əlibəyov Sadıq bəy Hacı Əli oğlu, 42 yaş
  57. Səfikürdski Rəhim bəy Həsənəli bəy oğlu, 80 yaş
  58. Vəlibəyov Həsən Lütfəli oğlu (Matvəli), 43 yaş
  59. Hacıyev Kərbəlayi Məhərrəm Hacı Fətəli oğlu, 58 yaş
  60. Əhmədov Əhməd Salah oğlu, 40 yaş
  61. İdris Bala bəy oğlu, 29 yaş
  62. Əhmədov Səməd Salah oğlu, 29 yaş
  63. Usub Həsən oğlu, 35 yaş
  64. Məmməd Cəfər Teymur oğlu, 30 yaş
  65. Həmid Əlikisi oğlu, 40 yaş
  66. Mədət Əkbər oğlu, 50 yaş
  67. Məsədi Məhərrəm Hacı Cəfərqulu oğlu, 70 yaş
  68. Məmməd Qulu Mamiyə oğlu, 70 yaş
  69. Mahmudov Rüstəm Məsədi Hüseynqulu oğlu, 40 yaş
  70. Mahmudov Xeyrulla Sufanqulu oğlu, 37 yaş
  71. Fərəcov Cəlil Məsədi Fərəc oğlu,37 yaş
  72. Fərəcov İsmayıl Fərzalı oğlu, 45 yaş
  73. İsmayıl Kərbəlayı Xəlil oğlu, 80 yaş
  74. Eyvaz Curi oğlu, 25 yaş
  75. Əvəz Curi oğlu, 35 yaş
  76. Kərbəlayı Zeynalabdin Məmməd oğlu, 70 yaş
  77. Xudaverdi Əlabbas oğlu, 50 yaş
  78. Bala Böyükdost Məmməd oğlu, 28 yaş
  79. Şahkərim Bayram oğlu, 56 yaş
  80. Ömər ƏbdülƏzim oğlu, 45 yaş
  81. Qaçalyan Artyom Saakoviç, 42 yaş
  82. Xanmurad Mirzə əli oğlu, 27 yaş
  83. Murad Şirin oğlu, 40 yaş
  84. Hacıağa Böyük Yunus bəy oğlu, 22 yaş
  85. Seyid Xankisi bəy Seyid Baskir bəy oğlu, 65 yaş
  86. İsmayıl bəy İbrahim bəy oğlu, 27 yaş
  87. Cavay bəy Sultan bəy oğlu, 29 yaş
  88. Balaca bəy İsmayıl bəy oğlu, 30 yaş
  89. Gəray Əmiraslan oğlu, 25 yaş
  90. Firuz xan Sirvanski, 22 yaş
  91. Surxay bəy Hüseyn bəy oğlu, 35 yaş
  92. Mir Məhərrəm Mir Fəti oğlu, 30 yaş
  93. Mir Qurban Mir Fəti oğlu, 30 yaş
  94. Mustafa bəy Musa bəy oğlu, 35 yaş
  95. Sultan bəy Əbdülhüseyn oğlu, 85 yaş
  96. Qaçay bəy Musa bəy oğlu, 26 yaş
  97. Xosrov Sultan oğlu, 30 yaş
  98. Həsən Məmməd oğlu, 28 yaş
  99. Abali bəy Musa bəy oğlu, 35 yaş
  100. Sirəli bəy Əlihəsən bəy oğlu, 95 yaş
  101. Qala Mirzə bəy Həşim bəy oğlu, 30 yaş
  102. Məmməd Allahverdi oqlu, 32 yaş
  103. Bəybala bəy Sultan bəy oğlu, 22 yaş
