Azərbaycandakı şəhərlərin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Naviqasiyaya keçin Axtarışa keçin

Bu məqalə Azərbaycandakı şəhərlərin siyahısını və əlaqəli məlumatları ehtiva edir.[1]

Adı Rayon İqtisadi rayon Əhali, (min nəfər) Status alıb Gerb Qeydlər
1 Ağcabədi Ağcabədi rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 40,8 1962 1939–1962-ci illərdə şəhər tipli olmuşdur.
2 Ağdam Ağdam rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 1741 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 23 iyul 1993-cü ildə işğal edilib, 10 noyabr 2020-ci ildə Azərbaycanın yenidən nəzarəti altına keçmişdir.
3 Ağdaş Ağdaş rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mərkəzi Aran[3] 31,9 XVI əsr
4 Ağdərə Ağdərə rayonunun inzibati mərkəzi[4] Qarabağ 1985 1923–1930-cu illər arası (ermənicədən) — Crabert (Çiləbörd)

1930–1992-ci illər arası (ermənicədən) — ''Mardakert'' Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 7 iyul 1993-cü ildə işğal edilmiş.

5 Ağstafa Ağstafa rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qazax-Tovuz[3] 12,8 1941 Digər tarixi adı: Axıstabad

1914–1939-cu illər arası (ruscadan) — Yelizavetinka 1939–1959-cu illər arası Ağstafa adı istifadə edilirdi; 1990-da Ağstafa adı yenidən bərpa olundu

6 Ağsu Ağsu rayonunun inzibati mərkəzi[2] Dağlıq Şirvan[3] 21,5 1967 Digər tarixi adı: Yeni Şamaxı
7 Astara Astara rayonunun inzibati mərkəzi[2] Lənkəran-Astara[3] 17,4 1945
8 Babək Naxçıvan Muxtar Respublikasının Babək rayonunun inzibati mərkəzi[2] Naxçıvan[3] 5,6 2020 1978-ci ilə qədər — Təzəkənd
9 Bakı Respublika tabeli şəhər[2], Azərbaycan Respublikasının paytaxtı[5][6] Bakı[3] 3385,2 (ətraf qəsəbələr ilə) 1878 Paytaxt
10 Balakən Balakən rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şəki-Zaqatala[3] 13,8 1968
11 Beyləqan Beyləqan rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mil-Muğan[3] 16,3 1966 1989-cu ilə qədər (ruscadan) — Jdanovsk
12 Bərdə Bərdə rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 39,8 1948
13 Biləsuvar Biləsuvar rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şirvan-Salyan[3] 22,6 1966 1991-ci ilə qədər (ruscadan) — Puşkino
14 Cəbrayıl Cəbrayıl rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şərqi Zəngəzur[3] 1980 Digər tarixi adı: Qıraxdın

Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 23 avqust 1993-cü ildə işğal edilib. 4 oktyabr 2020-ci ildə Azərbaycan Silahlı Qüvvələri tərəfindən azad olunmuşdur.

15 Cəlilabad Cəlilabad rayonunun inzibati mərkəzi[2] Lənkəran-Astara[3] 45,9 1952 1967-ci ilə qədər (ruscadan) — Astraxanbazar / Həştərxanbazar
16 Culfa Naxçıvan Muxtar Respublikasının Culfa rayonunun inzibati mərkəzi[2] Naxçıvan[3] 13,2 1948
17 Daşkəsən Daşkəsən rayonunun inzibati mərkəzi[2] Gəncə-Daşkəsən[3] 11,0 1948
18 Dəliməmmədli Goranboy rayonu[2] Gəncə-Daşkəsən[3] 5,5 1991
19 Füzuli Füzuli rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 1827 1827-yə qədər — Qarabulaq

1827–1959-cu illər arası (ruscadan) — Karyagino Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
23 avqust 1993-cü ildə işğal edilib. 2020-ci ildə Azərbaycan Silahlı Qüvvələri tərəfindən azad olunmuşdur.

