Əhalinin orta yaşına görə ölkələrin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Ölkə üzrə orta yaşa, CIA World Factbook 2016 dəyərləndirməsi.

Metodologiya[redaktə | əsas redaktə]

Orta yaş (ing. median age) əhalini iki bərabər yaş qrupuna böldükdə, əhalinin yarısı bu yaşdan gənc, digər yarısı isə bu yaşdan qocadır. Başqa sözlə, elə yaşdır ki, əhalini tən iki yerə bölür. Bu ölkə əhalisinin yaşa görə necə paylandığını göstərir. [1]

Hal hazırda, orta yaş ölkələrə görə çox müxtəlifdir. Məsələn, Nigerin əhalisinin orta yaşı 15 yaşdır, amma Avropa Birliyi, KanadaYaponiya kimi ölkələrdə bu yaş 40 dan yuxarıdır.[2] Köhnə Sovet İttifaqı ölkələrində qadınların orta yaşı kişilərin orta yaşından dah çoxdur.

Ölkələr[redaktə | əsas redaktə]


CIA World Factbook 2016 dəyərləndirməsi.[3]
Ölkə Yer Ümumi

(yaş)

Kişi

(yaş)

Qadın

(yaş)

Əfqanıstan Əfqanıstan 208 18.6 18.5 18.6
Albaniya Albaniya 95 32.5 31.2 33.8
Əlcəzair Əlcəzair 136 27.8 27.5 28.1
Andorra Andorra 13 43.7 43.8 43.5
Anqola Anqola 214 18.2 18 18.3
Antiqua və Barbuda Antiqua və Barbuda 102 31.6 29.8 33.2
Argentina Argentina 105 31.5 30.3 32.7
Ermənistan Ermənistan 80 34.6 32.8 36.5
Avstraliya Avstraliya 58 38.6 37.8 39.4
Avstriya Avstriya 12 43.8 42.7 44.9
Azərbaycan Azərbaycan 107 30.9 29.3 32.6
Bəhreyn Bəhreyn 99 32.1 33.5 29.3
Banqladeş Banqladeş 148 26.3 25.6 26.9
Barbados Barbados 60 38.3 37.2 39.4
Belarus Belarus 51 39.8 36.8 42.9
Belçika Belçika 37 41.4 40.2 42.7
Beliz Beliz 177 22.4 22.2 22.6
Benin Benin 216 18 17.7 18.4
Bermud adaları Bermud adaları 18 43.2 41.4 45.1
Butan Butan 144 27.2 27.7 26.6
Boliviya Boliviya 162 24 23.3 24.7
Bosniya və Herseqovina Bosniya və Herseqovina 33 41.7 40.2 43.1
Botsvana Botsvana 170 23.2 23.4 23.1
Braziliya Braziliya 103 31.6 30.7 32.4
Bruney Bruney 116 29.9 29.5 30.3
Bolqarıstan Bolqarıstan 23 42.4 40.6 44.5
Burkina-Faso Burkina-Faso 221 17.2 17 17.3
Burundi Burundi 224 17 16.8 17.2
Kabo-Verde Kabo-Verde 156 24.9 24.1 25.7
Kamboca Kamboca 157 24.9 24.2 25.6
Kamerun Kamerun 210 18.5 18.4 18.6
Kanada Kanada 29 42 40.8 43.3
Mərkəzi Afrika Respublikası MAR 195 19.6 19.3 19.9
Çad Çad 219 17.6 16.6 18.6
Çili Çili 85 34 32.9 35.2
Çin Respublikası Çin Respublikası 67 37.1 36.2 38.1
Kolumbiya Kolumbiya 120 29.6 28.7 30.6
Komor adaları Komor adaları 196 19.6 19 20.2
Konqo Respublikası Konqo Respublikası 211 18.4 18.1 18.6
Konqo Demokratik Respublikası Konqo Demokratik Respublikası 193 19.7 19.6 19.9
Kuk adaları Kuk adaları 74 35.9 35.3 36.4
Kosta-Rika Kosta-Rika 108 30.9 30.4 31.3
Kot-d'İvuar Kot-d'İvuar 187 20.7 20.8 20.6
Xorvatiya Xorvatiya 20 42.7 40.8 44.8
Kuba Kuba 41 41.1 40 42.2
Kipr Kipr 68 36.4 35.1 38
Çexiya Çexiya 34 41.7 40.4 43
Danimarka Danimarka 30 42 41.1 43
Cibuti Cibuti 167 23.5 21.8 24.9