  104. Ağakisi bəy Astan bəy oğlu, 22 yaş
  105. Daykisi bəy İsrafil oğlu, 35 yaş
  106. Musa bəy İsrafil bəy oğlu, 50 yaş
  107. Fəti bəy İbrahim rğlu, 70 yaş
  108. Seyidağa Seyid Xankisi oğlu, 30 yaş
  109. Sahmar bəy Ələsgər oğlu, 60 yaş
  110. Mirdabi Ağamir oğlu, 32 yaş
  111. Ağa bəy Nəcəfqulu oğlu, 30 yaş
  112. Molla Cabbar Cəbrayıl oğlu, 65 yaş
  113. Dədəkişi Bəkir oğlu, 25 yaş.
  114. Yəhya bəy Həsən bəy oğlu, 41 yaş
  115. Güləli Bayraməli oğlu, 70 yaş
  116. Frumkin Emanuil Yuryeviç, 27 yaş
  117. Nurullayev Abdulla Qair, 27 yaş
  118. Nurəddinov Məhəmməd, 27 yaş
  119. Əşir Usi oğlu, 46 yaş
  120. Eyyub Məmməd oğlu, 35 yaş
  121. İsrafil Qara İsmayıl oğlu, 50 yaş
  122. Surxay Hacı Bayram oğlu, 30 yaş
  123. Cəlilov Hacıbaba Mahmud oğlu, 36 yaş
  124. Məlikov Qabay Useynoviç, 42 yaş
  125. Sərifov Yusif Həsən oğlu, 27 yaş
  126. Surnin İvan İvanoviÇ, 43 yaş
  127. Məsədi İmamqulu Baloğlan oğlu,60 yaş
  128. Zəkəriyyə Əmir Astan oğlu, 29 yaş
  129. Abbasov Mehdi Heydər oğlu, 53 yaş
  130. Fətəli bəy Zahid bəy oğlu, 35 yaş
  131. İsmayıl bəy Bəhrəli bəy oğlu, 55 yaş
  132. Hacı ağa Hacıyev, 37 yaş
  133. Xudaverdiyev İldırım, 33 yaş
  134. Vaqa bəy Nəsir bəy oğlu (Abdullabəyov), 57 yaş
  135. Ələkbər Əbdülkərim oğlu, 46 yaş
  136. Məmmədov Orucəli Gülməmməd oğlu, 48 yaş
  137. Kutukov Yevgeni Yefimoviç, 71 yaş
  138. Əkbər Novruz oğlu, 60 yaş
  139. Musulətdin Məhəmməd oğlu, 32 yaş
  140. Müseyib Cəfər oğlu, 50 yaş
  141. Dadaşov Allahyar Əli oğlu, 35 yaş
  142. Mahmud Zəkəriyyə oğlu, 55 yaş
  143. Sultanov Adil bəy Əbdüləzim bəy oğlu, 70 yaş
  144. Sultanov Behbud bəy Əbdüləzimbəy oğlu, 75 yaş
  145. Abdulla Kərbəlayı Sirməmməd oğlu, 32 yaş
  146. Əbdülrəhimov Hacı Dadas Lətif oğlu, 76 yaş
  147. Bala bəy Əzim oğlu, 23 yaş
  148. Tahirov Qasım Məmmədtahir oğlu, 30 yaş
  149. Hacızadə Qəzənfər Novruzqulu oğlu, 45 yaş
  150. Əliyev Əlis Novruzəli oglu
  151. Rəsid Abdin oğlu, 29 yaş
  152. Məsədi Cəfər oğlu Məmməd Koxa, 50 yaş

