Əhalinin orta yaşına görə ölkələrin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search
Ölkə üzrə orta yaşa, CIA World Factbook 2016 dəyərləndirməsi.

Metodologiya[redaktə | mənbəni redaktə et]

Orta yaş (ing. median age) əhalini iki bərabər yaş qrupuna böldükdə, əhalinin yarısı bu yaşdan gənc, digər yarısı isə bu yaşdan qocadır. Başqa sözlə, elə yaşdır ki, əhalini tən iki yerə bölür. Bu ölkə əhalisinin yaşa görə necə paylandığını göstərir. [1]

Hal hazırda, orta yaş ölkələrə görə çox müxtəlifdir. Məsələn, Nigerin əhalisinin orta yaşı 15 yaşdır, amma Avropa Birliyi, KanadaYaponiya kimi ölkələrdə bu yaş 40 dan yuxarıdır.[2] Köhnə Sovet İttifaqı ölkələrində qadınların orta yaşı kişilərin orta yaşından dah çoxdur.

Ölkələr[redaktə | mənbəni redaktə et]


CIA World Factbook 2020 dəyərləndirməsi.[3]
Ölkə Yer Ümumi

(yaş)

Kişi

(yaş)

Qadın

(yaş)

Flag of the United Nations.svgWorld 120 31.0 30.3 31.8
European Union 18 44.0 42.6 45.5
Əfqanıstan Əfqanıstan 204 19.5 19.4 19.5
Albaniya Albaniya 92 34.3 32.9 35.7
Əlcəzair Əlcəzair 141 28.9 28.6 29.3
Andorra Andorra 6 46.2 46.3 46.1
Anqola Anqola 228 15.9 15.4 16.4
Antiqua və Barbuda Antiqua və Barbuda 107 32.7 30.7 34.4
Argentina Argentina 111 32.4 31.1 33.6
Ermənistan Ermənistan 79 36.6 35.1 38.3
Avstraliya Avstraliya 70 37.5 36.5 38.5
Avstriya Avstriya 14 44.5 43.1 45.8
Azərbaycan Azərbaycan 109 32.6 31.1 34.2
Baham adaları Baham adaları 105 32.8 31.7 34.0
Bəhreyn Bəhreyn 103 32.9 34.4 30.3
Banqladeş Banqladeş 145 27.9 27.1 28.6
Barbados Barbados 56 39.5 38.4 40.7
Belarus Belarus 49 40.9 38.0 43.9
Belçika Belçika 45 41.6 40.4 42.8
Beliz Beliz 174 23.9 23.0 24.8
Benin Benin 221 17.0 16.4 17.6
Butan Butan 138 29.1 29.6 28.6
Boliviya Boliviya 162 25.3 24.5 26.0
Bosniya və Herseqovina Bosniya və Herseqovina 28 43.3 41.6 44.8
Botsvana Botsvana 159 25.7 24.5 26.7
Braziliya Braziliya 102 33.2 32.3 34.1
Bruney Bruney 117 31.1 30.5 31.8
Bolqarıstan Bolqarıstan 21 43.7 41.9 45.6
Burkina-Faso Burkina-Faso 219 17.9 17.0 18.7
Burundi Burundi 220 17.7 17.4 18.0
Kabo-Verde Kabo-Verde 153 26.8 25.9 27.6
Kamboca Kamboca 155 26.4 25.6 27.2
Kamerun Kamerun 212 18.5 18.2 18.8
Kanada Kanada 41 41.8 40.6 42.9
Mərkəzi Afrika Respublikası MAR 197 20.0 19.7 20.3
Çad Çad 226 16.1 15.6 16.5
Çili Çili 84 35.5 34.3 36.7
Çin ÇXR 63 38.4 37.5 39.4
Kolumbiya Kolumbiya 116 31.2 30.2 32.2
Komor adaları Komor adaları 191 20.9 20.2 21.5
Konqo Demokratik Respublikası KDR 225 16.7 16.5 16.8
Konqo Respublikası Konqo Respublikası 205 19.5 19.3 19.7
Kosta-Rika Kosta-Rika 110 32.6 32.1 33.1
Kot-d'İvuar Kot-d'İvuar 193 20.3 20.3 20.3
