Azərbaycan SSR əməkdar incəsənət xadimlərinin siyahısı

Vikipediya, azad ensiklopediya
Jump to navigation Jump to search

1920-cı illər[redaktə | əsas redaktə]

1928[redaktə | əsas redaktə]

  1. Əbdürrəhim bəy Haqverdiyev

1930-cu illər[redaktə | əsas redaktə]

1938[redaktə | əsas redaktə]

4 dekabr 1938-ci ildən:[a]

  1. İskəndərov Ədil Rza oğlu — Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Drama Teatrının baş rejissoru
  2. Ordubadi Məmmədsəid Hacıağa oğlu — yazıçı-dramaturq və şair
  3. Rüstəmov Səid Əli oğlu — bəstəkar, Azərbaycan radio komiteti yanında xalq instrumentləri birinci notlu orkestrinin dirijoru
  4. Filippov Aleksandr Yakovleviç — rəssam, M.F.Axundov adına Lenin ordenli Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının dekorasiya sexi müdiri
  5. Mustafayev Həsən Hacıağa oğlu — M.F.Axundov adına Lenin ordenli Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının rəssamı

1940-cı illər[redaktə | əsas redaktə]

1940[redaktə | əsas redaktə]

4 may 1940-cı ildən:[b]

  1. Haşımov Məhərrəm Kazım oğlu
  2. Bədəlbəyli Əfrasiyab Bədəl oğlu
  3. Berolski Mariya LvovnaHəsənov Əşrəf Həsən oğlu
  4. Qusak Fyodor Terentyeviç
  5. Hüseynov Məmmədrahim Abbas oğlu
  6. Qrosman Yakov Azeryeviç
  7. Dadaşov Sadıq Ələkbəroviç
  8. Dadaşov Sultan Baba oğlu
  9. Qəmərlinski Əhməd Haşım oğlu
  10. Kozlov Vladimir Mixayloviç
  11. Quliyev Hüseyn Bozalqanlı Cəfərqulu oğlu
  12. Mansurov Mansur Məlik oğlu
  13. Muller Yakov Davidoviç
  14. Raxmanov Aleksey Platonoviç
  15. Rzayev Ağahüseyn Hənif
  16. Rıjenko İlya Gerasimoviç
  17. Sabsay Pinxos Vladimiroviç
  18. Saqiyan Muşeq Mixayloviç
  19. Salahov Qılman Balaməmməd oğlu
  20. Səfərəliyeva Kövkəb Kamil qızı
  21. Tağızadə Niyazi Zülfüqaroviç
  22. Talıbzadə Abdulla-Şaiq Mustafa oğlu
  23. Tveretski Pyotr Vasilyeviç
  24. Terequlova Leyla Ramazanova
  25. Hüseynov Mikayıl Ələskəroviç
  26. Fətullayev Nüsrət Möhsüm oğlu
  27. Xalıqov Qəzənfər Ələkbər oğlu
  28. Yusifov İslam Qara oğlu
  29. Ovsenyan Artaşes Qriqoryeviç

1943[redaktə | əsas redaktə]

17 iyun 1943-cü ildən:[c]

