ÇXR-nın diplomatik nümayəndəliklərinin siyahısı

Vikipediya, açıq ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

ÇXR-nın diplomatik nümayəndəliklərinin siyahısıÇinin xarici nümayəndələrinin siyahısıdır. Çin Xalq Respublikası, ölkənin bütün iqtisadi, ticari, siyasi, mədəni və hərbi əlaqələrini təmsil edən böyük bir diplomatik şəbəkəyə malikdir. 1970-ci illərə qədər dünyanın əksər ölkələriı Çin Xalq Respublikasına qarşı Çin Respublikasını tanıyıb, lakin bu gün Çin Respublikası ilə tam diplomatik əlaqələri olan bir neçə ölkə var . Ancaq Çin Respublikası ən çox dövlətlər ilə qeyri-rəsmi əlaqələr saxlayır.Çin Xalq Respublikasının başqa ölkələrdə fəxri konsulluğu yoxdur. 2015-ci ildə ən böyük xarici nümayəndəliyini Pakistanda açmışdır.[1] [2]

Çix Xalq Respublikasının diplomatik nümayəndəliklərinin olduğu ölkələrin xəritəsi

Afrika[redaktə | əsas redaktə]

Pretoria diplomatik nümayəndəliyi.
Ottavadakı diplomatik nümayəndəliyi
Vaşinqtondiplomatik nümayəndəliyi
Hyustondakı Çin baş konsolluğu
Los-Ancelesdakı Çin baş konsolluğu
San Fransiskodakı Çin baş konsolluğu.
Tokiodakı Çin baş konsolluğu.
Berlindəki Çin səfirliyi.
Berndəki Çin səfirliyi.
Budapeştdəki Çin səfirliyi.
Kiyevdəki Çin səfirliyi.
Odessadakı Çin baş konsolluğu.
Londondəki Çin səfirliyi.
Lüksemburqdəkı Çin səfirliyi.
Madriddəki Çin səfirliyi
Moskvadəki Çin səfirliyi.
Oslodakı Çin səfirliyi.
Parisdəki Çin səfirliyi.
Praqadakı Çin səfirliyi.
Reykyavikdəki Çin səfirliyi
Stokholmdakı Çin səfirliyi.
Vilnüsdəki Çin səfirliyi.
Vyanadakı Çin səfirliyi.
Kanberradakı Çin səfirliyi.
Vellinqtondakı Çin səfirliyi.
Ev sahibi ölkə Vəzifə
Anqola Anqola Luanda (Səfirlik)
Botsvana Botsvana Qaborone (Səfirlik)
Əlcəzair Əlcəzair Əlcəzair (Səfirlik)
Cibuti Cibuti Cibuti (Səfirlik)
Ekvatorial Qvineya Ekvatorial Qvineya Malabo (Səfirlik)
Efiopiya Efiopiya Addis Ababa (Səfirlik)
Mərakeş Mərakeş Rabat (Səfirlik)
Qabon Qabon Librevile (Səfirlik)
Qvineya Qvineya Konakri (Səfirlik)
Cənubi Afrika Respublikası CAR

Pretoriya (Səfirlik)
Keyptaun (Baş Kosolluq)
Durban (Baş Konsolluq)
Yohannesburq (Baş Konsolluq)

Kamerun Kamerun

Douala (Baş Konsolluq)

Keniya Keniya Nayrobi (Səfirlik)
Komor adaları Komor adaları Moroni (Səfirlik)
Konqo Respublikası Konqo Respublikası Brazzavil (Səfirlik)
Konqo Demokratik Respublikası KDR Kinşasa (Səfirlik)
Lesoto Lesoto Maseru (Səfirlik)
Liberiya Liberiya Monroviya (Səfirlik)
Liviya Liviya Tripoli (Səfirlik)
Madaqaskar Madaqaskar Toamasina (Baş Konsolluq)
Malavi Malavi Lilonqve |
Mali Mali Bamako |
Mavriki Mavriki Port-Luiz (Səfirlik)
Mavritaniya Mavritaniya Nuakşot (Səfirlik)
Mozambik Mozambik Maputo (Səfirlik)
Misir Misir

Qahirə (Səfirlik)
İsgəndəriyyə (Baş Konsolluq)
Port-Səid (İsgəndrəiyyə Baş Konsolluğuna bağlı Şöbə Ofisi)

Niger Niger Niamey (Səfirlik)
Nigeriya Nigeriya

Abuca (Səfirlik)
Laqos (Baş Konsolluq)

Ruanda Ruanda Kiqali (Səfirlik)
San-Tome və Prinsipi San-Tome və Prinsipi Sao Tome (Səfirlik)
Seneqal Seneqal Dakar (Səfirlik)
Seyşel adaları Seyşel adaları Viktoriya (Səfirlik)
Somali Somali Moqadişo (Səfirlik)
Sudan Sudan Xartum (Səfirlik)
Tanzaniya Tanzaniya

