Azərbaycan şəhərləri

Vikipediya, açıq ensiklopediya
(Azərbaycan şəhərlərinin siyahısı səhifəsindən istiqamətləndirilmişdir)
Keçid et: naviqasiya, axtar

Azərbaycan şəhərləri[1]:

Adı Rayon İqtisadi rayon Əhali (2011) Status alıb Qeyd
Ağcabədi Ağcabədi rayonu Aran 39,2 1962
Ağdam Ağdam rayonu Yuxarı Qarabağ 1741 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
23 iyul 1993-cü ildə işğal edilib
Ağdaş Ağdaş rayonu Aran 29,4 XVI əsr
Ağdərə Tərtər rayonu Yuxarı Qarabağ 1985 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
7 iyul 1993-cü ildə işğal edilib
Ağstafa Ağstafa rayonu Gəncə-Qazax 12,4 1941
Ağsu Ağsu rayonu Dağlıq Şirvan 20,1 1967
Astara Astara rayonu Lənkəran 16,7 1945
Bakı respublika tabeli
şəhər
... 2092,4[2] III əsr Paytaxt
Balakən Balakən rayonu Şəki-Zaqatala 9,4 1968
Beyləqan Beyləqan rayonu Aran 15,4 1966 1989-cu ilə qədər — Jdanovsk
Bərdə Bərdə rayonu Aran 38,1 1948
Biləsuvar Biləsuvar rayonu Aran 20,6 1966 1991-ci ilə qədər — Puşkino
Cəbrayıl Cəbrayıl rayonu Yuxarı Qarabağ 1980 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
23 avqust 1993-cü ildə işğal edilib.
Cəlilabad Cəlilabad rayonu Lənkəran 43,0 1952 1967-ci ilə qədər — Həştərxanbazar
Culfa Culfa rayonu Naxçıvan 12,3 1948
Daşkəsən Daşkəsən rayonu Gəncə-Qazax 10,7 1948
Dəliməmmədli Goranboy rayonu Gəncə-Qazax 5,1 1991
Füzuli Füzuli rayonu Yuxarı Qarabağ 1827 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
23 avqust 1993-cü ildə işğal edilib
1959-cu ilə qədər — Karyagino
Gədəbəy Gədəbəy rayonu Gəncə-Qazax 10,6 1990
Gəncə respublika tabeli
şəhər
Gəncə-Qazax 315,9 VII əsr 1804-1918-ci illərdə — Yelizavetpol
1935-1989-cu illərdə — Kirovabad
Goranboy Goranboy rayonu Gəncə-Qazax 6,8 1966 1991-ci ilə qədər — Qasım-İsmayılov
Göyçay Göyçay rayonu Aran 35,9 1916
Göygöl Göygöl rayonu Gəncə-Qazax 17,5 1938 1938-ci ilə qədər — Yelenendorf
1938-2008-ci illərdə — Xanlar
Göytəpə Cəlilabad rayonu Lənkəran 13,9 1967 1992-ci ilə qədər — Prişib
Hacıqabul Hacıqabul rayonu Aran 25,5 1938 1991-ci ilə qədər — Qazıməhəmməd
Horadiz Füzuli rayonu Yuxarı Qarabağ 7,1 2007
Xaçmaz Xaçmaz rayonu Quba-Xaçmaz 39,5 1938
Xankəndi respublika tabeli
şəhər
Yuxarı Qarabağ 1923 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
1991-ci ilin dekabrında işğal edilib.
1991-ci ilə qədər — Stepanakert
Xocalı Xocalı rayonu Yuxarı Qarabağ 1990 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
26 fevral 1992-ci ildə işğal edilib.
Xocavənd Xocavənd rayonu Yuxarı Qarabağ 1985 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
2 oktyabr 1992-ci ildə işğal edilib.
26 noyabr 1991-ci ilə qədər — Martuni
Xırdalan Abşeron rayonu Abşeron 92,7 2006
Xızı Xızı rayonu Abşeron 1,3 2008
Xudat Xaçmaz rayonu Quba-Xaçmaz 15,7 1950
İmişli İmişli rayonu Aran 33,0 1960
İsmayıllı İsmayıllı rayonu Dağlıq Şirvan 15,2 1967