  1. Əbdülrəhmanov Fuad Həsən oğlu — heykəltəraş
  2. Ağayeva Xurşud Həsən qızı — Azərbaycan Dövlət Konservatoriyasının müəllimi
  3. Ağdamski Əhməd Bəşir oğlu — Ağdaş musiqi məktəbinin müəllimi
  4. Ayzen Saveli Yakovleviç — Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Drama Teatrının dirijoru
  5. Aleksandrov Qriqori Vasilyeviç — Bakı kino studiyasının bədii rəhbəri
  6. Bədəlbəyli Şəmsi Bədəl oğlu — Azərbaycan Dövlət Musiqili Komediya Teatrının bədii rəhbəri
  7. Vəkilov Danyal Abbasqulu oğlu — Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Drama Teatrının quruluş hissəsi müdiri
  8. Vəkilov Səməd Vurğun Yusif oğlu — şair-dramaturq
  9. Hacıbəyov Zülfüqar Əbdülhüseyn oğlu — bəstəkar
  10. Hacıyev Əmir Səhli Əli oğlu — rəssam
  11. İbrahimov Mirzə Əjdər oğlu — yazıçı-dramaturq
  12. İskəndərov Əliağa Vahid Məmmədqulu oğlu — şair
  13. Kevorkov Sergey Nikitiç — M.F.Axundov adına Lenin ordenli Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının balet rəhbəri
  14. Kazımzadə Kazım Məmmədəli oğlu — rəssam
  15. Mahmudov Sabit Rəhman Kərim oğlu — yazıçı-dramaturq
  16. Rappoport Viktor Romanoviç — M.F.Axundov adına Lenin ordenli Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının baş rejissoru
  17. Rzayev Rəsul İbrahim oğlu — şair-dramaturq
  18. Rüstəmzadə Süleyman Əliabas oğlu — şair-dramaturq
  19. Seyidova İzzət Əli qızı — M.F.Axundov adına Lenin ordenli Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının rəssamı
  20. Topçubaşova Reyhan İbrahim qızı — rəssam
  21. Traximoviç Vladimir Martınoviç — M.F.Axundov adına Lenin ordenli Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının dirijoru
  22. Təhmasib Rza Abasqulu oğlu — Bakı kino studiyasının rejissoru
  23. Turabov Əlisəftər Həbib oğlu — Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Drama Teatrının quruluşçu rejissoru
  24. Şərifov Ələsgər Məmmədtağı oğlu — Əzizbəyov adına Azərbaycan Dövlət Drama Teatrının quruluşçu rejissoru

1950-ci illər[redaktə | əsas redaktə]

1955[redaktə | əsas redaktə]

30 aprel 1955-ci ildən:[d]

  1. Abdullayev Mikayıl Hüseyn oğlu — rəssam
  2. Əmirov Fikrət Məşədicəmil oğlu — bəstəkar
  3. Qarayev Qara Əbülfəz oğlu — bəstəkar
  4. Kərimov Lətif Hüseyn oğlu — ornamentalist-rəssam

1958[redaktə | əsas redaktə]

26 aprel 1958-ci ildən:[e]

  1. Abdullayev Kamal Canbaxış oğlu — teatrın baş dirijoru
  2. Hacıbəyov Soltan İsmayıl oğlu — bəstəkar
  3. Hacıyev Əhməd Cövdət İsmayıl oğlu — bəstəkar
  4. Cahangirov Cahangir Şirgeşt oğlu — bəstəkar

1959[redaktə | əsas redaktə]

21 fevral 1959-cu ildən:[f]

  1. Quliyev Tofiq Ələkbər oğlu — bəstəkar, Azərbaycan Dövlət Filarmoniyasının bədii rəhbəri

1960-cı illər[redaktə | əsas redaktə]

1960[redaktə | əsas redaktə]

24 may 1960-cı ildən:[g]