1932[redaktə | mənbəni redaktə et]

1932-ci ildə 52 nəfər güllələnmişdir

  1. Məmmədtağı Dadaşov
  2. Lütfəli bəy Vəkilov
  3. Səməndər Axundzadə
  4. Babis Əhməd oğlu, 35 yaş
  5. Baxsəliyev Çıraqəli Namaz oğlu, 32 yaş
  6. Rəsid Rəfi oğlu, 30 yaş
  7. Məmmədtağı Əsəd oğlu, 60 yaş
  8. Muxtar Bəkir oğlu, 40 yaş
  9. Umud Ismayıl oğlu, 55 yaş
  10. Mikayıl Sahabad oğlu, 45 yaş
  11. Mövsüm Hacıəli oğlu, 31 yaş
  12. Sultan Məmmədəli oğlu
  13. Məmmədhəsən Həmid oğlu
  14. Ağalar Mehdi oğlu
  15. Ilyaş Isa oğlu, 28 yaş
  16. Mikayıl Sarı oğlu, 25 yaş
  17. Məmmədvəli Samxal oğlu, 32 yaş
  18. Mirzə Dadas oğlu, 30 yaş
  19. Hacı Əli Yüzbası oğlu, 50 yaş
  20. Məmməd Qulu oğlu, 25 yaş
  21. Mirzəcan Hümmətəli oğlu, 53 yaş
  22. Məmmədhüseyn Xəlil oğlu, 35 yaş
  23. Əli Çələbi Israhim oğlu, 47 yaş
  24. Məmməd Vəli Samxal oğlu, 32 yaş
  25. Kərimbəyov Əliqasım Böyük oğlu, 29 yaş
  26. Məstanov Qafar Qulu oğlu
  27. Səfər Ismayıl oğlu, 30 yaş
  28. Nəcəf Əli oğlu, 26 yaş
  29. Səftər Ismayıl oğlu, 30 yaş
  30. Yusif Rəhman oğlu, 22 yaş
  31. Süleymanyan David Izekeloviç, 21 yaş
  32. Felman Isay Borisoviç, 38 yaş
  33. Bibiqulu Ibad (Heybət) oğlu, 59 yaş
  34. Babasov Məmməd Ibrahimoviç, 33 yaş
  35. Zolotov Pyotr Vasilyeviç, 57 yaş
  36. Heydərxanov Usub bəy Hüseyn oğlu, 40 yaş
  37. Məmmədov Həbib Əskər stlu 21 yaş
  38. Səfəroz Qurban Ümid oğlu, 2,0 yaş
  39. İbrahimov Ibrahim həsən oğlu, 24 yaş
  40. Əliyev Məhərrəm əli oğlu, 22 yaş
  41. Osin Aleksandr Mixayloviç
  42. Maymerikov Vasili Romanoviç
  43. Qlinberq Frits Fyodoroviç
  44. Marduxayev Balaqardas
  45. İbrahimov Hasil Pasa oğlu
  46. Lənbəranski Sirin Nəcəf oğlu, 26yaş
  47. Məzahir əbdül əzim oğlu, 38 yaş
  48. Hüseynov Adil Səfər oğlu, 30 yaş
  49. Həsim Cabbar oqçu, 35 yaş
  50. Alışov Qulam Xanbaba oğlu, 26 yaş
  51. Cəbrayılbəyov Cəfər Ağa oğlu, 37 yaş
  52. Alısov Əziz haçıməmməd oğlu (Əziz Masədi Hüseyn oğlu), 22 yaş
  53. Quliyev Tamirqulu Məhəmməd oğlu, 20 yaş
  54. Allahverdi Çabbar (Qarabağlı oğlu), 28 yaş
  55. Abbas Qasım oğlu, 25 yaş

1933[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Səməndər Axundzadə

1934[redaktə | mənbəni redaktə et]

1934-cü ildə 35 nəfər güllələnmişdir:

  1. Mədət Quliyev — Mədət Quliyevin babası.[11]

1935[redaktə | mənbəni redaktə et]

1935-ci ildə 65 nəfər güllələnmişdir.