Dominika Dominika 89 33 32.5 33.5
Dominikan Respublikası Dominikan Respublikası 137 27.8 27.6 28
Ekvador Ekvador 143 27.4 26.7 28.1
Misir Misir 165 23.8 23.5 24.1
Salvador Salvador 147 26.6 25.1 28.1
Ekvatorial Qvineya Ekvatorial Qvineya 197 19.6 19.1 20.1
Eritreya Eritreya 201 19.4 19 19.9
Estoniya Estoniya 24 42.4 39 45.8
Efiopiya Efiopiya 218 17.8 17.6 18
Avropa İttifaqı Avropa İttifaqı 21 42.7 41.3 44.1
Fici Fici 129 28.6 28.4 28.8
Finlandiya Finlandiya 25 42.4 40.8 44.3
Fransa Fransa 38 41.2 39.5 42.9
Qabon Qabon 209 18.6 18.4 18.8
Qambiya Qambiya 188 20.7 20.4 21
Fələstin Qəzzə zolağı 225 16.9 16.6 17.2
Gürcüstan Gürcüstan 61 38 35.1 40.7
Almaniya Almaniya 3 46.8 45.7 47.9
Qana Qana 184 21 20.5 21.5
Yunanıstan Yunanıstan 7 44.2 43.1 45.3
Qrenada Qrenada 109 30.9 30.9 31
Qvatemala Qvatemala 180 21.7 21 22.4
Qvineya-Bisau Qvineya-Bisau 191 20 19.5 20.5
Qvineya Qvineya 205 18.8 18.6 19.1
Qayana Qayana 151 25.8 25.5 26.2
Haiti Haiti 174 22.6 22.4 22.8
Honduras Honduras 175 22.6 22.3 23
Honkonq Honkonq 10 44 43.2 44.5
İslandiya İslandiya 70 36.3 35.7 36.9
Hindistan Hindistan 141 27.6 26.9 28.3
İndoneziya İndoneziya 117 29.9 29.3 30.5
İran İran 123 29.4 29.1 29.7
İraq İraq 192 19.9 19.6 20.2
İrlandiya İrlandiya 69 36.4 36.1 36.8
İsrail İsrail 119 29.7 29.1 30.4
İtaliya İtaliya 6 45.1 44 46.2
Yamayka Yamayka 152 25.6 25.1 26.1
Yaponiya Yaponiya 2 46.9 45.6 48.3
İordaniya İordaniya 178 22.3 21.9 22.7
Qazaxıstan Qazaxıstan 112 30.3 29 31.6
Keniya Keniya 199 19.5 19.4 19.6
Kiribati Kiribati 159 24.3 23.2 25.1
Şimali Koreya KXDR 87 33.8 32.3 35.4
Cənubi Koreya Cənubi Koreya 39 41.2 39.7 42.8
Küveyt Küveyt 124 29.2 30.3 27.2
Qırğızıstan Qırğızıstan 149 26.2 25.2 27.3
Laos Laos 172 22.7 22.4 23
Latviya Latviya 17 43.3 39.5 46.6
Livan Livan 118 29.9 29.3 30.5
Lesoto Lesoto 163 24 24 24
Liberiya Liberiya 212 18.3 18.1 18.5
Liviya Liviya 130 28.5 28.6 28.3
Lixtenşteyn Lixtenşteyn 19 42.9 41.7 44.1
Litva Litva 16 43.4 39.5 46.7
Lüksemburq Lüksemburq 54 39.2 38.6 39.9
Makedoniya Respublikası Şimali Makedoniya 65 37.5 36.4 38.6
Madaqaskar Madaqaskar 200 19.5 19.3 19.7
Malavi Malavi 227 16.5 16.3 16.6
Malayziya Malayziya 131 28.2 28 28.5
Maldiv adaları Maldiv adaları 138 27.8 27.8 27.8
Mali Mali 228 16.2 15.5 16.8
Malta Malta 35 41.5 40.4 42.7
Mavritaniya Mavritaniya 190 20.3 19.3 21.2
Mavriki Mavriki 77 34.8 33.9 35.8
Meksika Meksika 133 28 26.9 29.1
Moldova Moldova 71 36.3 34.5 38.3
Monako Monako 1 52.4 51.1 53.7
Monqolustan Monqolustan 135 27.9 27.1 28.7
Monteneqro Monteneqro 47 40.2 39.3 41.3
Mərakeş Mərakeş 125 28.9 28.3 29.5
Mozambik Mozambik 222 17.1 16.5 17.7
Myanma Myanma 128 28.6 28 29.3
Namibiya Namibiya 185 21 20.2 21.7
Nauru Nauru 150 26.1 26.5 25.5
Nepal Nepal 166 23.6 22.4 24.8