Zənzibar (Baş Konsolluq)

Toqo Toqo Lome (Səfirlik)
Tunis Tunis Tunis (Səfirlik)
Uqanda Uqanda Kampala (Səfirlik)
Zambiya Zambiya Lusaka (Səfirlik)
Zimbabve Zimbabve Harare (Səfirlik))

Amerika[redaktə | əsas redaktə]

Ev sahibi ülke Görev
ABŞ ABŞ

Vaşinqton (Səfirlik)
Çikaqo (Baş Konsolluq)
Hyuston (Baş Konsolluq)
Los-Anceles (Baş Konsolluq))
Nyu York (Baş Konsolluq))
San-Fransisko (Baş Konsolluq))

Argentina Argentina Buenos-Ayres (Səfirlik)
Baham adaları Baham adaları Nassau (Səfirlik)
Boliviya Boliviya

La Paz (Səfirlik)
Santa-Kruz (Konsolluq)

Braziliya Braziliya

Braziliya (Səfirlik)
Rio-de-Janeyro (Baş Konsolluq)
San Paulu (Baş Konsolluq)

Dominikan Respublikası Dominikan Respublikası Santo-Dominqo (Ticarət inkişaf mərkəzi)
Ekvador Ekvador

Kito (Səfirlik)

Qrenada Qrenada Saint Georges (Səfirlik)
Yamayka Yamayka Kinqston (Səfirlik)
Kanada Kanada

Ottava (Səfirlik)
Kalyari (Baş Konsolluq)
Monreal (Baş Konsolluq)
Toronto (Baş Konsolluq)
Vankuver (Baş Konsolluq)

Kolumbiya Kolumbiya

Boqota (Səfirlik)
Barranquilla (Konsolluq)

Kosta-Rika Kosta-Rika San-Xose (Səfirlik)
Kuba Kuba Havana (Səfirlik)
Meksika Meksika

Mexiko (Səfirlik)

Peru Peru Lima (Səfirlik)
Surinam Surinam Paramaribo (Səfirlik)
Çili Çili

Santiaqo (Səfirlik)

Venesuela Venesuela Karakas (Səfirlik)

Asiya[redaktə | əsas redaktə]

Ev sahibi ülke Görev
Əfqanıstan Əfqanıstan Kabil (Səfirlik)
Azərbaycan Azərbaycan Bakı (Səfirlik)
Bəhreyn Bəhreyn Manama (Səfirlik)
Banqladeş Banqladeş Dəkkə (Səfirlik)
Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri BƏƏ

Abu Dabi (Səfirlik)
Dubay (Baş Konsolluq)

Şərqi Timor Şərqi Timor Dili (Səfirlik)
İndoneziya İndoneziya

Cakarta (Səfirlik)

Fələstin Fələstin Dövləti Ramallah Fələstin milli idarə ofisi
Filippin Filippin

Manila (Səfirlik)

Cənubi Koreya Cənubi Koreya

Seul (Səfirlik)

Gürcüstan Gürcüstan Tiflis (Səfirlik)
Hindistan Hindistan

Yeni Dehli (Səfirlik)

İraq İraq Bağdad (Səfirlik)

Ərbil (Baş Konsolluq)

İran İran Tehran (Səfirlik)
İsrail İsrail Təl-Əviv (Səfirlik)
Yaponiya Yaponiya

Tokio (Səfirlik)

Kamboca Kamboca Fnom Penh (Səfirlik)
Qətər Qətər Doha (Səfirlik)
Qazaxıstan Qazaxıstan

Astana ( (Səfirlik)
Almata (Baş Konsolluq)

Qırğızıstan Qırğızıstan Bişkek (Səfirlik)

(Baş Konsolluq)

Küveyt Küveyt Küveyt (Səfirlik)
Şimali Koreya KXDR

Pxenyan (Səfirlik)

Laos Laos Viyentiyane (Səfirlik)
Livan Livan Beyrut ( (Səfirlik)
Malayziya Malayziya

Kuala Lumpur (Səfirlik)

Monqolustan Monqolustan Ulan-Bator (Səfirlik)

Zamın-Üd (Baş Konsolluq)

Myanma Myanma

Yanqon (Səfirlik)

Nepal Nepal Katmandu (Səfirlik)
Özbəkistan Özbəkistan Daşkənd (Səfirlik)
Pakistan Pakistan

İslamabad (Səfirlik)

Sinqapur Sinqapur Sinqapur (Səfirlik)
Suriya Suriya Şam (Səfirlik)
Səudiyyə Ərəbistanı Səudiyyə Ərəbistanı

Riyad (Səfirlik)
Ciddə (Baş Konsolluq)