  1. Əbdülrəhmanov Nadir Qənbər oğlu — rəssam
  2. Ağayev Hacı Kərim oğlu — Baş peşə-texnika təhsili idarəsi mədəniyyət evinin direktoru
  3. Ələsgərov Süleyman Əyyub oğlu — bəstəkar, radio və televiziya verilişləri komitəsinin bədii rəhbəri
  4. Əlili Məmməd Əlizadə — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru
  5. Atakişiyev Əlisəttar Ələkbər oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru-operatoru
  6. Bağırov Zakir Cavad oğlu — bəstəkar
  7. Brenner Mayor Rafailoviç — Ü.Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyasının fortepiano kafedrasının professoru
  8. Vlasov Mixail Aleksandroviç — rəssam
  9. Hacıyev Rauf Sultan oğlu — bəstəkar, Azərbaycan Dövlət estrada ansamblının bədii rəhbəri
  10. Dadaşov Muxtar Baba oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru-operatoru
  11. İbrahimov Əjdər Mütəllim oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru
  12. İsmayılov Həbib Ələkbər oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru
  13. ? Haşım oğlu —
  14. ? Səməd oğlu —
  15. Maltsev Lev İvanoviç — Qırmızıbayraqlı Xəzər Donanması orkestrinin dirijoru
  16. Mikayılov Mikayıl Yusif oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının quruluşçu rejissoru
  17. Mirzəzadə Böyükağa Məşədi oğlu — rəssam
  18. Mosesyan Artyom Gerasimoviç — rəssam
  19. Rəhmanzadə Maral Yusif qızı — rəssam-qrafik
  20. Rzayeva Ağabacı İsmayıl qızı — bəstəkar
  21. Səfərov Lətif Bəşir oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru
  22. Seyidbəyli Həsən Mehdi oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının yazıçısı
  23. Seyidzadə Mehdi Hüseyn oğlu — yazıçı
  24. Semyonov Semyon İvanoviç — Azərbaycan Dövlət sirkinin baş dirijoru
  25. Tağızadə Tofiq Mehdi oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının rejissoru
  26. Usubova Nigar İbrahim qızı — Ü.Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyası elm və tədris işləri üzrə direktor müavini-dosent
  27. Frolov İvan Sergeyeviç — pensiyaçı, kinooperator
  28. Xəlilov Zeynal Xəlil Rza oğlu — yazıçı
  29. Xurşud Xanım Qacar — pensiyaçı, M.F.Axundov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının keçmiş solisti
  30. Əfəndiyev İlyas Məmməd oğlu — yazıçı

1964[redaktə | əsas redaktə]

29 iyun 1964-cü ildən:[h]

  1. Abbasov Ələsgər Məmmədismayıl oğlu — Azərbaycan Dövlət Musiqili Komediya Teatrının baş rəssamı
  2. Əliyev Baba Balababa oğlu — rəssam-rəngkar, Azərbaycan SSR Rəssamlıq Fondu idarə heyətinin sədri
  3. Babayev Arif Hacı oğlurespublika televiziyasının baş rejissoru
  4. Danilov Danil Xristoforoviç — Ü.Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyası musiqi tarixi kafedrasının müdiri
  5. Zbudski Vladimir Semyonoviç — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının kino operatoru
  6. İsmayılov Əsgər Cəfər oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının kino operatoru
  7. Nəzirova Elmira Mirzədadaş qızı — Ü.Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyasının baş müəllimi
  8. Nərimanbəyov Arif Əmir oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının kino operatoru
  9. Nikolskaya Olqa Vasilyevna — bəstəkar
  10. Novruzov Eduard Bəylər oğlu — leytenant Şmidt adına mədəniyyət evi bədii özfəaliyyət kollektivinin rəhbəri
  11. Rəfili-Əliyeva Ulduz Saleh qızı — M.Qorki adına Azərbaycan Dövlət Gənc Tamaşaçılar Teatrının rejissoru
  12. Rzaquliyev Elbəy Mirzəhəsən oğlu — "Azərbaycanfilm" kinostudiyasının tərtibatçı-rəssamı
  13. Səmədova Vəcihə Əli qızı — rəssam, Əzimzadə adına rəssamlıq məktəbinin müəllimi
  14. Fətəliyev Əyyub Cəfər oğlu — M.F.Axundov adına Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının baş rəssamı

1970-ci illər[redaktə | əsas redaktə]

1970[redaktə | əsas redaktə]

  1. Abdullayev Rauf Canbaxış oğlu — 21.05.1970[9]

1972[redaktə | əsas redaktə]

  1. Aişeleviç Vladimir Sezareviç — 19.04.1972[10]
  2. İsmayılov Məmmədsaleh Cəlil oğlu — 19.04.1972[10]
  3. Karaqiçeva Lyudmila Vladimirovna — 19.04.1972[10]
  4. Quliyeva Simuzər Ələkbər qızı — 19.04.1972[10]
  5. Mirzəzadə Xəyyam Hadi oğlu — 19.04.1972[10]
  6. Rzayev Azər Hüseyn oğlu — 19.04.1972[10]

1974[redaktə | əsas redaktə]

  1. Hüseynov Rahib Abuzər oğlu — 01.06.1974[11]
  2. Quliyev Əşrəf Haçı oğlu — 01.06.1974[11]

1976[redaktə | əsas redaktə]