Xorvatiya Xorvatiya 19 43.9 42.0 45.9
Kuba Kuba 38 42.1 40.2 43.8
Kipr Kipr 66 37.9 36.7 39.4
Çexiya Çexiya 29 43.3 42.0 44.7
Danimarka Danimarka 39 42.0 40.9 43.1
Cibuti Cibuti 165 24.9 23.0 26.4
Dominika Dominika 88 34.9 34.4 35.5
Dominikan Respublikası Dominikan Respublikası 146 27.9 27.8 28.1
Ekvador Ekvador 142 28.8 28.0 29.6
Misir Misir 168 24.1 23.8 24.5
Salvador Salvador 147 27.7 26.2 29.3
Ekvatorial Qvineya Ekvatorial Qvineya 194 20.3 19.9 20.7
Eritreya Eritreya 195 20.3 19.7 20.8
Estoniya Estoniya 22 43.7 40.4 47.0
Esvatini Esvatini (Swaziland) 176 23.7 22.5 24.7
Efiopiya Efiopiya 200 19.8 19.6 20.1
Farer adaları Farer adaları 73 37.2 36.9 37.7
Fici Fici 127 29.9 29.7 30.1
Finlandiya Finlandiya 32 42.8 41.3 44.4
Fransa Fransa 44 41.7 40.0 43.4
Qabon Qabon 189 21.0 21.4 20.6
Qambiya Qambiya 184 21.8 21.5 22.2
Gürcüstan Gürcüstan 61 38.6 35.9 41.4
Almaniya Almaniya 4 47.8 46.5 49.1
Qana Qana 187 21.4 21.0 21.9
Yunanıstan Yunanıstan 9 45.3 43.7 46.8
Qrenada Qrenada 100 33.3 33.1 33.4
Qvatemala Qvatemala 180 23.2 22.6 23.8
Qvineya Qvineya 208 19.1 18.9 19.4
Qvineya-Bisau Qvineya-Bisau 217 18.0 17.4 18.6
Qayana Qayana 148 27.5 27.2 27.9
Haiti Haiti 169 24.1 23.8 24.3
Honduras Honduras 167 24.4 23.5 25.2
Macarıstan Macarıstan 25 43.6 41.5 45.5
İslandiya İslandiya 75 37.1 36.6 37.7
Hindistan Hindistan 143 28.7 28.0 29.5
İndoneziya İndoneziya 118 31.1 30.5 31.8
İran İran 114 31.7 31.5 32.0
İraq İraq 188 21.2 20.8 21.6
İrlandiya İrlandiya 67 37.8 37.4 38.2
İsrail İsrail 123 30.4 29.8 31.0
İtaliya İtaliya 5 46.5 45.4 47.5
Yamayka Yamayka 133 29.4 28.6 30.1
Yaponiya Yaponiya 2 48.6 47.2 50.0
İordaniya İordaniya 177 23.5 23.9 22.9
Qazaxıstan Qazaxıstan 115 31.6 30.3 32.8
Keniya Keniya 198 20.0 19.9 20.1
Kiribati Kiribati 160 25.7 24.8 26.6
Şimali Koreya KXDR 90 34.6 33.2 36.2
Cənubi Koreya Cənubi Koreya 30 43.2 41.6 45.0
Kosovo Kosovo 122 30.5 30.2 30.8
Küveyt Küveyt 129 29.7 30.7 27.9
Qırğızıstan Qırğızıstan 149 27.3 26.1 28.5
Laos Laos 172 24.0 23.7 24.4
Latviya Latviya 16 44.4 40.5 48.0
Livan Livan 96 33.7 33.1 34.4
Lesoto Lesoto 166 24.7 24.7 24.7
Liberiya Liberiya 218 18.0 17.7 18.2
Liviya Liviya 158 25.8 25.9 25.7
Lixtenşteyn Lixtenşteyn 23 43.7 42.0 45.3
Litva Litva 15 44.5 40.2 48.2
Lüksemburq Lüksemburq 57 39.5 38.9 40.0
Şimali Makedoniya Şimali Makedoniya 59 39.0 38.0 40.0
Madaqaskar Madaqaskar 196 20.3 20.1 20.5
Malavi Malavi 224 16.8 16.7 16.9
Malayziya Malayziya 136 29.2 28.9 29.6
Maldiv adaları Maldiv adaları 131 29.5 29.2 30.0
Mali Mali 227 16.0 15.3 16.7
Malta Malta 36 42.3 41.2 43.5