  1. Cəfər Rəmzi 22 iyun 1935[12]
  2. Ismayılov Matan Murtuz oğlu, 23 yaş
  3. Kmiteviç Yevgeni Yakovleviç, 36 yaş
  4. Loladze (Dolidze) Konstantin Keorkiyeviç, 29 yaş
  5. Məmmədov Eyyub Əli oğlu
  6. Cəfərov Isfəndiyar Abuzər oğlu (Atakisiyev Ismayıl Səməd oğlu,
  7. Verdiyev Cahangir Bayram oğlu), 32 yaş
  8. Kuzmenko Ivan Iosiofiç, 32 yaş
  9. Rüstəmov Səməd Qasım oğlu, 55 yaş
  10. Bejitasvili Vladimir Georgiyeviç
  11. Çələbiyev Kərim Mahmud oğlu (Çopur Kərim), 39 yaş
  12. İsmayılov Çələbi Məmməd Qərib oğlu, 37 yaş
  13. Mustafayev Mustafa Yusif oqlu, 70 yaş
  14. Babayev Əhməd Mirzəli oğlu, 24 yaş
  15. Kərimov Yusif Yusif oğlu, 31 yaş
  16. Süleymanov Yusif Bilal oğlu, 27 yaş
  17. Xairov Qırxlar Vəli oğlu, 23 yaş
  18. Babayev Əhəd
  19. Ağakisiyev Məmməd Zahir
  20. Baxşıyev Əli Baxıs, 27 yaş
  21. Lipatkin Viktor Pavloviç, 20 yaş
  22. Belov Mixail Trofimoviç, 21 yaş
  23. Israfil Məmməd Əli oğlu, 20 yaş
  24. Ağayev Məhəmməd Kazım oğlu, 31 yaş
  25. Əliyev Heybət Əli oğlu, 32 yaş
  26. Mahmudov Islam Mahmud oğlu, 31 yaş
  27. Abramov Konstantin Andreyeviç, 19 yaş
  28. Babayev Əjdər Mirzəməmməd oğlu, 28 yaş
  29. Xoxlov Konstantin Petroviç, 24 yaş
  30. Yədulla Ibrahim oğlu, 28 yaş
  31. Orucov Yəhya Bala Əziz oğlu, 31 yaş
  32. Bəsirov Əbdül həmid Məçid oğlu, 25 yaş
  33. Əlikisi Mahmud oğlu, 23 yaş
  34. Hüseynov Rza Hacıbaba oğlu, 26 yaş
  35. Rüstəmov Xanəli Məhərrəm oğlu, 26 yaş
  36. Petrov Aleksandr Nikolayeviç, 34 yaş
  37. Babazadə Yaqub, təxəllüsü Sahsevənski, 32 yaş
  38. Quliyev Ağaqulu Ağalar oğlu, 26 yaş
  39. Babayev Salar Ağababa oğlu, 24 yaş
  40. Bünyadov Əlihüseyn Atabala oğlu, 30 yaş
  41. Bünyadov Əflatun Atabala oğlu, 27 yaş
  42. Vəliyev Həsənağa Hüseynqulu oğlu, 23 yaş
  43. Cavadov Səməd Cümsüd oğlu, 21 yaş
  44. Qurbanəli Hacıəli oğlu, 20 yaş
  45. Məmmədov Nazir Sirməmməd oğlu, 26 yaş
  46. Mehdiyev Mehdi Hacıəli oğlu, 23 yaş
  47. Rzayev Heydər Məmmədəli oğlu, 27 yaş
  48. Sadıxov Haçıbaba Məmmədəli oğlu, 28 yaş
  49. Sadıxov Kərim Məmmədəli oğlu, 23 yaş
  50. Behbud Sarı oğlu, 31 yaş
  51. Vəliyev Isa Məmmədrza oğlu, 28 yaş
  52. Jarkov Andrey Mixayloviç, 37 yaş
  53. Krivonos Timofey Iosifoviç, 36 yaş
  54. Novruzbəyov Nusrəddin Əlibala oğlu, 40 yaş
  55. Vasili (Xoxlov Yakov Ivanoviç), 26 yaş
  56. Cəfərov Isfəndiyar Abuzər oğlu (Atakisiyev Ismayıl Səməd oğlu), 32 yaş
  57. Məcid Murad oğlu, 23–25 yaş
  58. Quliyev Zeynalabdin Ibrahim oğlu, 36 yaş
  59. Novruzov Rəhim Umud oğlu, 35 yaş
  60. Saakov Pavel Qriqoryeviç (Kamaliyev), 19 yaş
  61. Pinçin Dmitri Alekseyeviç, 22 yaş
  62. Məlikov Çəmo Şahbazbəy oğlu, 26 yaş
  63. Quliyev Aslan Dadasbala oğlu, 38 yaş
  64. Əkbərov Əhliman Nizam oğlu, 23 yaş
  65. Qasımov Qasım Əbdülhüseyn oğlu, 45 yaş
  66. Zolotinski Boris Aleksandroviç, 22 yaş
  67. Ovçenko Aleksey Dmitriyeviç, 24 yaş

1936[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Ağayev Bəhram Cavad oğlu (1884; 17.12.1936-da 5 il iş verilib)
  2. Ağaverdi Rəhimov
  3. İsa Manafov
  4. Sadıq Vəkilov

Mənbə[redaktə | mənbəni redaktə et]

  • Yaddaşın Bərpası, "Sərhəd" qəzeti, Təsisçi: Azərbaycan Respublikası Milli Təhlükəsizlik Nazirliyi.
  • "Yaddaşın bərpası", 1 ("Sərhəd" qəzetinin xüsusi buraxılışı)
  • [2]

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Arxivlənmiş surət". 2021-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.
  2. [1][ölü keçid]
  3. "Arxivlənmiş surət". 2021-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.
  4. "Arxivlənmiş surət". 2021-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.
  5. "Sürgündə qurdlu yeməklə sağ qalan, dünya tarixinə düşən Cümhuriyyət fədaisi". 2021-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.
  6. Azərbaycan EA Tarix İnstitutunun elmi arxivi, f. 1, siyahı 19, iş 8923, v.48.
  7. "Arxivlənmiş surət". 2021-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.
  8. "Arxivlənmiş surət". 2018-05-27 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2018-06-12.
  9. Sadiq Zeynaloğlu "Tarixin qan yaddaşı"
  10. "Arxivlənmiş surət". 2021-05-14 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.
  11. İstiqlal fədailəri – Azərbaycan Xalq Cümhuriyyətinin daxili işlər nazirləri və silahdaşları (1918–1920-ci illər). Bakı: Mütərcim, 2013
  12. "Arxivlənmiş surət". 2021-05-13 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2021-05-13.

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]