Kəlbəcər Kəlbəcər rayonu Kəlbəcər-Laçın 1980 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
2 aprel 1992-ci ildə işğal edilib
Kürdəmir Kürdəmir rayonu Aran 18,2 1938
Qax Qax rayonu Şəki-Zaqatala 12,5 1967
Qazax Qazax rayonu Gəncə-Qazax 21,0 1909 1939-1959-cu illərdə — Yeni Ağstafa
Qəbələ Qəbələ rayonu Şəki-Zaqatala 12,6 1973 1991-ci ilə qədər — Qutqaşen
Qobustan Qobustan rayonu Dağlıq Şirvan 7,9 2008
Quba Quba rayonu Quba-Xaçmaz 23,9 XVIII əsr
Qubadlı Qubadlı rayonu Kəlbəcər-Laçın 1990 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
31 avqust 1993-cü ildə işğal edilib
Qusar Qusar rayonu Quba-Xaçmaz 16,8 1938
Laçın Laçın rayonu Kəlbəcər-Laçın 1923 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
18 may 1992-ci ildə işğal edilib.
1926-cı ilə qədər — Abdallar
Lerik Lerik rayonu Lənkəran 7,5 2008
Lənkəran Lənkəran rayonu Lənkəran 50,5 XVIII əsr
Liman Lənkəran rayonu Lənkəran 10,8 1971 1999-cu ilə qədər — Port-İliç
Masallı Masallı rayonu Lənkəran 9,2 1960
Mingəçevir respublika tabeli
şəhər
Aran 97,8 1948
Naftalan Goranboy rayonu Gəncə-Qazax 7,9 1967
Naxçıvan Naxçıvan MR Naxçıvan 72,7 IV əsr
Neftçala Neftçala rayonu Aran 20,8 1959
Oğuz Oğuz rayonu Şəki-Zaqatala 7,0 1968 1991-ci ilə qədər — Vartaşen
Ordubad Ordubad rayonu Naxçıvan 10,2 XII əsr
Saatlı Saatlı rayonu Aran 17,8 1971
Sabirabad Sabirabad rayonu Aran 28,6 1935 1931-ci ilə qədər — Petropavlovka
Salyan Salyan rayonu Aran 36,7 1916
Samux Samux rayonu Gəncə-Qazax 9,1 2008 2008-ci ilə qədər — Nəbiağalı
Siyəzən Siyəzən rayonu Quba-Xaçmaz 24,1 1954 1954-cü ilə qədər — Qızılburun
Sumqayıt respublika tabeli
şəhər
Abşeron 280,9 1949
Şabran Şabran rayonu Quba-Xaçmaz 23,0 1961 2010-cu ilə qədər — Dəvəçi
Şahbuz Şahbuz rayonu Naxçıvan 3,1 2007
Şamaxı Şamaxı rayonu Daşlıq Şirvan 36,3 VI əsr
Şəki Şəki rayonu Şəki-Zaqatala 63,5 1840 1968-ci ilə qədər — Nuxa
Şəmkir Şəmkir rayonu Gəncə-Qazax 38,5 1944 1991-ci ilə qədər — Şamxor
Şərur Şərur rayonu Naxçıvan 6,7 1981 1991-ci ilə qədər — İlyiçovsk
Şirvan respublika tabeli
şəhər
Aran 73,9 1954 1954-cü ildə — Zubovka
1954-2008-ci illərdə — Əli-Bayramlı
Şuşa Şuşa rayonu Yuxarı Qarabağ 1752 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
8 may 1992-ci ildə işğal edilib
Tərtər Tərtər rayonu Yuxarı Qarabağ 19,7 1949 1949-1991-ci illərdə — Mirbəşir
Tovuz Tovuz rayonu Gəncə-Qazax 13,6 1947 1930-cu ilə qədər — Traubenfeld
Ucar Ucar rayonu Aran 17,0 1941
Yardımlı Yardımlı rayonu Lənkəran 6,7 2008
Yevlax Yevlax rayonu Aran 58,3 1938
Zaqatala Zaqatala rayonu Şəki-Zaqatala 20,9 1840
Zəngilan Zəngilan rayonu Kəlbəcər-Laçın 1967 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
29 oktyabr 1993-cü ildə işğal edilib
Zərdab Zərdab rayonu Aran 10,4 1968

İstinadlar[redaktə]

  1. Азстат
  2. Ətraf qəsəbələrsiz əhalisi — 1166,9 min nəf. (2011)

Həmçinin bax[redaktə]