  1. Hüseynov İsa Mustafa oğlu — 23.12.1976[12]
  2. İbrahimbəyov Rüstəm Məmmədibrahim oğlu — 23.12.1976[12]
  3. İsmayılov Rasim Rza oğlu — 23.12.1976[12]
  4. Quliyev Eldar Tofiq oğlu — 23.12.1976[12]
  5. Mahmudbəyov Şamil Fərəməz oğlu — 23.12.1976[12]
  6. Rzayev Anar Rəsul oğlu — 23.12.1976[12]

1977[redaktə | əsas redaktə]

  1. Usubov Əli Teymur oğlu — 19.10.1977[13]
  2. Zeynalov İbrahim İsmayıl oğlu — 05.12.1977[14]
  3. Sadıqzadə Oqtay Seyidhüseyn oğlu — 05.12.1977[14]
  4. Feyzullayev Lətif Əbdülbağı oğlu — 05.12.1977[14]
  5. Şamilov Elçan Seyfulla oğlu — 05.12.1977[14]

1978[redaktə | əsas redaktə]

  1. Əliverdibəyov Kazım Ağalar oğlu — 10.01.1978[15]
  2. Səlimova Canetta Əlibəy qızı — 10.01.1978[15]

1979[redaktə | əsas redaktə]

  1. Nəcəfov Mürsəl Nəcəf oğlu — 23.02.1979[16]
  2. İsmayılzadə Məbud İbrahim oğlu — 02.04.1979[17]
  3. Abbaszadə Hüseyn Abbas oğlu — 30.07.1979[18]
  4. Novruzov Cabir Mirzəbə oğlu — 30.07.1979[18]
  5. İbrahimbəyov Maqsud Məmmədibrahim oğlu — 30.07.1979[18]
  6. İbrahimov İshaq İbrahim oğlu — 30.07.1979[18]
  7. Kürçaylı Əliağa Həsənağa oğlu — 30.07.1979[18]
  8. Babayev Nəbi Ələkbər oğlu — 30.07.1979[18]
  9. Qocayev Fikrət Göyüş oğlu — 30.07.1979[18]
  10. Vəkilov Yusif Səməd oğlu — 30.07.1979[18]
  11. Nelya Məmməd qızı Nəzirova — 27.11.1979[19]

1980-ci illər[redaktə | əsas redaktə]

1980[redaktə | əsas redaktə]

  1. Hüseynov Əyyub Müseyib oğlu — 18.12.1980[20]
  2. Məmmədov Hafiz Məmməd oğlu — 18.12.1980[20]

1981[redaktə | əsas redaktə]

  1. İsmayılov Ələddin Xəlil oğlu — 24.12.1981[21]
  2. Ağayev Tofiq Ağarəfi oğlu — ?.1981[22]

1982[redaktə | əsas redaktə]

  1. Məhərrəmov Zаur Xаsаy oğlu — 01.12.1982[23]
  2. Əfəndiyev Yаlçın Əliheydər oğlu — 01.12.1982[23]
  3. Cаvаnşirov Əfsər Bаyrаm oğlu — 01.12.1982[24]
  4. Yermolаyev Boris Ivаnoviç — 01.12.1982[24]
  5. Quliyev Məmməd Mehdi oğlu — 01.12.1982[24]
  6. Mirzəyev Musа Аbdullа oğlu — 01.12.1982[24]
  7. Mirişli Rаmiz Аqil oğlu — 01.12.1982[24]
  8. Аrutyunyаn Leonid Аvetikoviç — 03.12.1982[25]

1990-cı illər[redaktə | əsas redaktə]

1991[redaktə | əsas redaktə]

  1. Telman Muxtar oğlu Hacıyev — 25.01.1991[26]
  2. Ziyafət Əmir oğlu Abbasov — 04.02.1991[27]
  3. Teyyub Mirzəhəsən oğlu Axundov — 04.02.1991[27]
  4. Timur Bəkiroviç Bəkirzadə — 04.02.1991[27]
  5. Ruslan Həsənoviç Şahmalıyev — 04.02.1991[27]