Marşall adaları Marşall adaları 175 23.8 23.6 23.9
Mavritaniya Mavritaniya 190 21.0 20.1 22.0
Mavriki Mavriki 81 36.3 35.0 37.6
Meksika Meksika 134 29.3 28.2 30.4
Mikroneziya Mikroneziya 156 26.3 25.5 27.1
Moldova Moldova 69 37.7 36.2 39.5
Monako Monako 1 55.4 53.7 57.0
Monqolustan Monqolustan 128 29.8 28.8 30.7
Monteneqro Monteneqro 55 39.6 38.1 41.1
Mərakeş Mərakeş 139 29.1 28.7 29.6
Mozambik Mozambik 222 17.0 16.3 17.6
Myanma Myanma 135 29.2 28.3 30.0
Namibiya Namibiya 185 21.8 21.1 22.6
Nauru Nauru 152 27.0 28.2 25.9
Nepal Nepal 163 25.3 23.9 26.9
Niderland Niderland 33 42.8 41.6 44.0
Yeni Zelandiya Yeni Zelandiya 74 37.2 36.4 37.9
Nikaraqua Nikaraqua 150 27.3 26.4 28.2
Niger Niger 230 14.8 14.5 15.1
Nigeriya Nigeriya 210 18.6 18.4 18.9
Norveç Norveç 58 39.5 38.8 40.2
Oman Oman 157 26.2 27.2 25.1
Pakistan Pakistan 182 22.0 21.9 22.1
Palau Palau 95 33.9 32.9 35.9
Fələstin Fələstin Dövləti/Gaza Strip 216 18.0 17.7 18.4
Fələstin Fələstin Dövləti/West Bank 183 21.9 21.7 22.2
Panama Panama 124 30.1 29.6 30.5
Papua-Yeni Qvineya Papua-Yeni Qvineya 173 24.0 24.0 24.0
Paraqvay Paraqvay 130 29.7 29.5 29.9
Peru Peru 140 29.1 28.3 29.9
Filippin Filippin 170 24.1 23.6 24.6
Polşa Polşa 40 41.9 40.3 43.6
Portuqaliya Portuqaliya 13 44.6 42.7 46.5
Qətər Qətər 97 33.7 35.0 28.2
Rumıniya Rumıniya 35 42.5 41.0 44.0
Rusiya Rusiya 53 40.3 37.5 43.2
Ruanda Ruanda 202 19.7 18.9 20.4
Sent-Kits və Nevis Sent-Kits və Nevis 80 36.5 36.7 36.3
Sent-Lüsiya Sent-Lüsiya 76 36.9 35.7 38.0
Sent-Vinsent və Qrenadin Sent-Vinsent və Qrenadin 87 35.3 35.4 35.1
Samoa Samoa 161 25.6 25.3 26.0
San-Marino San-Marino 10 45.2 43.9 46.3
San-Tome və Prinsipi San-Tome və Prinsipi 207 19.3 18.9 19.7
Səudiyyə Ərəbistanı Səudiyyə Ərəbistanı 121 30.8 33.0 27.9
Seneqal Seneqal 206 19.4 18.5 20.3
Serbiya Serbiya 27 43.4 41.7 45.0
Seyşel adaları Seyşel adaları 77 36.8 36.3 37.4
Syerra-Leone Syerra-Leone 209 19.1 18.5 19.7
Sinqapur Sinqapur 83 35.6 35.4 35.7
Slovakiya Slovakiya 42 41.8 40.1 43.6
Sloveniya Sloveniya 11 44.9 43.4 46.6
Solomon adaları Solomon adaları 178 23.5 23.2 23.7
Somali Somali 213 18.5 18.7 18.3
Cənubi Afrika Respublikası CAR 144 28.0 27.9 28.1
Cənubi Sudan Cənubi Sudan 211 18.6 18.9 18.3
İspaniya İspaniya 20 43.9 42.7 45.1
Şri-Lanka Şri-Lanka 98 33.7 32.3 35.1
Sudan Sudan 214 18.3 18.1 18.5
Surinam Surinam 119 31.0 30.6 31.4
İsveç İsveç 48 41.1 40.1 42.1
İsveçrə İsveçrə 34 42.7 41.7 43.7
Suriya Suriya 179 23.5 23.0 24.0
Çin Respublikası Çin Respublikası 37 42.3 41.5 43.1
Tacikistan Tacikistan 164 25.3 24.6 26.0
Tanzaniya Tanzaniya 215 18.2 17.9 18.4
Tailand Tailand 60 39.0 37.8 40.1