Tacikistan Tacikistan Düşənbə (Səfirlik)
Tailand Tailand

Banqkok (Səfirlik)

Türkiyə Türkiyə

Ankara (Səfirlik)
İstanbul (Baş Konsolluq)
İzmir (Baş Konsolluq)

Türkmənistan Türkmənistan Aşqabad (Baş Konsolluq)
Oman Oman Maskad (Səfirlik)
İordaniya İordaniya Amman (Baş Konsolluq)
Yəmən Yəmən

Sana (Baş Konsolluq)
Aden (Baş Konsolluq)

Avropa[redaktə | əsas redaktə]

Ev sahibi ölkə Vəzifə
Almaniya Almaniya

Berlin (Səfirlik)
Bonn (Səfirlik Şube Ofisi)
Düsseldorf (Baş Konsolluq)
Frankfurt (Baş Konsolluq)
Hamburq (Baş Konsolluq)
Münhen (Baş Konsolluq)

Albaniya Albaniya Tirana (Səfirlik)
Avstriya Avstriya Vyana (Səfirlik)
Belçika Belçika Brüssel (Səfirlik)
Belarus Belarus Minsk (Səfirlik)
Böyük Britaniya Böyük Britaniya

London (Səfirlik)
Belfast (Baş Konsolluq)
Edinburq (Baş Konsolluq)
Mançester (Baş Konsolluq)

Bosniya və Herseqovina Bosniya və Herseqovina Sarayevo (Səfirlik)
Bolqarıstan Bolqarıstan Sofiya (Səfirlik)
Çexiya Çexiya Praqa (Səfirlik)
Danimarka Danimarka Kopenhagen (Səfirlik)
Estoniya Estoniya Tallin (Səfirlik)
Finlandiya Finlandiya Helsinki (Səfirlik)
Fransa Fransa

Paris (Səfirlik)
Lion (Baş Konsolluq)
Strasburq (Baş Konsolluq)

Xorvatiya Xorvatiya Zaqreb (Səfirlik)
İrlandiya İrlandiya Dublin (Səfirlik)
İspaniya İspaniya

Madrid (Səfirlik)
Barselona (Baş Konsolluq)

İsveç İsveç

Stokholm (Səfirlik)
Höteborg (Baş Konsolluq)

İsveçrə İsveçrə

Bern (Səfirlik)
Zürix (Baş Konsolluq)

İtaliya İtaliya

Roma (Səfirlik)
Florensiya (Baş Konsolluq)
Milan (Baş Konsolluq)

İslandiya İslandiya Reykyavík (Səfirlik)
Kipr Kipr Lefkoşa (Səfirlik)
Latviya Latviya Riqa (Səfirlik)
Litva Litva Vilnüs (Səfirlik)
Lüksemburq Lüksemburq Lüksemburq (Səfirlik)
Macarıstan Macarıstan Budapeşt (Səfirlik)
Malta Malta Valletta (Səfirlik)
Moldova Moldova Kişinyov (Səfirlik)
Norveç Norveç Oslo (Səfirlik)
Polşa Polşa

Varşava (Səfirlik)

Portuqaliya Portuqaliya Lissabon (Səfirlik)
Rusiya Rusiya

Moskva (Səfirlik)
Xabarovsk (Baş Konsolluq)
İrkutsk (Baş Konsolluq)
Kazan (Baş Konsolluq)[3]
Sankt-Peterburq (Baş Konsolluq)
Vladivostok (Baş Konsolluq)
Yekaterinburq (Baş Konsolluq)

Serbiya Serbiya

Belqrad (Səfirlik)

Slovakiya Slovakiya Bratislava (Səfirlik)
Sloveniya Sloveniya Lyublyana (Səfirlik)
Ukrayna Ukrayna

Kiyev (Səfirlik)
Odessa (Baş Konsolluq)

Yunanıstan Yunanıstan Afina (Səfirlik)

Okyaniya[redaktə | əsas redaktə]

Ev sahibi ölkə Görev
Avstraliya Avstraliya

Kanberra (Səfirlik)
Adelayde (Baş Konsolluq)
Brisbane (Baş Konsolluq)
Melburn (Baş Konsolluq)
Sidney (Baş Konsolluq)

Fici Fici Suva (Səfirlik)
Mikroneziya Mikroneziya Pohnpey (Səfirlik)
Papua-Yeni Qvineya Papua-Yeni Qvineya Port Moresbi (Səfirlik)
Samoa Samoa Apiya (Səfirlik)
Tonqa Tonqa Nukualofa (Səfirlik)
Vanuatu Vanuatu Port Vila (Səfirlik)
Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya

Vellinqton (Səfirlik)
Aukland (Baş Konsolluq)
Kristkurk (Baş Konsolluq)


Beynəlxalq təşkilatlar[redaktə | əsas redaktə]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]