İstinadlar[redaktə | əsas redaktə]

  1. "Azərbajçan SSR Baş Soveti Prezidiumunda". № 280 (5511). Qommunist. 5 deqabr 1938-çi il: səh. 1.
  2. "Азәрбайҹан ССР-нин элм, инҹәсәнәт, халг маарифи вә сәһиййә ишчиләринә ад верилмәси һаггында". № 102 (5934). Коммунист. 5 май 1940-ҹы ил: сәһ. 3.
  3. "Инҹәсәнәт ишчиләринә фәхри адлар верилмәси һаггында Азәрбајҹан ССР Баш Совети Президиумунун Фәрманы". № 127 (6528). Коммунист. 19 ијун 1943-ҹү ил: сәһ. 1.
  4. "Республиканын инҹәсәнәт ишчиләринә Азәрбайҹан ССР фәхри адлары верилмәси һаггында Азәрбайҹан ССР Али Совети Рәйасәт Һей'әтинин Фәрманы". № 103 (9828). Коммунист. 1 май 1955-ҹи ил: сәһ. 1.
  5. "М. Ф. Ахундов адына Ленин орденли Азәрбайҹан Дөвләт Опера вә Балет Театрынын ишчиләринә Азәрбайҹан ССР фәхри адлары верилмәси һаггында Азәрбайҹан ССР Али Совети Рәйасәт Һей'әтинин Фәрманы". № 100 (10741). Коммунист. 28 апрел 1958-ҹи ил: сәһ. 1.
  6. "Азәрбајҹан дөвләт маһны вә рәгс ансамблынын јарадыҹы ишчиләринә фәхри адлар верилмәси һаггында Азәрбајҹан ССР Али Совети Рәјасәт Һеј'әтинин Фәрманы". № 44 (10991). Коммунист. 22 феврал 1959-ҹу ил: сәһ. 1.
  7. "Азәрбајҹан ССР Фәхри адларынын верилмәси һаггында Азәрбајҹан ССР Али Совети Рәјасәт Һеј'әтинин Фәрманы". Коммунист. 25 мај 1960-ҹы ил: сәһ. 2.
  8. "Азәрбајҹан ССР Али Советинин Рәјасәт Һеј'әтиндә". № 27 (1280). Әдәбиjjат вә инҹәсәнәт. 4 ијул 1964-ҹү ил: сәһ. 1.
  9. Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrının yaradıcı işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 21 may 1970-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  10. 1 2 3 4 5 6 Ü.Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Konservatoriyası işçilərinə fəxri adlar verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 19 aprel 1972-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  11. 1 2 Respublikanın incəsənət işçilərinə Azərbaycan SSR-in fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 1 iyun 1974-cü il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  12. 1 2 3 4 5 6 Respublika kino sənəti işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 23 dekabr 1976-cı il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  13. Respublika incəsənət xadimlərinə və mədəniyyət işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 19 oktyabr 1977-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  14. 1 2 3 4 Respublikanın təsviri sənət xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 5 dekabr 1977-cü il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  15. 1 2 Respublikanın teatr xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 10 yanvar 1978-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  16. Respublikanın yaradıcı işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 23 fevral 1979-cu il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  17. N.Vəzirov adına Lənkəran Dövlət Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 2 aprel 1979-cu il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  18. 1 2 3 4 5 6 7 8 Respublikanın ədəbiyyat xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 30 iyul 1979-cu il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  19. N.M.Nəzirova yoldaşa Azərbaycan SSR əməkdar incəsənət xadimi adı verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 27 noyabr 1979-cu il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  20. 1 2 Ə.Əzimzadə adına Azərbaycan Dövlət Rəssamlıq Məktəbinin müəllimlərinə respublika fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 18 dekabr 1980-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  21. C.Cabbarlı adına Kirovabad Dövlət Dram Teatrının işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 24 dekabr 1981-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  22. C.Cabbarlı adına Yerevan Dövlət Azərbaycan Dram Teatrı artistlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 1981-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  23. 