Şərqi Timor Şərqi Timor 203 19.6 18.9 20.2
Toqo Toqo 199 20.0 19.7 20.3
Tonqa Tonqa 171 24.1 23.6 24.5
Trinidad və Tobaqo Trinidad və Tobaqo 68 37.8 37.3 38.3
Tunis Tunis 108 32.7 32.0 33.3
Türkiyə Türkiyə 112 32.2 31.7 32.8
Türkmənistan Türkmənistan 137 29.2 28.7 29.7
Tuvalu Tuvalu 154 26.6 25.6 27.6
Uqanda Uqanda 229 15.7 14.9 16.5
Ukrayna Ukrayna 46 41.2 38.2 44.3
Birləşmiş Ərəb Əmirlikləri BƏƏ 64 38.4 40.4 31.5
Böyük Britaniya Böyük Britaniya 51 40.6 39.6 41.7
ABŞ ABŞ 62 38.5 37.2 39.8
Uruqvay Uruqvay 86 35.5 33.8 37.3
Özbəkistan Özbəkistan 125 30.1 29.4 30.7
Vanuatu Vanuatu 181 23.0 22.6 23.5
Venesuela Venesuela 126 30.0 29.4 30.7
Vyetnam Vyetnam 113 31.9 30.8 33.0
Qərbi Saxara Qərbi Sahara 186 21.8 21.4 22.3
Yəmən Yəmən 201 19.8 19.6 19.9
Zambiya Zambiya 223 16.9 16.7 17.0
Zimbabve Zimbabve 192 20.5 20.3 20.6
Angilya Angilya 82 35.7 33.7 37.6
Aruba Aruba 54 39.9 38.2 41.5
Bermud adaları Bermud adaları 24 43.6 41.6 45.7
Britaniya Vircin adaları Britaniya Vircin adaları 72 37.2 37.0 37.5
Kayman adaları Kayman adaları 52 40.5 39.7 41.2
Gernsi Gernsi 17 44.3 43.0 45.6
Cersi Cersi 71 37.5 36.0 39.5
Kuk adaları Kuk adaları 65 38.3 37.8 38.7
Kürasao Kürasao 78 36.7 34.4 39.5
Cəbəllüttariq Cəbəli-Tariq 85 35.5 34.4 36.6
Qrenlandiya Qrenlandiya 93 34.3 35.1 33.4
Quam Quam 132 29.4 28.7 30.2
Honkonq Honkonq 7 45.6 44.2 46.5
Flag of the Isle of Mann.svg Men adası 12 44.6 43.6 45.6
Makao Makao 50 40.8 40.7 40.9
Montserrat Montserrat 89 34.8 34.1 35.6
Yeni Kaledoniya Yeni Kaledoniya 104 32.9 32.1 33.7
Şimali Marian adaları Şimali Marian adaları 106 32.8 31.8 34.1
Fransa Polineziyası Fransa Polineziyası 99 33.3 33.0 33.5
Puerto-Riko Puerto-Riko 26 43.6 41.6 45.3
Sen-Bartelemi Sen-Bartelemi 8 45.6 45.5 45.8
Müqəddəs Yelena adası Müqəddəs Yelena, Askenson və Tristan-da-Kunya adaları 31 43.2 43.2 43.3
Sen-Marten Sen-Marten 101 33.3 32.5 34.1
Sen-Pyer və Mikelon Sen-Pyer və Mikelon 3 48.5 47.9 49.0
Amerika Samoası Amerika Samoası 151 27.2 26.7 27.7
Sint-Marten Sint-Marten 47 41.1 39.6 42.7
Törks və Kaykos adaları Törks və Kaykos adaları 91 34.6 34.9 34.4
ABŞ Vircin adaları Amerika Virgin adaları 43 41.8 40.6 42.8
Fransa Uollis və Futuna 94 34.0 33.1 35.1

References[redaktə | mənbəni redaktə et]

  1. Field Listing - Median age Arxivləşdirilib 2018-01-14 at the Wayback Machine, The World Factbook, Central Intelligence Agency.
  2. "Arxivlənmiş surət". 2018-12-26 tarixində orijinalından arxivləşdirilib. İstifadə tarixi: 2017-07-20.
  3. CIA The World Factbook/ Median Age Arxivləşdirilib 2020-10-16 at the Wayback Machine, 2020.