20 Gədəbəy Gədəbəy rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qazax-Tovuz[3] 11,6 1990
21 Gəncə Respublika tabeli şəhər Gəncə-Daşkəsən[3] 312,4 VII əsr 17-ci əsrdə həmçinin Abbasabad olaraq da tanınırdı

1804–1918-ci illər arası (ruscadan) — Yelizavetpol

22 Goranboy Goranboy rayonunun inzibati mərkəzi[2] Gəncə-Daşkəsən[3] 7,2 1966 1991-ci ilə qədər — Qasım-İsmayılov
23 Göyçay Göyçay rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mərkəzi Aran[3] 36,8 1916
24 Göygöl Göygöl rayonunun inzibati mərkəzi[2] Gəncə-Daşkəsən[3] 19,0 1938 1938-ci ilə qədər (almancadan) — Yelenendorf / Helenendorf / (ruscası) Yelenino


1938–2008-ci illərdə — Xanlar

25 Göytəpə Cəlilabad rayonu[2] Lənkəran-Astara[3] 15,0 1967 1992-ci ilə qədər (ruscadan) — Prişib
26 Hacıqabul Hacıqabul rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şirvan-Salyan[3] 26,8 1938 1991-ci ilə qədər — Qazıməhəmməd
27 Horadiz Füzuli rayonu[2] Qarabağ[3] 7,5 2007
28 Xaçmaz Xaçmaz rayonunun inzibati mərkəzi[2] Quba-Xaçmaz[3] 41,6 1938
29 Xankəndi Respublika tabeli şəhər Qarabağ[3] 1923 1923–1991-ci illər arası (ermənicədən) — Stepanakert

Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 1991-ci ilin dekabrında işğal edilib.

30 Xızı Xızı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Abşeron-Xızı[3] 1,5 2008
31 Xocalı Xocalı rayonunun inzibati mərkəzi[2] (əvvəllər hazırda ləğv olunmuş Əsgəran rayonunun tərkibində) Qarabağ[3] 1991

Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 26 fevral 1992-ci ildə işğal edilib.

32 Xocavənd Xocavənd rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 1985 1940-cı ilə qədər (ermənicədən) — Xonaşen

26 noyabr 1991-ci ilə qədər (ermənicədən) — Martuni Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 2 oktyabr 1992-ci ildə işğal edilib.

33 Xırdalan Abşeron rayonu[2] Abşeron-Xızı[3] 120,2 2006 Abşeron rayon mərkəzi
34 Xudat Xaçmaz rayonu[2] Quba-Xaçmaz[3] 16,6 1950
35 İmişli İmişli rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mil-Muğan[3] 35,2 1960
36 İsmayıllı İsmayıllı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Dağlıq Şirvan[3] 25,3 1967
37 Kəlbəcər Kəlbəcər rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şərqi-Zəngəzur[3] 1980 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 2 aprel 1992-ci ildə işğal edilib. 2020-ci ildə Azərbaycanın yenidən nəzarəti altına keçmişdir.
38 Kürdəmir Kürdəmir rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mərkəzi Aran[3] 18,8 1938
39 Qax Qax rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şəki-Zaqatala[3] 14,2 1967
40 Qazax Qazax rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qazax-Tovuz[3] 21,6 1909 1939–1959-cu illərdə — Yeni Ağstafa
41 Qəbələ Qəbələ rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şəki-Zaqatala[3] 13,7 1973 Digər tarixi adları: Ostan-i Mərzban, Xəzər, Qəbələ-Subar
42 Qobustan Qobustan rayonunun inzibati mərkəzi[2] Dağlıq Şirvan[3] 8,9 2008 2008-ə qədər Mərəzə (qeyri-rəsmi olaraq hələ də istifadə olunur)
43 Qovlar Tovuz rayonu[2] Qazax-Tovuz[3] 2 2012
44 Quba Quba rayonunun inzibati mərkəzi[2] Quba-Xaçmaz[3] 48.3 XVI əsr Digər tarixi adları: Qudyal, Qudyalqala
45 Qubadlı Qubadlı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şərqi-Zəngəzur[3] 1990 Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 31 avqust 1993-cü ildə işğal edilib. 2020-ci ildə Azərbaycan Silahlı Qüvvələri tərəfindən azad olunmuşdur.
46 Qusar Qusar rayonunun inzibati mərkəzi[2] Quba-Xaçmaz[3] 18,1 1938
47 Laçın Laçın rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şərqi-Zəngəzur[3] 1923 1926-cı ilə qədər — Abdallar

Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 18 may 1992-ci ildə işğal edilib. 2020-ci ildə Azərbaycan Silahlı Qüvvələri tərəfindən azad olunmuşdur.

48 Lerik Lerik rayonunun inzibati mərkəzi[2] Lənkəran-Astara[3] 8,3 2008
49 Lənkəran Respublika tabeli şəhər, Lənkəran rayonunun inzibati mərkəzi Lənkəran-Astara[3] 52 XVIII əsr
50 Liman Lənkəran rayonu Lənkəran-Astara[3] 11,3 1971 1921–1924-cü illər arası (ruscadan) — Prival

1924–1999-cu illər arası (ruscadan) — Port-İliç

51 Masallı Masallı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Lənkəran-Astara[3] 25,9 1960
52 Mingəçevir Respublika tabeli şəhər Mərkəzi Aran[3] 103,2 1948
53 Naftalan Respublika tabeli şəhər Gəncə-Daşkəsən[3] 8,7 1967
54 Naxçıvan Respublika tabeli şəhər[2], Naxçıvan Muxtar Respublikasının paytaxtı[7] Naxçıvan[3] 81,8 IV əsr
55 Neftçala Neftçala rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şirvan-Salyan[3] 21,7 1959
56 Oğuz Oğuz rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şəki-Zaqatala[3] 7,3 1968 1991-ci ilə qədər — Vartaşen (ermənicə)
57 Ordubad Naxçıvan Muxtar Respublikasının Ordubad rayonunun inzibati mərkəzi[2] Naxçıvan[3] 10,7 XII əsr
58 Saatlı Saatlı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mil-Muğan[3] 19,4 1971
59 Sabirabad Sabirabad rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mil-Muğan[3] 31,6 1935 1887-ci ilə qədər Qalaqayın,1887-ci ildən 1931-ci ilə qədər (ruscadan) — Petropavlovka / Petropavlovsk
60 Salyan Salyan rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şirvan-Salyan[3] 38,2 1916
61 Samux Samux rayonunun inzibati mərkəzi[2] Gəncə-Daşkəsən[3] 10,0 2008 2008-ci ilə qədər — Nəbiağalı
62 Siyəzən Siyəzən rayonunun inzibati mərkəzi[2] Quba-Xaçmaz[3] 25,5 1954 1954-cü ilə qədər — Qızılburun
63 Sumqayıt Respublika tabeli şəhər Abşeron-Xızı[3] 358,9 1949 Azərbaycanda və Qafqazda mühüm sənaye şəhəri
64 Şabran Şabran rayonunun inzibati mərkəzi[2] Quba-Xaçmaz[3] 24,8 1961 2010-cu ilə qədər — Dəvəçi
65 Şahbuz Naxçıvan Muxtar Respublikasının Şahbuz rayonunun inzibati mərkəzi[2] Naxçıvan[3] 4,5 2007
66 Şamaxı Şamaxı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Daşlıq Şirvan[3] 39,4 VI əsr Digər tarixi adı: Yəzidiyyə, Köhnə Şamaxı (müvəqqəti olaraq, Ağsu şəhərinin keçmiş adı olan Yeni Şamaxı adıyla əlaqədar olaraq)
67 Şəki Respublika tabeli şəhər, Şəki rayonunun inzibati mərkəzi Şəki-Zaqatala[3] 67,4 1840 1968-ci ilə qədər — Nuxa
68 Şəmkir Şəmkir rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qazax-Tovuz[3] 42,3 1944 19-cu əsrdə, 1934-də qədər (almanca) — Annenfeld / (ruscası) Annino