1 2 Respublika kino sənəti xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 1 dekabr 1982-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  24. 1 2 3 4 5 Respublikanın musiqi sənəti xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 1 dekabr 1982-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  25. M.Qorki аdınа «Şərəf nişаnı» ordenli Stepаnаkert Dövlət Drаm Teаtrının artistlərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 3 dekabr 1982-ci il tarixli Fərmanıanl.az saytı
  26. "T. M. Hacıyev yoldaşa "Azərbaycan SSR əməkdar incəsənət xadimi" fəxri adının verilməsi haqqında" Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikası Prezidentinin 25 yanvar 1991-ci il tarixli, 143 nömrəli Fərmanı  (azərb.)
  27. 1 2 3 4 "Kinematoqrafiya xadimlərinə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqqında" Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikası Prezidentinin 4 fevral 1991-ci il tarixli, 164 nömrəli Fərmanı  (azərb.)
Sənədlər
  1. Azərbaycanın teatr və musiqi incəsənətinin inkişafı işində xidmətlərinə görə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqında Azərbaycan SSR Baş Prezidiumunun 4 dekabr 1938-ci il tarixli Fərmanı[1]
  2. Azərbaycanda sovet hakimiyyəti qurulmasının 20 illiyi ilə əlaqədar olaraq Respublikanın elm, incəsənət, xalq maarifi və səhiyyə işlərinin inkişafı sahəsində xüsusi xidmətlərinə görə Azərbaycan SSR-nin elm, incəsənət, xalq maarifi və səhiyyə işçilərinə ad verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Baş Soveti Prezidiumunun 4 may 1940-cı il tarixli Fərmanı[2]
  3. Azərbaycan incəsənətinin inkişafı sahəsində xidmətlərinə görə, habelə vətən müharibəsi günlərində Qızıl Ordu və Hərbi-Dəniz Flotu Hissələrində nümunəvi bədii xidmət etdiklərinə görə, özlərini göstərmiş olan incəsənət işçilərinə fəxri adlar verilməsi haqqında Azərbaycan SSR Baş Soveti Prezidiumunun 17 iyun 1943 tarixli Fərmanı[3]
  4. Azərbaycan sovet teatr, musiqi və təsviri incəsənətinin inkişaf etdirilməsində görkəmli xidmətlərinə görə Respublikanın incəsənət işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 30 aprel 1955-ci il tarixli Fərmanı[4]
  5. M.F.Axundov adına Lenin ordenli Azərbaycan Dövlət Opera və Balet Teatrının yaradılması gününün 50 illiyi ilə əlaqədar olaraq və musiqili səhnə incəsənətini inkişaf etdirmək sahəsində xidmətlərinə görə M.F.Axundov adına Lenin ordenli Azərbaycan Dövlət Opera və Balet Teatrının işçilərinə Azərbaycan SSR fəxri adları verilməsi haqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 26 aprel 1958-ci il tarixli Fərmanı[5]
  6. Səmərəli yaradıcılıq işlərinə və Çin Xalq Respublikasında müvəffəqiyyətli tamaşalar göstərdiklərinə görə Azərbaycan dövlət mahnı və rəqs ansamblının yaradıcı işçilərinə fəxri adlar verilməsi haqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 21 fevral 1959-cu tarixli Fərmanı[6]
  7. Azərbaycan Sovet Sosialist Respublikasının və Azərbaycan Kommunist partiyasının 40 illiyi ilə əlaqədar olaraq, Azərbaycan SSR-də təsərrüfat quruculuğu və mədəni quruculuq sahəsində qazanılmış müvəffəqiyyətlərə görə Azərbaycan SSR fəxri adlarının verilməsi haqında Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət Heyətinin 24 may 1960-cı il tarixli Fərmanı[7]
  8. Sənaye, kənd təsərrüfatı, elm, mədəniyyət, səhiyyə və maarifi inkişaf etdirmək sahəsindəki xidmətlərinə görə və Azərbaycanın Rusiya tərkibinə daxil olmasının 150 illiyi ilə əlaqədar olaraq Azərbaycan SSR Ali Soveti Rəyasət heyətinin 1964-cü il 29 iyun tarixli fərmanı[8]