Niderland Niderland 22 42.5 41.4 43.4
Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya 63 37.8 36.9 38.7
Nikaraqua Nikaraqua 154 25.2 24.3 26
Nigeriya Nigeriya 213 18.3 18.2 18.4
Niger Niger 230 15.3 15.2 15.4
Norveç Norveç 56 39.1 38.4 40
Oman Oman 153 25.4 26.5 24
Pakistan Pakistan 168 23.4 23.3 23.4
Palau Palau 88 33.3 32.7 34.7
Panama Panama 126 28.9 28.5 29.3
Papua-Yeni Qvineya Papua-Yeni Qvineya 171 22.9 23 22.8
Paraqvay Paraqvay 139 27.8 27.5 28
Peru Peru 140 27.7 26.9 28.4
Filippin Filippin 169 23.4 22.9 23.8
Polşa Polşa 46 40.3 38.6 42
Portuqaliya Portuqaliya 32 41.8 39.8 44
Qətər Qətər 90 33 24.1 28.1
Rumıniya Rumıniya 42 40.7 39.3 42.1
Rusiya Rusiya 53 39.3 36.4 42.3
Ruanda Ruanda 203 19 18.7 19.2
Samoa Samoa 164 23.9 23.7 24.2
San-Marino San-Marino 8 44.2 43.1 45.1
San-Tome və Prinsipi San-Tome və Prinsipi 215 18.2 17.8 18.6
Səudiyyə Ərəbistanı Səudiyyə Ərəbistanı 145 27.2 27.9 26.2
Seneqal Seneqal 207 18.7 17.8 19.6
Serbiya Serbiya 26 42.3 40.7 44
Seyşel adaları Seyşel adaları 76 34.9 34.4 35.5
Syerra-Leone Syerra-Leone 204 19 18.4 19.6
Sinqapur Sinqapur 83 34.3 34.2 34.4
Slovakiya Slovakiya 49 40.1 38.4 41.9
Sloveniya Sloveniya 9 44.1 42.5 45.9
Somali Somali 217 17.9 18.1 17.8
Cənubi Afrika Respublikası CAR 146 26.8 26.5 27
Cənubi Sudan Cənubi Sudan 223 17.1 17 17.3
İspaniya İspaniya 27 42.3 41.2 43.6
Şri-Lanka Şri-Lanka 96 32.5 31.2 33.7
Sudan Sudan 198 19.6 19.4 19.9
Surinam Surinam 121 29.5 29.1 29.9
Esvatini Esvatini 182 21.4 21.2 21.7
İsveç İsveç 40 41.2 40.2 42.2
İsveçrə İsveçrə 28 42.2 41.3 43.2
Suriya Suriya 161 24.1 23.7 24.6
Çin Respublikası Çin Respublikası 48 40.2 39.5 40.9
Tacikistan Tacikistan 160 24.2 23.6 24.8
Tanzaniya Tanzaniya 220 17.6 17.3 17.9
Tailand Tailand 66 37.2 36.2 38.2
Toqo Toqo 194 19.7 19.4 20
Tonqa Tonqa 176 22.6 22.2 23.1
Trinidad və Tobaqo Trinidad və Tobaqo 75 35.5 35 36
Tunis Tunis 97 32.4 31.9 32.7
Türkiyə Türkiyə 110 30.5 30.1 31
Türkmənistan Türkmənistan 142 27.5 27 28
Tuvalu Tuvalu 155 25.2 24.4 26.8
Uqanda Uqanda 229 15.7 15.6 15.8
Ukrayna Ukrayna 45 40.4 37.2 43.5
Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri BƏƏ 113 30.3 32.1 25.1
Böyük Britaniya Böyük Britaniya 44 40.5 39.3 41.7
ABŞ ABŞ 62 37.9 36.6 39.3
Uruqvay Uruqvay 78 34.7 33 36.4
Özbəkistan Özbəkistan 132 28.1 27.6 28.7
Vanuatu Vanuatu 181 21.7 21.3 22.1
Venesuela Venesuela 134 28 27.3 28.7
Vyetnam Vyetnam 114 30.1 28.9 31.2
Flag of Palestine.svg Flag of Israel.svg İordan çayının qərb sahili 186 20.8 20.7 21
Qərbi Saxara Qərbi Sahara 183 21.1 20.7 21.6
Flag of the United Nations.svgDünya 115 30.1 29.4 30.9
Yəmən Yəmən 202 19.2 19.1 19.3
Zambiya Zambiya 226 16.7 16.6 16.9
Zimbabve Zimbabve 189 20.6 20.5 20.8

References[redaktə | əsas redaktə]