1934–1991-ci illər arası — Şamxor

69 Şərur Naxçıvan Muxtar Respublikasının Şərur rayonunun inzibati mərkəzi[2] Naxçıvan[3] 7,3 1981 Bir müddət (ermənicədən) Noraşen olaraq tanınırdı

1991-ci ilə qədər (ruscadan) — İlyiçyovsk

70 Şirvan Respublika tabeli şəhər Şirvan-Salyan[3] 85,0 1954 19-cu əsrə qədər — Çıplaqlı

1938-ci ilə qədər (ruscadan) — Zubovka 2008-ci ilə qədər — Əli Bayramlı

71 Şuşa Şuşa rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 1752 18-ci əsrdə həmçinin Pənahabad olaraq da tanınırdı

Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən 8 may 1992-ci ildə işğal edilib. 8 noyabr 2020-ci ildə Azərbaycan Silahlı Qüvvələri tərəfindən azad olunmuşdur.

72 Tərtər Tərtər rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qarabağ[3] 19,9 1949 1949–1991-ci illərdə — Mirbəşir
73 Tovuz Tovuz rayonunun inzibati mərkəzi[2] Qazax-Tovuz[3] 14,0 1947 1930-cu ilə qədər (almancadan) — Traubenfeld / (ruscası) Vinoqradnoye Pole
74 Ucar Ucar rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mərkəzi Aran[3] 17,8 1941
75 Yardımlı Yardımlı rayonunun inzibati mərkəzi[2] Lənkəran-Astara[3] 7,3 2008
76 Yevlax Respublika tabeli şəhər, Yevlax rayonunun inzibati mərkəzi Mərkəzi Aran[3] 68,4 1938
77 Zaqatala Zaqatala rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şəki-Zaqatala[3] 21,5 1840
78 Zəngilan Zəngilan rayonunun inzibati mərkəzi[2] Şərqi Zəngəzur[3] 1967 1930-cu ilə qədər — Pircavan / Pirçivan

Ermənistan Silahlı Qüvvələri tərəfindən
29 oktyabr 1993-cü ildə işğal edilib. 2020-ci ildə Azərbaycan Silahlı Qüvvələri tərəfindən azad olunmuşdur.

79 Zərdab Zərdab rayonunun inzibati mərkəzi[2] Mərkəzi Aran[3] 10,9 1968

İstinadlar[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. "Азстат". 2012-02-15 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2013-01-06.
  2. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 İNZİBATİ ƏRAZİ BÖLGÜSÜ TƏSNİFATI, 2019 (PDF) (az.). BAKI: AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASININ DÖVLƏT STATİSTİKA KOMİTƏSİ. 2020. (#invalid_param_val)
  3. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 Crocusoft. "E-QANUN". e-qanun.az (ingilis). 2024-01-18 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2024-02-12.
  4. Crocusoft. "E-QANUN". e-qanun.az (ingilis). 2024-01-03 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2024-02-12.
  5. Crocusoft. "E-QANUN". e-qanun.az (ingilis). 2022-06-22 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2024-02-12.
  6. "Şəhər haqqında | Azərbaycan Respublİkası Bakı şəhərİ İcra Hakİmİyyətİ". baku-ih.gov.az. 2023-10-26 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2024-02-12.
  7. Crocusoft. "E-QANUN". e-qanun.az (ingilis). 2023-08-21 tarixində arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2024-02-12.

Həmçinin bax[redaktə | mənbəni redaktə et]